Nikon kompaktok optikai stabilizátorral: Coolpix P3 és P4

0

A P-sorozat eddigi 8 és 5 Mpixeles modelljeinek mindegyike támogatta a vezetéknélküli hálózati technológiát (röviden WiFi-t), így azt hihettük, a P-sorozatba csupa ilyen gép fog kerülni. A Nikon erre cáfolt rá a ma megjelent két új, P családba tartozó 8 Mpixeles modelljével, a P3-mal és a P4-gyel. A két modell között ugyanis csupán annyi a különbség, hogy a P4-ből kihagyták a WiFi támogatást. Újdonság viszont, hogy a 3,5x-es átfogású objektívekbe (hasonlóan a Panasonic DMC-FX sorozatához) optikai stabilizátor került, amely jelentősen csökkenti a berázás által elmosódott képek esélyét.

A részletes specifikációkat adatlapjaink tartalmazzák, melyek linkjei hírünk alatt találhatók.

Sajtóközlemény:

Nikon COOLPIX P3/P4
Jobb teljesítmény, gazdagabb funkcionalitás, élvezetesebb fényképezés, tetszetős forma

Tokió – a Nikon Corporation bemutatta a COOLPIX P3 és COOLPIX P4 modelleket, amelyek tovább bővítik a cég kompakt digitális fényképezőgépeinek választékát. Mindkét típus fantasztikus, 8,1 megapixeles felbontással rendelkezik, és egy sor fejlett funkcióval gazdagítja a fotózás élvezetét.

A COOLPIX P3 és P4 CCD-képérzékelője 1/1,8 hüvelykes. A 8,1 megapixeles felbontásnak köszönhetően mindkét készülék kitűnő képalkotási teljesítményt nyújt, amellyel nemcsak a bőr textúrája és a szem milliónyi színárnyalata örökíthető meg, hanem olyan képek készíthetők, amelyek jelentős nagyítás után is lélegzetelállítóan élesek maradnak.

Mindkét modell a kiváló minőségű 3,5x Zoom-Nikkor objektívet használja, amelynek élességtartománya 36-126 mm (35 mm-es formátumban). Ez egyaránt alkalmas közeli kompozíciókhoz és átfogó tájképekhez, valamint makrofelvételek is készíthetők vele már 4 cm-es távolságból.

A COOLPIX P3 és P4 legizgalmasabb újdonsága azonban a Nikon innovatív rázkódáscsökkentő (VR) technológiája. Az eredetileg a Nikon tükörreflexes gépei számára kifejlesztett rázkódáscsökkentés két módban használható, és a fényképezőgép rázkódását kompenzálva három lépésközzel hosszabb záridő használatát teszi lehetővé.

A Normál rázkódáscsökkentés a kézi felvételek során gyakran előforduló, kisebb mozdulatok hatását küszöböli ki, míg az Aktív rázkódáscsökkentés nagyobb rázkódás esetén használható – például akkor, ha egy mozgó járműből szeretne éles képeket készíteni. A rázkódáscsökkentés gyengébb fényben is segíti az eredményes fényképezést, illetve kézi makrofotózást is lehetővé tesz. Használható videók rögzítésénél is, ezen felül pedig gyorsítja a képek megkomponálását a 6,35 centiméteres, 150 000 képpontos LCD-monitoron.

A COOLPIX P3 támogatja az IEEE 802.11b/g vezeték nélküli szabványt; a Wi-Fi funkció még változatosabbá és élvezetesebbé teszi a készülék használatát. A Wi-Fi meglepően egyszerűen beállítható és használható. Segítségével a képek a fotózás pillanatában egyenként vagy később egyszerre a kiválasztott számítógépre küldhetők. A vezeték nélküli nyomtatás során pedig a felvételek közvetlenül elküldhetők bármely PictBridge-kompatibilis nyomtatóra*.

A COOLPIX P3 és P4 fejlett funkciói kiemelik e két modellt a kompakt digitális fényképezőgépek mezőnyéből. Használatukkal a fotósok jobban az egyéni ízlésükhöz szabhatják a készített felvételeket. A 11 széles-mezős AF pontosabb élességállításra képes, mert a kép nagyobb területét vizsgálja meg. Ez nagyobb kreatív szabadságot és ötletesebb kompozíciókat eredményez. Például a kép középpontjától távolabb elhelyezkedő, vagy több téma esetén is garantált az éles, tiszta eredmény.

Mindkét modell rendelkezik Rekesz-előválasztásos automata üzemmóddal. Ebben a módban a rekesz 1/3 Fé lépésközökben, manuálisan állítható; nagyobb rekesz kiválasztásával tetszetősen elmosható a háttér, míg kisebb rekesszel fotózva a kép nagyobb része lehet éles. Mindeközben a fényképezőgép automatikusan beállítja az optimális expozícióhoz szükséges záridőt.

A monitoron megjeleníthető hisztogram lehetővé teszi a felvételek előzetes ellenőrzését. A könnyen érthető grafikon bal oldalán az árnyékos részek, jobb oldalán pedig a csúcsfények szintje látható, így a fotós még a felvétel elkészítése előtt elkerülheti az alul- vagy túlexponálást.

Rendelkezésre áll egy sor fejlett motívumprogram is (összesen kilenc fejlett motívumprogram és hét motívumprogram), amelyekkel egyazon téma különböző hangulatú felvételeken ragadható meg. Az egyes változatokat három effektus segítségével lehet előállítani, amelyek változtatják a fényesség, a színerősség, a képélesség, a zajcsökkentés és egyéb paraméterek értékeit.

A COOLPIX P3 és P4 1,8 kép/másodperc sebességű sorozatfelvétellel segíti a mozgás megörökítését. A funkciót 5 képes puffer egészíti ki, amelynek jóvoltából a fotós folyamatosan fényképezhet, és a készülék automatikusan az öt legutóbb készített felvételt rögzíti. Ez a szolgáltatás különösen akkor hasznos, ha egy nemsokára, de bizonytalan időpontban bekövetkező eseményt akarunk megörökíteni.

A COOLPIX P3 és P4 hangos videofelvétel készítésére is képes. A három rendelkezésre álló videó mód legnagyobb teljesítménye 30 kép/mp. Mód nyílik időzített videó rögzítésére is; ilyenkor a mozgás látszólag felgyorsítva örökíthető meg az időközönként készített felvételeken.

A képek fényképezőgépben történő javítását szolgálja a Nikon három innovatív beépített funkciója. Az Arc-prioritásos AF** intelligensen érzékeli az emberek arcát a képen, és megfelelően beállítja az élességet, függetlenül attól, hogy az arcok a képen belül hol helyezkednek el. A Beépített vörösszemhatás-korrekció kiküszöböli a vaku által néha okozott, bosszantó vörösszem-hatást, ezáltal automatikusan szebbé, természetesebbé teszi a portrékat. Végezetül a Nikon egyedi D-Lighting funkciója visszajátszás módban használható. Az alulexponált vagy túl erős ellenfényben készült képeket javítja oly módon, hogy másolatot készít róluk, és azon szükség szerint megnöveli a fényességet és részletgazdagságot, miközben a jól exponált területeket érintetlenül hagyja.

A COOLPIX P3 és P4 használata kivételesen egyszerű. Az ikonok szebbek és optimális méretűek. A felhasználó kedve szerint név vagy ikon alapján választhatja ki a funkciókat. A menükben használt új színskála kényelmesebb a szemnek.

A COOLPIX P3 és P4 formatervezése, elegáns vonalvezetése egyszerűséget és minőséget sugall, a készülék nagyszerűen a kézbe simul. Az alumíniumból készített váz szintén a minőség érzetét kelti, míg az objektív és a markolat kialakítása laposabb, helyhatékonyabb. Ezen felül a design további anyagok használatával éri el a még vonzóbb, tetszetősebb megjelenést.

A többi COOLPIX fényképezőgéphez hasonlóan a P3 és P4 csomagja is tartalmazza a Nikon exkluzív PictureProject szoftverét. A könnyen használható Wireless Camera Setup Utility segédprogram egy varázsló segítségével végzi el a COOLPIX P3 vezeték nélküli használatához szükséges beállításokat, és a PictureProject ezen felül is számos szolgáltatással teszi élvezetesebbé a digitális fényképezést. A program felülete egyszerű és elegáns. Használatával a képek könnyen szerkeszthetők, rendszerezhetők és megoszthatók. A lehetőségeket egy sor kompatibilis bővítmény használatának lehetősége gazdagítja.

* A vezeték nélküli nyomtatáshoz a külön megvásárolható PD-10 vezeték nélküli nyomtatóadapter szükséges.
** Az arcfelismerő funkció működése bizonyos felvételi körülmények között korlátozott lehet.

Piaci bevezetés: A fényképezőgép várhatóan 2006 februárjában kerül forgalomba.

Megjegyzés: A műszaki adatok, a formatervezés, a termék neve, a mellékelt tartozékok és a forgalomba hozatal időpontja országok vagy régiók szerint különbözhetnek.

A Nikon COOLPIX P3/P4 főbb jellemzői
Rázkódáscsökkentés
A COOLPIX P3 és P4 az eredetileg a Nikon tükörreflexes gépei számára kifejlesztett rázkódáscsökkentő (VR) rendszert alkalmazza. A funkció két módban használható. A Normál rázkódáscsökkentés a kézi felvételek során gyakran előforduló, kisebb mozdulatok hatását küszöböli ki, míg az Aktív rázkódáscsökkentés nagyobb rázkódás esetén használható – például akkor, ha egy mozgó járműből szeretne éles képeket készíteni. A rázkódáscsökkentés három lépésközzel hosszabb záridő használatát teszi lehetővé, gyenge fényben is segíti a fényképezést, pánozás közben élesen tartja a témát, és gyorsítja a képek megkomponálását az LCD-monitoron. A funkció Normál módja ezen felül videofelvételek készítésekor is használható, így a videók simábbak, stabilabbak lesznek.

Beépített Wi-Fi funkció
A COOLPIX P3 beépített Wi-Fi funkciója könnyen konfigurálható és használható. Az IEEE 802.11b/g szabvány támogatása kiszélesíti a kompakt digitális fényképezés lehetőségeit. A képek elkészítésük pillanatában számítógépre küldhetők. Lehetőség van a képek utólagos, csoportos átvitelére is, továbbá egy PictBridge-kompatibilis nyomtatóval* vezeték nélküli nyomtatása is mód nyílik.
* A vezeték nélküli nyomtatáshoz a külön megvásárolható PD-10 vezeték nélküli nyomtatóadapter szükséges.

Fejlett képalkotási tulajdonságok
A COOLPIX P3 és P4 az átlagot messze meghaladó képességekkel rendelkeznek. A nagyobb területet lefedő, 11 széles-mezős AF változatos körülmények közepette is jobb eredményt biztosít – a fotós a kompozícióra fordíthatja a figyelmét, mert a készülék automatikusan beállítja a megfelelő élességet. A fejlett motívumprogramok használatával a fotós egyéni ízléséhez igazíthatja a felvételeket – a három különböző effektus a fényesség, a színerősség, a képélesség, a zajcsökkentés és egyéb paraméterek értékeit változtatva különböző hangulatú képeket hoz létre. A COOLPIX P3 és P4 Rekesz-előválasztásos automata üzemmóddal is rendelkezik. Ebben a módban a rekesz manuálisan állítható, míg a fényképezőgép automatikusan beállítja az optimális expozícióhoz szükséges záridőt. Nagyobb rekesz kiválasztásával tetszetősen elmosható a háttér, míg kisebb rekesszel fotózva a kép nagyobb része lehet éles.

Beépített képjavító funkciók
A COOLPIX P3 és P4 három innovatív beépített funkciója a képek fényképezőgépben történő javítását szolgálja. Az Arc-prioritásos AF* intelligensen érzékeli az emberek arcát a képen, és megfelelően beállítja az élességet, ezáltal élesebb portrékat készít. A Beépített vörösszemhatás-korrekció érzékeli és automatikusan kiküszöböli a vaku által néha okozott, bosszantó vörösszem-hatást. A D-Lighting funkció az alulexponált vagy túl erős ellenfényben készült képeket javítja oly módon, hogy másolatot készít róluk, és azon szükség szerint megnöveli a fényességet és részletgazdagságot, miközben a jól exponált területeket érintetlenül hagyja
* Az arcfelismerő funkció működése bizonyos felvételi körülmények között korlátozott lehet.

A Nikon COOLPIX P3/P4 egyéb jellemzői

  • Kompakt méret: 92 x 61 x 31 mm (Sz x Ma x Mé), a kiálló részeket leszámítva
  • Könnyű hordozhatóság: a készülék tömege körülbelül 170 g (akkumulátor és SD-memóriakártya nélkül)
  • USB-kapcsolat, amely gyors adatátvitelt tesz lehetővé a számítógép és egyéb eszközök felé
  • Mellékelt MH-61 akkutöltő
  • Bőséges, (kb.) 23 MB belső memória, SD-memóriakártyákkal kompatibilis
  • A BSS (Legjobb kép kiválasztása) funkció tíz egymás után készített felvételből kiválasztja és rögzíti a legélesebbet
  • A Dátumkereső funkcióval könnyen megtalálja a keresett képet 20 nyelven elérhető menü
    Német/angol/spanyol/francia/olasz/holland/svéd/japán/ egyszerűsített kínai/hagyományos kínai/koreai/orosz/thai portugál/lengyel/indonéz/finn/dán/norvég/cseh
  • Az újratölthető EN-EL5 lítium-ion akkumulátor (mellékelt tartozék) körülbelül 200 felvételt készít egyetlen feltöltéssel
  • Közvetlen nyomtatás PictBridge-kompatibilis nyomtatókra USB-kábellel
  • Makró módban 4 cm-es távolságból is fényképezhet
  • A Zajcsökkentés javítja a gyenge fényben készített felvételeket
  • Az Időzóna funkció segítségével a világon bárhol beállíthatja a helyi időt a fényképezőgép óráján
  • A 4x-es digitális zoom növeli a kompozíciós lehetőségeket
  • 1,8 kép/mp sebességű sorozatfelvétel
  • Választható fehéregyensúly:
    Automatikus TTL szabályozással, 7 módú manuális (közvetlen napfény, izzólámpa, fénycső, felhős, árnyék, vaku és felhasználói beállítás)
  • 20 másodperces hangos jegyzetet fűzhet a kiválasztott képekhez