Cseppálló, 8 Mpixeles Olympus mju Digital 800

0

Nem kis kihívást vállalt fel az Olympus, amikor 8 Mpixeles ultrakompakt gép készítésébe fogott az új 1/1,8″-os 8,3 Mpixeles CCD-re alapozva. Az igen kicsiny képpontok miatt ugyanis jelentős képzajjal, alacsony dinamikával és precíz, pontos optika építésének nehézségeivel kellett megközdenie a gyártónak, hogy a végső képek megfelelő minőségűek maradhassanak.

A csinos, cseppálló burkolatba épített gép egyik érdekessége az ISO800 és ISO1600 érzékenység használhatósága. Ezt a BrightCapture technológia segítségével, 3 Mpixeles felbontással használhatjuk. Örömhír, hogy a mju 800 a korábbi 500-as modellel szemben már rendelkezik rekesz- és zársebesség előválasztási módokkal is.
Az optika 3x-os átfogású, fényereje teljesen átlagos: nagylátószögnél f/2,8, tele állásban f/4,8. Fókusztávolsága kisfilmes rendszerbe átszámítva megfelel 38-114 mm-nek.
Videórögzítésre már 640×480 pixeles felbontásban is van lehetőség, igaz csak 15 mp-ig. Sorozatfelvételt kétféle sebességgel készíthetünk, a normál sorozat 1,3 kép/mp sebességű, 4 képig tart, amely éppen nem tartozik a legek közé, de a nagy sebességű sorozat 4 kép/mp-e viszont kiemelkedő. Igaz, ekkor is csak SQ1 felbontásban dolgozhatunk, tehát itt nem használhatjuk ki a 8 Mpixeles felbontást. A sorozat hossza viszont 10 kép, vagy akár több is lehet.

A kész felvételeket a belső 19 MB-os memóriába, vagy xD kártyára menthetjük. A képeket 2,5″-os LCD-n komponálhatjuk meg, illetve nézhetjük vissza.
A Li-ion energiaellátású mju 800 Digital részletes adatait adatlapunk tartalmazza.





SAJTÓKÖZLEMÉNY:

8 millió képpont stílusos fémvázban

Az Olympus μ DIGITAL 800

Hamburg, 2005. május 12. – A μ DIGITAL 800 modellel az Olympus újradefiniálja a stílusos, minőségi digitális fotózás fogalmát. Tükörfényes sötétkék és ezüst színű felületével ez az új modell 8 millió képpont erejét zárja egy kicsiny, időjárásálló fémvázba (az időjárásálló tulajdonság megfelel az IEC által előírt 529 IPX4 szabványnak). Azon felül, hogy bármilyen körülmények között ragyogó képeket készít, ez a figyelemreméltó, 3x-os optikai zoommal ellátott fényképezőgép jelentős szabadságot biztosít a fotózásban. A vadonatúj Bright Capture technológiának köszönhetően a fotósok kiváló képeket készíthetnek olyan alacsony megvilágításnál is, amelyben korábban elképzelhetetlen volt. Ez a technológia azt is lehetővé teszi, hogy akkor is lássuk a témát – a különösen nagy méretű 6,4 centiméteres LCD kijelzőn, – ha csak nagyon kevés fény áll rendelkezésünkre, lehetővé téve így például a gondtalan éjszakai fotózást. Napközben a HyperCrystal LCD technológia biztosít széles nézési szöget és tiszta képet, még ragyogó napsütésben is.

Éles képek
A μ DIGITAL 800 képérzékelőjének felbontása minden képzeletet felülmúl. A 8 millió képpont kivételesen részletes, tiszta, borotvaéles képeket biztosít. A hihetetlen képi teljesítmény kiaknázhatóságának érdekében az Olympus egy nagy fényerejű, kizárólag üveglencsékből álló 3x-os zoomos objektívvel szerelte fel új modelljét, és egy új fejlesztésű, nagy törésmutatójú aszférikus lencsét is alkalmaztak, amely élethű képek készítését teszi lehetővé gyakorlatilag torzítás nélkül. A beépített TruePic TURBO processzor tovább optimalizálja a képminőséget, javítva a kontrasztot és a színeket, miközben megnöveli a jelfeldolgozás sebességét is.

Továbbfejlesztett LCD technológia
A nagyméretű 6,4 cm-es HyperCrystal LCD kijelző a képek beállítását és az elkészült fotók visszanézését igazi élménnyé teszi. Ráadásként különlegesen széles, 160 fokos nézési szöget biztosít, és egy hagyományos LCD kijelző által produkált kontraszt háromszorosát, így bármilyen helyzetben tiszta képet nyújt. Ennek előnyeit különösen erős napfényben tapasztalhatjuk meg. A technológia további előnye, hogy csak minimális színtorzulás jön létre a 215.000 képpont bármelyikénél, a speciális pixel-kialakítás ugyanis véget vet az elmosódásnak és szellemképeknek.

A különösen alacsony megvilágítás esetén a kamera innovatív Bright Capture technológiája nyújt megoldást, meglepően fényessé téve az LCD kijelzőn megjelenő képeket. Lehetővé teszi, hogy a korábban szükséges megvilágítás egyötödénél is készítsünk fotókat. Ez az eljárás azonban természetesen nem csak a kijelzőn megjelenő kép fényerejét növeli meg.

Változtassuk az éjszakát nappallá
A Bright Capture (A képminőség 3.0 millió képpontnak felel meg, a Bright Capture technológia használatánál) teszi a μ DIGITAL 800-at egyedülállóvá. Használatával egész sereg új funkció válik elérhetővé, javítva a rendelkezésünkre álló feltételeket, különösen minimális megvilágítás esetén. Ha nem használunk vakut, éjszakai üzemmódban a fényképezőgép automatikusan megnöveli saját érzékenységet, miközben lecsökkenti a kép felbontását, hogy így meggátolja a képzaj létrejöttét. Ha viszont beltéri üzemmódban vakut is használunk, az új technológia biztosítja, hogy a szoba legtávolabbi sarkában is megfelelő legyen az expozíció. Gyorsan mozgó témák esetén a Bright Capture extra védelmet nyújt az elmosódott fotók ellen, hiszen a rendelkezésre álló fény jobb kihasználásával rövidebb záridő használatát teszi lehetővé. Ez jelentősen csökkenti a fényképezőgép bemozdulásának lehetőségét is.

Kimagaslóan sokoldalú, különösen felhasználóbarát
Ez a modell a fotósok számára a helyes kompozíció beállítási lehetőségek széles tárházát nyújtja. A teljesen automata fotózáson felül 19 expozíció vezérlési üzemmód áll rendelkezésre, lefedve a különböző helyzeteket, mint például egy viharos tájkép egy festői vidéken, portré készítés egy tengerparton vagy sítúrával eltöltött szabadságon. Valószínűleg nem sokat kell forgatnunk a használati útmutatót. A beépített „tanácsadó funkció” közvetlenül az LCD kijelzőn mutatja meg a felhasználóknak, a célnak legjobban megfelelő fényképezőgép beállításokat.

A fotósok végre megvalósíthatják kreatív ötleteiket. A zár és blende előválasztási lehetőség még inkább kézben tarthatóvá teszi a fotózás eredményét. A makró és a szuper makró üzemmódok számos lehetőséget kínálnak arra, hogy a téma legapróbb részleteit is lefotózzuk akár csak 3 cm távolságból. Természetesen a fényképezőgép mozgóképet is felvesz hanggal együtt, VGA felbontásban.

A 19 MB-os belső memória lehetővé teszi a képek mentését akkor is, ha a gépben nincs memóriakártya. Opcionális xD-Picture Card memóriakártyákkal, amelyek különböző kapacitással egészen 1 GB-ig kaphatók, a fotósok sohasem fognak tárhelyben hiányt szenvedni. A naptárfunkció gyerekjátékká teszi a képek visszanézését a μ DIGITAL 800 fényképezőgépen. A fotók dátum alapján rendeződnek, és rendelkezésünkre áll havi áttekintés is a kis ikonok formájában. A kész fotók nyomtatására rendelkezésre áll a PictBridge támogatás, amelynek segítségével a fényképezőgép közvetlenül a kompatibilis nyomatókhoz csatlakoztatható, PC használata nélkül.

Mindegy, hogy esik az eső, vagy fúj a szél, hogy nappal van vagy éjszaka, az időjárásálló*, μ DIGITAL 800 fényképezőgéppel bármikor fotózhatunk. Stílusosan tetszetős külseje, 8 millió képpontos felbontása, a Bright Capture technológia és a fotó készítési lehetőségek kivételesen széles választéka biztosítja a magas színvonalat. A fényképezőgép az egyszerű fájlrendszerezést biztosító Olympus Master szoftverrel kerül forgalomba 2005 nyarán.

Az Olympus μ DIGITAL 800 legfőbb jellemzői:

  • 8 millió képpontos képérzékelő
  • Időjárásálló*, fényes felületű fémváz sötétkék vagy ezüst színben.
  • Nagy fényerejű 3x-os zoomos objektív (38-114 mm fókusztávolság 35 mm-es filmre vonatkoztatva), 1:2,8-4,9 fényerő
  • Bright Capture technológia garantálja a kiváló képek készítését, még alacsony megvilágítás mellett is
  • Különösen nagyméretű 6,4 cm-es HyperCrystal LCD kijelző 160° vízszintes és függőleges nézési szöggel.
  • 19 expozíció vezérlési üzemmód, teljesen automata, blende és zársebesség előválasztási lehetőség
  • Elmosódás elleni védelem a kamera rázkódásából eredő effektusok ellen
  • Nagy sebességű sorozatfelvétel
  • Mozgókép felvétel hanggal (VGA felbontásban)
  • Makro és szuper makró üzemmód (szuper makró üzemmódban 3 cm-es távolságig)
  • TruePic TURBO képfeldolgozó áramkör
  • Naptár funkció
  • PictBridge kompatibilitás
  • Többnyelvű menürendszer (kiegészítő nyelvek letölthetők az Olympus Master szoftver segítségével)
  • Lítium-ion akkumulátorral, töltővel, USB kábellel, AV kábellel és Olympus Master szoftverrel szállítva