Profeszionális Canon videókamerák: XH A1 és XH G1

0

A Canon XH A1 éa XH G1 a cég legújabb profi digitális videókamerái. 1080 soros (interlaced) felbontásukkal, 3 CCD-s technológiájukkal, L-szériás 20x-os átfogású objektívjükkel tűnnek ki.
Mindkét modell 3 darab, egyenként 1,67 Mpixeles 1/3″ típusú CCD-vel dolgozik. A mozgóképeket 1080i formátumban, az állóképeket 1920×1080, 1440×1080 illetve 640×480 pixeles felbontásban rögzítik. A minimális megvilágítás 0,4 lux, amely sötétebb helyeken is tökéletes videózást tesz lehetővé.
A 0,57″-os 269 ezer képpontos keresőn kívül egy 2,8″-os 16:9 oldalarányú, 207 ezer pixeles LCD-t is találunk a gépen, alaphelyzetben a gép tetejére befordítva.

A kamerák talán egyik legnagyobb erőssége a 20x-os zoomátfogású, f/1,6 fényerejű L-sorozatú optika, amely képstabilizátorral is rendelkezik.

Az élességállítás történhet automatikusan, vagy kézileg is. Az XH sorozat tagjai a Canon új, a HD formátumra tervezett autofókusz rendszerét, az Instant AF-et használják. A nagyobb felbontás miatt sokkal pontosabb autofókusz rendszerre van szükség. A hagyományos TV AF rendszerek lassan reagálnak a tárgytávolság változásaira, és gyakran megzavarja őket a nagyobb frekvenciájú háttér. A Canon Instant AF rendszere a nagysebességű Külső AF szenzorokat használja a távolságváltozások gyors követésére, a TV AF szenzort pedig a szuperfinom fókuszálásra.

Az XH A1 és XH G1 modellek 2006 novemberében kerülnek a piacra.

Sajtóközlemény:

XH A1 E, XH G1 E
Két HDV-minőségű modellel bővült a Canon professzionális videokamera-kínálata

Amstelveen, Hollandia, 2006 július 26.: Két új, 1,67 megapixel felbontású, 3 CCD-vel épített modellel bővítette a HDV-minőségű videokamerák családját a Canon. Az XH A1 E és az XH G1 E forgalomba hozatalával a professzionális 1080i HDV minőség elérhető lesz az új videó-generáció számára is. A korábbi csúcsmodell, az XL H1 mellé sorolható két profi videokamerát elsősorban a független filmkészítőknek, a produkciós cégeknek és műsorszóró stúdióknak ajánlja a Canon. Az új kamerák megerősítik a Canon HDV piacon eddig megalapozott jelenlétét.

„Az XH A1 piaci bevezetésével a Canon a HDV formátumot egy új, fiatal független filmkészítőkből álló generáció számára biztosítja – hasonlóan ahhoz, amikor az XM2 segített a MiniDV forradalom alakításában”–- mondta Mogens Jensen, a Canon Consumer Imaging Europe vezetője.

Az XH modellek főbb jellemzői:

  • HDV1080i formátum, 1,67 megapixel, 3 CCD, 25 kép/mp a digitális filmkészítők számára
  • Canon L-sorozatú 20-szoros optikai zoom lencse (35 mm-es ekvivalens: 32.5-650 mm), fluorit és ultra-alacsony diszperziójú (UD) üveg lencsetagokkal, valamint Super Range optikai képstabilizátorral (lencse-eltolás)
  • Instant AF a nagysebességű autofókuszért; Focus Assist a kézi fókuszáláshoz
  • Továbbfejlesztett, HD-re optimalizált DIGIC DV II processzor,
  • Professzionális csatlakoztathatóság, 2-csatornás XLR audio bemenettel
  • Az XH G1-en további HD-SDI kimenet, Time kód bemenet/kimenet és Gen lock bemenet, a többkamerás összeállításokhoz
  • Kompakt, ergonómikus formatervezés
  • Belső akkumulátoros rendszer

High Definition minőség (HDV1080i)
Mindkét videokamera az XL H1-essel jelentős szakmai sikereket elért 1,67 megapixeles 3 CCD-s képérzékelőt használja. A HDV szabványt azért fejlesztették ki, hogy HD felvételek az olcsón és széles körben kapható MiniDV kazettákra rögzíthetők legyenek – ezen belül a HDV1080i (1440×1080 pixeles képrögzítés) a legnagyobb felbontást nyújtja. Mivel az XH A1 és az XH G1 is natív széles képernyős (16:9), 1,333:1 képarányú pixelekkel dolgozik, a felvételeket a HD megjelenítők teljes méretű (1920×1080 pixel) felbontásában rögzíti. Egyidejű mozgó- és állókép rögzítés is lehetséges: a digitális felvételeket MMC vagy SD-kártyára rögzítik a készülékek.

20-szoros zoom objektív
A 4,5-90mm ƒ/1,6-3,5 20x optikai zoom L objektívet a legprecízebb gyártástechnológiával készítik, a Canon 48 éves videó-objektívek gyártásában szerzett tapasztalatának felhasználásával. A fluorit és az ultra-alacsony diszperziójú (UD) lencsetagok kitűnő képtisztaságot eredményeznek. A Super Range optikai képstabilizátor a teljes frekvenciatartományban kompenzálja a nem kívánt rezgéseket, a két, objektívbe épített Neutral Density (ND) szűrő pedig megengedi az írisz teljes nyitását még a legvilágosabb környezetben is. A külön fókusz, zoom és írisz gyűrűk lehetővé teszik a kulcsváltozók manuális beállítását. A multi-bevonatok megakadályozzák a szellemképek, becsillogás és színhibák kialakulását.

Instant AF
Az Instant AF egy olyan új autofókusz rendszer, amelyet kifejezetten a High Definition felvételek készítéséhez fejlesztettek ki. A HD formátum további követelményeket támaszt az autofókusz rendszerrel szemben, hiszen a fókuszálási hibák jobban észrevehetőek. Két AF technika kombinációjával (külső fénymérés és TV AF) az Instant AF képes gyorsan azonosítani a tárgy távolságát és így gyorsan élesre állítani. A kézi fókuszálás esetén a Focus Assist (Peaking, Magnifying funkciók) segít a felhasználónak.

DIGIC DV II
A DIGIC DV II processzort a Canon mérnökei először az XL H1 professzionális videokamerába építették be, amely azonban a HD formátum magasabb képfeldolgozási követelményeinek is megfelel. A processzorban speciális képzaj-csökkentő rendszer is működik, amellyel különlegesen alacsony zajszintű képek állíthatók elő, kiváló színvisszaadási és széles tónustartományú tulajdonságokkal. Mint elődje, ez a processzor is külön feldolgozási útvonalakat biztosít a videofelvételek és az állóképek számára: a mozgóképekkel egyidejűleg 2 megapixeles fényképek is készíthetők.

Profi szabványnak megfelelő csatlakozási
lehetőségek Mindkét videokamerán megtalálható a 2-csatornás XLR audio bemenet, így külső mikrofonok csatlakoztathatók. Professzionális, stúdió-alapú produkciókhoz az XH G1 egy HD-SDI kimeneti csatlakozóval is rendelkezik, így a tömörítetlen videojelet külső tárolóhelyre is rögzíteni lehet. A Gen lock bemenet és a Time kód bemenet/kimenet (kapcsolható) lehetővé teszi a szinkronizációt más kamerákkal és felvevőkkel többkamerás felállás esetén.

Kompakt és hordozható
Az XH sorozat tagjai jóval kisebb méretűek, mint a versenytársak hasonló modelljei. A vezérlőgombokat a Canon fejlesztői úgy helyezték el, hogy intuitív használatuk lehetővé tegye az összes funkció könnyű használatát. A beépített 2,8 inch képátlójú, széles formátumú LCD kijelző a váz tetejéből hajtható ki, és 180°-ban elforgatható, de a 0,57 inch képátlójú, 269,000 pixel felbontású elektronikus kereső (EVF) is az operatőr rendelkezésére áll.