Sigma 10-20mm f/3,5 DC HSM

0

Képminőség

Színhiba

Míg a Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM nem tartalmaz ED lencsetagot, a Sigma 10-20mm f/3,5 DC HSM-be ilyen is kerül, amely jótékony hatású a színi hibák csökkentésére. Ez a gyakorlatban is bizonyítást nyert, ugyanis a tesztképeink szerint színi hiba alig jelentkezik. Legjelentősebb mértékben 10 mm-nél, nyitott blendénél, de 10 Mpixelen itt sem haladja meg a 3-4 pixelt, amely 10×15 cm-es papírképnél 0,1 mm, 60×40 cm-es nyomatnál pedig 0,6 mm szélességben jelentkezik, ez pedig fele-harmada az f/4-5,6 változat kromatikus aberrációjának.

A színhiba rekeszeléssel jelentősen csökkenthető.

Geometriai torzítás

Nem csak az ED lencsetagban, de plusz egy aszférikus tagban is különbözik a fényerősebb változat az egyszerűbb és olcsóbb modelltől. Ennek hatása a geometriai torzításnál érhető tetten, ugyanis míg a Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM teljes nagylátószögnél még 1% torzítást ad, az újabb Sigma 10-20mm f/3,5 DC HSM itt csak 0,8%-nyi hordótorzítást mutat. A különbség kevésnek tűnik, de a gyakorlatban jól látható az eltérés. Ráadásul növelve a gyújtótávolságot gyorsan csökken a torzítás mértéke is. Persze kicsit túl is lendül, így 20 mm-es végállásban már ismét torzítás tapasztalható, de ezúttal párnatorzítás jellegű.

Geometriai torzítás0,8% hordótorzítás


0,4% hordótorzítás


0,1% párnatorzítás


0,2% párnatorzítás

Peremsötétedés

APS-C szenzormérethez tervezett objektívről lévőn szó, a vignettálás itt jelentősebb, mint ha teljes kisfilmre tervezett optikát használnánk APS-C szenzoros gépen. Igen érdekes, hogy a gyújtótávolság növelésével szinte változatlan marad a vignettálás, csupán a rekeszelés csökkent valamelyest a mértékén. Igaz, ezek csak a számszerű adatokra érvényesek, melyek csak a sarkok egy pontjában mértek, formáját, exponencialitását tekintve már komolyabb eltéréseket látni. Szumma szummárum, a sarkok sötétedése nem elhanyagolható, így műszaki jellegű fotózásokra nem kifejezetten alkalmas ez az objektív. (Lightroomban azért egész jól korrigálható a hiba).

Peremsötétedés


28%

21%

20%

20%

28%

23%

20%

18%

28%

23%

19%

16%

25%

23%

19%

18%

Közelfényképezés


24 cm közelpont,
155 mm széles lefedés
(Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM)
eredeti kép: shift+kattintás

Bár komoly nagylátószögű objektívről van szó, a közelpontja mégis egész jó, 24 cm-es. Ez megegyezik a korábbi, kevésbé fényerős modellével. S mivel a gyújtótávolság is azonos, a nagyítási arány is változatlan.
Legnagyobb nagyításnál (maximális gyújtótávolság, közelponton dolgozva) közelítőleg 155 mm téma tölti ki a teljes képet. Ez 0,145×-os leképezési arányt jelent.

Képminőség

A Sigma 10-20mm f/3,5 DC HSM hajszállal jobb rajzolatú, mint a kevésbé fényerős társa. Nagyobb látószögeknél ezúttal is gyengén teljesítenek a sarkok, csak rekeszelve mutatnak jobb képet, de a képközép f/3,5-nél is szép rajzú, nem lágy. Sajnos nagyobb gyújtótávolságoknál sem sokkal rózsásabb a helyzet, bár 20 mm-en a sarki lágyság nyitott blendénél már nem annyira erőteljes, mint 10 mm-en, de azt nem mondhatjuk, hogy nincs. Összességében a képminőség inkább csak átlagos, mint átlag feletti.

Értékelés

Az objektívről szerzett benyomásaink vegyesek. A fókuszmotor kellően gyors és csendes, a fényerő jobb, mint az olcsóbb változaté, s a képminőségben is érezhető egy kisebb előrelépés. Az árat azonban egy picit magasabbnak érezzük, mint amit az objektív teljesítménye alapján gondolnánk. Ha 20-30e Ft-tal olcsóbb lenne, gondolkozás nélkül rávágnánk, hogy jó ár érte. Így viszont tényleg elgondolkodtató, hogy ne adjunk-e ki 15e Ft-tal többet egy sokkal szebb rajzú, még fényerősebb Tokina 11-16mm f/2,8 AT-X Pro DX II-ért, no persze csak akkor, ha Canon, vagy Nikon gépünk van, hiszen ez utóbbi objektív csak ilyen bajonettekkel kapható. Jóllehet ez utóbbi objektív nem is tud olyan nagy látószöget, mint cikkünk tárgya, s végállásban sincs akkora gyújtótávolsága, de ha valakinek a képminőség fontosabb, mint a látószög, annak a Tokina jobb választás. Azok viszont, akiknek fontosabb a nagyobb zoom és a nagyobb látószög, s a képminőség csak másodlagos, mert nem készítenének nagy méretű nyomatokat, a Sigma 10-20 mm-es optikája is jó választás lesz. Ha pedig lemondunk a jobb fényerő adta 2/3 Fé előnyről, még kedvezőbb áron juthatunk nagylátószögű zoomhoz APS-C szenzoros gépünkhöz.

Választék tehát van, így mindenki megtalálhatja a neki legmegfelelőbb változatot.

A Sigma 10-20mm f/3,5 DC HSM Canon EF, Nikon F, Pentax KAF, Sigma S és Sony A bajonettes változatban vásárolható meg.

Tesztfotóink Canon EOS-40D fényképezőgéppel készültek, RAW formátumban, Adobe Photoshop Lightroom 5-tel konvertálva.