Nikon Coolwalker

0

Napjaink memóriaéhes fényképezőgépeihez szinte pénztárcánk teljes tartalmáért vásárolhatnánk memóriakártyát. Természetesen vannak költséghatékonyabb megoldások is, például a külső mobil háttértárak, amelyek igen nagy kapacitást kínálnak viszonylag kedvező áron. Már több ilyen eszközt mi magunk is kipróbáltunk, de ezek közül egy sem volt olyan, amelyet fényképezőgép-gyártó cég készített.

A Nikon az első, aki elkészítette saját mobil háttérárát, melyet Coolwalker-nek nevezett el. Ennek első tagja a Coolwalker MSV-01, mely 30 GB-os merevlemezt tartalmaz és képes írni/olvasni a CompactFlash Type I és II kártyákat, valamitn adapter segítségével SecureDigital, MultiMedia, SmartMedia, MemoryStick és xD kártyákat. Az eszközön egy 2,5″-os LCD is helyt kapott.



Nikon bejelentés:

A Nikon digitális fényképezőgépekkel használható, mobil adattároló eszközt mutat be:
A Nikon COOLWALKER-t

Amszterdam, 2004. január 28., szerda . Az analóg és digitális fényképezőgépek vezető gyártója, a Nikon a mai napon bejelenti a COOLWALKER MSV-01-et, egy 30 GB kapacitású, hordozható adattároló eszközt digitális fényképek tárolására.

A Nikon COOLWALKER divatos, nagy teljesítményű tárolóeszköz, amely értékes megoldást kínál a korszerű, nagy felbontású digitális fényképezőgépek által készített, ezernyi nagy méretű és többféle formátumú képállományok szervezésére.

A nagy méretű, 6,35 cm átmérőjű TFT monitorral és egyszerű menüvel rendelkező COOLWALKER bárkit végigkalauzol a gazdaságos mobil képkezelés folyamatán olyan praktikus, számítógépet nem igénylő lehetőségekkel, amelyekkel később megoszthatja és kinyomtathatja munkáját.

A készülék az összes elterjedt képfájl formátummal (JPEG, TIFF), illetve a Nikon digitális tükörreflexes és bizonyos COOLPIX digitális fényképezőgépek által készített NEF (Nikon Electronic Format) Raw fájlokkal, továbbá sokféle népszerű adattároló formátummal kompatibilis.

– Digitális felvételek mentése és szervezése
A COOLWALKER tárolókapacitása 30 GB, ami több mint 10 ezer 2 MB* méretű képállomány tárolására elegendő. * Pl. Tipikus 6 megapixel felbontású fényképezőgépnél JPEG Fine felbontás esetén. A képek átmásolása gyorsan történik a Compact FlashTM I / II memóriakártya foglalaton keresztül, így felszabadul a fényképezőgép adathordozó kártyája és folytatható a terepmunka. Külön rendelhetők adapterek az SD, MMC, SM és MS formátumokhoz is. A képek automatikusan, dátum szerint tárolódnak a későbbi visszakeresés érdekében, a mappakészítés pedig egyszerű a nagy méretű TFT monitoron kijelzett, egyértelmű menü segítségével.

– Böngészés és mentés – gyorsan és egyszerűen
A tekintélyes méretű, 6,35 cm átmerőjű TFT monitor leegyszerűsíti a gyorsnézeti képek azonnali áttekintését a terepen akár a merevlemezre tárolás előtt, akár utána, ami segít tartalékolni a fényképezőgép energiaforrását, így az a képek megtekintése helyett újak készítésére fordítható. Teljes visszajátszási funkciók állnak rendelkezésre, úgymint Elforgatás, Nagyítás (Zoom), illetve Hisztogram és EXIF képrögzítési adatok kijelzése. A nagyméretű képernyő és a Nikon híres ergonómikus, négyirányú kezelőgombja – a logikus felépítésű, ötnyelvű menüvel támogatva – leegyszerűsíti a törlés, áthelyezés, másolás és átnevezés műveleteit.

– Képek megosztása a családdal és a bárátokkal.
Miután a fényképezőgép által szolgáltatott képeket terjedelmes mobil fényképalbummá szervezte, a képeket könnyen megoszthatja a családdal, barátokkal vagy kollégáival, és ehhez nem szükséges számítógép! Egyszerűen csatlakoztassa a Nikon COOLWALKER-t TV-készülékhez vagy projektorhoz (PAL/NTSC), és a mellékelt távvezérővel levetítheti a képeket miközben karosszékében vagy íróasztalánál ül.

– Közvetlen nyomtatás (PictBridgeTM kompatibilis)
A COOLWALKER ezek mellett lehetővé teszi a képek nyomtatását is számítógép nélkül. Egyszerűen csatlakoztassa a COOLWALKER-t egyenesen bármilyen PictBridge™ kompatibilis nyomtatóhoz a számítógép nélküli nyomtatáshoz.

– Hosszú élettartamú akkumulátor
A COOLWALKER akár másfél órán keresztül is működőképes a mellékelt nagy kapacitású Nikon EN-EL6 újratölthető Lítium-polimer akkumulátornak és az akkutöltő/hálózati adapternek köszönhetően.

– Bárhol használható
A Nikon COOLWALKER komplett megoldás bárkinek, aki kedveli a digitális fényképezést, de hajlamos belebonyolodni munkája szervezésébe és archiválásába. A beépített rugalmas felfüggesztés megvédi a merevlemezt a terepen, illetve az irodában, ami évekig biztos helyet nyújt értékes digitális képarchívuma megőrzéséhez.

A COOLWALKER-rel kapcsolatban Hans Gaarlandt, a Nikon Félprofesszionális Film- és Digitális Termékek marketing munkatársa mondta:

„A széles körű kutatások azt mutatják, hogy a fogyasztók hamar élnek a digitális fényképezés előnyeivel, de eltévednek, amikor a képek a későbbi megosztás céljából történő szervezéséről van szó. Az emberek inkább fényképezni szeretnének, mint képeket archiválni és feliratozni! A digitális fényképezés legnagyobb öröme azonban a képek gyors és egyszerű megosztásában rejlik, nem a PC képernyőn lévő mappákban való keresgélésben”.
Így folytatta: „A Nikon COOLWALKER két nagy előnnyel szolgál a digitális fényképezőgép felhasználóknak: számítógép igénye nélkül felszabadítja az értékes CF-kártya kapacitást, mondjuk például a nyaraláson vagy üzleti úton, és mikor hazatér, egyszerűen csatlakoztatja a COOLWALKER-t egy videokábellel a TV-hez, hogy digitális fényképalbumát megoszthassa a családdal, a barátokkal vagy a kollégákkal a lehető legegyszerűbb módon, a televízió képernyőjén”.