8 Mpixeles Sony digitális fényképezőgép

0
Elemezzük ki egy kicsit a „megapixel háborút”, legalábbis ami a fix objektíves gépeket illeti. 2001-ben jelent meg az első 5 Mpixeles gép, a Minolta DiMAGE 7, a Sony 2/3″-os ICX282-es CCD-jére épülve. Ez a gép azóta már a 4. frissítésénél tart, a DiMAGE A1 személyében. Ezt követte a Sony a DSC-F707-tel, majd szép lassan a többi 5 Mpixeles fényképezőgép, ugyanezt a CCD-t felhasználva. A legtöbb cég azonban még a 4 Mpixelben rejlő lehetőségek kiaknázását tartotta fontosabbnak (lásd pl. Canon, aki csak idén jelent meg első 5 Mpixeles kompakt gépével, S50 majd G5). A tavalyi év igazából nem hozott túl sok változást, megjelent néhány 5 Mpixeles gép, bár inkább az egy fokkal kisebb 1/1,8″-os CCD-t használva. Idén aztán változott a helyzet, nem is oly’ régen a Fujifilm bejelentette első, valóban 6 millió képpontból álló SuperCCD-re épülő fél-professzionális digitális gépét, az S7000-et. Ez már előrelépést jelentett, így július 29-e óta a Fujifilmé a legnagyobb felbontású fix objektíves digitális fényképezőgép. Vagy legalábbis övé volt, mert a Sony nem hagyott túl sok időt, máris itt az első 8 millió képpontos CCD-vel dolgozó fényképezőgép, a DSC-F828.



Mint a névből is sejthető, az új gépnek köze van a DSC-F707/717 vonalhoz. Ugyan a külső első ránézésre nem ezt sugallja, de vannak hasonlóságok a vázban is, például az elfordítható géptest az optikához képest. A DSC-F828-ban igen jelentős újítások találhatók.
Kezdve elsőként a nagy felbontású, 2/3″ tokozott méretű, 4 színű szűrőt tartalmazó CCD-vel (a négy színű CCD-ről szóló írásunk itt olvasható). Ez 3.264×2.448 pixeles fotók készítését teszi lehetővé.
Ezen kívül igen nagy előrelépést jelent az, hogy a Sony is felismert: a fél-professzionális kategóriában igenis támogatni kell az igen elterjed CompactFlash kártyákat. Igen – kedves olvasóink – ez nem sajtóhiba, az eddig csak saját memóriakártya-szabványát dédelgető Sony beadta a derekát. Az Olympus és a Fujifilm után a Sony fél-professzionális fényképezőgépe is támogatja a CompactFlash kártyákat, sőt ezekből a Type I és Type II-t, valamint a MicroDrive-ot egyaránt. Csak hab a tortán, hogy a 2 GB-nál nagyobb kártyákkal is megbírkózik a gép a FAT32 fájlrendszernek köszönhetően, valamint hogy a MemoryStick és a CompactFlash használata között egy kapcsolóval válthatunk, még a menübe se kell belépnünk.
S akkor még nem is beszéltünk a vadonat új optikáról, amely – hasonlóan a Minolta DiMAGE 7-es sorozatában felhasznált objektívhez – mechanikus zoomgyűrűvel és elektronikus élesség-állító gyűrűvel rendelkezik. Továbbá az elődhöz képest megnövelt fókusztávolság tartománnyal bír. S nem csak a tele felé, ahol 200 mm is beállítható, hanem a nagylátószög felé is, hiszen az optika legkisebb fókusztávolsága 28 mm-nek megfelelő. Ezzel ugyanazt a fókusztávolság-tartományt használhatjuk, mint a fent említett Minolta fényképezőgépnél. A legerősebb különbség azonban még csak most jön! A DiMAGE 7/A1-ben felhasznált optika F2,8-3,5 fényerejéhez képest a Sonyban található objektív dupla fényerejű (legalábbis nagylátószögnél), F2,0-2,8 értékekkel dolgozhatunk. Ráadásul a Carl-Zeiss optika magán viseli a királyi vörös T* jelzést is. Ez tehát a második digitális fényképezőgép, amely T*-os Carl-Zeiss lencséket kapott (az első a Contax TVS Digital-a).

Természetesen az F717 kellemes tulajdonságait a 828 is örökölte, így továbbra is használható külső vaku (Sony rendszerű, vagy középpontos érintkezőjű), kevés fény esetén működésbe lép a Hologram AF-segédfény. A nagy zoomátfogáshoz elektronikus kereső szükséges. A DSC-F828-ban 235 ezer pixeles EVF található. Fontos lépés a Sony részéről, hogy az új gép támogatja a PictBridge, közvetlen nyomtatásra használható technológiát.

A novembertől kapható gép várhatóan 1150 euroért kerül a boltokba. Így tehát igen komoly vetélytársa az 1300 euros Minolta DiMAGE A1-nek. A Sony DSC-F828 részletes paraméterei adatlapunkon olvasható.

Az alábbiakban a Sony Hungária sajtóanyaga olvasható:





A Sony 8 Megapixeles fényképezőgépe a digitális fényképezést fotóművészetté varázsolja

A világ első 4 színű Super HAD CCD-vel és Carl Zeiss T* lencsével rendelkező otthoni felhasználású digitális fényképezőgépe

Berlin, 2003. augusztus 15. – A Sony Europe olyan forradalmi fényképezőgépet jelent be, amely valódi fotóművészeti élményt nyújt a digitális termékek felhasználói számára. A Cyber-shot DSC-F828 egy 4 színű szűrővel rendelkezik, amely képessé teszi a készüléket arra, hogy az emberi szem érzékeléséhez közelebb álló színeket reprodukáljon, továbbá ténylegesen 8 megapixeles felbontásával döbbenetes digitális reprodukcióra képes és digitális fényképezőgépek közül a világon elsőként alkalmazza a híres Carl Zeiss T* lencse rendszert.

„A komoly fotóművészeknek professzionális képminőségre van szükségük, és a Sony Cyber-shot F828 készüléke olyan élethű színreprodukcióra, finom részletábrázolásra és művészi lehetőségekre képes, amelyek páratlanok a digitális fényképezés mai világában,” nyilatkozta Akihiro Nishikawa, a Sony Digital Imaging Europe alelnöke. „Az olyan forradalmian új technológiák ötvözésével, mint a 4 színű szűrővel rendelkező CCD, a Valósághű képalkotó processzor (Real Imaging Processor), a Carl Zeiss T* lencse és a ténylegesen 8 megapixeles felbontás valamint a Memory Stick PRO magas adatátviteli sebessége, a digitális fotóművész valóban hatalmas előrelépést tapasztal majd a képminőség, a képkezelés és a fényképezési sebesség terén.”

Komoly fotóművészet
A Cyber-shot DSC-F828 tervezése során a komoly fotóművészeket tartottuk szem előtt. Ebből adódóan a Sony a CCD technológia legjavát építette ebbe a készülékbe, egy egyedülálló, 4 színű szűrővel rendelkező Super HAD CCD-t. A pontosabb színábrázolásra és a finom árnyalatok közötti átmenet megőrzésére képes forradalmian új Sony technológia előnyeit kiaknázva a házi felhasználású digitális fényképezőgépek körében elsőként alkalmazott új 4 színű szűrővel rendelkező Super HAD CCD az emberi szem vizuális jellemzőihez hasonló módon valósítja meg a színreprodukciót. A valódi fotóminőség felé tett újabb lépés a CCD ténylegesen 8 millió képpontos felbontása, melynek maximális képmérete 3.264 x 2.448 képpont lehet, ami akár A3-as méretű papírképek készítéséhez is ideális. A technológiai vívmányok kombinációjából származó megnövelt képfelbontás és színreprodukció jóvoltából az olyan feladatok, mint a fényképek szerkesztése, a design és a művészi digitális képalkotás teljesen új minőségi szintet fognak képviselni.

A Cyber-shot DSC-F828 készülékben alkalmazott, Carl Zeiss által a Sony számára tervezett Vario-Sonnar T* lencse a nagy látószögtől a telefotóig zoomolható lencse, melynek 35 mm-re konvertált fókusztávolsága 28 mm – 200 mm. A nagy látószögnél maximum F2.0 és telefotónál F2.8 rekesznyílású 7 részes íriszblendével a DSC-F828 lencséje a digitális piac legfényesebb lencséi között szerepel. Az elforgatható lencse a 20 mm és 600 mm közötti tartományt átfogó makró autofókusszal, 7x-es optikai zoom-mal valamint a fókusz és a zoom manuális szabályozását lehetővé tévő kettős gyűrűvel rendelkezik. A Carl Zeiss T* egy igen fejlett több rétegű optikai bevonat, amelyet kifejezetten a lencse felületén előforduló nem kívánatos visszaverődések által okozott „szellemkép” és a „reflexfény” minimálisra csökkentése érdekében fejlesztettek ki. A Carl Zeiss T* lencse jóvoltából a DSC-F828 Vario-Sonnar lencséjének visszaverődései a hagyományos lencse technológiákhoz képest mintegy 80 százalékkal alacsonyabbak, így csúcsminőségű és természetes képek készíthetők.

A rendszer szíve
A Sony legújabb digitális jelfeldolgozó egysége, a Valósághű képalkotó processzor (Real Imaging Processor) ismét egy olyan újdonság, amely ebben a modellben mutatkozik be a világ előtt, és precízebb, jobb minőségű képeket, nagyobb működési sebességet és alacsonyabb teljesítmény felvételt eredményez. A nagy hatásfokú processzor további előnyei között szerepel a hagyományos digitális jelfeldolgozási technológiákhoz viszonyítottan rövidebb expozíciós idő, gyorsabb sorozatfelvétel (felére csökkent intervallum), közel azonnali képfeldolgozás és nagy sebességű képmegjelenítés (ötödével csökkent az idő).

A Cyber-shot DSC-F828 magán viseli a hagyományos professzionális digitális fényképezőgépek minden stílusjegyét. A beépített „markolattal” rendelkező stílusos és ergonómikus koromfekete váz az egyszerű használatot és a számos automatikus és manuális kezelőszerv kényelmes elérését egyaránt lehetővé teszi, míg az elforgatható lencse rugalmas lehetőségeket kínál fotózás közben. A készülék hátlapján, tetején és oldalán található „közvetlen funkciógombok” a leggyakrabban használt funkciókat helyezik keze ügyébe, míg egy vezérlőtárcsa és egy botkormány-típusú vezérlőgomb nagyfokú finombeállítást tesz lehetővé, akár fényképez, beállításokat végez vagy a képeket nézi meg. A tapasztalt fotósok örömmel vehetik hasznát a fejlett csatlakozósarunak, az expozíciós információkat megjelenítő LCD panelnek és a fényképezőgép nagy felbontású elektronikus keresőjének (EVF).

Az EVF megjelenítő felbontása 980×240 (235,200 képpont) és a nagy felbontású képek megjelenítésére optimalizált, ami azt jelenti, hogy a hagyományos Sony modellekhez képest 30 százalékkal nagyobb felbontású. Ez még az EVF használatával is egyszerűbbé teszi a képek kompozícióját és ellenőrzését, ami kulcsfontosságú tulajdonság egy igazi fotós számára.

Egyszerű nyomtatás
A beépített PictBridge* technológia jóvoltából a Cyber-shot DSC-F828 közvetlenül csatlakoztatható egy nyomtatóhoz a nagy sebességű USB 2.0 csatolófelületen keresztül, ami közvetlen nyomtatást tesz lehetővé számítógép közbeiktatása nélkül. Ezen felül a fényképezőgép a Memory Stick PRO nagy sebességű adatátvitele és a Sony MPEG Movie VX Fine technológiája segítségével nagy felbontású VGA mozgóképek felvételére is alkalmas. A mozgókép hosszát csak a készülékbe helyezett Memory Stick tárolókapacitása korlátozza.

És a fejlesztések sora még itt sem ér véget. A Cyber-shot DSC-F828 kettős memóriakártya fogadóaljzattal rendelkezik, ami nem csak a Sony Memory Stick PRO nagy sebességű kezelését teszi lehetővé, de képes a CompactFlash formátum fogadására is (Type I/II; MicroDrive kompatibilis). A képek a professzionális felhasználók által leggyakrabban alkalmazott, csúcsminőséget biztosító RAW formátumban rögzíthetők, ami a gyors feldolgozási sebességen át biztosítja az optimális képszerkesztést és a gyors fényképezési sebességet.

A Cyber-shot DSC-F828 2003. novemberétől kapható Európa szerte.