Olympus mju Digital 600: éjszakai harcos

0

Az átlagos fényképezőgépeknél négyszer fényesebb készít gyenge fényviszonyok között az Olympus most bejelentett hat megapixeles kompaktja, a mju Digital 600. Mindezt a japán gyártó új, BrightCapture nevű technológiája teszi lehetővé, amely egyúttal arról is gondoskodik, hogy már a komponáláskor a kijelzőn megjelenő kép is kellően világos legyen. Megnövelt érzékenység esetén mindehhez vakura sincs szükség, a gép a rendelkezésre álló környezeti fényt használja fel – ilyenkor azonban csak kisebb felbontás érhető el a képzaj kiküszöbölése érdekében. Szintén a BrightCapture-nek köszönhető az automatikus fókuszálás gyorsasága, míg a gép sebességét és a képek részletgazdagságát a TruePic TURBO processzor hivatott biztosítani.

A mju Digital 600 objektíve 3-szoros nagyításra képes (35mm-es formátumban számolva a gyújtótávolsága 35-105 mm közötti), a gép pedig egy szuper makró módot is kínál, amellyel akár 7 cm-ről is éles kép készíthető. A fotózást a komponáláskor is elérhető hisztogram, illetve 24 gyári téma is segíti. A készülék három különböző színben – tengerkék, rubinvörös és északi-sarki ezüst – is kapható lesz ősztől.





Sajtóinformáció

A világos választás az éjszakai élet megörökítéséhez
Az Olympus mju DIGITAL 600

Hamburg, 2005. augusztus 29. – A 6 millió képpont felbontású mju DIGITAL 600 akkor érzi igazán elemében magát, ha a fények kialszanak. Köszönhetően az úttörő BrightCapture technológiának, a 6,4 centiméteres LCD-kijelző a fotósoknak a téma élő képét négyszer olyan fényesen adja vissza, mint a hagyományos fényképezőgépek. Egy hangulatos koncerten vagy fantasztikus parti gyenge fényviszonyai között gyakorlatilag nem kell többé találgatni, hogy mi fog a képre kerülni. Speciális üzemmódok állnak rendelkezésünkre annak érdekében, hogy lehetővé tegyék az éjszakai fotózást, és hogy a rendelkezésre álló fényviszonyok mellet is a lehető legjobb fotókat sikerüljön elkészíteni. Ebben a stílusos és kompakt modellben ötvöződik a három színben is kapható időjárásálló váz, egy 3x-os zoomos objektívvel, amely biztosítja a fényképezés sokoldalúságát. Ezen felül a beépített tájékoztató funkció teszi még könnyebbé a fotózást, főként kezdők számára. Közvetlenül, a különösen nagyméretű LCD-kijelzőn tárja fel a különböző fotózási lehetőségek rendeltetését, és a kamera funkcióinak ajánlott használatát.

Első osztályú képek a legmagasabb igényeket kielégítő külsővel

A nagy felbontás adja mju DIGITAL 600 alapvető jellemvonását. 6 millió képpontos képérzékelőjével és precíziós 3x-os zoomos objektívjével (1:3,1-5,1; 35 mm-es formátumra vonatkoztatva 35-105 mm) büszkélkedve az a modell valósághűen, meglepő tisztasággal adja vissza a különböző témákat. A képminőséget tovább fokozza az erőteljes TruePic TURBO képfeldolgozó processzor, amely nemcsak a legjobb eredményt biztosítja, de jelentősen lerövidíti a fényképezőgép bekapcsolási és működtetés közbeni válaszidejét.

Mint minden fényképezőgép, amely a mju DIGITAL családba tartozik, ez a modell is stílusos, kompakt kivitelű, időjárásálló (időjárásállóság tekintetében megfelel az IEC által előírt 529 IPX4 szabványnak) fémvázzal rendelkezik. Ráadásul, a mju DIGITAL 600 a felhasználók számára három színben – tengerkék, rubinvörös, északi-sarki ezüst – is választható.

BrightCapture technológia – „Fénylő csillag az éjszakában”

A 6,4 centiméteres különösen nagy méretű LCD-kijelző használata mellett nincs szükség hunyorgásra, ha a témát be akarjuk állítani. A komponálás is könnyebb, köszönhetően a monitor nagyléptékű dimenzióinak. A leglényegesebb azonban, hogy mikor a fények kialszanak, a mju DIGITAL 600 erényei még világosabban tündökölnek. Az alkalmazott BrightCapture technológia világosan mutatja meg az LCD kijelzőn, ami egyébként elvész a sötétben. A BrightCapture technológia ezért aktívan támogatja a fotósokat abban, hogy akár az egyébként szükséges normális világítási körülmények egyötödénél is megfelelően tudjanak komponálni. Ez az innovatív technológia ráadásul lerövidíti az autófókusz működési idejét, így rendkívül kis idő alatt éles képet biztosít.

De ez nem minden, amit a BrightCapture technológia nyújt. Ha a kamerát a „portré rendelkezésre álló fényviszonyok mellett” (Available Light Portrait) üzemmódba kapcsoljuk, a mju DIGITAL 600 megnöveli érzékenységét, hogy kizárólag a környezeti fénnyel, a vaku használata nélkül is hihetetlen eredményt biztosítson. További alternatívaként, a „beltéri” üzemmódban a vakuhasználat is aktiválódik, és segítségével még a helyiség legtávolabbi sarka is jól láthatóvá válik. A környezeti fény jobb kihasználásával a BrightCapture technológia rövidebb záridő használatát is lehetővé teszi, ezáltal védelmet nyújt a bemozdulás ellen, még gyorsan mozgó témák esetében is. Ezekben az egyedülálló üzemmódokban a képzaj hatásos megelőzése érdekében a képfelbontás automatikusan csökkentésre kerül.

Ahogy a nap lemegy, és az éjszakai szórakozás eléri csúcspontját, a mju DIGITAL 600 tökéletes társsá válik ahhoz, hogy minden érdekes eseményt megörökíthessünk, úgy, ahogy azok történnek.

Sokoldalú működtetés, amelyet gyerekjáték kezelni

24 expozíció vezérlési üzemmód mellett egy programautomatika fedi le a fotózási helyzetek széles skáláját a portrétól a tájképeken és az éjszakai üzemmódon át egészen a víz alatti fotózásig (az opcionális PT-029 búvártokkal kiegészítve, amely lehetővé teszi a fotózást egészen a bámulatos 40 méteres mélységig).

A megfelelő expozíció ellenőrzéséhez a fotósok számára rendelkezésre áll egy hisztogram funkció is. Nem csak a már elkészült képekről ad információt, de valós időben szolgáltat adatot fotózás közben is.

A mju DIGITAL 600 makró és szuper makró üzemmóddal is rendelkezik, annak érdekében, hogy a lehető legközelebb kerülhessünk a fotózás tárgyához, és akár 7 cm-es távolságról fényképezhessük a legfinomabb részleteket is. Ráadásként a praktikus mozgókép felvételi üzemmód lehetővé teszi folyamatos videókép rögzítését, amelynek hosszát csak a memóriakártya kapacitása határolja be.

A felhasználók segítségül hívhatják a beépített vaku különböző üzemmódjait a fotózás rugalmasságának további bővítése és a kompozíciókhoz szükséges megvilágítási körülmények biztosítása érdekében. A mellett, hogy ez a modell rendelkezik a vörös-szem hatás csökkentési lehetőségével, ráadásként ellátták a fejlesztők egy speciális „vörös-szem korrigálás” szerkesztési funkcióval is, melynek segítségével a már memóriában tárolt képekről lehet eltávolítani a „pirosló pupillákat”.

Számtalan beépített funkciója mellett, a mju DIGITAL 600 kezelése bámulatosan könnyű maradt. Ha pedig a fotós mégis valamilyen trükkös helyzetben találná magát, rendelkezésére áll a rendkívül hasznos tájékoztató funkció, amely közvetlenül az LCD-kijelzőn tárja fel a fényképezőgép különböző funkcióinak célját és ajánlott használatát.

A PictBridge támogatásnak köszönhetően zavartalanul nyomtathatunk képeket közvetlenül a kompatibilis printerekre. Így lehetővé válik, hogy az új Olympus P-11 hőszublimációs printer segítségével papírképet készítsünk és odaadhassuk barátainknak, mindössze 33 másodperc alatt.

Stílusos külsejével, 6 millió pixeles felbontásával, és az olyan fejlett funkciók egész kincstárával, mint az innovatív BrightCapture technológia, a felhasználók teljes szabadságot élveznek fotós hajlamaik kiélésére, ahol csak akarják. Mindegy, hogy esik az eső vagy süt a nap, éjszaka van vagy nappal. A mju DIGITAL 600 a fájlok könnyű rendszerezését biztosító Olympus Master szoftverrel kiegészítve 2005 őszétől kapható.

Az Olympus mju DIGITAL 600 főbb jellemzői:

  • 6 millió képpontos felbontás

  • BrightCapture technológia az egyszerűbb komponálás, a jobb minőségű fotók készítése érdekében alacsony fényviszonyok mellet, kiegészítve egy speciális, a képek bemozdulását csökkentő üzemmóddal.

  • 6,4 cm / 2,5″ LCD-kijelző

  • Időjárásálló fémváz tengerkék, rubinvörös és északi-sark ezüst színben

  • 3x-os zoomos objektív 1:3,1-5,1 fényerővel (35-105mm 35 mm-es formátumra vonatkoztatva)

  • 24 expozíció vezérlési üzemmód (többek között portré, tengerpart és hó, éjszakai üzemmód és vízalatti üzemmódok) plusz program automatika.

  • TruePicTurbo processzor

  • Mozgókép felvételi lehetőség a memóriakártya kapacitásáig

  • Makró és szuper makró üzemmód (7 cm-es távolságtól)

  • PictBridge kompatibilitás

  • Többnyelvű menü (angol, francia, német, spanyol, olasz és orosz) valamint további nyelvek letöltésének lehetősége az Internetről az Olympus Master szoftver segítségével.

  • Speciális szerkesztési funkciók a képek minőségének javítása érdekében, ill. egyedi effektusok hozzáadása: pl. vörös szem effektus csökkentése, fényerősség beállítása, keretek és/vagy címek beillesztése

  • Olympus Master szoftverrel kiegészítve

  • Külön megvásárolható búvártok (PT-029)