Tudta? Pontosabban beállítható a Canon új 70-300-asa, mint várnánk!

0

Vélhetően a világ leghülyébb címét sikerült adni ennek a posztnak, de nem akartam az ezerszer lerágott „így néz ki belülről a Canon 70-300mm f/4-5,6 IS II USM”-et választani… Viszont a cím nem hazudik, hiszen a Lensrentals.com-os srácok ismét szétszedtek egy objektívet, mégpedig az említett, nano USM motoros Canon EF 70-300mm f/4-5,6 IS II USM modellt.

Az objektív szétszedésekor a bajonettnél a szokásos NYÁK lapos, flexibilis szalagkábeles megoldással találkoztak.


Újdonság ennél az objektívnél a beépített mátrix LCD, amelyről a fizikai vagy APS-C szenzornál akár az ekvivalens gyújtótávolság is leolvasható, valamint a mélységélesség skála is dinamikus elven jeleníthető meg (a skála rovátkái a gyújtótávolság módosításával közelednek, vagy távolodnak egymástól).

A kijelzőt az a NYÁK lap tartalmazza, amely az objektív hátulján található, így ha a kijelző megsérülne, nagy valószínűséggel ezt a hátsó panelt cserélnék ki egyben, így nem kell az optikát mélyebben szétszerelni.


Rogerék azonban nem álltak itt meg, tovább ástak. A hátsó NYÁK lap szalagkábeleinek eltávolítása után a Canonnál már ismert módon az egész tubus egyben volt eltávolítható az optikáról, zoom gyűrűvel és fókuszgyűrűvel együtt.

Tovább boncolgatva az objektívet megtalálták az excentrikus beállító csavarokat, amelyekből egyet vagy kettőt szoktak alkalmazni középkategóriás modelleknél. Itt kettőt találtak, amelyek az optika egyes tagjainak beállítására szolgálnak.


Ezen túlmenően azonban meglepetésükre még további két beállító csavarra bukkantak a fókuszmotor közelében, egyikük vélhetően a középpontot, másikuk a döntést korrigálja.

Kicsit mélyebbre ásva előbukkant a fókuszpozíciót érzékelő szenzor is.

A nano USM motort is igyekeztek tanulmányozni. A lineáris mozgást létrehozó motornál piezo kristályt használnak (innen az ultrahang elnevezés), amelyet a léptetőmotorok precízségével lehet vezérelni.

A szétszerelt objektívről szóló eredeti, angol nyelvű cikk elérhető a Lensrentals.com blogjában.