Filmhez hasonló dinamika: FinePix F700

0
A Fujifilm ma jelentette be az első 6,2 megapixeles (3,1 millió S pixel és 3,2 millió R pixel) Super CCD SR technológiára épülő kompakt, digitális fényképezőgépét. Az új CCD a drasztikusan megnövelt dinamikának köszönhetően minden eddiginél valósághűbb képeket ígér.

A FinePix F700 elsősorban az igényes amatőrök számára készült, akik a digitális fényképezőgépektől is a filmnél megszokott képminőséget és részletgazdagságot várják. Az F700 képei az új, 4. generációs, megduplázott pixelszámú Super CCD SR-nek köszönhetően jobban rögzítik a látottakat, mint eddig valaha. Az új lapka 3,1 millió nagyméretű pixelt és 3,1 millió kis pixelt használ párokba rendezve. Az első a sötét területeken, míg a kisebb pixelek a nagyon világos területeken rögzítik a fényt. Így a képen olyan területek is szép, részletgazdagok maradnak, amelyek korábban beégtek.

Az F700 kialakítása a Fuji kínálatában teljesen új. A masszív fém váz nem álló formátumú, ahogy azt korábban megszokhattuk, hanem keskeny, fekvő kialakítású. A filmes fotózáshoz közeli élményt a képek dinamikája mellett az objektív és a kereső elhelyezése is biztosítja. A FinePix F700 a bekapcsolás után már 1,2 másodperccel fotózásra kész állapotban van és az exponáló gomb lenyomására is szinte azonnal reagál. A gép szükség szerint folyamatos élességállításra is kapcsolható.

A fényképezőgép 3x zoomátfogású optikát kapott, aminek nagyítása a 2,2x digitális zoommal tovább fokozható. Az elkészült képek legnagyobb felbontása 2832 x 2128 (6,03 millió) pixel. Az érzékenység nagy felbontásokban ISO 200, ISO 400 és ISO 800 értékekre állítható, de 1 megapixeles felbontásnál az ISO 1600 is elérhető. Az ISO 160-as érzékenységet csak az automatika választhatja ki.

Videófelvétel rögzítésnél a legnagyobb felbontás 640 x 480 pixel. Ilyenkor másodpercenként 30 kép rögzítésére van lehetőség. A felvétel köztes tárolás nélkül, közvetlenül a memóriakártyára kerül, így hosszát nem korlátozza az átmeneti memória mérete. A fényképezőgép csak xD kártyát fogad, így a nagyobb kártyák megjelenéséig a 256 MB-os kártyaméret adja a videórögzítés felső korlátját.

Az F700 a képeket nem csak JPEG, hanem RAW formátumban is el tudja menteni, ami a későbbi feldolgozásnál, utómunkáknál nyújthat segítséget. A gépet idén tavaszától lehet majd megvásárolni, ajánlott fogyasztói ára 16 MB-os memóriakártyával és a mellékelt dokkoló állomással együtt az Egyesült Államokban 599 dollár lesz. A hazai forgalmazás kezdetéről és az árról az importől még nem tudott információval szolgálni.