SuperCCD: a 3. generáció

0

Egy kis történelem


Egy kis történelem
A Fuji első SuperCCD-jét még 1999-ben mutatta be. Az akkor még csak papíron és ábrákon ismertetett új elrendezést sokan üdvözölték, de nagyon sokan szkeptikusan várták. A 2000 januárjában bemutatott gépeknél az eredmény felemásra sikeredett. Míg a 3 millió pixeles változat a FinePix S1 Pro modellben kiválóra sikerült, addig a FinePix 4700 Zoom modellben bemutatkozó 2,4 millió effektív pixeles lapka inkább leszerepelt, mint sikert aratott. A Fuji a jólsikerült S1 Pro ellenére a technológia gyors továbbfejlesztésére kényszerült.

A SuperCCD különlegessége, hogy a sorokban és oszlopokban elhelyezett négyzet alakú pixelek helyett a Fuji átlósan sorokat alkotó nyolcszögletű fotódiódákból építette fel az érzékelő lapkát. Ennek eredményeként nőtt az egyes képpontok mérete és csökkent a diódák közti távolság. Így azonos felületen, azonos mennyiségű fotódióda elhelyezésével a SuperCCD több fény (információ) rögzítésére képes. A nagyobb mennyiségű információ alapján alakítja a gép képfeldolgozó algoritmusa a képet sorokba és oszlopokba rendezett képpontokká, nagyfelbontású képpé. Az eredmény: kevésbé zajos képek, szélesebb dinamikus színtartomány, és kiváló, élethű színek.

Az első generációs SuperCCD-k egyik legnagyobb hibája a moire effektusként emlegetett elszíneződés volt, ami a csillogó, vékony, átlósan elhelyezkedő felületeken volt látható. Ezt a komoly hibát, a sokkal kisebb csinnadrattával bemutatott második sorozatban sikeresen javították, így a FinePix 6900 Zoom vagy a FinePix 6800 Zoom fényképezőgépekkel készült felvételeken már nyoma sincs ennek a hibának. A második generáció szerényebb bemutatójának oka lehetett, hogy a cég elsősorban a technológia tökéletesítésével volt elfoglalva, nem pedig új szolgáltatások integrálásával.

Az első SuperCCD-s gép bejelentése óta pontosan 2 év telt el. Azóta az S1 Pro 6 megapixeles felbontása már nem számít olyan különlegességnek, és a többi modellre is ráfért már a ráncfelvarrás.

A 3. generáció
Alig két és fél évvel az első SuperCCD bemutatása után elkészült a 3. generáció, ami még tisztább és még szebb képeket ígér, még magas érzékenység használata mellett is. Az újabb és újabb fejlesztések a kezdetben kétkedőket is meg kell, hogy győzze a SuperCCD életképességéről, amit a FinePix S1 Pro és a FinePix 6900 Zoom modellek népszerűsége is bizonyít.