Induro AGT114 és AGT214

0

Az Induro különleges, Grand Turismo állvány kitjei kétféle méretben készülnek, a kisebbik az AGT114 nevet kapta, míg a kissé méretesebb és nagyobb teherbírású az AGT214. Bár első körben azt gondolhatnánk, hogy a Grand Turismo kitek egy széria alumínium állványból (AT114 és AT214) és egy gömbfejből állnak, a valóság ennél kicsit árnyaltabb. Az AGT sorozatú tripodok ugyanis nem teljesen egyeznek meg az AT szériásokkal. Bár az eltérés viszonylag kicsiny, a hordozhatóság szempontjából ezek nem lényegtelenek.

Az Induro AGT114 és AGT214 összecsukott hossza 44 és 46 cm, amely annak az innovatív megoldásnak köszönhető, amelyet alábbi videónk hivatott szemléltetni:

E módszer egyébként nem teljesen egyedi, hasonlóval találkoztunk már a Cullmann Magnesit állványoknál is. A megoldás nem csak az összecsukott hossz csökkentésénél jön jól, de szűken történő fotózásnál is, amikor a három lábnak nem jut elegendő hely. Ez esetben az egyik lábat nekitámaszthatjuk a falnak, s máris elférünk, s a stabilitás se lesz sokkal rosszabb.

Az AGT állványok lábait négy szekciósra alakították ki, amelyek nagyobb stabilitást ígérnek, mint az öt szekciós utazóállványok, de kisebb méretre összecsukhatóak, mint a három szekciósak. Persze lehetne azon vitatkozni, hogy ha már utazóállvány, akkor mennyi kompromisszumot érdemes kötni a méret és a stabilitás terén, de az AGT állványok pont azért készültek, hogy azok is megtalálják a maguk legjobb választását, akik a lehetőségekhez képest kis méretet keresnek, de a stabilitást előtérbe helyezik. Aki ezzel együtt a lehető legkisebb tömeget is keresi, azok számára készült ebből a sorozatból szénszálas kompozitból készült variáció CGT114 és CGT224 név alatt, az alumínium állványokhoz képest 300 grammal kisebb tömeggel.
S ha már a stabilitásról szó esett, íme a teherbírás gyári értékei: AGT114: 12,5 kg, AGT214: 14,5 kg. Érdemesnek tartom megemlíteni, hogy a hasonló méretű AT114 alumínium állvány 6 kg teherbírású.

A lábak szekcióit gyors kioldású (fél fordulatos), időjárásálló gumi szorítókkal rögzíthetjük, vagy oldhatjuk. Az egyes szegmensek kör keresztmetszetűek, de ennek ellenére nem fordulnak el.

Az állványok mindhárom lábának felső részét habszivaccsal vették körbe, amely így kényelmes vállon hordást és jó fogást is biztosít. Szintén a hordozhatóságot könnyíti a mellékelt, vállon, vagy kézben is hordható, prémium kialakítású táska is, amelynek méretes belső zsebébe akár vékonyabb kiegészítőket is helyezhetünk.

A táskában egy kis középoszlopot, és egy szerelőkészletet találunk, amelyben az alapesetben gumi lábvégeket leváltó fém tüskéket is megtaláljuk. A készlet tokját akár övre fűzve is hordhatjuk, de az állvány felső részén kialakított fülre is fogathatjuk.

A lábakat egyenként terpeszthetjük ki, ehhez a láb felső részén, az állvány magjához közel található rögzítőt kell kihúznunk. Ezt követően a nyílásszög a megszokott 24, 50 vagy 80 fokos szögre állítható.

A lábakat teljesen síkra is szétnyithatjuk, s a hosszú középoszlop helyett egy kisebbet is behelyezhetünk, így föld közeléből is fotózhatunk. Ekkor a minimális magasság 20-21 cm, fejjel együtt. Ha ennél lejjebb kívánnánk ereszkedni, akkor másik megoldáshoz kell folyamodnunk: a középoszlopot fejjel lefelé is behelyezhetjük, így pedig extrém alacsony szögből is fotózhatunk, igaz, a fejjel lefelé álló fényképezőgép miatt egy kicsit kényelmetlen módon.

Az állvány magnéziumból készült magjára egy 2D-s vízmérték került, közvetlenül a középoszlopot szorító méretes, könnyen kezelhető csavar közelébe. A talpat a fej elfordulását gátló csavarral is ellátták, a kiegészítők elhelyezésére pedig külön fület alakítottak ki. A középoszlop alján stabilizáló súly (pl. fotóstáskánk) felakasztásához találunk egy kampót.

A két állvány készlet pontos termékneve AT114M1, illetve AT214M2, amely azok számára lehet bővebb beszédű, akik ismerik a gyártó gömbfej kínálatát. Ezek között ugyanis találunk BHM1 és BHM2 jelű gömbfejeket is, erre utal az M1 és M2 végződés. Mint látható, a kisebb állványhoz a kisebb fejet, a kicsivel nagyobb állványhoz a nagyobb fejet mellékeli a gyártó. Ennek egyébként nincs komolyabb jelentősége, hiszen már a BHM1-es fej is 20 kg teherbírást kínál, ami az AT214 max. 14,5 kg-os terhelhetőségét is bőven túlszárnyalja. Igazság szerint az AT214-hez is elég lenne a BHM1.

A gömbfejek a korábban már bemutatott Induro BHL szériával szinte megegyezőek, eltérés csak a méretükben és tömegükben található.

A legegyszerűbb Induro BHS szériával szemben ezeken a fejeken két szorító található. A kisebbik méretű a függőleges tengely mentén rögzít, vagyis oldásával a körbeforgatás végezhető el. Panorámázáshoz egyébként a fej alsó részét fokskálával is ellátták, melyen 5 fokonként találunk beosztást.

A másik, nagyobb méretű szorító a gömbfej szorítására hivatott, ennek közepén egy beállító csavar is található, amely a minimális szorítás mértékét adja meg. Ez főként akkor hasznos, ha méretes, nagy tömegű és/vagy nem kiegyensúlyozott felszereléssel dolgozunk, így megelőzhetjük a kioldás során a hirtelen előrebukást, amely az objektívünk épségét is veszélyeztetné.

A fejen, a talp közelében egy vízmértéket találunk, az átellenes oldalon pedig a talp rögzítésére szolgáló csavar található. Az Arca-Swiss stílusú talp egyébként előre-hátra mozgatható, amely megkönnyíti a kiegyensúlyozást, illetve valamilyen szinten makrózásnál is hasznos lehet. A két végállás között 25 mm-t mozgathó a talp. A szorítócsavart kifelé húzva oldhatjuk ki teljesen a talpat, s a gépet csak ekkor tudjuk leemelni az állványról, azaz az előre-hátra mozgatás során nem kell attól tartanunk, hogy véletlen kicsúszik a gép a fej sínéből.

A PU60 jelű talpak a fejekhez igazodva meglehetősen méretesek (60×38 mm). A rögzítő csavart pénzérme segítségével csavarhatjuk be a fényképezőgépünkbe, vagy az objektív állványgyűrűjébe. Felhajtható fület itt nem alakítottak ki.

Az Induro AGT114 és AGT214 állvány kiteket a Mikrosattól kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!
Az AGT114M1 ára BHM1 fejjel együtt bruttó 79.500 Ft, a valamivel komolyabb AGT214M2 a BHM2 fejjel együtt bruttó 89.900 Ft.

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!

Az Induro AGT114 és AGT214 főbb tulajdonságai
AGT114 AGT214
Min. magasság középoszloppal 44 cm 45 cm
Min. magasság középoszloppal, fej nélkül 34 cm 35 cm
Min. magasság kis középoszloppal 20,5 cm 21 cm
Min. magasság kis középoszloppal, fej nélkül 10,5 cm 11 cm
Max. magasság 136 cm 140 cm
Max. magasság, fej nélkül 126 cm 131 cm
Max. magasság kihúzott középoszloppal 158 cm 163 cm
Összecsukott hossz 44 cm 46 cm
Legnagyobb csőátmérő 25 mm 29 mm
Legkisebb csőátmérő 16 mm 19 mm
Szekciók száma 4
Terhelhetőség 12,5 kg 14,5 kg
Tömeg (fejjel) 1,9 kg 2,24 kg