Kisebb méretű MultiMedia kártya

0

Különböző kártyák, arányos méretben A MultiMedia illetve SecureDigital kártyákat támogató digitális fényképezőgépek egyre elterjedtebbé válnak, annak ellenére, hogy az SD és MMC kártyák a legdrágább memóriakártyák, megelőzve a Sony MemoryStick-et is. A kompakt, esetleg ultra-kompakt fényképezőgépeknél nem annyira lényeges szempont, hogy a kártya kis helyet foglaljon, ám a mobiltelefonok esetén ennek már jóval nagyobb jelentősége van. A telefonokhoz csatlakoztatható különböző MP3 lejátszók, kis kamerák is MMC kártyákat használnak.

Az MMCA (Multi Media Card Associaton – MMC szövetség) szándéka szerint hamarosan megjelenik az RS-MMC (Reduced Size MMC), mely a csökkentett méretű kártyák jelzésére szolgál majd. Az új, kisebb méretű kártyák mindössze 24x18x1,4 mm méretűek, az eddigi 24x32x1,4 mm helyett. Vagyis az RS-MMC kártyák mérete csak a hosszukban különböznek az eddigi MMC kártyáktól. A kifejlesztésben a Hitachi és az olasz illetőségű EEMS SpA vett részt. A kártyák kapacitása kezdetben 16, 32 vagy 64 MB lesz, 2003 év végére azonban elérik a 256 MB-ot is. A SanDisk máris kész, hogy leszállítsa az első páldányokat.

Az RS-MMC kártya teljes felületében kisebb, mint a nemrégiben a SmartMedia helyére bejelentett xD kártya, amely 20x25x1,7 mm méretű. Az RS-MMC kártya tehát kicsivel hosszabb, ámde keskenyebb, mint az xD kártya, így a miniatürizálásban átvette a vezetést az xD kártyától. Az RS-MMC kártyákat elsősorban az ultra-kompakt készülékekben, például mobiltelefonokban alkalmazzák majd.