Rejtett optikával: Nikon Coolpix S5 és S6

0

A Nikon Coolpix S sorozata (az S4 kivételével, amely inkább az SQ utódának fogható fel) 3x-os átfogású rejtett objektíves gépeket tartalmaz. Ez a korábbi sor folytatódik most az S5 és S6 modellekkel.

A 6 Mpixeles fényképezőgépek között az LCD méretében (S5: 2,5″, S6: 3″), a belső memória kapacitásában (S5: 21 MB, S6: 20 MB) és a vezeték nélküli hálózatok (WiFi) támogatásában (S5 nem támogatja) találhatunk különbségeket. A korábbi változatokhoz hasonlóan ezek a vékony fényképezőgépek is Li-ion akkumulátorról kapják a működéshez szükséges energiát. Az előző modellekkel szemben a zoomvezérlő kapcsoló a hátlapról felkerült a fedlapra, így a hátsú rész kissé letisztultabb kialakítást kaphatott. A két új fényképezőgéphez gyárilag kapjuk a nyomtató dokk adaptert, amelynek segítségével közvetlenül nyomtathatunk ImageLink kompatibilis nyomtatóra. Víz alatti fényképezéshez a Coolpix S5-höz vásárolhatunk vízhatlan tokot is.

A részletes specifikációkat adatlapjaink tartalmazzák, melyek linkjei hírünk alatt találhatók.

Sajtóközlemény:

Nikon COOLPIX S5/S6
Két izgalmas kompakt digitális fényképezőgép, vonzó hullámformával és új képmegosztási lehetőségekkel

Tokió – A Nikon Corporation két új, izgalmas fényképezőgépet jelentett be: a COOLPIX S5 és S6 modelleket. A stílusos készülékeket úgy tervezték, hogy a digitális fényképezés élvezetét szolgálják, és még könnyebbé tegyék a képek megosztását. A modellek kitűnő képalkotási teljesítménye feltűnő, hullámszerű formával párosul. A készített felvételeket beépített funkciók javítják még a fényképezőgépben, az LCD-monitor elképesztően nagy méretű, a sokoldalú, új Pictmotion funkció segítségével pedig szórakoztató képbemutató készíthető.

A vadonatúj Pictmotion funkció segítségével létrehozott bemutató nemcsak egyszerű diavetítés, hanem a fényképezőgépben elérhető, radikálisan új szórakoztatási forma. A felhasználó kiválaszthatja kedvenc képeit és videóit, valamint egy stílust, majd hozzáadja az öt előre telepített háttérzene egyikét – vagy a Windows alapú PictureProject szoftver használatával saját háttérzenét tölt fel. A Pictmotion azután automatikusan elemzi ezeket, és szórakoztató bemutatót készít belőlük, amelynek üteme és áttűnései a kiválasztott stílushoz és zenéhez igazodnak.

Ezek a bemutatók bárhol és bármikor visszajátszhatók a nagy méretű LCD-monitorokon (COOLPIX S5: 6,35 cm, S6: 7,62 cm), és a monitorok széles megtekintési szögének köszönhetően (vízszintesen és függőlegesen egyaránt 170o) mindenki egyszerre élvezheti az előadást. A mindkét modellben megtalálható Automatikus képelforgatás funkció felismeri, ha a kép készítésekor a fényképezőgépet függőlegesen tartották, és az LCD-monitoron való megtekintéshez az ilyen képeket automatikusan elforgatja.

A COOLPIX S5 és S6 képminősége elsőrangú: mindkét készülék 1/2,5 hüvelykes CCD-képérzékelővel rendelkezik, 6,0 tényleges megapixel felbontású képeik még erős nagyítás után is élesek maradnak. A kiváló minőségű 3x Zoom-Nikkor objektív tartománya 35-105 mm (35 mm-es formátumban). Ez lehetővé teszi átfogó tájképek és közeli portrék fényképezését, valamint makrofelvételek készítését 4 cm távolságból.

A COOLPIX S5 és S6 formatervezése során külön figyelmet fordítottak a tetszetős megjelenésre és a könnyű használhatóságra. A hullámos forma nemcsak vonzza a tekintetet, hanem a COOLPIX S5 és S6 kompakt méretével együtt nagyon kényelmes fogást biztosít.

A fényképezőgépek használatát forgatható választógomb könnyíti meg. A gyors körkörös forgatás segítségével 10 kép/másodperc sebességgel lapozhat a képek között. A működtetést további gombok egyszerűsítik, a körkörös forgatás aktuális állapotát pedig kurzor mutatja a monitoron, így a kívánt funkció egyszerűen kiválasztható. A felhasználó kedve szerint név vagy ikon alapján választhatja ki a funkciókat, a menük és ikonok által használt új színskála és az ikonok optimális mérete pedig kellemesebb a szemnek.

A COOLPIX S5 és S6 új Portré gombja a készülék tetején található. Használatával egyszerűvé válik a kiváló portrék készítése, mert könnyen elérhetők a Nikon egyedi funkciói: az Arc-prioritásos AF, a Beépített vörösszemhatás-korrekció és a D-Lighting funkció. Az Arc-prioritásos AF* automatikusan érzékeli az emberek arcát a képen, és megfelelően beállítja az élességet, függetlenül attól, hogy az arcok a képen belül hol helyezkednek el. Ezáltal pontos és éles portrék készíthetők.

A beépített vörösszemhatás-korrekció érzékeli a vaku által időnként okozott, bosszantó vörösszem-hatást, és automatikusan kijavítja azt, így jobb képeket eredményez. A D-Lighting funkció visszajátszás módban használható. Az alulexponált vagy túl erős ellenfényben készült képeket javítja oly módon, hogy másolatot készít róluk, és azon szükség szerint megnöveli a fényességet és részletgazdagságot, miközben a jól exponált területeket érintetlenül hagyja.

A COOLPIX S6 ezen felül Wi-Fi funkcióval is rendelkezik. Az IEEE 802.11b/g szabványt támogató Wi-Fi funkció használatával a képek a fotózás pillanatában egyenként vagy később egyszerre a kiválasztott számítógépre küldhetők. A COOLPIX S6 támogatja a vezeték nélküli nyomtatást** is, ahol a képek közvetlenül, számítógép közbeiktatása nélkül elküldhetők bármely PictBridge-kompatibilis nyomtatóra.

A COOLPIX S5 és S6 felhasználóit 15 motívumprogram – közülük négyhez kompozíciós segédlet is tartozik – segíti a még jobb képek készítésében. Ezek a programok különböző fényképezési helyzetekben automatikusan elvégzik az optimális expozíciós beállításokat. A felhasználónak csak ki kell választania az adott helyzethez legjobban illeszkedő motívumprogramot, a többit a fényképezőgépre bízhatja.

Három videó mód is rendelkezésre áll hangfelvételi képességgel együtt, amelyek legnagyobb teljesítménye 30 kép/másodperc. Mindkét modell rendelkezik az Időzített felvételkészítés funkcióval, amellyel drámai módon rögzíthető a nagyon lassú mozgás, például egy virág kibomlása vagy az égen áthaladó felhők látványa.

A COOLPIX S5 és S6 Dátumkereső funkciója a rögzített képek keresését gyorsítja úgy, hogy azokat a felvétel időpontja szerint csoportosítja. A COOLPIX S5 és S6 további sokoldalúságára jellemző, hogy a mellékelt COOL-STATION MV-14/MV-15 dokkolók használatával az akkumulátoraik anélkül is feltölthetők, hogy ki kellene venni őket a fényképezőgépből. A dokkolók USB-kapcsolatot biztosítanak számítógépes összeköttetés céljára, valamint rajtuk keresztül a fényképezőgépek televízióhoz is csatlakoztathatók.

Végül a COOLPIX S5 és S6 mellékelt tartozéka a Nikon PictureProject szoftvere is, valamint a könnyen használható Wireless Camera Setup Utility segédprogram, amely egyszerű varázslóval segíti a fényképezőgép vezeték nélküli üzemmódra való előkészítését. A PictureProject egyszerűvé teszi a képek szerkesztését, rendszerezését és megosztását, a különféle bővítmények pedig még jobban kiterjesztik a program lehetőségeit.

* Az arcfelismerő funkció működése bizonyos felvételi körülmények között korlátozott lehet.
** A vezeték nélküli nyomtatáshoz a külön megvásárolható PD-10 vezeték nélküli nyomtatóadapter szükséges.

Piaci bevezetés: A fényképezőgép várhatóan 2006 februárjában kerül forgalomba.

Megjegyzés: A műszaki adatok, a formatervezés, a termék neve, a mellékelt tartozékok és a forgalomba hozatal időpontja országok vagy régiók szerint különbözhetnek.

A Nikon COOLPIX S5/S6 főbb jellemzői

Pictmotion csúcsminőségű zenével
A Nikon új Pictmotion funkciója sokkal több, mint egyszerű diavetítés. A mindkét modellen elérhető funkció használatakor Ön kiválaszthatja kedvenc képeit és videóit, valamint egy stílust, majd hozzáadhatja az öt előre telepített háttérzene egyikét – vagy a képekhez illeszkedő, saját háttérzenét tölthet fel*. A COOLPIX S5 és S6 ezután automatikusan elemzi ezeket, és szórakoztató bemutatót készít belőlük, amelynek üteme és áttűnései a kiválasztott stílushoz és zenéhez igazodnak. Ezek a bemutatók bárhol visszajátszhatók a nagy méretű LCD-monitoron, és a széles megtekintési szögnek köszönhetően (vízszintesen és függőlegesen egyaránt 170°) mindenki egyszerre élvezheti az előadást. Az aláfestő zene élvezetét a fényképezőgép nagy méretű hangszórója biztosítja, amelynek mintavételi tartománya 8-22 kHz, így mindkét fényképezőgép észrevehetően jobb hangminőséget kínál.
* Csak a Windows alapú PictureProject szoftver használatával.

Feltűnő, hullámvonalas formatervezés
A COOLPIX S5 és S6 hullámos formái vonzzák a szemet, egyúttal kényelmes fogást biztosítanak. A modellek több vonzó színben is megvásárolhatók (az elérhető színek országonként vagy régiónként különbözhetnek). A váz külső felülete különböző textúrájú részekből és különböző anyagokból áll: kiváló minőségű fényes alumíniumot, műanyag védőelemeket, rozsdamentes acélt és szilícium paneleket tartalmaz.

Nagy méretű LCD-monitorok
A COOLPIX S5 és S6 monitora 6,35 illetve 7,62 centiméteres, 230 000 képpontos TFT LCD-monitor. Ilyen méretek mellett nincs szükség keresőre, és a felvételek megkomponálása is könnyebb. Mindkét modell monitora 170 fokos megtekintési szöget kínál, így bárhol, bármikor mindenki jól láthatja a visszajátszott képeket, videókat és Pictmotion bemutatókat.

Forgatható választógomb és javított grafikus felhasználói felület
Az új készülékek használata egyszerűbb, értelemszerűbb és gyorsabb. A fényképezőgép hátlapján található új, forgatható választógombot körkörösen forgatva igen gyorsan, akár 10 kép/másodperc sebességgel lapozhat a rögzített képek között, a választógombba épített további gombok pedig egyszerűen kezelhetők. A választógomb forgatása közben a monitoron kurzor jelzi a gomb pillanatnyi helyzetét, így a funkciók kiválasztása rendkívül könnyűvé válik. A COOLPIX S5 és S6 képernyői és menüi új színskálát alkalmaznak, amely kellemesebb a szemnek. Az egyes funkciók ikon vagy név alapján is kiválaszthatók; az ikonok szebbek lettek, méretüket optimalizálták.

Beépített Wi-Fi
A COOLPIX S6 beépített Wi-Fi funkcióval is rendelkezik, ami tovább gazdagítja a digitális fényképezés élvezetét és lehetőségeit. Az IEEE 802.11b/g szabványt támogató Wi-Fi funkció használatával a képek a fotózás pillanatában egyenként vagy később egyszerre, vezeték nélkül számítógépre küldhetők. Ezen felül mód nyílik a vezeték nélküli nyomtatás* használatára is, bármely PictBridge-kompatibilis nyomtatóval.
* A vezeték nélküli nyomtatáshoz a külön megvásárolható PD-10 vezeték nélküli nyomtatóadapter szükséges.

Egy gombnyomásos portré funkció
A COOLPIX S5 és S6 új Portré gombja a készülék tetején található. Használatával könnyen elérhető a Nikon három innovatív, beépített képjavító funkciója. Az Arc-prioritásos AF automatikusan érzékeli az emberek arcát a képen, és megfelelően beállítja az élességet, függetlenül attól, hogy az arcok a képen belül hol helyezkednek el. Ezáltal pontos és éles portrék készíthetők. A beépített vörösszemhatás-korrekció érzékeli a vaku által időnként okozott, bosszantó vörösszem-hatást, és még a fényképezőgépben automatikusan kijavítja azt, így természetesebb portrékat eredményez. A D-Lighting funkció pedig az alulexponált vagy túl erős ellenfényben készült képeket javítja oly módon, hogy másolatot készít róluk, és azon szükség szerint megnöveli a fényességet és részletgazdagságot, miközben a jól exponált területeket érintetlenül hagyja.

A Nikon COOLPIX S5/S6 egyéb jellemzői

  • Kompakt méret (Sz x Ma x Mé) S5: 93 x 59 x 20 mm; S6: 100,5 x 60 x 21 mm
  • Könnyű hordozhatóság – a készülék tömege (akkumulátor és memóriakártya nélkül):
  • S5: Kb. 135 g, S6: Kb. 140 g
  • S5: Kb. 21 MB, S6: (kb.) 20 MB belső memória, SD-memóriakártyákkal kompatibilis
  • A BSS (Legjobb kép kiválasztása) funkció tíz egymás után készített felvételből kiválasztja és rögzíti a legélesebbet
  • Az Expozíció BSS (Legjobb expozíció kiválasztása) öt egymás után készített felvételből kiválasztja és rögzíti azt, amelyik a legközelebb áll a felhasználó által megadott kritériumokhoz
  • Az USB-csatlakozás gyors adatátvitelt tesz lehetővé a számítógép és más eszközök felé
  • Gyors indítás – kb. 0,8 másodperc; Sorozatfelvétel legfeljebb 2,2 kép/mp sebességgel
  • Dátumszámláló mutatja egy megadott dátumig hátralévő vagy egy adott esemény óta eltelt napok számát
  • Súgó gomb teszi lehetővé a főmenüben található funkciók jól érthető magyarázatának lekérését
  • Elmosódottságra figyelmeztető jelzés érkezik elmosódott kép készítésekor
  • 20 nyelven elérhető menü
  • A gyenge fényben készített képeket Zajcsökkentés javítja
  • Az Időzóna funkció segítségével a világon bárhol beállíthatja a helyi időt a fényképezőgép óráján
  • A 4x-es digitális zoom növeli a kompozíciós lehetőségeket
  • Az újratölthető EN-EL8 lítium-ion akkumulátor (mellékelt tartozék) használatával megközelítőleg 210 (S5) / 200 (S6) felvételt készíthet egyetlen feltöltéssel
  • Az FJ-CP1 vízálló tok (3 m, külön megvásárolható, csak az S5-höz) használatával víz alatt is fényképezhet
  • A PV-10/PV-11 nyomtató dokk adapter (mellékelt tartozék) használatával közvetlenül nyomtathat ImageLink-kompatibilis nyomtatókra.
  • Választható fehéregyensúly:
    Automatikus TTL szabályozással, 6 módú manuális (napfény, izzólámpa, fénycső, felhős, vaku és felhasználói beállítás)
  • A Hangfelvétel kapacitása 5 óra vagy amíg van elegendő szabad memória