Sigma 24-70mm f/2,8 EX DG

0

Bemutatás

A Sigma nagy fényerejű kisfilmes alapoptikája nem túl drága, bruttó 160.000 Ft-ba kerül. Ez a változat jelenleg kifutó széria, helyét a HSM motoros változat foglalja el. A felső kategóriás EX optikához tokot és szirom formájú napellenzőt is mellékelnek.

A gyújtótávolság 24-70mm közé állítható be, az objektívet mind kisfilmes, mind digitális gépekkel használhatjuk, a DG jelzés a digitális gépek szenzoraihoz igazított sugármenetet jelzi. A fényerő kiváló, a teljes zoomtartományban f/2,8.

A lencsetagok között 3 aszférikus és 2 speciális alacsony szórású (SLD – Special Low Dispersion) tag is megtalálható, előbbi a geometriai torzításokat, utóbbi a kromatikus aberrációt minimalizálja.

Az élességállítást mikromotor végzi, amely kellően gyors, de sajnos elég hangos.

Az objektív nem belső élességállítású, de a frontlencse nem fordul el az élességállítás során. Nem belső zoomos, 24 mm gyújtótávolságnál, közelpontra fókuszálva éri el az objektív a maximális tubushosszt, amely 15,5 cm.

A frontlencse elé eléggé nagy, 82 mm átmérőjű szűrők tekerhetők fel, melyek meglehetősen drágák. A gyári napellenző szirom formájú, bajonettes megoldással tekerhető fel.

Használati tapasztalatok

A Sigma 24-70mm/F2,8 EX DG kidolgozása jó, bár a zoomgyűrű enyhén szorul, az AF/M kapcsoló pedig túl apró.

Szerencsére az élességállító gyűrű AF/M kapcsolóként is működik, AF állásban a gyűrű nincs kapcsolatban a lencsetagokkal, M állásba kapcsolva közvetlen kapcsolat épül ki a lencsetagokkal (ilyenkor a külön AF/M kapcsoló AF állásában a gyűrű is elfordul az élességállítás során).
A gyűrű egyenletes erővel forgatható, se nem könnyű, se nem szorulós. Bordázata sűrű, a gumírozott borítás szélessége 2 cm, ami elegendő.

A zoomgyűrű forgatása nehézkes, a tartomány közepén könnyed, jó, de a két szélső végállás közelében (24-35 mm, 50-70 mm) elég kemény járású. Szélessége 1,5 cm.

A távolságskála az élességállító és a zoomgyűrű között helyezkedik el. Ehhez mélységélesség skálát is elhelyeztek.

Kapcsolóból nincs sok az objektíven, a tubuson csak az AF/M automatikus vagy kézi élességállítás kapcsolóját találjuk.

Színhiba

A kromatikus aberráció a remek fényerő ellenére meglehetősen visszafogott, s elsősorban a zoom középállásában jelentkezik. Az itt tapasztalható kékes elszíneződés rekeszeléssel hatékonyan csökkenthető.
Persze figyelembe kell vennünk, hogy a teljes kisfilmes képkockára tervezett objektívet mi APS-C szenzoros fényképezőgéppel próbáltuk ki, vagyis vélhetően fullframe géppel egy kissé erősebb színi hibával találkoznánk.

A legrosszabb esetben, 10 Mpixelre vonatkoztatva cirka 8-9 pixelnyi színhibát találhatunk, amely 45×30 cm-es papírképen 1 mm, 10×15 cm-es fotón 0,3 mm méretben fog látszani.

Geometriai torzítás

A geometriai torzítást jól kompenzálta a gyártó, APS-C szenzoros géppel csak fél %-os eltérésig jutunk el. Teljes nagylátószögnél hordó, míg 35 mm-től párnatorzításra kell számítanunk, ezek mértéke azonban minimális.
Itt is igaz, hogy kisfilmes szenzorméretű fényképezőgépnél erősebb eltérést tapasztalhatnánk.

Geometriai torzítás0,5% hordótorzítás


0,2% párnatorzítás


0,4% párnatorzítás


0,4% párnatorzítás

Peremsötétedés

A sarkok sötétedése APS-C szenzor alkalmazása esetén minimális, még nyitott blendével is csak alig lépi át a 10%-ot, ami éppen hogy látható. Nyitott blendével ez a zoomtartomány háromnegyedétől jelentkezik, a nagyobb látószögeknél még ekkora peremsötétedéssel sem kell számolnunk.

Peremsötétedés


11%

2%

Képminőség

Az objektív nyitott blendénél meglehetősen lágy képet produkál, nagylátószögnél azonban F4 rekesznyílásnál már szépen dolgozik. Tele állásban viszont sok esetben még az F4 is lágynak érződik, s itt csak F5,6-tól mondható igazán részletezőnek, keménynek.
A homogenitás sem teljesen tökéletes, a sarkok hajlamosak enyhén rosszabb felbontásúak lenni, mint a képközép.

Értékelés

Bár már csak imitt-amott lehet hozzájutni teszünk alanyához, mégis azt mondhatjuk, hogy lehetnek esetek, amikor érdemes ráhajtani. Az optika ára ugyanis elég kedvező, s ha elfogadjuk a nyitott blendés lágyságot, nem kívánunk nagy nyomatokat készíteni kemény rajzolattal, akkor jó fogást csinálhatunk. Az újabb Sigma 24-70mm f/2,8 IF EX DG HSM már belső élességállítású, viszont kisebb, rövidebb, de tömegét tekintve nehezebb, mint cikkünk alanya. Ára ugyanakkor jóval magasabb lett.

Tesztfotóink a cikkünk alatti linkről érhetők el!