Kipróbáltuk: Olympus E-330 teszt

0

Felépítés I.

Az Olympus 4/3-os (FourThirds) rendszerének 2002-es bejelentésekor a szakma két részre szakadt, egyikük optimistán várta az új rendszer eljövetelét, míg a másik csoport kétkedve fogadta a cég új próbálkozását. Az eltelt közel négy évben több digitális tükörreflexes váz és ezekhez fejlesztett objektív jelent meg, amely azon kívül, hogy erősítette a 4/3-os rendszer elterjedését, a korábbi kétkedők közül is jópár hívet átcsábított magához. A komoly fejlesztői és tervezői munka azonban nem állt meg, a rendszer tovább szélesedik, így az Olympus mellett már a Panasonic is két vállal kiáll a FourThirds szabvány mellett. Ennek egyik eredménye a Matsushita által kifejlesztett LiveMOS szenzor, amely alacsonyabb energiafelvételű, mint a hagyományos CCD képérzékelők. E fejlesztés azt is lehetővé tette, hogy az objektíven keresztül beérkező képet ne csak a tükörreflexes optikai keresőben láthassuk, hanem a tükröt felcsapva a LiveMOS szenzor folyamatos élőképet biztosítson, mely az LCD-n jelenik meg. Az együttműködés másik eredménye, hogy a Panasonic is piacra dobta első digitális tükörreflexes vázát, a DMC-L1-et.

No de kanyarodjunk vissza cikkünk fő tárgyához, az E-330-hoz. Ahogy bevezetőnkben említettük, ezt a modellt az E-300 és E-500 kvázi összegyúrásából hozták létre, no és persze a Panasonic támogatásával. Míg a váz külsőre inkább az E-300-ra hasonlít, a szolgáltatások túlnyomó többsége (ill. a Firmware egy része) inkább az E-500-at idézi. Nézzük a konkrét változásokat az E-300-zal szemben:

Újdonságok

Az Olympus E-300 és E-330 közötti főbb különbségek
Olympus E-300 Olympus E-330
Érzékelő gyártója Kodak Panasonic
Érzékelő felbontása 8,9 Mpixel
8,0 Mpixel effektív
7,9 Mpixel
7,5 Mpixel effektív
Érzékelőlapka típusa CCD LiveMOS
LCD mérete és felbontása 1,8″, 134e pixel 2,5″, 235e pixel (mint E-500)
LCD le/felhajtható nem igen
Élőkép az LCD-n nincs igen, A és B mód
Nagyított élőkép az LCD-n nincs igen, 10x-es, B módban
Kereső Porro
19,5 ° alatt látható kép
Porro
17,5 ° alatt látható kép
Portré markolat opcionális HLD-3 jelű nincs (mint E-500)
Érzékenység ISO100-1600
1 Fé lépésközzel
ISO100-1600
1/3 Fé lépésközzel
(mint E-500)
Fénymérési módok digitális ESP
középre súlyozott átlag
szpot
49 zónás digitális ESP
középre súlyozott átlag
szpot
High-key szpot
Low-key szpot
(mint E-500)
Leghosszabb záridő 30 mp 60 mp (mint E-500)
Vaku szinkronidő 1/160 mp 1/180 mp (mint E-500)
AF módok egyszeri
folyamatos
kézi
egyszeri + kézi
egyszeri
folyamatos
kézi
egyszeri + kézi
folyamatos + kézi
(mint E-500)
Sorozat 2,5 kép/mp min. 4 képig 3 kép/mp min. 4 képig (mint E-500)
MF sorozat nincs van, 5 képig (mint E-500)
vaku teljesítmény sorozat nincs van (mint E-500)
Fehéregyensúly auto
8 előre programozott
4 egyéni
ezek finomhangolása
kézi
12 Kelvin érték 2000-10000K között
auto
7 előre programozott
ezek finomhangolása
kézi
56 Kelvin érték 2000-14000K között (mint E-500)
Témamódok száma 15 20
Gép beállítása LCD-n info nézetben nem igen (mint E-500)
Támogatott memóriakártyák Compact Flash Type I&II Compact Flash Type I&II
xD Picture Card
(mint E-500)
Lejátszás indexkép max. 16 max. 25
naptár nézet
Lejátszás nagyítás mértéke max. 10× max. 14× (mint E-500)
Soros csatlakozás USB 1.1 USB 2.0 (nem Hi-Speed!)
(mint E-500)
Méretek 147 × 85 × 64 mm 140 × 87 × 72 mm
Tömeg 580 gramm 550 gramm

Képérzékelő

A hagyományos 36×24 mm-es Leica képkockához képest az érzékelő mérete a 4/3 rendszer követelményei miatt itt is csak 17,3×13,0 mm-es, emiatt kb. 2x-es fókusz szorzóval kell számolnunk. Mivel a rendszerhez készített optikák pontosan az ekkora CCD-hez szükséges képet vetítik, így egy 25 mm-es fókusztávolságú objektív ugyanolyan perspektívájú képet eredményez, mint egy kisfilmes 50 mm-es optika. A mélységélesség persze a FourThirds esetén nagyobb lesz azonos blendénél, mint a kisfilmnél.

tükör…

… és mögötte a LiveMOS szenzor

A gépben a Matsushita által kifejlesztett LiveMOS szenzor fogja fel az objektív által vetített képet. Ennek teljes felbontása 7,9 Mpixel, amelyből a képkészítéshez effektív 7,5 Mpixelt használhatunk ki. A képérzékelőre objektív cseréje alkalmával esetleg felkerülő porszemeket a bekapcsoláskor automatikusan működésbe lépő ultrahangos (SuperSonic Wave Filter) tisztítórendszer rázza le, amelynek működését a váz felső részén elhelyezett kék színű (SSWF feliratú) LED jelzi. Ennek hatékonysága igen jó, a teszt időszaka alatt egyetlen egyszer sem készült olyan felvétel, ahol a képen zavaró sötétebb folt jelent volna meg a LiveMOS elé kerülő porszem miatt, pedig két objektívvel is dolgoztunk, melyeket többször is cseréltünk. A képérzékelő alkalmas a felületére érkező kép folyamatos letapogatására, ill. a kép csak egy részének kiolvasására. Ennek köszönhető az LCD-n megjeleníthető élőkép és a 10x-esre nagyított, igazi képkivágás (sajnos videórögzítésre ennek ellenére nem használhatjuk a gépet, pedig az lenne ám csak az igazi kánaán). Az érzékenység ISO100-ISO400 lehet, akár 1/3 Fé-enként választva az értékekből, valamint ha a SETUP menüben engedélyezzük, akkor egészen ISO1600 érzékenységig is elmehetünk.
A képeket maximum 3136×2352 pixeles felbontásban készíthetjük el, JPEG, TIFF vagy RAW formátumban.

Optika

A gépvázra a 4/3-os rendszerhez készített objektívek csatlakoztathatók. Ilyen optikákat nemcsak az Olympus és Sigma gyárt, hanem most már a Leica is, ráadásul a Panasonic Mega O.I.S. képstabilizáló rendszerével felvértezve. A jelenlegi objektívpark az ultra nagylátószögű zoomobjektívektől az ultratele zoomobjektíveken keresztül több fix fókusztávolságú tele és egy pár makró objektívet is magába foglal. A választék tehát mára már jelentős.

A 4/3-os rendszer egyik fontos jellemzője, hogy a képérzékelő és az objektív hátsó lencsetagjának egymáshoz viszonyított aránya sokkal jobb, mint a kisfilmes rendszereknél. Ez jobb minőségű, kisebb kromatikus aberrációjú, és kevésbé vignettáló objektívek készítését teszi lehetővé, kisebb méret mellett. A kisebb vetített kép miatt vagy kisebb méretű optikák, vagy nagyobb fényerejű objektívek gyárthatók. Az E-330-hoz kit-ben megvásárolható 14-45 mm-es objektív azonban hasonló fényerejű, mint a legtöbb tükörreflexes géphez kapható alapobjektív. Itt elsősorban az alacsony ár volt a fő szempont, nem a nagy fényerő.
Az Olympus Zuiko Digital optikáinak közös jellemzője, hogy az élességállító gyűrű nincs közvetlen kapcsolatban az optika lencsetagjaival, hanem az elektronikusan lépteti a lencserendszert. Ez némelyik optikában viszonylag darabos (pl. a 14-45 mm-es kit objektívben), míg drágább és igényesebb kialakításúakban igen precíz (pl. 50-200 mm-es teleobjektív).

Sorozat fényképezés

Sorozat fényképezéskor – hasonlóan az E-500-as modellhez – itt is 3 kép/mp sebességgel követik egymást a képek, a sorozat hossza minimum 4 kép. A gyári adatokat méréseink is igazolták, a sebesség pontosan 3,0 kép/mp-nek adódott. Lexar WA 80x-os, 2 GB-os CF kártyával RAW, TIFF, JPEG SHQ és 1/4 tömörítésű HQ formátumoknál 4 kép után megállt a sorozat, HQ 1/8 vagy erősebb tömörítésű formátumnál a kártya kellően gyors volt ahhoz, hogy 4 kép után folytatódhasson a sorozatkészítés. Kisebb felbontásnál (vagyis SQ minőségnél) a sorozat a kártya teljes kapacitásáig tarthat (legalábbis ennél a memóriakártyánál). Ha a puffer betelt, az exponáló gomb további nyomva tartása nem eredményez újabb képet, azt csak a gomb felengedése majd ismételt lenyomása után készíthetünk. A sorozat hangfelvétele itt hallgatható meg (22 kHz, 16 bit, mono PCM WAV).
Ha automatikus expozíció-eltolást választunk, akkor 3 képet készíthetünk +- 0,3..1 Fé lépésközzel. Ezt célszerű a sorozat móddal kombinálva használni, mivel az expozíció-eltolás kiválasztása önmagában nem jelenti a sorozat mód használatát.
Fehéregyensúly-sorozatot választva 3-9 képet fog elmenteni a fényképezőgép, a vörös-kék, és a zöld-bíbor tartományban külön-külön 2, 4, vagy 6 lépésközt választhatunk. A fehéregyensúly-sorozat természetesen csak egy expozíciót, viszont több fájlt jelent. Ezt a sorozatot az automatikus expozíció-eltolással együtt, kombinálva is használhatjuk. Furcsa, hogy RAW formátumnál is többször elmenti a képet (a RAW-ot is!), pedig ennek igazából nincs értelme, hiszen később a RAW konverzió során egyébként is olyan színegyensúlyt használunk, amilyet csak akarunk.


A kioldást 2 vagy 12 mp-es időzítővel, vagy vezeték nélküli távkioldóval (azonnali vagy 2 mp-es időzítő) végezhetjük. Ennek vevőegysége ill. vörös színű visszajelző LED-je a gép elején, a markolaton található.