Sigma 105mm f/2,8 EX DG Macro objektív

0

Bemutatás

A gyártó közkedvelt és jó árú 1:1 leképezési arányt biztosító makróobjektíve bruttó 136.000 Ft-ba kerül. A felső kategóriába sorolható (EX), de időjárásállóság tulajdonságával nem rendelkező EX objektívhez a dobozban kör formájú napellenzőt és fekete színű tokot is mellékelnek.

A gyújtótávolság fix 105mm, az objektív kisfilmes géppel is tökéletesen használható, de a sugármenetet digitális gépekhez igazították. A fényerő ebben a kategóriában az átlagos, f/2,8. Itt persze mindenképpen figyelni kell arra, hogy a megadott fényerő végtelen tárgytávolságra vonatkozik, 1:1 leképezési aránynál nem tudunk ilyen fényerőt elérni.

A lencsetagok között extra kialakításút (pl. aszférikus, vagy alacsony színszórású) nem helyeztek el.

Az élességállítást sajnos csak mikromotor végzi, s mivel nem belső élességállítású az optika, ennek sebessége sem túl jó. A lassú élességállítás ezen felül kissé hangos is, de a frontlencse nem fordul el a művelet közben.

Az élességállítás során a tubus hossza jelentős mértékben megváltozik: végtelen tárgytávolságnál 10 cm hosszú az optika, 1:1 leképezési aránynál (közelpontra fókuszálva) 15 cm-esre nő. Az objektíven nagyítási arány skála is található.

Az objektív elé 58 mm-es szűrők tekerhetők fel, ezek szerencsére nem drágák. A kör formájú napellenzőt az objektív szűrőmenetébe kell betekerni.

Használati tapasztalatok

A Sigma 105mm-es makróobjektíve nem véletlenül az EX széria tagja. Kidolgozottsága remek, lötyögő részek nem találhatók rajta. Bár van néhány olyan tulajdonsága az optikának, amit jó volna javítani, ilyen pl. a fókuszmotor, illetve a napellenző megoldása. Belső élességállítással és HSM motorral sikeresebb objektív készülhetne.

A menetes napellenző felhelyezése után sem objektívsapka, sem szűrő nem tekerhető már fel, mivel a napellenző a szűrőmenetbe illeszkedik. Ennek kiváltására 77 mm-es objektívsapkát, illetve szűrőket tekerhetünk fel a napellenző elejére, ezek viszont már jóval drágábbak, mint az 58 mm átmérőjűek.

Az élességállító gyűrű sűrűn bordázott, gumi borítású, igen széles, cirka 4,5 cm. Ez AF/MF kapcsolóként is működik, AF állásban a gyűrű nincs kapcsolatban a lencsetagokkal, MF állásba kapcsolva közvetlen kapcsolat épül ki a lencsetagokkal. A gyűrű forgatását egyenletes erővel végezhetjük, se nem könnyű, se nem szorulós.

A tubuson külön AF/M és fókusztartomány beállító kapcsoló, valamint távolságskála is megtalálható. Ez utóbbi ugyan nem tartalmazza a leképezési arányt, de az igényesebb „ablakos” kialakítású. A leképezési arány egyébként a tubus feliratozásáról olvasható le.
A fókuszlimiter 0,4m-végtelenig, 0,313m-0,4m-ig vagy teljes tartományban engedi dolgozni az élességállítást.

Színhiba

Az objektívbe három SLD (szuper alacsony szórású) tag került, amely a kromatikus aberráció csökkentését szolgálja. Ennek ellenére nyitott blendével meglehetősen erős színi hibát tapasztalhatunk, amelyet azonban formája és előfordulása (képszéleken kívül képközép is) miatt inkább a digitális fényképezőgép szenzorának mikrolencséi okoznak. Ebből adódóan az EOS-400D tesztgépen kívül más modellel teljesen más hatást is kaphatunk, mint a lent látható kép..

A legrosszabb esetben, 10 Mpixelre vonatkoztatva cirka 8-9 pixelnyi színhibát találhatunk, amely 45×30 cm-es papírképen 1 mm, 10×15 cm-es fotón 0,3 mm méretben fog látszani (APS-C szenzoros fényképezőgép esetén).

Geometriai torzítás

A geometriai torzítás a fix teleobjektívek esetében minimális szokott lenni, nincs ez másként a 105 mm-es Sigma makrónál sem. Gyakorlatilag nincs mérhető torzítás .

Geometriai torzításnincs torzítás

Peremsötétedés

A Sigma 105 mm-es Macro objektívjét teljes képkockához fejlesztették, ebből adódóan a peremsötétedés APS-C szenzoros gépen jelentéktelen. Méréseink szerint még nyitott blendénél sem éri el a 10%-ot.

Peremsötétedés

Makró, közelfényképezés


31 cm közelpont,
1:1 leképezési arány

Az objektív közelpontja 31 cm, amely gyári adatok alapján természetesen 1:1 leképezési arányt eredményez. APS-C szenzorral ennek megfelelően 22 mm széles területtel fedhető le a teljes kép.
Legnagyobb nagyításnál sincs jelentős torzítás, így is alig több, mint 0,1%-os párnatorzítás jelentkezik.

Képminőség

A Sigma 105 mm f/2,8 EX DG Macro objektívjének rajzolata szép, f/2,8 fényerőn minimálisan lágyabb, mint F4-nél. A sarkok APS-C szenzoros géppel természetesen kiváló élességűek.
Ellenfényben enyhe kontrasztvesztésre lehet számítani, így a mellékelt napellenzőt érdemes használnunk.

Értékelés

A Sigma 105 mm f/2,8 EX DG Macro igazán szerethető objektív. Legalábbis ami a képeit illeti. Csodálatos makrófotók készíthetők segítségével. Igaz, kialakításában lehetne kicsit profibb, szívesen fogadnánk a HSM fókuszmotort, illetve a belső élességállítás is kedvezőbb lenne. Ettől eltekintve azonban felépítése is jól sikerült, vagyis nyugodt szívvel ajánljuk a makrózás kedvelőinek.

Aki pedig ragaszkodik a HSM-hez, jó hír számára, hogy a Sigma már elkészítette 105 mm f/2,8 EX DG OS HSM Macro objektívjét, mely az ultrahangos motoron felül stabilizátort is tartalmaz.