Új Olympus gépcsalád kreatív amatőröknek

0

A kreatív amatőr fotósokat célozza meg az Olympus az SP széria bevezetésével. Az új sorozat induló modelljei közül való a 7,1 megapixeles SP-310 és a 8 megapixeles SP-350. Mindkét gép 3x-os optikai zoommal (35mm-re átszámítva 38-114mm) és a 2,5″-es TFT kijelző mellett optikai keresővel rendelkezik. Az automata mód mellett rekesz- vagy záridő-előválasztással, illetve teljesen kézi beállításokkal is fényképezhetünk, mint ahogy az élesség is állítható kézzel a 143 mérési pontos autofókusz helyett. A gépek makrófotózáskor is igen jól teljesítenek: szuper makró üzemmódban akár 2 cm-re is megközelíthető a tárgy. Természetesen mind az SP-310, mind az SP-350 támogatják a számítógép közbeiktatása nélküli nyomtatást lehetővé tevő PictBridge szabványt.





Sajtóinformáció

A kreativitás a markunkban van
Olympus SP-350 és SP-310

Hamburg, 2005. augusztus 29. – A hatalmas felbontású, és teljeskörű fényképezési lehetőséget nyújtó Olympus SP-350 és SP-310, az ambiciózus fotósok álma. A 8,0 és a 7,1 millió pixeles felbontással büszkélkedő kompakt modellek a megoldások egész tárházával rendelkeznek- akár nagyméretű nyomtatáshoz is. A rendkívül pontos autofókusszal és a precíziós 3x-os zoomos objektívvel készült fényképek élességükkel és életszerűségükkel kápráztatnak el. A 24 expozíció vezérlési üzemmód mellett, a maximális rugalmasság biztosítása érdekében, választhatunk a rekesz- és záridő előválasztási lehetőségek közül, ezzel lefedve szinte minden fényképezési helyzetet. Lehetőségünk van VGA felbontású mozgókép rögzítésére is hanggal együtt, másodpercenként 30 képkockával. Ezek az ergonómikusan kialakított készülékek hisztogram funkcióval is rendelkeznek, amely az expozíciós beállításokat jeleníti meg, közvetlenül a rendkívül nagy, 6,4 cm-es LCD kijelzőn, fényképezési és lejátszási módban egyaránt. Ha még nagyobb sokoldalúságra vágyunk, a lehetőségek köre tovább bővíthető egy sereg kiegészítővel, beleértve a konvertereket, a búvártokot, és a külön vakut, amelyet egyszerűen ráilleszthetünk az SP-350-es vakupapucsára.

Borotvaéles képek

A nagy 8,0 millió pixeles felbontású SP-350-es és 7,1 millió pixeles felbontású SP-310-es esetében nem kérdéses, hogy a legapróbb részletig éles fénykép kerül rögzítésre. E modellek különleges felbontó-képességű, precíziós 3x-os zoomos objektívvel (1:2,8-4,9, 38-114 mm 35 mm-es fényképezőgépre átszámítva) rendelkeznek annak érdekében, hogy a nagy felbontóképesség nyújtotta követelményeknek megfeleljenek. 3 aszférikus lencse növeli a fényáteresztő képességet és csökkenti a visszatükröződést, míg a lencsék többrétegű bevonata segít kiküszöbölni a szellemkép kialakulását és a fényfoltok képződését. A fókuszálási lehetőségek egész sora áll rendelkezésre: iESP autofókusz, egy- és többpontos autofókusz – 143 mérési hely kiválasztásának lehetőségével. Természetesen manuális élességállításra is van lehetőség. A TruePic TURBO processzor biztosítja a képadatok gyors és valósághű feldolgozását. Az eredmény megtekinthető a rendkívül nagy, 6,4 cm-es átmérővel rendelkező LCD kijelzőn.

Széles körű fotózási lehetőségek

Mindenki tudja, hogy az igazán kreatív fényképezéshez elengedhetetlen, hogy szabadon, egyénileg állíthassuk be az expozíciós paramétereket. Ezért van lehetőség az SP-350 és SP-310 modelleknél az automata és a 24 előre beállított expozíció vezérlési üzemmód mellett a kézi beállításokra is. Akár a rekesz- vagy a záridő előválasztási lehetőséget, vagy a teljesen manuális üzemmódot használjuk, az elérhető eredménynek csak a képzelet szab határt. A gyakorlott fotósok részére a hisztogram funkció is rendelkezésre áll, amely az expozíciós információkat nem csak a kép visszanézésnél mutatja, hanem a kompozíció beállítása közben is. Az Auto Bracketing funkció azt a kényelmet biztosítja a fotós számára, hogy gyors egymásutánban öt felvételt készít – az expozíciós értékek lépésenként 1/3 rekeszértékkel történő változtatásával. A fotós által legkedveltebb beállítások teljes köre elmenthető négy speciális, felhasználó által meghatározott ún. „Üzemmódjaim” (My Mode) mappába, így azok bármikor közvetlenül elérhetőek lesznek.

A közelről történő fotózásért lelkesedőkről is gondoskodtak a fejlesztők – a szuper makró üzemmódban már 2 cm távolságból is lehet fényképezni. Természetesen mindkét modellel lehetőségünk van mozgókép rögzítésére is, hanggal együtt. A felvétel másodpercenként 30 képkockával, VGA felbontásban kerül megörökítésre, az időtartamot pedig csak a memória kapacitása határolja be.

Az SP-350 és SP-310 opcionális kiegészítői további lehetőségeket kínálnak. A felhasználók nagymértékben bővíthetik a fényképezőgép adottságait, az új WCON-07 konverter alkalmazásával a széles 27 mm-es, vagy a TCON-17F segítségével a 193 mm-es látószög is elérhető (a gyújtótávolság értékei 35 mm-es fényképezőgépre átszámítva / a konverterek használatához CLA-09 adapter szükséges). A fotósok számára új dimenziókat nyitó búvártok szintén megvásárolható. Az SP-350 vakupapuccsal is rendelkezik, melyre könnyen csatlakoztathatunk olyan külső vakut, mint például az Olympus FL-20.

Ergonómikus kialakítás magas szintű tulajdonságokkal

Rendkívül kompaktak és könnyűek, ugyanakkor masszív érzetet keltenek; az SP-350 és SP-310 egyedi, ergonómikus kialakításuknak köszönhetően igazán kézreállóak. Kis méretük ideálissá teszi őket arra, hogy nyaraláskor magunkkal vigyük, és a legtöbbet hozzuk ki fényképezési lehetőségeinkből.

Mivel AA méretű ceruzaelem (LR6) vagy a nagy teljesítményű CR-V3 akkumulátor használatára is lehetőség van, soha nem okozhat gondot az energiahiány. Sőt, ezek a fényképezőgépek bámulatosan kitartóak, hiszen a mellékelt CR-V3 akkumulátorral, amely mindkét készülék alaptartozéka, több mint 500 fénykép készíthető.

A JPEG mellett a képek RAW formátumban is tárolhatóak, ekkor a képek adatait további feldolgozás nélkül, pontosan úgy rögzíti a fényképezőgép, ahogy azok megörökítésre kerültek, ezzel a felhasználó számára teljes kontrollt biztosít a későbbi szerkesztés során.

A képek a készülékek 25 MB-os belső memóriáján vagy az opcionális xD-Picture Card memóriakártyán kerülnek tárolásra. A fényképezőgépről PC-re történő letöltésekhez, vagy a fájlok nyomatóra való továbbítása érdekében nagysebességű USB csatlakozó áll rendelkezésünkre. A PictBridge szabvány támogatásának köszönhetően a PC nélküli nyomtatás sem jelent problémát az olyan kompatibilis printerekkel, mint az új Olympus P-11, melynek nyomtatási sebessége mindössze 33 másodperc.

A 8,0 millió pixeles Olympus SP-350 és a 7,1 millió pixeles SP-310 nagy teljesítményével ideális választás az olyan ambiciózus és profi fotósok számára, akik egy kompakt, könnyű fényképezőgépet keresnek, a minőség feláldozása nélkül. Az Olympus Master szoftvercsomagot is tartalmazó fényképezőgépek 2005 őszétől érhetők el.

Olympus SP-350 és SP-310 – legfőbb jellemzők

  • 8,0 / 7,1 millió pixel
  • Nagy fényerejű 3x-os zoomos objektív (35 mm-es fényképezőgépre átszámítva 38-114 mm-nek felel meg), 1:2,8-4,9. 15x-ös teljes nagyítás digitális zoommal együtt
  • Nagyméretű, 6,4 cm-es/2,5″ LCD-kijelző
  • Automata, programozott, rekeszidő prioritás, záridő prioritás és kézi expozíció, 24 expozíció
  • vezérlési üzemmód (pl. portré, tájkép, sport, tűzijáték, víz alatti felvétel)
  • Fókuszálási lehetőségek: egypontos AF143 mérési hely kiválasztásának lehetőségével; iESP autofókusz és manuális élességállítás
  • Szuper makró üzemmód akár 2 cm-es távolságról
  • Hisztogram funkció a felvételi és visszanézési módokban
  • Képtárolás JPEG vagy RAW formátumokban
  • Rendkívül hosszú akkumulátor élettartam (akár 510 felvételig)*, és ceruzaelemes működtetés lehetősége
  • TruePic TURBO processzor
  • Mozgókép felvétel lehetőség hanggal (VGA felbontás 30 kép/mp-nél), felvételi időt csak a memóriakártya kapacitása korlátozza
  • 25MB belső memória, xD-Picture Card memóriakártya aljzattal kiegészítve
  • Nagy sebességű USB csatlakozó automatikus felismeréssel
  • PictBridge kompatibilitás
  • Opcionális WCON-07F, TCON-17F konverterek és a PT-030 búvártok bővítik a fotózási lehetőségeket
  • TTL vakupapucs csatlakozó (csak az SP-350-nél) külső vaku felszereléséhez (pl. Olympus FL-20)

* Ideális körülmények között, a mellékelt CR-V3 akkumulátor csomagot használva.