5×5=28? Pentax Optio SV

0

Ha azt mondjuk Pentax Optio S – reméljük – mindenkinek az elcsúszó optikás (Sliding Lens) ultra-kompakt digitális fényképezőgép jut az eszébe. Nem történhet ez másképp ezután akkor sem, ha az Optio SV nevet halljuk. Bár első ránézésre a V betűről azt gondolhatnánk, hogy talán a videófelvételi képesség javítására utalhat, ez valószínűleg nem így van, hiszen a mozgóképek rögzítése továbbra is csak 320×240 pixel felbontással történhet. Ellenben tekinthetjük a V betűt akár római számként is, akkor ez az 5-ös már talán többet elárul a gépről. Mire is gondoltunk a címünkben szereplő „5×5=28?” kifejezéssel? Nos, az első 5-ös a felbontást (5 Mpixel) a második 5-ös az optika zoomátfogását jelzi. De mi lehet a 28? Ez bizony nem más, mint maga a nagy durranás. Hiszen ki látott már olyan 5 Mpixeles 5x-ös zoomátfogású optikával szerelt fényképezőgépet, amely mindösszesen 28 mm vastag (vagyis inkább vékony) vázba elfér? Ez idáig – gyanítom – csak a Pentax japán dolgozói. Most azonban a Pentax hivatalosan is bejelentette az Optio SV-t, így már számunkra is elérhető ez a valóban kis méretű, de nagy tudású fényképezőgép.

Bár korábban már megjelentek az Optio S sorozat 5 Mpixeles (1/2,5″-os CCD-vel szerelt) változatai (S50 és S5i), de ezeket még a régi 3x-os átfogású optikával látták el. Az Optio SV viszont egy vadonat új 5x-ös átfogású, kisfilmes rendszerbe átszámítva 36-180 mm fókusztávolságú optikát kapott, amelynek fényereje is jó: f/2,8-4,7, vagyis olyan, mint egy átlagos 3x-os átfogású kompakt optikáé, csak mindezt 5x-ös átfogás mellett és elcsúszó lencsetagokkal.
A fényképezőgép ráadásul nem csak automatikus, vagy programozott (téma) módokban működtethető, hanem használhatunk rekesz- vagy zársebesség-előválasztást is, illetve teljes kézi mód is rendelkezésünkre áll. Ez eddig nem volt jellemző az Optio S sorozat tagjaira! A téma-módok között megtaláljuk a tájkép, virág, portré, önarkép, sport, hó és strand, őszi színek, naplemente, múzeum, étel, 3 dimenziós kép és panoráma lehetőségeket, valamint készíthetünk éjszakai fotót, vagy videót, illetve hangmegjegyzést. A kész képekre többféle digitális szűrőt engedhetünk: fekete-fehér, szépia ,színezés, FF és vörös, FF és zöld, FF és kék, rajz effektus, karcsúsító, lágy kontúr. A fénymérés a szokásos 3 féle lehet: átlagolt, középre súlyozott átlagolt és szpot. Az érzékenység ISO50-400 (kézzel is állítható), a zársebesség 4 mp és 1/2000 mp közé eshet.

Az egyszeri képek készítésén túl lehetőségünk van sorozat-felvétel, automatikus expozíció-sorozat, további automatikus sorozatok (fehér-egyensúly, élesítés, színtelítettség, a kontraszt), időzített sorozat felvételére is.
A fém burkolatba öltöztetett fényképezőgép hátlapján 1,8″ képátlójú, 118 ezer képontos LCD-t találunk. A képek komponálását ezen az LCD-n, vagy az átnézeti optikai keresőn végezhetjük el.
A gép SecureDigital kártyára menti a kész felvételeket, az áramellátásról Li-ion akkumulátor gondoskodik. A részletes paraméterek adatlapunkon találhatók.