Röviden: Samsung Digimax S800 teszt

0

Külső

Az S800 külsejére az a szó illik leginkább, hogy egyszerű. Nincs is szükség sallangokra. A gép nem dizájndíjakat szeretne elhódítani, inkább a jó ár/érték arányú kiskompaktok mezőnyében szeretne érvényesülni. A szerkesztőségünkben vendégeskedő példány fekete műanyag vázat kapott, de megvásárolható ezüst kivitelben is. A „luxus” érzetét, csak a stabil fogást biztosító, bőrmintázatú műanyag markolat, és a gép szélén keresztülfutó ezüstszín szegély adja. A gép tetején egy kis bekapcsoló gombot egy módválasztó tárcsát és az exponálógombot találjuk. Hátuljára egy kétállású zoom, három módválasztó és egy nagyobb, négyirányú funkciógomb került. A fényképezőgép alján helyezték el az USB/videó kapcsolat csatlakozóját is.

Műanyagból készült az állványmenet, amely az objektív középtengelyétől 1,5cm-re található, kissé a gép szélére tolva. Ez abból a szempontból szerencsés, hogy a kis fényképezőgépet állványra helyezve könnyedén nyitható ez elem és kártyafoglalat ajtaja. A ceruzaelemeket azonban csak az ajtó tartja, így a memóriakártya csere kissé körülményes anélkül, hogy az áramforrások ki ne potyognának a foglalatból.

Képérzékelő

Az apró masinába igen tekintélyes, 8 megapixeles felbontású CCD-t építettek. A készíthető legnagyobb képméret 3264×2448 pixel, de 7-től 1 megapixelig minden általános képméret elérhető: 3072×2304 (7 Mpx), 2816×2112 (6Mpx), 2592×1944 (5Mpx), 2272×1704 (4Mpx), 2048×1536 (3Mpx), 1600×1200 (2Mpx), 1024×768 (1Mpx). A legkisebb méret a VGA (640×480). A választék tehát széles, amit tovább fokoz a bármely felbontásnál megadható, 3 tömörítési fok (extrafinom, finom, normál).

Az érzékenység alapállapotban automatikus, gyorsmenüből viszont kézi beállítására is módunk nyílik ISO 50 és ISO 400 értékek között.

Képek komponálása

Méretéhez képest elég nagy, 2,4” képátlójú (méréseink szerint 6 cm-es) LCD monitort kapott a gép, 112 000 pixeles felbontással. Ez a pixelszám nem túl részletes, de jól kivehető képet ad. Nem is akadt problémánk a kijelző felbontásával. A képek visszanézésénél tekintélyes, 12,8x-os nagyítás állítható be, így a képek minősége jól ellenőrizhető. A nagy LCD kijelző miatt már nem maradt hely az átnézeti kereső számára. A képek komponálása minden esetben az LCD-n keresztül történhet, ami nagyobb fogyasztást jelent.

Optika, vaku

Az S800 objektíve 3x zoomátfogású (35-105mm ekvivalens), fényereje F2,8-5,1. A zoom 7 lépésben állítható, ami átlagos érték. A teljes zoom 1,4 másodperc alatt állítható egyik végállásból a másikba. Átlag feletti viszont a digitális zoom 0,1 lépésenkénti állíthatósága, bár az zoomgomb érzékenysége miatt szinte lehetetlen ilyen finoman állítani. Igen nagy, 10x digitális zoomot használhat az, aki minél nagyobb nagyításra vágyik és megelégszik a digizoom nyújtotta képminőséggel. Ez esetben a kép szoftveresen nagyított részletét kapjuk eredményül.

A makro szerelmesei max. 4 cm távolságból készíthetnek éles képet kiszemelt témájukról. A befogott legkisebb terület makróban 4,8×3,6cm, ami jó makroképességet jelent. Közelfényképezésnél is használható az optikai zoom, de nagyobb zoomállásokban nehezen talál élességet a gép.

A vakut az objektívtől 3 cm-re találjuk, így a vöröszem kialakulásának veszélye elég nagy. Ez a hasonló kategóriájú, kis fényképezőgépeknél gyakori jelenség. Védekezésül a vaku vörösszem csökkentő elővillanása ajánlott. A vaku ezen kívül automata, derítő, lassú szinkron és kikapcsolt módba állítható. Újratöltésének ideje kb. 6 másodperc, erőssége nagylátószögű állásban 0,2-3m, tele pozícióban 0,5-2,5m.

Kézi beállítások

Bár rekesz és záridő előválasztást nem találunk a gépben, de használhatjuk teljes manuális (M) módban. Ez esetben a záridők 1/1500-8 másodperc között 1/2 Fé lépésenként változtathatók, a rekesz pedig a zoom állásától függően mindig egy tágabb és egy szűkebb értékre állítható. Nagylátószögnél ez F2,8, vagy F7,1, tele állásban pedig F5,1 vagy F13,1 lehet. A fénymérési módok közül a Többpontos (mátrix), vagy a helyi (szpot) mérés választható. Az expozíció +/-2 Fé értékek között korrigálható, 1/2 lépésekben. A pontosabb megvilágítású képek érdekében 3 képes expozíció sorozat (AEB) is rendelkezésre áll.

Kézi élességállításra nincs lehetőség. Az autofókusz a kompaktoknál megszokott kontrasztérzékelésen alapuló TTL, és minden esetben a középső mérőmezőt használja. Normál állásban 80cm-től végtelenig, makrónál 4-80cm között talál élességet. Működését AF segédfény támogatja, de gyengébb megvilágításnál nem minden esetben áll élesre. Tesztünk során egy gyérebb világítású szobában, néha rossz helyen jelzett fókuszt és az így kapott képek életlenek lettek.

A fehéregyensúly (WB) a gyorsmenüből auto, napfény, felhős, fénycső H (napfényhez igazított), fénycső L (hagyományos) és izzó fényforrásokhoz állítható, de nem maradt ki a manuális szabályozás sem. A megszokott módszerrel, a képmező középkeretét kell egy fehér felületre irányítanunk, majd lenyomnunk az exponáló gombot.

Ha nem szeretünk ”vesződni” a manuális beállításokkal, vagy időhiányban szenvedünk, választhatjuk a témaprogramokat is. Ezek közül a legfontosabbak, mint az Éjszakai, Portré és a Gyerekek mód, a főtárcsáról érhetők el. A többi 7 témamód a Scene beállítás alatt választható ki. Sorrendben: tájkép, közeli, naplemente, hajnal, háttérfény, tűzijáték, part&hó.

A hátlap E feliratú gombjával különféle alap képeffektek hívhatók elő, ilyen a FF, szépia, vörös, zöld, kék, vagy negatív beállítás.

Sorozat, videó

Sorozatfényképezésnél 0,8 kép/mp-es sebességet mértünk a legnagyobb felbontásban. Ez nem nevezhető gyorsnak, viszont a hasonló árfekvésű kompakt gépek sem brillíroznak ezen téren. Cserébe a sorozatban készíthető képek számát nem korlátozzák. Addig tarthat a sorozat,a míg mutatóujjunk bírja az exponálást, de legalábbis a memóriakártya beteltéig.

MPEG-4 (AVI) videó; 640×480 pixel; 0:10 mp; 2,3 MByte

Videofelvételnél 640×480, 320×240 és 160×128 pixeles felbontás választható, 30 vagy 15 kép/mp sebességekkel. A videók tömörítése MPEG4, hosszuk csak a kártya kapacitásától függ és a helykímélő tömörítésnek köszönhetően egy 512 MB-os memóriakártyára több, mint fél óra videóanyag fér a legnagyobb felbontásban, hangfelvétellel egybekötve. A nagyobb tömörítés a videók minőségén meglátszik, de bőven belefér a még élvezhető kategóriába, nagyrészt a szép színvisszaadásnak köszönhetően. A videofelvételek alatt használható optikai zoom, bár eközben leáll a hangrögzítés, hogy a zoommotor hangja ne zavarja a felvételt. A mozgóképnél működik a fénymérés és a fókusz is. Utóbbi kicsit nehezen talál élességet, ahogy mellékelt példánkon is látszik. A videófelvételeknél szoftveres stabilizátor funkció is bekapcsolható.

Sebesség

Az S800 esetében többnyire átlagos sebességértékeket mértünk, néhány működési tulajdonsága (pl. a képlapozás) viszont igen gyorsnak mondható. A bekapcsolás után 1,9 másodpercnek kell eltelnie az első kép készültéig, a kikapcsolást követően pedig 2,2 mp-re van szüksége a gépnek, hogy elcsendesedjen.

Beállított élesség és expozíció mellett a gombnyomást követően 0,2 mp múlva készül el a kép, a teljes késleltetési idő, nagylátószögnél 0,4-0,5 mp (jó fényviszonyok között). Gyengébb fénynél ez az érték 0,7-0,8 mp, extrém körülmények között (makro állás, AF segédfény működési ideje, sötét szoba) 1,3-1,5mp-re is felkúszhat. Ezek az eredmények az S800 kategóriájában átlagosnak mondhatók.

Ahogy már említettem a gép működését tekintve általában gyors értékeket kaptunk. Felvételből lejátszás módba 0,2 mp alatt kapcsolhatunk, fordítva pedig 0,3 mp-nek kell eltelnie. A képlapozás 0,1 mp alatt végbemegy. Egyedül a képnagyítás megjelenítése komótosabb egy kicsit a mért átlagnál. Itt 1,1 mp-ig kell várnunk.

Képminőség

A kis Digimax meglepett a képközépen nyújtott kiváló felbontásával és nagyon szép színeivel. Mindez persze jó fényviszonyok között volt érvényes. Napsütésben az S800 szárnyal, mind nagylátószögnél, mind tele tartományban kitűnően adta vissza a részleteket. Meg kell dicsérnünk a belső képfeldolgozó szoftvert is. A fejlesztőknek jó képélesítési algoritmust sikerült írniuk. Nincsenek erőltetett, túl kontrasztos élek. A képszélek felé azért tapasztalható volt a felbontás csökkenése és közepes mértékű, nem túl tolakodó színhiba (kromatikus aberráció) is. A sarkok sötétedése nem zavaró, illetve nagyobb zoomtartományokban elhanyagolható. Az objektív becsillanás miatti kontrasztvesztésre hajlamos (mellékelt ISO 50-es színes tesztképen).Érzékenység – zajtartalom
(balra teljes-, jobbra a világossági zaj)
ISO 50, F3,8; 1/125 mp
ISO100, F3,8; 1/250 mp
ISO200, F3,8; 1/500 mp
ISO400, F3,8; 1/1000 mp

Ha a jó részletesség kerül az egyik serpenyőbe, akkor egy ilyen kis érzékelős (1/1,8”), nagy felbontású (8 Mpx) gép esetében a zaj kerül a másikba. Ezzel az S800 is megküzd. Már ISO 50 érzékenységnél is észrevehető zajosodás a homogén területeken és a gyengén kontrasztos részeken. Itt a részletvesztés is látványosabb a zajszűrés jóvoltából. ISO 100-tól is látható a felbontás csökkenése, ami szintén a zajszűrésnek tudható be. Világosabb, kontrasztosabb témáknál ennek mértéke azonban még nem zavaró. A zajszint fokozatosan emelkedik a nagyobb felbontásokban, de többnyire itt is a homogén, árnyékos részeken észlelhető és igazán csak ISO 400-nál kezd „elszabadulni”. Ennél a beállításnál már a kép minden részlete megszenvedi a zaj emelkedését.

Extra szolgáltatások

Örvendetes, hogy egyre több fényképezőgépben találunk magyar menüt. Így van ez az S800 esetében is, ahol a magyar a kiválasztható menünyelvek egyike. Talán érthető, ha ezt a (még ) ritka extrát emeljük ki első helyen.

Az E gombbal kiválasztható színeffektek a fotók visszanézésénél utólag is a fotókra vihetők. Aki kevesli a hasonló kreatív funkciókat, 9-féle színes, mókás képkeret, illetve 4 összetett kép funkció között választhat. Az Összetett kép módban függőlegesen, vagy vízszintesen többfelé oszthatjuk a képmezőt és minden részbe mást exponálhatunk. A Highlight mód a különböző szituációkban – pl. portré – segíti az élességállítást. A gyorsmenüben elérhető a vörös, zöld és kék színcsatorna, manuális finomhangolása is (+/-8 lépésben). Ha kissé zöldesnek találjuk a képet, könnyedén beállítható a nekünk tetsző színvisszaadás. A képminőség ezen kívül az élesség háromfokozatú beállításával (Soft, Normal, Vivid) befolyásolható. Tesztképeinken minden esetben a Normal beállítást használtuk, ami már jó élességet adott.

A visszajátszás extrái közé tartozik a diavetítés funkció, a nagyobb felbontásból kisebbre méretezhető kép és az elforgatás/tükrözés. A gép bejelentkező képe és hangja, valamint zárhangja is megszabható. Fotóink mellé max. 10 másodperces hangjegyzet, vagy külön hangfelvétel készíthető (maximum 1 óra). Végül pedig a fotókra íratható készítési dátum és idő érdemel említést.

Akkumulátor, memóriakártya

Beépített memóriából 20 MB áll rendelkezésre, de a legjobb képminőségnél ez mindössze 6-7 képre elegendő. Kiegészítésként SD vagy MMC kártyákat vásárolhatunk a géphez, melyből a gyártó max. 1 GB méretűt ajánl.

Áramforrásként 2 db AA méretű alkáli elem, vagy akkumulátor használható. Ezek típusa a fényképezőgép menüjében beállítható (alkáli/Ni-MH). Az egy töltéssel készíthető képek száma nem túl magas. Egy átlagos 2000 mAh körüli akkumulátorral kb. 100-120 fotó készíthető, állandó LCD-, és 10-15% vakuhasználat mellett.

Gyári tartozékok

  • csuklószíj
  • USB kábel
  • video kábel
  • használati útmutató
  • szoftver CD
  • 2 db AA elem

Összegzés

Nem tetszett, hogy a memóriakártya cseréje előtt mindig figyelembe kell vennünk a gépet elhagyni kívánó akkumulátorokat is, különben könnyen ölünkben végzik az áramforrások; gyenge fényben néha rosszul állít élességet az AF; a részletekért és a nagy felbontásért cserébe kicsit magasabb a zajszint.

A többi tulajdonsága terén az S800 simán hozza az átlagot, sőt dicséretet érdemel a képközépen látott felbontása, a manuális expozíciós beállítások, valamint a behangolható színek miatt. Az sem elhanyagolható szempont, hogy bruttó 64 200 forintos árával a Digimax S800 a jelenlegi legolcsóbb, minőségi, 8 megapixeles digitális fényképezőgép. Az ár/érték futóversenyben tehát igen nagy eséllyel indulhat.

A fényképezőgépeket a Samsung fényképezőgépek hazai forgalmazójától, a Leitz Hungaria Kft-től kaptuk kölcsön kipróbálás idejére.

Ha bemutatónk segített a gép kiválasztásában, a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja az oldal működését. Köszönjük!

Tesztképeink:

Samsung Digimax S800 tesztfotók