Tovább nő a felbontás

0

A 2004-es évben várhatóan egyre több nagy felbontású kompakt digitális fényképezőgép kerül piacra. A Sony már ősszel bemutatta a 8 Mpixeles fényképezőgépét, s hamarosan hazánkban is boltokba kerülhet a 2/3″-os CCD-vel ellátott DSC-F828. A Fujifilm az S7000-rel második helyen áll a pixelversenyben, ők 6 millió képpontból 12 millió képpontos fájlokat hoznak létre.


A Sharp ma bejelentett CCD-je (RJ21T3AA) 1/1,8″ tokozott méretű, vagyis éppen akkora, mint a legtöbb kompakt fényképezőgép érzékelője. Ennek felbontása viszont a manapság elterjed 4-5 Mpixellel szemben már 6 millió képpontos. Az 1/1,8″-os érzékelőméret elviekben lehetővé teszi a modellfrissítést anélkül, hogy az optikát át kellene tervezni. Ez azonban sajnos nem ilyen egyszerű.

Az érzékelők elemi képpontjainak mérete erőteljesen meghatározza az alapérzékenységet, s ezzel a képzaj mértékét is. Ráadásul minél kisebbek az elemi képpontok, annál pontosabb, annál tökéletesebb optikára van szükség. Nem véletlen tehát, hogy a Fujifilm FinePix S7000-ese nem produkál olyan szép, homogén, zajtól mentes képet, mint elődje, a FinePix S602Z, hiszen a két gép érzékelője méretben szinte ugyanakkora, felbontásban viszont duplája az S7000. Ugyanez mondható el a Sony 8 Mpixeles DSC-F828-asáról is: A DSC-F717-hez képest azonos érzékelőméret, de közel 50%-kal nagyobb felbontás. Ez bizony magasabb zajszintet eredményezett.

Vajon valóban szükség van-e a pixelháborúra? Vajon ténylegesen több hasznos információt kapunk egy 6-8 Mpixeles kompakt fényképezőgéptől, mint egy 3-4 Mpixelestől? Vajon képesek-e az átlagfelhasználók kihasználni a dupla felbontás adta előnyöket anélkül, hogy óriási nyomatokat készítenének? Vajon lehetséges-e, hogy ezek a kis méretű optikák olyan tökéletes képet vetítsenek az érzékelőre, hogy a részletek valóban egy pixelre essenek? Nos, ezt majd a jövő eldönti, de tartunk attól – ismerve a kompakt, 1/1,8″-os CCD-vel dolgozó 5 Mpixeles gépek képességeit, a velük dolgozó optikák minőségét -, hogy már eljutottunk arra a pontra, amikor a CCD-k felbontása már vetekszik a kis optikák felbontóképességével. Újabb pixelek behozása már nem fog jelentős részletgazdagság-növekedést eredményezni. Ugyanakkor a képzaj viszont nő, a dinamika csökken, a hot-pixelek kialakulásának esélye egyre nagyobb. Reméljük nem válik a digitális fényképezőgépek piaca hasonlóan irreális tereppé, mint például a PC-k videókártyáinak piaca.

A Sharp RJ21T3AA CCD-je tehát 1/1,8″ tokozott méretű, az érzékelő 7,2×5,3 mm felületű. Színszűrője az alap RGB kialakítású, teljes képpontjainak száma 6,3 millió, ebből a képalkotásban részt vesz 6,2 millió. Legnagyobb felbontása 2872×2160 pixel. A CCD mérnöki mintája 8000 jenbe kerül.
Ezzel a CCD-vel jövőre jelennek meg kompakt fényképezőgépek.