Sigma 10-20mm f/3,5 DC HSM

0

Bevezető

Bemutatás

A Sigma már jóideje gyárt ultranagy látószögű objektívet APC-S szenzoros digitális tükörreflexes fényképezőgéphez. A Canon-Nikon gyári ultranagy látószögű objektíveknél kedvezőbb áron megvásárolható 10-20 mm-es zoom sok fotósnak hozott pénztárcakímélő megoldást. Ám akadtak, akik a gyenge fényerő miatt fanyalogtak (f4-5,6). Számukra készült a teljesen új optikai rendszert tartalmazó fényerősebb, a teljes zoomtartományban f/3,5 maximális blendenyílást kínáló változat.

A pár hete megjelent Tokina 11-16mm f/2,8 APS-C-hez fejlesztett objektívet bemutató tesztünk során világossá vált, hogy lehetséges jó rajzolatú ultranagy látószögű objektívet készíteni APS-C szenzoros gépre is, jó fényerővel. Persze a tapasztalatok mást is hoztak, azt, hogy a 16 mm néha kevés, s a zoom rövid.

Akik riporteri, vagy hasonló munkára használnák az ultranagylátószögű objektívet, számukra nem mellékes, hogy mit tud végállásban. E téren a Tokina objektíve jóval visszafogottabb, mint jelen cikkünk tárgya. A 10-20 mm-t már megszokottaknak jó hír, hogy a zoom nem változott, csupán a fényerő lett jobb. Igaz, nem éri el az f/2,8-at, amely bizonyos gépek középső, dupla pontosságú AF pontjánál előnyt hozhatna.

A Sigma 10-20mm f/3,5 DC HSM tehát APS-C szenzoros DSLR-ekhez készül, az ultranagy látószögön túl pedig a már említett jó fényereje különbözteti meg az átlagos modellektől, így főként azoknak jön majd jól, akik sűrűbben fotóznak gyengébb fényviszonyok között. Az ára érdekesen alakult, hiszen igen közel van a 200e Ft-hoz, így tényleg elgondolkodtató, hogy 195e Ft-ért Sigma 10-20mm f/3,5 DC HSM, vagy 215.000 Ft-ért Tokina 11-16 mm f/2,8 AT-X Pro DX II. A választ minden bizonnyal egy kompromisszum meghozása adja majd meg: inkább 2/3 Fé-kkel jobb fényerő és talán precízebb fókusz (ha a gép támogatja), valamint időjárásállóság (Tokina), vagy kicsit hosszabb végállás és ultrahangos élességállítás (Sigma).
(Akit érdekel, kipróbáltuk fullframe szenzoros géppel is, az objektív 14 mm-től már használható, kirajzolja a szenzor teljes felületét, alatta halszem módon kitakarja a képsarkokat, de a látószög nem nő meg).

Az APS-C szenzorok gyújtótávolság szorzójából adódóan ez az objektív közelítőleg olyan látószöget kínál majd, mint egy kisfilmes 15-30 (Nikon), vagy 16-32 mm-es (Canon) objektív. A zoom tehát összesen 2×-es, ami nem sok, de általában elég, hiszen nagylátószögről van szó, s annak alap értékén egy kicsit túl is jutunk.

A fényerő f/3,5, mely a teljes zoomtartományban meg is marad. Ez az optika árában, tömegében (50 grammal nehezebb, így 520 grammot nyom), no és persze frontlencséjének méretében is érződik (77 mm helyett 82 mm-es szűrőmenet).

A lencsetagok közé egy speciális alacsony szórású (SLD – Special Low Dispersion) és két extra alacsony szórású (Extra-Low Dispersion) üveg tagot, valamint négy aszférikus tagot is elhelyeztek, amelyek jótékony hatással vannak a kromatikus aberráció és a geometriai torzítások csökkentésében.

10 mm

20 mm

Az élességállítást csendes ultrahangos fókuszmotor végzi. Az objektív belső élességállítású, így a frontlencse se nem fordul el, se nem mozog előre-hátra élességállítás során. A gyújtótávolság változtatásával viszont kis mértékű előre/hátra mozgás érzékelhető (nem belső zoomos), de ennek mértéke igen csekély, mindössze pár milliméterrel emelkedik kintebb a frontlencse teljes nagylátószögnél.

Az objektív elé 82 mm-es szűrők tekerhetők fel. A dobozban mellékelt szirom formájú napellenző bajonettes megoldással rögzíthető az optikán. A lencsevédő kupakot úgy alakították ki, hogy a napellenző használatakor is könnyedén a helyére illeszthessük, egyszerűen csak a közepén lévő füleket kell benyomnunk.
Az EX szériában szokásos módon az objektívhez puha tokot is mellékeltek.

Használati tapasztalatok

A Sigma 10-20mm f/3,5 DC HSM ultranagy látószögű zoomobjektív bajonettje természetesen fémből készült, de a bajonettcsatlakozó körül időjárásállóságra utaló gumicsíkot nem találunk. Külsőben nincs igazán komoly eltérés a gyengébb fényerejű változattól, csupán a napellenző kapott egy dísz bordázatot kívülről.

Mind a zoomgyűrű, mind az élességállító gyűrű hasonló bordázatú, utóbbi egy hangyafülnyivel sűrűbben bordázott. A zoomgyűrű 2 cm szélességű, ebből a bordázott rész 13 mm-nyi. Járása egyenletes, akadás és szorulás mentes. Csak teljes nagylátószög felé haladva a végállás közelében érzünk egy enyhe felkeményedést. A teljes zoomtartomány kb. 45 fok eltekeréssel bejárható.

Az élességállító gyűrűt előre helyezték, mely folyamatosan használható, nem feltétlenül szükséges MF-re kapcsolni (Full Time Manual Focus), finoman jár, nem laza, de nem is túl nehézkes. Szélessége 1,5 cm, amelyből 1 cm a bordázott felület.

Az élességállító és a zoomgyűrű között távolságskálát is elhelyeztek.

Kapcsolóból nincs sok az objektíven, a tubuson csak az AF/M automatikus vagy kézi élességállítás kapcsolóját találjuk.