Tamron SP 150-600mm F/5-6,3 Di VC USD

3

Képminőség

Az objektívet fullframe szenzoros Canon fényképezőgéppel próbáltuk ki. A kép sarkaira írt megjegyzéseink APS-C érzékelővel szerelt gépek esetén kicsit optimistábbnak vehetők.

Színhiba

A gyújtótávolság tartomány alsó felében nem túl zavaró a kromatikus aberráció jelenléte. 150mm körül és 300mm környékén is találkozunk vele, ha jobban megvizsgáljuk a képek sarkait. 300mm-en nem meglepő módon sokkal jobban teljesít, míg a gyutáv tartomány elején rosszabbul.

A probléma 450mm-en is egyértelműen jelen van és sajnos legegyszerűbb módszerünkkel, a rekesz szűkítésével sem befolyásolhatjuk.

Kétségtelen, hogy 600mm-en a legerősebb a színhiba, mely normál körülmények (vagyis nem a lentiekhez hasonló kemény kontraszt) között is látható lesz. Nyitva nagyon erős az elszínezés, és bár F11-ig szűkítve a rekeszt valamelyest javíthatunk rajta, a végeredmény alig változik és még mindig erősen befolyásolja a képminőséget.

Geometriai torzítás

Teleobjektívhez képest picit magas a Tamron által produkált geometriai torzítás. A gyújtótávolság tartomány elején 0,7% körüli párnatorzítást mértünk, ami később sem csökkent jelentősen, folyamatosan 0,5-0,6% környékén marad. Nem túl zavaró, de szabályos témát, mondjuk épületet fotózva már feltűnhet.

Geometriai torzítás0,7% párnatorzítás


0,6% párnatorzítás


0,6% párnatorzítás


0,5% párnatorzítás

Peremsötétedés

A szélek és sarkok sötétedése nyitott rekesznél minden zoomállásban látható, de nem annyira feltűnő, mivel egyenletes sötétedésről van szó, és nem is annyira nagy mértékűről, mint például a Sigma 150-500mm esetében. APS-C szenzoros fényképezőgéppel használva még jobb a helyzet.

A rekeszt szűkítve a hiba szépen javul, F8-nál már egyetlen gyújtótávolságon sem jelenthet problémát a vignettálás, F11-nél pedig fullframe gépeken is elfelejthetjük.

Peremsötétedés


21%

5%

3%

17%

7%

3%

21%

11%

7%

22%

12%

7%

Makró, közelfényképezés

Makró képességről nem nagyon beszélhetünk egy 600mm-es, 2,7 méteres közelponttal rendelkező objektív esetén. El kell fogadnunk, hogy ez nem a Tamron 150-600mm terepe. A gyártó 1:5 leképezési arányt ad meg ehhez a távolsághoz, ami nem annyira megalázó és közepes méretű tárgyak kicsi-közepes állatok fotózásához még éppen jó.

A tesztben ez 155 mm széles befogott területet jelentett, vagyis egy kicsit jobbat a sokat említett Sigmánál. A kép sarkai módjával lágyultak, de egész elfogadható minőséget kaptunk összességében. A sarki vignettálás sem jellemző az optikára ezen körülmények között.

Képminőség

Adja magát az összevetés az amúgy jó részletességet adó Sigma 150-500mm-rel, és azt kell mondjam, a Tamron igencsak ott lohol a nyakán. 150mm környékén a képközépen ugyanúgy teljesít, és a szélek is csak egy picit lágyabbak a Sigma optikájánál. A zoomot emelve lassan fordul a kocka. 300mm környékén fej-fej mellett halad a másik objektívvel, később pedig hajszálnyival megelőzi. A tele végen nyitott rekesznél megint egy picit gyengébb, de F8-as rekesznél nagyobb gyújtótávolsága ellenére is vígan hozza a Sigma 500mm-en mutatott minőségét. Színei és kontrasztja is nagyszerűek.

Hasonlóan jól teljesít a képsarki sötétedés vonatkozásában is a Sigmával összevetve. A színhiba terén egyik objektív sem brillírozik. Ez a probléma a Tamront is ugyanúgy zavarja, de csak a nagytele végen számottevő. Torzítás terén viszont picit rosszabb.

Értékelés

A Tamron SP 150-600mm F/5-6,3 Di VC USD jó vétel mindazok számára, akik nem szeretnének nagy vagyonokat (csak egy kicsit) költeni egy nagytelére, és ezért hajlandók feláldozni a jó fényerőt. Egy hajszállal talán gyengébb kivitel, mint a legközelebbi konkurens a Sigma 150-500mm, és valamivel hangosabb az AF meghajtása, de más téren alaposan odapörköl a japán konkurensnek. Hasonló, sőt a középső gyújtótávolságokon egy kicsit jobb képminőséget kapunk, egy lépéssel nagyobb zoommal és gyorsabb autofókusszal.

Ha 500mm helyett inkább a 600 tesz boldoggá, nem is találunk nagyon más teleobjektívet ezen az áron, így egyértelmű, hogy a Tamron felé kell kacsintgatnunk. Ára ebben a szegmensben barátinak számít, és ha van mellé egy betonstabil állványunk, azt hiszem magával az objektívvel való barátságunk sem várat magára sokáig.

Az optika tesztünk készítésének idején bruttó 364 900 forintos áron megvásárolható.

A Tamron SP 150-600mm F/5-6,3 Di VC USD objektívet a Tamron márka hazai forgalmazójától, a Tripont Kft-től kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!