SuperCCD: a 3. generáció

0

Mit tud az új SuperCCD


SuperCCD IIIAz 3. generációs SuperCCD két legfontosabb újdonsága a nagy érzékenység és a jóminőségű VGA felbontású videó készítésének lehetősége. A Fuji eddig közzétett információi szerint azonban a SuperCCD nem csak egy új CCD, hanem egy teljes rendszer, beleértve a teljesen új képfeldolgozó eljárást is.

A világ első ISO 1600-as érzékenységű kompakt gépe
A SuperCCD-k mindig érzékenyebbek voltak a hagyományos CCD-knél. Az új generáció nem csak megtartotta, de javította is ezt a tulajdonságot. Az új érzékelő lapkával szerelt két kompakt gép kategóriájában a legnagyobb érzékenységi skálával fog rendelkezni, ami elsősorban a CCD és a képfeldolgozó elektronika továbbfejlesztésének és további finomításának köszönhető.

Általánosságban az érzékenység növelésekor nő a képen jelentkező zaj is. A harmadik generációs SuperCCD-nél ezt a problémát a Fujifilm új zajcsökkentő technológiája kezeli, figyelembe véve a kép világosság és színtelítettségi adatait is. Ennek eredményeképpen az új érzékelő lapka lehetővé teszi a magas érzékenységű fotózást, miközben kiváló képminőséget biztosít. Az ISO 800-as és ISO 1600-as érzékenységnél a képfeldolgozás során működésbe lép a Fuji új pixel adat összevonási technológiája (Pixel Data Coupling Technology), ami a két extra érzékeny módban is tiszta képet produkál. Ilyenkor azonban a felbontás maximum 1280 x 960 pixeles lehet.

Az új, magas érzékenységű módok lehetővé teszik a vaku nélküli fotózást gyenge megvilágításnál is, illetve a kevesebb fénynél alkalmazható rövidebb záridőkkel megakadályozzák a gép berázásából adódó elmosódásokat.

VGA felbontású videó felvételek
Az SuperCCD-k harmadik generációja mindezek mellett továbbfejlesztett videó rögzítési képességekkel rendelkezik. Az új lapkával VGA (640 x 480 pixel) felbontású, 30 kép/mp képfrissítésű videofelvételek is készíthetők. Ez többek között a SuperCCD egyedülálló pixel keverési technológiájának (Pixel-Mixing Techology) köszönhető. Az eljárás vízszintesen és függőlegesen összevonja a pixeladatokat, amivel a korábbiaknál nagyobb képfrissítést és jobb minőségű képet produkál.