Még nagyobb tudás: Canon PowerShot S2 IS

0




A Canon kicsivel több, mint egy éve jelentette be a stabilizált, UltraSonic motoros objektívvel ellátott PowerShot S1 IS ultrazoom fényképezőgépét.

A szokásos modellfrissítés alkalmával azonban új modell nem csak nagyobb felbontású, 5 Mpixeles CCD-t kapott, de jópár újítás is megtalálható benne, például a tavaly bevezetésre került DiGiC II képfeldolgozó processzor, aminek kötvetkezében a sorozatfelvétel sebessége is jelentősen javult (1,7 kép/mp-ről 2,4 kép/mp-re).
Szintén újdonság, hogy a fényképezőgépet már magyar menüvel is kezelhetjük. Főként azoknak jó hír ez, akik eddig nem nagyon használtak angol menürendszerű fényképezőgépet és nem szeretnének új szavakat megtanulni.
Az objektív teljesen új, ezúttal már 12x-es átfogású. Kisfilmes rendszerbe átváltva fókusztávolsága 36-432mm. Mindez jó fényerővel párosul: nagylátószögnél f/2,7, teljes tele állásban f/3,5.
Változott a stabilizátor is, a professzionális stabilizált L teleobjektíveihez hasonlóan már az S2 IS-t is be lehet állítani svenkelésre (panning), mely során csak a függőleges irányú elmozdulásokat korrigálja, a vízszintes irányút nem veszi figyelembe. Ezáltal gyönyörűen elmosott hátterű képek készíthetők pl. autóversenyeken.
Az új optikát már makró módba is állíthatjuk, ekkor 10 cm-es tárgytávolsággal dolgozhatunk. Sőt, szuper makró módban akár 0 cm-es tárgytávolság (nem elírás) is alkalmazható, bár közvetlenül a frontlencsének nyomott téma ritkán ad megfelelő képet. Mindenesetre a lehetősége megvan. Igy a legkisebb leképezhető terület mindössze 22×16 mm-es. A torzításról nem ír a sajtóanyag…
Megváltozott a videófelvétel is, a fényképezőgép sztereo mikrofont kapott (a gép elején, az objektív tubus mellett kétoldalt). Így az S2 IS azon ritka gépek egyike, amellyel sztereóban lehet 640×480 pixeles, 30 kép/mp frissítésű videófelvételt készíteni (maximum 1 GB méretig). Sőt, akár külön hangfelvétel is készíthető (diktafonként alkalmazható), amely során beállítható a mintavételezési frekvencia (8 kHz-44,1 kHz), a kvantálás 16 biten történik.
Változás érte a hátsó kihajtható és elforgatható LCD-t is, az S1 IS 1,5″-os kijelzőjét 1,8″-os váltotta fel.
S még egy fontos változás, amely főként az S1 IS tulajdonosoknak fájhat, mivel így egy esetleges átállás költségesebb lesz: az S2 IS már SecureDigital kártyára rögzíti a felvételeket.
A kész képek nagy sebességű, Hi-Speed USB 2.0 csatlakozáson keresztül tölthetők át számítógépre. Természetesen a gép támogatja a PictBridge szabványt is, így közvetlenül (számítógép nélkül) is kinyomtathatók a képek arra alkalmas nyomtatóval.

A további részletes műszaki paramétereket adatlapunk tartalmazza.