Röviden: Siemens S55+IQP-500 teszt

0
35
A Siemens skandináv konkurenseihez képest viszonylag későn, csak idén kezdett el színes kijelzős mobiltelefonokat gyártani. Három ilyen készülék található a cég kínálatában, mind az SL55, mind az M55 4096 színben villog, csak e teszt szereplője, az S55 szerénykedik 256 színes kijelzővel. Tudásban viszont testvérei fölé nő: míg az S55 Bluetooth-t is ismer, az M55-ben még infra port sincs. Ezen kívül szinte teljesen azonosak, a menürendszerük hasonló felépítésű, színes, animált, a régebbi Siemens mobilokénál áttekinthetőbb és gyorsabban kiismerhető. Mindegyik képes csengőhangként 16 szólamú MID fájlokat megszólaltatni ugyanúgy, mint JAVA programokat futtatni. Magyar T9 szótár segíti a gyors SMS, EMS vagy MMS írást. A diktafonnal maximum három perces hangjegyzet készíthető, a telefon memóriájától függően.A múlt héten bemutatott Sony Ericsson T310-hez hasonlóan ebben a készülékben sincs beépített fényképezőgép. A hozzá kapható kiegészítő versenytársainál jóval drágább, ára a vásárlás helyétől függően 15-20.000 Ft. Cserébe egy jól használható, az átlagon felüli minőségű eszközt kap a felhasználó.

A Quick Pic IQP-500 egy vakuval felszerelt miniatűr fényképezőgép, mérete mindössze 66,2 x 42,8 x 18,3 mm. A ketyerét a telefon színeiben – fémszürke és kék – pompázó, puha tok védi a külvilág káros hatásaitól. Saját áramforrással nem rendelkezik, az energiát a telefon akkumulátoráról kapja. Innen tölti fel a vakut is. A beépített villanófény, ami egyelőre más gyártó termékeinek sajnos nem jellemzője, és az átnézeti kereső miatt az IQP-500 versenytársainál jóval nagyobb. Ez azonban nem jelent könnyebb kezelhetőséget. A telefon képernyője ugyanis nem mutat élőképet, így nem használható a képek komponálásakor, az átnézeti kereső pedig nagyon kicsi. A kereső elhelyezése sem a legszerencsésebb, a gép telefon felöli oldalán található, így aztán az ember orra – egyéntől függően – többé-kevésbé útban van amikor belenéz. A gép legkisebb tárgytávolsága 5 cm, ez szép makrók készítését teszi lehetővé. Az ilyen felvételek kiváló telefon háttérképek lehetnek! Az exponálógomb sajnos nem fért rá a fényképezőgépre, így ezt a szerepet a mobil két billentyűje tölti be: az egyik az átnézeti kereső használatakor elérhetetlen funkciógomb, a másik a telefon oldalán, jól elérhetően elhelyezett hangerőszabályzó.Az eddig tesztelt mobiltelefonok közül az S55-tel készült felvételek lettek a legszebbek. Elsősorban az optika volt az, ami a vetélytársakénál sokkal jobbnak tűnt. Jobbára a szélek is élesek, és a színek bár sötétek, de egyáltalán nem fakók vagy torzak továbbá a képzaj is tűrhető. A közeli felvételek a tájképeknél sokkal jobbak lettek. Egy mobillal a legtöbben úgyis saját magukat, vagy barátaikat fényképezik le, és ehhez remekül használható a Quick Pic 500. Valószínüleg az utóbbi cél érdekében építették be a vakut is a derék német mérnökök. A villanófény a szerkesztőség egybehangzó véleménye szerint legalábbis alattomos szerkezet. Amilyen kicsi, olyan veszettül vakít. A hatótávolsága valahol 2 és 3 méter között van, pontos adatokkal a gyár sem szolgált, minenesetre a célnak tökéletesen megfelel. Egyetlen apró hibája – azon kívül, hogy hatására az ember percekig csak látóterének perifériájából képes információkat gyűjteni – hogy nagyon lassan tölt fel, igencsak megnehezítve az éjszakai pillanatfelvételek készítését. Önarcképet is nehéz vele készíteni, legalábbis a többi gyártónál már előforduló fémlap-tükör erről a fényképezőgépről hiányzik.

A beállítások terén nem kényeztet el minket a Siemens mobil fotószettje. Miközben nem egy versenytársa kerettel, kis ábrákkal egészíti ki a képeket esetleg szépia vagy fekete-fehér felvételek készítésére is képes, az S55-nél mindössze a kép felbontása választható ki. A legnagyobb felbontás viszont kiváló, 640×480 pixel, emellett 160×120-as felvételek készítésére van lehetőség. A mobil a kész képet azonnal megjeleníti a kijelzőjén. A 101×80 pixeles LCD még csak-csak elég nagy, de a 256 szín kevés ahhoz, hogy érdemben megítélhető legyen a kép minősége. A kompozíció teljességének ellenőrzésére azért elegendő. Érdekekesség, hogy a telefon a fényképet minden esetben menti 160×120-as felbontással is. Számomra rejtély, hogy az amúgy is parányi memóriát miért fogyasztja tovább a gép ezekkel a felesleges képekkel. A mobil fényképezőgép ugyanis nem rendelkezik saját memóriaegységgel, ellenben kapott egy saját könyvtárat a telefon fájlrendszerében. Itt felbontás szerint rendezve találhatók meg a képek. 640×480-as fotóból maximálisan 8 tárolható, ez persze nagyban függ a szabad tárolókapacitástól. A mobil összesen 921 kB memóriát tart fenn JAVA applikációk, telefonszám-bejegyzések, SMS-ek, hangfelvételek, stb. számára.

Sajnos az IQP-500 nem ismer sem optikai, sem digitális zoomot. Igaz, a változtatható fókusztávolságú objektív még tovább növelte volna a gép árát és méretét, a 2x-es digitális zoom viszont igazán beleférhetett volna a 20.000 Forintba. Visszajátszás esetén sincs mód nagyításra, bár ez a 256 szín miatt részben felesleges is lenne.Az S55-tel tárolt képeket számítógépre Bluetooth segítségével, vagy IrDA porton keresztül juttathatjuk el. Ehhez először telepíteni kell a Siemens szoftverét, melyet a telefonhoz mellékel. Ezután viszont pillanatok alatt létrejön a kétirányú kapcsolat. Így a képek letöltése mellett például jegyzetek, zenék vagy Internetről letöltött JAVA programok tölthetők a telefonra. A fotók MMS-ben is továbbíthatók, ezek hangfelvétellel is kiegészíthetők.

A Siemens S55 egy kiváló tudású, visszafogott külsejű, de árához képest nagyon okos mobiltelefon. A fényképezőgép kiegészítő a vakunak és a konkurensekénél egy hajszálnyit jobb optikának köszöhnehtően jelenleg a Siemens terméket a leginkább életképes megoldás.

A Siemens S55 jelenleg csak egy mobilszolgáltatónál kapható, ára Quick Pic IQP-500 fényképezőgéppel együtt kártyás csomagban 74.900 Ft, előfizetéssel 49.900 Ft.

A gépet a Siemens bocsátotta rendelkezésünkre. Köszönjük!

A telefonról készült felvételeket a Canon termékeivel készítettük.