Sirui W-2004 vízálló alumínium állvány

0

A Siruitól sokféle állvány járt már nálunk, de vízálló még nem. A gyártó a W szériájában csoportosítja vízálló állványait, amelyek közül a kisebbik a W-1004, a nagyobbik a W-2004 típusnevet kapta, miközben léteznek az alumínium mellett 10 rétegű szénszálas kompozit csőből felépített változatok is W-1204 és W-2204 néven. A négy tagot számláló sorozatból mi a nagyobbik alumínium tripodot, a W-2004-est néztük meg.

A kartondobozban értékesített állvány mellé egy a Siruitól megszokott minőségű táskát is kapunk, így a hordozhatósága remek. A táskát kézben, vagy a mellékelt vállszíj segítségével vállon is hordhatjuk.

A táskában az állvány mellet a hozzá adott tartozékok is megtalálhatók, amelyek között a lábak végére helyezhető tüskéket, imbusz kulcsokat, tartalék táskatartó kampót, valamint a monopodhoz egy csuklópántot, egy talpat és egy menetes szárat helyeztek el.

Bár összecsukva az állvány nem tűnik nagynak, ez senkit ne tévesszen meg. Az állvány ugyanis jó magasra emelhető. Hogy mégis hogyan lehet ennyire kicsi összecsukott állapotban? Nos, a Siruinál a teljesen visszahajtható lábak már megszokottak, így érnek el kis méretet, no és persze a négy szekcióval. Más gyártók termékei között is találunk ilyen megoldást, de még nem mondhatjuk 100%-ban elterjedtnek, így mindenképpen érdemes kiemelnünk az állvány ezen képességét.

A tripod lábait négy szekciósra alakították ki, amelyek kinyitása a felső retesz benyomásakor négy pozícióba lehetséges, azaz 23 fok, 50 fok, 80 fok, valamint a szinte teljes terpesz. Jóllehet hiába a teljes terpesz, ha a középoszlop túl magas. De ezt is ügyesen megoldották a Sirui mérnökei, ugyanis a középoszlop szétcsavarható, így az eredetileg 30 cm-es középoszlopból kicsavarhatunk egy csupán 13,5 cm-est. Ez pedig már makrózáshoz is elég lehet. Ha még ennél is lentebb kell ereszkednünk, akkor a középoszlopot fejjel lefelé behelyezve akár teljesen lemehetünk a talaj szintjéig.

A lábak szekcióit gyors kioldású szorítókkal rögzíthetjük, vagy oldhatjuk. Az állványláb egyes darabjai kör keresztmetszetűek, de ennek ellenére nem fordulnak el. A középoszlopot hasonló szorítóval rögzítették. A teljesen kinyitott állvány kihúzott középoszloppal 179 cm magas, ehhez számíthatjuk hozzá a fej magasságát, amely általában 10-15 cm közötti, azaz az állvánnyal közel 2 méter magasságig juthatunk el.

De ki a fene akar ilyen magasból fotózni? Inkább érdemes ezt a kérdést megfordítani: Ki a fene akar ilyen mély vízben fotózni?
Vízben?? Nos igen, ez az állvány ugyanis vízálló, így a természetfotókat vízben állva készítő fotósok is örömmel és gond nélkül használhatják.

Feltehető persze a kérdés, hogy minek kell egy alumínium állványnak vízállónak lennie, hiszen eleve nem korrodál a vízben. A megoldást a precízebb víz- és por (homok) állóság mondja meg, magyarul a vízben lévő szemcsék sem károsítják az állványt, s elvileg nem jutnak be a szekciók közé.

A lábak végén alapesetben gumi talpat találunk, amelyet igény esetén lecserélhetünk a mellékelt tüskékre. Ennek sziklás terepen vehetjük hasznát, amelynél egy eső után a gumi talp akár meg is csúszhat, szemben a tüskével, amely a legapróbb kitüremkedésbe is beleakaszkodik.

Az állvány két-két lábának felső részét habszivaccsal vették körbe, amely így kényelmes vállon hordást, jó fogást, valamint télen hőszigetelést is biztosít.

A tripod felső részén egy 2D-s vízmértéket helyeztek el, így a szintezés már az állványon elvégezhető.

A talpat a fej elfordulását gátló csavarral is ellátták, a középen lévő állványcsavar alapesetben 3/8″-os, azaz állványfejet fogad, de kicsavarva és megfordítva 1/4″-ost is használhatunk.

Az állvány egyik lábát kicsavarhatóra alakították ki. A felső szorító kioldását követően a láb kitekerhető a helyéről, s a mellékelt talp, illetve csuklópánt felhelyezése után monopodként használható.

A Sirui W-2004 stabilitását a középoszlop alján kialakított kampó növeli tovább, amelyre szélcsendes időben pl. fotós táskánkat akaszthatjuk.

Az állványokat a AdvesPhototól kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!

A Sirui W-2004 főbb paraméterei
Összecsukott hossz 52 cm
Min. magasság kis középoszloppal 16,5 cm
Max. magasság 147 cm
Max. magasság kihúzott középoszloppal 178 cm
Szekciók száma 4
Legnagyobb csőátmérő 29 mm
Legkisebb csőátmérő 19 mm
Terhelhetőség 18 kg
Tömeg 2,2 kg