Sony ClearVid CMOS érzékelő

0

A Sony bemutatta új, ClearVid CMOS képérzékelőjét, amely főként a nagy felbontású, de kis méretű érzékelők pixelméret problémájára hoz egyfajta megoldást.
Ismert tény, hogy azonos képérzékelő méretnél minél nagyobb felbontást szeretnénk elérni, annál kisebb elemi képpontokat helyezhetünk a chip felületére. Az apró felületű pixelek azonban több problémát is felvetnek, mint például az alacsony alapérzékenységből, gyengébb jel-zaj arányból (és az utána szükséges analóg erősítésből) következő magas képzaj és a gyenge dinamikaátfogás. A képzaj kezelésére manapság már a belső képfeldolgozás során digitális zajszűrést vetnek be, amely jó hatékonysággal szűri ki a nemkívánatos képzajt, de sajnos ilyenkor sok esetben hasznos képpontok is belevesznek az „elkent” területekbe. A dinamikaátfogás gyengeségének problémáját azonban nehéz megoldani anélkül, hogy a hasznos pixelméretet növelnénk.

A Sony most – egy, a Fujifilm SuperCCD-jéhez hasonló – új pixelelrendezésű képérzékelőt mutatott be, amely megkönnyíti a nagy felbontású, de kis felületű képérzékelők készítését anélkül, hogy a pixelméretet csökkenteni kellene. A 45 fokban elforgatott, rombusz formában elhelyezett pixelek ugyanis kisebb távolságba kerülnek egymáshoz képest (vízszintes irányban), mint a hagyományos elrendezésnél (lásd jobb oldali ábra). A nagyobb sűrűségű, módosított elrendezés természetesen bonyolítja az ún. Bayer-demosaic algoritmust, vagyis az R-G-B színkomponensekből a végső kép kialakítását.

Az új CCD-vel már el is készültek az első készülékek, mint például a Sony DCR-DVD505, valamint a Sony DCR-SR100 kamkorderek, melyek bejelentéséről már korábban beszámoltunk.