Mozgalom a RAW formátumok nyilvánosságáért

0

A RAW fájlok mentésekor minden gyártó a saját maga által kidolgozott formátumban rögzíti a fényképezőgép által begyűjtött képi információkat. Ezeknek az állandóan változó formátumoknak a dokumentációja külső fejlesztők számára jelenleg nem elérhető. Bár a kódolások többségét lelkes fotósok és programozók már megfejtették, a képszerkesztő szoftverek fejlesztését a megfelelő dokumentáció hiánya jelentősen lassítja. A napokban létrejött OpenRAW.org tömörülés célja, hogy felhívja a zárt formátumok által okozott problémára a figyelmet és elérje, hogy a gyártók publikálják az összes, a fényképezőgépeik által használt formátum dokumentációját.

Az OpenRAW.org oldal lehetőséget biztosít a látogatóknak, hogy elmondják miért érzik fontosnak a formátumok nyílt dokumentálását.

Mi a probléma a nyers formátumokkal?

A nyers adatfolyam mentéséhez minden gyártó más és más fájlformátumot használ, ráadásul a technológia fejlődése miatt ugyanazon gyártó korábbi modelljeinek formátuma is eltérő lehet a mai gépek formátumától. Mivel a nyers fájlok feldolgozás nélkül használhatatlanok, szükség van egy megfelelő konverter programra. A gyártók minden esetben kínálnak ilyen szoftvert (vagy a gép mellé ingyen, vagy plusz pénzért), azonban ez belekényszeríti a fotósokat abba a munkafolyamatba, amit a fényképezőgép gyártója kitalált.

Mivel a fényképezőgépek számának növekedésével a régebbi gépek támogatása az újabb szoftverekben aránytalanul sok munka lenne, eljön majd az idő, amikor az újabb szoftverekkel az 5-6 évvel korábban készített és RAW formátumban elmentett képek már nem lesznek olvashatók, átkonvertálhatók. Így korábbi emlékeink, munkáink válhatnak teljesen használhatatlanná akár már néhány év múlva.

Mit biztosít a RAW formátum?

A felsőbb kategóriás digitális fényképezőgépek többsége lehetővé teszi az érzékelő (CCD vagy CMOS) által rögzített képeket feldolgozás nélkül, nyers (RAW) formátumban történő elmentését. A módszer előnye, hogy a kép sokkal több információt tartalmaz, mint amit a JPEG formátumban le lehet tárolni, így a kép expozíciójának, fehéregyensúlyának és egyéb jellemzőjének állítása, finomhangolása utólag is „büntetés nélkül” elvégezhető. A nyers formátum használatának a hátránya, hogy a képek utólagos feldolgozás nélkül használhatatlanok. A nyers formátumot digitális negatívként is emlegetik.