Műalkotásokat otthonra

0

Érdekes új szolgáltatást indított a HP a bécsi Művészettörténeti Múzeummal karöltve. A tárlatok megtekintése után a látogatók a nekik tetsző műalkotásokról a kijáratnál nagy méretű másolatokat illetve katalógusokat nyomtathatnak. A nyomtatási feladatokat a HP lézeres és tintasugaras eszközei intézik.

Sajtóközlemény

A HP jóvoltából bárki otthonában gyönyörködhet a bécsi Művészettörténeti Múzeum műalkotásaiban

Az ESPRO izraeli informatikus szakembereivel együttműködve a HP igény szerinti nyomtatási (print-on-demand) megoldást dolgozott ki a bécsi Művészettörténeti Múzeum számára. Christine Donner, a HP Austria Képalkotási és Nyomtatási Divíziójának vezetője szerint: „A múzeum minden látogatójának biztosítjuk a lehetőséget, hogy hazavihesse magával kedvenc képét”. Erről gondoskodik a valósághű színes képzőművészeti nyomatminőséget nyújtó „My Collection” rendszer.

A múzeum bejáratánál kérhető audioguide segítségével a látogatók már szemlélődés közben kiválaszthatják a nekik tetsző képeket, hogy aztán távozás előtt katalógus formájában („My Catalogue”) vagy akár poszterként kinyomtassák őket a HP Colour LaserJet 9500 és HP Designjet 5500 UV nyomtatókkal.

Az együttműködés fázisai

A HP és a Művészettörténeti Múzeum együttműködése 2004-ben, a Giorgione kiállítással indult. Ez a tárlat a halhatatlan Giorgione-festmények mellett különleges röntgenképekkel mutatja be az alkotások eredetét és elkészítésük folyamatát. A röntgenfotókon jól láthatók a festményeken utólag végrehajtott változtatások, felülfestések. A HP vállalta a röntgenképek elkészítését, és a múzeum annyira meggyőzőnek találta a végeredményt, hogy a felkérte a vállalatot „My Collection” projektje lebonyolítására.

Művészetek Ausztriában – fontos szektor a HP számára

A Művészettörténeti Múzeummal folytatott együttműködés csupán egy a HP Ausztriában és nemzetközi szinten végrehajtott számos művészeti projektje közül. Az ausztriai példák közül említést érdemel a Bécsi Múzeum John F. Kennedy kiállításán végzett munka, vagy a hamarosan megnyíló Zeltwegi Repülési Múzeum, ahol Designjet-ekkel készítették a dekorációs anyagokat és a dokumentációt.

A HP nyomtatási technológiájának előnyeit persze nem csak múzeumok élvezhetik. Klaus Pobitzer dél-tiroli művész például évek óta a vállalat nagyformátumú nyomtatási rendszereivel készíti el gigászi méretű alkotásait. Ez az együttműködés a 2000-es „múzeumok éjszakájával” indult, amikor a HP a Leopold Múzeum rendelkezésére bocsátotta nyomtatóit. Itt ismerte meg Klaus Pobitzer a HP-nyomtatók kiváló minőségét. Az egérrel rajzoló művész azóta számos projektet valósított meg a HP nyomtatói és eredeti kellékanyagai felhasználásával. Így állította össze például a Tiroli Művészeti Galériában 2001-ben megszervezett „The Boxer” c. kiállítás, vagy a 2004-es palermói Kal’s Art fesztiválon bemutatott „Uomini di Palermo” c. tárlat anyagát.

Nemzetközi művészeti projektek

A HP európai szinten is számos művészeti kezdeményezésben és partnerkapcsolatban vesz részt. Az egyik projekt keretében a londoni National Gallery-ben telepített igény szerint működő nyomtatási (print-on-demand) rendszert. Emellett aktívan dolgozik a Londonban és Párizsban már nagy sikerrel alkalmazott HYPE kiállítási koncepció megvalósításán. Ennek lényege, hogy a múzeum a képzőművész hallgatóktól kezdve a hivatásos fotósokig, a teljes művészvilágot bevonja a kiállítás megtervezésébe. A felhívás nyomán megszülető digitális alkotásokat a művészek beküldik a múzeumba, ahol aztán a HP technológiája segítségével kinyomtatják őket. Ezzel a módszerrel a lehető legváltozatosabb alkotásokkal lehet kitölteni a galériában egyébként üresen álló tereket.

A HP a fotózás terén is több művészeti projektet támogat. Együttműködik például a hivatásos fotósok legnagyobb globális ügynökségeként számon tartott Magnum Photos-zal. A világ híres fotósai közül a Woodstock fotóiról ismert Elliott Landy, Douglas Kirkland kanadai sztárfotós és a számos díjjal jutalmazott belga Carl De Keyzer is a HP technológiájára esküszik.

HP: a népszerűség titka

Nem véletlen, hogy a világon mindenütt szívesen használják a HP megoldásait a művészeti alkotások csúcsminőségű nyomtatására. A színes nyomtatás alapjaitól kezdve a komplett nagyformátumú nyomtatási megoldásokig, a HP minden területen páratlan szakértelemmel rendelkezik. A nyomtatási piac vezető vállalata lévén saját kutatólaboratóriumokat tart fenn, ahol a tudósok a termékek továbbfejlesztésén és finomításán dolgoznak. Erőfeszítéseiket hitelesen igazolja a vállalat 25 000 szabadalma és az egyes termékek több milliárd dolláros fejlesztési költségvetése.

A HP ily módon garantálja termékei rendkívüli megbízhatóságát és minőségét. Nyomtatási rendszereinek valósághű színei kivételes jelentőséggel bírnak a művészeti piacon. A vállalat a művészek és a múzeumok elvárásait alapul véve állítja be termékei optimális nyomtatási minőségét. Nyomtatási stratégiájának sikerét bizonyítja, hogy sikerült kivívnia a világ legismertebb múzeumai közé tartozó bécsi Művészettörténet Múzeum bizalmát.