Digitális tükörreflexes gépet mindenkinek

0
Sosem látott titkolózás után ma reggel a Canon lerántotta a leplet arról a gépről, amit az elmúlt 5-6 évben fotósok milliói vártak: megfizethető árú és megfelelő képességű tükörreflexes digitális fényképezőgép.



Az EOS-300D 6,3 megapixeles CMOS érzékelője azonos az EOS-10D-ben már kipróbált lapkával, ami a DIGIC processzorral kiegészítve a már megismert képminőséget produkálja. Jelenleg filmes EOS gépet használó lelkes amatőrök számára üdítően hangzik, hogy a fényképezőgép kompatibilis az összes EF bajonettes objektívvel, bár ezek gyújtótávolsága a 22,7 x 15,1 mm-es érzékelő miatt 1,6-szorosára növekszik. Ez a tükörreflexes digitális fényképezőgépek világában szinte már megszokott tény, ami a nagy látószögeknél okozhat gondot. Hogy az EOS-300D mégis jól használható fényképezőgép legyen, a Canon egy vadonatúj objektívet is bemutatott ehhez a modellhez.

A gép érzékenysége ISO 100, ISO 200, ISO 400, ISO 800 és ISO 1600 értékekre állítható. Az EOS-300D az első olyan tükörreflexes digitális fényképezőgép a Canon kínálatában, amely támogatja a PictBridge közvetlen nyomtatási technológiát. Ennek köszönhetően egy PictBridge kompatibilis nyomtatóval fényképezőgépről számítógép használata nélkül is nyomtathatók valódi fotó minőségét idéző nyomatok.

A fényképezőgép élességállítási rendszere azonos a 10D-ben megismert 7 pontos AF rendszerrel, míg a fénymérési rendszer 35 zónában méri a fényt. A teljesen manuális és programautomatika módok mellett éjszakai portré, sport, makró, tájkép és portré módok is elérhetők. A beépített vaku az objektív tengelyétől majd 9 cm-re emelkedik fel, így csökken a vörösszem effektus lehetősége.


A záridő 1/4000 mp-től 30 mp-ig állítható, de természetesen van B mód is, amelyben az exponáló gomb lenyomása alatt a zár folyamatosan nyitva van. A fényképezőgép a kompatibilis a Canon Speedlite vakukkal, a villanást pedig akár 1/200 mp-es záridőhöz is képes szinkronizálni. Az elkészült képek JPEG vagy RAW formátumban menthetők, de lehetőség van a két formátum együttes használatára is. Opcionális kiegészítőként az EOS-300D-hez vezetékes és infra távirányító is kapható. Az EOS-10D-hez hasonlóan a hagyományos sRGB színtér mellett az Adobe RGB színtér is használható. A fehéregyensúly állításnál a megszokott automatikus és előre beállított értékek mellett egyedi érték is beállítható, de a rendelkezésünkre álló információk szerint a gépből kimaradt a Kelvin fokokban való állítás lehetősége.

A fényképezőgép két változatban lesz kapható. A csak vázat tartalmazó csomag várhatóan bruttó 339.990 forintért lesz kapható, míg az új EF-S 18-55 optikával is mindössze bruttó 369.990 forinba kerül. A gép várhatóan novembertől lesz kapható a hazai kereskedésekben.

Az EOS-300D mellett két objektívet és 1 kompakt gépet is bejelentettek, amelyekről szintén beszámoltunk (linkek alább).