7 Mpixeles Sharp CCD

0

A Sharp RJ23U3BA0ET típusjelű új CCD-je 1/2,5″ típusú, felbontása 7,0 Megapixel. Az ilyen méretű CCD-re eddig maximum 6 Mpixelt sűrítettek rá, a 7 Mpixeles felbontást a nagyobb pixelsűrűség tette lehetővé, amely így 1,9 mikronos elemi képpontokat eredményez.

Az új képérzékelő mérnöki mintáit még januárban elkezdik szállítani, a tömeggyártásra áprilistól lehet számítani.

Az új CCD-k elsődleges felhasználási területe az ultrakompakt gépek lesznek, ahol fontos a kis méretű optika alkalmazhatósága. Az igen nagy felbontás kihasználásához bizony nagyon jó minőségű optikákra lesz szükség. A másik felmerülő probléma a nagy képzaj (pontosabban az alacsony alapérzékenység), illetve a kis dinamika. Ezek közül az előzőt hatékonyan lehet javítani a képfeldolgozás során zajszűréssel, melyet napjaink kompakt gépeiben is megtalálunk.
A CCD természetesen VGA felbontású (640×480 pixel) 30 kép/mp-es videófelvétel készítését is lehetővé teszi, a kor elvárásainak megfelelően.
Mivel a képérzékelő szabványos méretű, így korábbi modellek nagy felbontású frissítése kis ráfordítással elvégezhető. Várhatóan tehát az év második felében több 7 Mpixel felbontású ultrakompakt gép jelenik majd meg.