Testközelből: Panasonic LX100 II (teszt)

0

A Panasonic augusztus végén jelentette be felfrissített prémium kompakt fényképezőgépét, a 4/3″-os szenzorral és 24-75mm ekv. gyújtótávolságú, f/1,7-2,8 fényerejű objektívvel szerelt Lumix DC-LX100 II modellt, amelyet tegnap Budapesten a magyar újságíróknak is bemutattak.

Az igen tartalmas előadáson olyan részleteket is kiveséztünk, mint DFD fókusz, 4k Photo módok, de persze a gép főbb paramétereit is végignéztük.

Az esemény második felében lehetőség volt a gépek kipróbálására is. Bár lelkünkre kötötték, hogy a publikálásnál feltétlenül jelezzük, hogy még nem véglegesített modellekkel dolgoztunk és elképzelhető, hogy lesz még egy-két finomítás, a gépeken v1.0-ás fiprmware volt, így nyugodt szívvel tekinthetjük ezeket a fotókat olyannak, mint amilyenek a végleges termékkel lesznek készíthetők.

De nézzük, mit is nyújt nekünk az LX100 második kiadása.

A Panasonic Lumix DC-LX100 II főbb jellemzői:

 • Képérzékelő: Multi Aspect effektív 17 Mpixel, FourThirds CMOS, AA szűrő nélkül
 • Érzékenység: ISO200-25600, kiterjeszthető ISO100-ra
 • Objektív: 3,1x-es zoomátfogás, 24-75 mm ekv. gyújtótávolság, f/1,7-2,8 fényerő, 3 cm-es makró közelpont, elektronikus gyűrűvel és oldalarány váltó kapcsolóval
 • LCD: 3″ 1,24 millió szubpixel, fixen beépített, érintésérzékeny
 • elektronikus kereső 100% lefedettséggel, 0,7×-es nagyítással, 2,764 millió képponttal
 • vakupapucs (mellékelt külső kisvaku)
 • rekesz- és zársebesség beállítása külön tárcsával, előválasztási lehetőség a másik tárcsa A módjában, teljes kézi üzemmód
 • akár 1/16000 mp zársebesség elektronikus zárral
 • 4k Photo mód, utólagos fókuszpont választással, vagy kompozit kép készítéssel
 • RAW formátum támogatása
 • 3840×2160 pixeles 4k videórögzítés (30 kép/mp), FullHD felbontásban 60 kép/mp
 • automatikus élességállítás, kézi fókusz, arcfelismerés
 • beépített Bluetooth és Wi-Fi adapterek, képátöltés okos eszközre, távvezérlés okostelefonnal vagy tablettel
 • SD/SDHC/SDXC kártyahely
 • Li-ion akkumulátor (300 kép kapacitás CIPA mérés szerint)
 • töltés USB-n keresztül (működés közben is: Power Charging)
 • Hi-Speed USB2.0 és microHDMI csatlakozás

Az elődhöz képest első ránézésre alig különböző gép azért jó pár újdonságot kapott. Érdekes, hogy a bejelentéskor ezeket nem nagyon hangsúlyozták ki, pedig nyilván a gyártó tudja a legjobban, hogy milyen fejlesztéseket hajtott végre és miket változtatott. A prezentáció során több diából álló képsorozaton ismerhettük meg a főbb változásokat, amelyeket sajnos nem oszthatunk meg, mivel a slide-ok nem véglegesek, csak belső használatra készültek, így nem publikusak. De nem ez az első eset, amikor részletes technológiai ismertetőt és a változásokat is bemutató bemutatót látunk. Ebből viszont azért jól látszik, hogy a gyártók is készítenek minden bejelentéshez ilyet, kár, hogy ezeket nem küldik ki a sajtóközleményekkel együtt, hiszen sokkal látványosabb lenne egy-egy ilyen dia, mint egy marketinges fűszerezésű sajtóközlemény, ráadásul több minden is derül ki belőle.

Mindenesetre noha publikálni egyelőre nem tudjuk a képeket, a tartalmukról beszámolhatunk.

Változások

A legfontosabb változásokat az elődmodellhez képest az alábbi táblázatunkban mutatjuk be:

A Panasonic LX100 és a LX100 II főbb különbségei
Panasonic LX100 Panasonic LX100 II
Képérzékelő szenzor 16,8 Mpixel teljes pixelszámú,
12,8 Mpixel effektív felbontású
Multi Aspect 4/3″ típusú
21,7 Mpixel teljes pixelszámú,
17 Mpixel effektív felbontású
Multi Aspect 4/3″ típusú
Maximális záridő Timed módban max. 2 perc Timed módban max. 30 perc
Expozíció kompenzációt ±3 Fé ±5 Fé
Sorozat rögzített fókusszal max. 11 kép/mp,
folyamatos élességállítással max. 6,5 kép/mp,
9 RAW képig
rögzített fókusszal max. 11 kép/mp,
folyamatos élességállítással 5,5 kép/mp,
33 RAW képig
Hátsó LCD 3″-os
920 ezer képpont
3″-os
1,24 millió képpont,
érintésérzékeny
Automatikus sorozatok expozíció,
fehéregyensúly
expozíció,
fehéregyensúly,
fókusz,
rekesz,
oldalarány
4K Photo mód 4K Photo sorozat 4K Photo sorozat
utólagos fókuszálás lehetősége,
nagy mélységélességű kompozit készítése
Vezeték nélküli kommunikáció Wi-Fi, NFC Wi-Fi,Bleutooth LE
USB töltés nem igen
Akkumulátor 7,2V; 1025 mAh; 7,4 Wh
egy feltöltéssel 350 kép
7,2V; 1025 mAh; 7,4 Wh
egy feltöltéssel 340 kép
Egyéb – új fotóstílusok: Low-key monokróm, Low-key monokróm mély feketékkel, filmszemcsézettség effekt

Képérzékelő

Azt már a bejelentéskor tudtuk, hogy új, nagyobb felbontású szenzor került az új modellbe, méghozzá ún. Multi Aspect kialakítású, vagyis többféle oldalarány is elérhető, ugyanolyan látószöggel.
Mint tudjuk, egy szenzor általában egyféle oldalarányban kínál maximális felbontást és látószöget, ha attól eltérő oldalarányú képet szeretnénk készíteni, akkor vágni kell belőle. Így pl. egy 6000×4000 pixeles 3:2 oldalarányú képből úgy lesz 16:9 oldalarányú, hogy a felső és alsó részéről vágunk, amelynek következtében 6000×3375 pixeles kép lesz az eredmény (ami az eredeti 24 Mpixelhez képest csupán 20,2 Mpixeles). A vágás miatt viszont a látószög is óhatatlanul csökken. Ugyanez 4:3 oldalarányhoz vágásnál úgy alakul, hogy a kép jobb és bal széléből kell vágni, ennek következtében 5333×4000 pixeles képet kapunk (21,3 Mpixel), ami szintén kisebb látószöget jelent.

Ezzel szemben egy Multi Aspect szenzor gyakorlatilag szélesebb és magasabb, mint ami szükséges volna, így egy nagyobb méretű nyers képből dolgozik a rendszer, aminek köszönhetően úgy kaphatunk különböző oldalarányú (4:3, 3:2 és 16:9) képeket, hogy azok átlós látószöge nem csökken. Vagyis nem csupán alsó-felső, vagy jobb-bal vágás történik, amikor az egyik képméret változatlan, míg a másik csökken, hanem mindkét képméret változik, az egyik hosszabb lesz, míg a másik rövidebb.

Konkrétan az LX100 II esetében ez úgy történik, hogy a 4:3 oldalarányú fotó 4736×3552 pixeles, a 3:2 oldalarányú 4928×3288 pixeles, a 16:9 oldalarányú 5152×2904 pixeles (az 1:1 oldalarányú kép a 4:3-ból kerül kivágásra 3552×3552 pixellel).

Ezeket ráadásul egyetlen expozícióból is megkaphatjuk (automatikus oldalarány sorozat).

Az alábbi dobozban 4:3, 3:2 és 16:9 oldalarányú, változatlan gyújtótávolságon (automatikus oldalarány sorozattal) készített képek láthatók. Érdemes a vízszintes látószöget figyelni, hogyan növekszik az oldalarány változtatásával (az átlós látószög elviekben változatlan).

Különböző oldalarányok azonos látószöggel

Az aluláteresztő (anti-alias, low pass) szűrő nélküli képérzékelő alapérzékenysége ISO200, amelyet 1 vagy 1/3 fényértékenként növelhetünk ISO25600-ig, illetve kiterjeszthetjük az alsó határt ISO100-ra.

Objektív

Változatlan a 10,9-34 mm gyújtótávolságú, f/1,7-2,8 fényerejű objektív, amely egy kisfilmes 24-75 mm-es objektív látószögét adja (mélységélessége kisfilmen megfeleltethető kb. f/3,4-5,6-nak). A remek képminőség érdekében 5 aszférikus (8 aszférikus felülettel) és két mindkét oldalon aszférikus ED (alacsony szórású) lencsetagot is alkalmaztak.

Maradt a 3 cm-es makró közelpont is, fontos azonban tudnunk, hogy ez csak teljes nagy látószögnél érhető el, 75 mm-es tele végnél 30 cm-es a legkisebb tárgytávolságunk. Makrózni tehát elsősorban nagy látószögnél tudunk.

Változott viszont a rekeszlamellák száma, amely eddig 7 volt, az LX100M2-ben viszont már 9, amely a fényerőnél szűkebb blende használatakor ad elviekben szebb fókuszon kívüli fényköröket (bokeh).

A stabilizált objektív körüli gyűrűt is meghagyták, amely többféle funkciót is kínál, ezek közül a menüben választhatunk. A lehetőségek között zoomot, zoom léptetést (gyakori ekvivalens gyutávok választása, mint 24, 28, 35, 50, stb.), érzékenységet, fehéregyensúlyt, expozíció kompenzációt, AF módot, sorozat/önkioldó módot, kép és digitális szűrő módokat és vaku módokat találunk.

Az expozíció kompenzáció mértéke a gép tetején lévő tárcsával ±3 Fé-kkel változtatható, de az objektívgyűrűre programozva ez ±5 Fé tartományúra bővíthető.

Az objektíven rekeszgyűrű is megtalálható, amellyel közvetlenül állítható be a kívánt rekeszérték, de A állásban automatikus választáson is hagyhatjuk (a záridő tárcsa állásától függően így érhető el az Av – rekesz előválasztás, illetve M – manuális mód).

Az objektív körül található még az oldalarány választó kapcsoló (4:3, 3:2, 16:9, 1:1), valamint a fókusz kapcsoló is (autofókusz, makró fókusz, kézi fókusz).

Vaku

A gép beépített vakut nem tartalmaz, csak vakupapucsot, ide a gyárilag mellékelt 7-es kulcsszámú (ISO100, m) kis vakut is behelyezhetjük, de izmosabb rendszervakut is választhatunk opcionálisan, illetve persze rádiós vakuvezérlő is használható, ha valaki kreatív világításban gondolkozik.

Kezelés

A már említett objektívgyűrűn és rekeszgyűrűn kívül további kezelőszervek is segítik a könnyed használatot, így vezérlőtárcsa, de programozható funkciógombok is a fotós szolgálatában állnak. Programozható gombból ráadásul immár 5 érhető el, ezen kívül 5 virtális Fn gombunk is lehet a kijelző jobb oldalán.

Nem mellékes az érintésérzékeny kijelző ebből a szempontból sem, hiszen így a kijelző megérintésével is választhatunk pl. fókuszpontot (akkor is, ha a gépet a szemünk elé emeljük az EVD-be betekintéshez), az aktív státuszkijelzés során pedig paramétereket is állíthatunk közvetlenül (Q.Menu).

Ezen felül a menürendszert és részben testre szabhatjuk, hiszen akár 23 tételből álló saját menüt is létrehozhatunk.

A menürendszerről, illetve a választható elemekről az alábbi videóban láthatunk részleteket (ha túl gyors volna, a fogaskerék ikonra kattintva választhatunk 0,25×-es sebességet is).

Videofelvétel

A géppel legnagyobb felbontásban Ultra HD, max. 30 kép/mp képfrissítésű videofelvételeket készíthetünk, amelynek során használhatjuk az optikai zoomot is.

A felvételkészítés közben az LX100 II enyhe képkivágást eszközöl, de nem azért, hogy ne kelljen pixelösszevonást végezni, hiszen az egyébként 3840×2160 pixeles 16:9-es vágáshoz képest kicsit mégis nagyobb látószögünk van vagyis leméretezés így is történik. Gyakorlatilag ugyanakkora képkivágásunk lesz, mintha a teljes felbontású 16:9 oldalarányú fotóból egy 4120×2320 pixeles kivágást készítenénk (1,25×, így 28 mm ekv. nagylátószögtől indulhatunk videózásnál). Ezt méretezi át a gép 3840×2160 pixelre, de a videó képminősége így is rendben van.

Különlegességek

A különlegességek között érdemes megemlíteni az automatikus panorámakészítést, amely során megadhatjuk, hogy 180 vagy 360 fokos panorámát szeretnénk-e készíteni, illetve a gép orientációját is (fekvő vagy álló). Tapasztalatunk szerint itt is érdemes az álló orientációt használni, mivel ilyenkor is ugyanúgy elérhető a teljes 360 fokos panoráma, viszont a panoráma magassága (függőleges látószöge) jóval kedvezőbb lesz.

Az illesztések igen szépek, az a néhány folytonossági hiány, ami a lenti panorámán látszik, inkább a kézből készítés miatt lehet.

Ezen kívül különleges lehetőség az is, hogy a Multi Aspect szenzornak köszönhetően egy expozícióból is készíthetünk többféle oldalarányú képet is.

Értékelés

A prémium kompakt fényképezőgépek között is komoly verseny van az egyes gyártók között, hiszen jobbára nem csak egy, de több típust is kínálnak. Ezek között általában jobb fényerejű, kisebb zoomos, magasabb képminőségű modellek, és átlagos fényerejű, de nagyobb zoomátfogású prémium ultrakompakt ultrazoomok is előfordulnak.

A Panasonic DC-LX100M2 remek képminőségű fotók készítését teszi lehetővé 4/3″-os szenzorával, amely ugyan elmarad az APS-C szenzorok méretétől, a magasabb képzaj azonban csak nagy érzékenységnél jelentősebb. A kisebb szenzor miatt viszont kisebb lehet a fényképezőgép is, viszont a méret nem ment az objektív rajzolata és a fényereje rovására, hiszen az f/1,7-2,8 remek értékek és még az ekvivalens mélységélesség szempontjából is ígéretes az f/3,4-5,6 érték (az APS-C szenzoros, zoomobjektíves prémium kompakt masinák e téren f/3,2-7,8, míg az 1″ szenzoros zoomobjektíves prémium kompaktok f/4,8-7,6 értékeket tudnak a kisfilmes ekvivalens mélységélesség szempontjából).

A szolgáltatások terén sincs szégyenkezni valója az LX100 II-nek, hiszen 4K sorozatot csak a Panasonic kínál, de a Wi-Fi képesség is a lehetőségeket bővíti, hiszen itt még arra is van mód, hogy az alvó képet távolról, Bluetoothon kapcsolódva felébresszük, majd Wi-Fi-n keresztül távvezéreljük.

Az októbertől piacra kerülő fényképezőgép ára 310 ezer Ft lesz.

Tesztfotók

A bemutató után néhány képből álló tesztfotó sorozatot is készítettünk, amelyek között nyitott blendés és zártabb rekeszű is megtekinthető, illetve készült egy érzékenység sorozat is, ahol a képzaj vizsgálható meg.

A képek egy még nem teljesen végleges változattal, de v1.0-ás firmware-ű géppel készültek.