Vanguard Espod CX203AP és CX204AGH

0

Ha masszív tripodot keresünk, általában azok közül válogatunk, amelyek középoszlop nélkül is legalább 150 cm magasságra húzhatók ki, csőátmérőjük nem kisebb 2 cm-nél, s robusztus fém maggal rendelkeznek. Ezek az állványok azonban nem csak drágák, de nehezek is. Egy városi séta alkalmával nem mindenki szeret 4-5 kg-os állványokat cipelni a fényképezőgépe mellett, így jogos az igény a kisebb, kompaktabb állványok iránt is.

A Vanguard a komolyabb statívjai mellett a hobbifotózáshoz ajánlott kisebb modellekkel is jelen van a piacon, mely családból a CX203AP panoráma fejes és a CX204AGH pisztoly markolatos gömbfejjel ellátott változatot próbáltuk ki.

Vanguard Espod CX203AP

A Vanguard Espod CX203AP mindössze 1,1 kg, amelyet könnyedén magunkkal vihetünk szinte bárhová. Az összecsukott hossza sem túl nagy, 58 cm. Igaz, láttunk már ennél sokkal kisebb méretűre összecsukható állványt is, konkrétan a már említett Nivelo szériában.
Bár az állvány mérete és tömege könnyed hordozást ígér, ezt mellékelt táska nem segíti elő, s habosított borítás sem teszi kényelmesebbé a vállon hordást.

A CX203AP 3 szekciós lábakat kapott, ezeket csak a szokványos 25 fokos nyílásszögre nyithatjuk ki, nagyobb terpesz nem választható. Sajnos a középoszlop sem forgatható le (mint a Nivelo sorozatnál), emiatt a minimális magasság is elég messze van a földfelszíntől: kicsit több, mint 53 cm-re. Virágok makrózásához ez már túl magas.

Az állvány maximális magassága 120 cm kihúzott középoszlop nélkül, ha a középoszlopot is kihúzzuk, akkor 155 cm magasra emelhetjük, amely komolyabb görnyedés nélküli fotózást is lehetővé tesz.

A lábak végén gumi talpakat találunk, melyeket fixen szereltek fel, így tüskére nem cserélhetők. Az egyes szekciók kinyitáshoz a műanyagból készült gyorsszorítókat használhatjuk, amelyek nem a Nivelo szériánál alkalmazott Twist-n-Lock rendszerűek, hanem ráhajtós mechanizmusúak (az ujjaink becsípődésétől azért nem kell nagyon tartani).

A fém középoszlop elcsavarodás mentes, de az őt befogadó műanyag hüvely azért enged egy kis lazaságot. A felhúzásához az oldalsó rögzítőt kell kioldanunk. Ha felhúzott állapotban oldjuk ki az oszlopot rögzítő reteszt, s véletlenül nem fogjuk a gépet is, a gép véletlen lezuhanásának ütődését egy narancssárga gumigyűrű tompítja.

A középoszlopra panoráma fejet integráltak, amely a fel-le döntésen kívül 360 fokban körbeforgatható. A forgathatóságot ráadásul két helyen is elérjük, egyrészt az oldalsó vastagabb oldásával a döntés tengelye alatt elfordulva, másrészt a felső részen a kisebbik kar oldásával a kar felett elfordulva. Utóbbi a gép portré orientációjának beállítását is egészen könnyen lehetővé teszi (a döntés után 90 fokos elforgatás).
Bár az állványra nem került vízmérték, a fejen találunk egyet, igaz, annak felső, forgatható részére, így a portré állás helyes beállítását már nem segíti, csak a normál vízszintezéshez használható (ráadásul mivel nem az állványon, hanem a fejen található, így a panorámázáshoz sem ideális ez a megoldás).

A fényképezőgép felhelyezését gyorscseretalp segítségével végezhetjük el (a Nivelo állványoknál közvetlenül a csavarra kellett felhelyezni), a talp 30×30 mm méretű, hátulján pedig kihajtható fül segíti a gyors felcsavarozást. A gép fejre helyezésekor a reteszelő kart ki kell nyitnunk, majd az a rugós rögzítésnek köszönhetően rászorul a talpra. Leemelés előtt szintén a kart kell nyitnunk, amely levétel után visszaugrik a helyére, nem marad nyitott, mint a komolyabb modelleknél.

A Vanguard Espod CX203AP sok műanyag alkatrészének köszönhetően kis tömegű, de szolgáltatásai is kompromisszumosak (nem terpeszthető lábak, magas min. magasság, nem erős fej, stb.). Mi ezt az állványt kompakt, vagy kisebb ultrazoom gépek alá ajánljuk. E szériában léteznek nagyobb, méretesebb darabok is 204, 233 és 234 típusszámmal.

A Vanguard Espod CX203AP ára bruttó 17.900 Ft.

A Vanguard Espod CX203AP főbb tulajdonságai
Min. magasság 53,5 cm
Max. magasság 120 cm
Max. magasság kihúzott középoszloppal 155 cm
Összecsukott hossz 58 cm
Legnagyobb csőátmérő 20 mm
Legkisebb csőátmérő 14 mm
Szekciók száma 3
Terhelhetőség 3,5 kg
Tömeg 1,1 kg

Vanguard Espod 204AGH

Az előzőleg bemutatott Espod 203AP-hez hasonló kialakítású a 204AGH is. Eltérést csak a fejben és a lábak szekcióinak számában találunk. Míg a 203AP 3 szekciós, a 204AGH 4 szekciós lábakat kapott, amelynek jótékony hatása a 3,5 cm-rel rövidebb összecsukott hosszban mutatkozik meg.

A négy szekcióból felépítet lábak szintén csak 25 fokos szögben nyithatóak, nagyobb terpesz nem érhető el. Az állvány maximális magassága 9 cm-rel magasabb, mint a 203AP-é, azaz 129 cm, de kihúzott középoszloppal már csak 1 cm-rel jutunk magasabbra, mint a 203AP-nél, itt 156 cm-re.

A lábak kialakítása teljesen megegyezik a kisebb modellével, szintén fixen rögzített gumi talpakat alkalmaztak, s a szekciók nyitásához, illetve szorításához ráhajtós rögzítő használható. Szivacsos borítás ennél az állványnál sem került a lábakra.

A középoszlopot itt is egy szárnyas anyával oldhatjuk, a véletlen kioldás esetén az erős lecsapódást a középoszlopra helyezett narancssárga színű gumi gyűrű csillapítja.

Teljesen más viszont a fej, amelyet a típusszámban látható AGH jelöl (a 203-as, a 204-es és a 233-as, 234-es modellek is kaphatóak AP és AGH jelöléssel is). Az AGH végződésű Espod modellekre pisztoly markolatos gömbfejet integráltak.

A szorítást a markolat felett elhelyezett henger forgatásával állíthatjuk be, s ezzel is oldhatjuk azt. Ennek kezelése egy kézzel egy kicsit kényelmetlen, a ravaszhoz hasonló megoldás véleményem szerint nem hogy kényelmesebb, de gyorsabban is használható. Persze itt, a belépőszinten ne várjunk olyan szolgáltatásokat, mint a magasabb régiókban.

A gömbfejet természetesen szabadon beállíthatjuk, s rendelkezésre áll portré állás is. Emellett a gyorscseretalpat fogadó rész az előzőekben bemutatottak szerint 360 fokban el is forgatható.
Vízmértéket ezúttal is a fejen találunk, itt a markolat felső részén, amely szintén csak a normál vízszintezéshez lesz használható, a portré álláshoz nem.

A fényképezőgép felhelyezésére szintén 30×30 mm-es gyorscseretalpat használhatunk, a talpat rögzítő kar itt is rugós kialakítású, s a gép levétele után visszaugrik a helyére, azaz felhelyezés előtt a karral nyitnunk kell.

A gömbfejes Vanguard Espod CX204AGH ára bruttó 22 ezer Ft.

A Vanguard Espod CX204AGH főbb tulajdonságai
Min. magasság 51 cm
Max. magasság 129 cm
Max. magasság kihúzott középoszloppal 156 cm
Összecsukott hossz 54,5 cm
Legnagyobb csőátmérő 20 mm
Legkisebb csőátmérő 11 mm
Szekciók száma 4
Terhelhetőség 3,5 kg
Tömeg 1,2 kg

A Vanguard Espod állványokat a Triponttól kaptuk tesztünkhöz. Köszönjük!