Frissülő Panasonic FX széria: DMC-FX10, FX12 és FX30

0

A Panasonic az FX családba is új modelleket jelentett be, méghozzá rögtön hármat. Az ultravékony fényképezőgépeket tartalmazó sorozat a hasonló képességű, de eltérő felbontású FX10 és FX12, valamint a 28 mm-es nagylátószöget kínáló FX30-cal bővült.

A Panasonic DMX-FX10 és FX12 egymástól csak felbontásukban térnek el, míg az FX10 6 Mpixeles, az FX12 7 Mpixeles CCD-t kapott.
Mindkét modellre 2,5″-os kijelző került.
A képérzékelőre 3x-os zoomátfogású Leica optika vetíti a képet, mely 35-105 mm-nek megfelelő gyújtótávolságra állítható be. Az objektív természetesen stabilizált, mint ahogy az összes ma kapható Panasonic gépben.

A fotókat és széles VGA videókat (848×480) a többi új Panasonic géphez hasonlóan a belső 27 MB-os memóriába, vagy SD illetve nagy kapacitású SDHC memóriakártyára menthetjük. Szintén az összes új fényképezőgépben megtaláljuk az akár ISO1250 választható érzékenységet, valamint emellett a nagy érzékenységű módban elérhető ISO3200-at.

A Panasonic DMC-FX10 és FX-12 főbb jellemzői:

  • CCD:
    • FX10: 6,37 Mpixel, 1/2,5″
    • FX12: 7,38 Mpixel, 1/2,5″
  • ISO100-1250 érzékenység, nagy érzékenységű módban akár ISO3200
  • Objektív: 3x-os zoomátfogás, stabilizált, 35-105 mm ekv. gyújtótávolság, f/2,8-5,0 fényerő, 5 cm makró
  • átnézeti kereső nincs
  • LCD: 2,5″ 115e pixel
  • 848×480 pixeles videórögzítés
  • 5 pontos automatikus élességállítás, kézi élességállítás nincs
  • 27 MB belső memória, SD/SDHC kártyahely
  • Li-ion akkumulátor (FX10: 370 kép, FX12: 350 kép)
  • USB csatlakozás

A részletes specifikációkat adatlapjaink tartalmazzák, melyek linkjei hírünk alatt találhatók.

Panasonic DMC-FX10

Panasonic DMC-FX12

Panasonic DMC-FX10

Panasonic DMC-FX12

Panasonic DMC-FX10

Panasonic DMC-FX12

Panasonic DMC-FX30

A Panasonic DMC-FX30 különlegessége, hogy kis mérete ellenére 28 mm-nek megfelelő igazi nagylátószöget kínál.

A 7 Mpixeles fényképezőgép 3,6x-es zoomátfogású optikája 28-100 mm-nek megfelelő gyújtótávolságú, fényereje f/2,8-tól indul.
Mint az összes ma bejelentett Panasonic fényképezőgépben, úgy az FX30-ban is megtalálható az Intelligens Képstabilizátor, mely érzékenység vezérlést és MEGA O.I.S optikai stabilizátort foglal magába.

Az érzékenység ezúttal is ISO1250-ig választható, de kiterjeszthető ISO3200-ra a nagy érzékenységű mód használatával.
A kész fotók, valamint a WVGA (848×480) videók a belső 27 MB-os memóriába kerülnek, vagy külön megvásárolható SD/SDHC memóriakártyára.

A Panasonic DMC-FX30 főbb jellemzői:

  • CCD: 7,38 Mpixel, 1/2,5″
  • ISO100-1250 érzékenység, nagy érzékenységű módban akár ISO3200
  • Objektív: 3,6x-os zoomátfogás, stabilizált, 28-100 mm ekv. gyújtótávolság, f/2,8-5,6 fényerő, 5 cm makró
  • átnézeti kereső nincs
  • LCD: 2,5″ 207e pixel
  • 848×480 pixeles videórögzítés
  • 5 pontos automatikus élességállítás, kézi élességállítás nincs
  • 27 MB belső memória, SD/SDHC kártyahely
  • Li-ion akkumulátor (280 kép)
  • USB csatlakozás

A részletes specifikációt adatlapunk tartalmazza, melynek linkje hírünk alatt található.

Panasonic DMC-FX30

Panasonic DMC-FX30

Panasonic DMC-FX30

Panasonic DMC-FX30

Sajtóközlemény:

Az új Lumix 7.2 megapixeles DMC-FX12 és a 6.0 megapixeles DMC-FX10 f/2.8 fényerejű Leica DC objektívvel Divatos fényképezőgép Intelligens képstabilizátorral; Mega O.I.S.-sel és intelligens ISO-érzékenység vezérléssel

A Panasonic büszkén mutatja be két új Lumix digitális fényképezőgépét, a DMC-FX12-t és a DMC-FX10-et. Mindkét modell 3-szoros optikai zoommal (35 mm-es filmes megfelelés: 35-105 mm,) ellátott Leica DC objektívvel kerül forgalomba, f/2.8 induló fényerővel. Az FX12 7,2 megapixeles, az FX10 pedig 6,0 megapixeles felbontású, és nagy méretű, 2,5 hüvelykes LCD képernyővel rendelkezik. A markolatrész körültekintő átalakításával az új modellek biztos tartást tesznek lehetővé, kompakt, divatos felépítésük ellenére.

A DMC-FX12 és FX10 rendelkezik az Intelligens képstabilizáló rendszerrel, amelyet a Panasonic az egyidejűleg bemutatott fényképezőgépek mindegyikébe beépít. Ez a rendszer két funkciót egyesít – a MEGA O.I.S. és az Intelligens ISO-érzékenység vezérlés funkciókat – amelyek együttesen lehetővé teszik, hogy bármilyen témáról, bármilyen helyzetben csodálatos, tökéletesen éles felvételeket készítsen. A MEGA O.I.S., amely mára a digitális fényképezőgépek elengedhetetlen jellemzőjévé vált, hatékonyan egyenlíti ki a kézremegés hatását, ezáltal lehetővé téve tiszta, éles felvételek készítését beltérben, éjszaka, tele- vagy akár makrófotók esetén, azaz az összes olyan esetben, amikor a kézremegés hagyományosan problémát jelenthet. Azonban még a MEGA O.I.S. sem tudja kiküszöbölni azt az életlenséget, amit a fotóalany bemozdulása okoz. Itt jut szerephez az Intelligens ISO-érzékenység vezérlés. Ennél a funkciónál a gép Venus Engine III képfeldolgozó processzora érzékeli, hogy a fotóalany mozog-e. Amennyiben igen, a rendszer automatikusan megemeli az ISO-érzékenység szintjét és ezzel párhuzamosan növeli az alkalmazott zársebességet. Mindezt annak megfelelően, hogy milyen gyors a mozgás, illetve milyenek a fényviszonyok. A bevatkozás teljes folyamata automatikusan történik, tehát anélkül fotózhat, hogy a beállításokkal kellene foglalkoznia a körülmények megváltozása esetén. A Lumix fényképezőgépek és a bennük alkalmazott hatékony Intelligens Képstabilizátor rendszer mindent elvégez Ön helyett. Könnyed, problémamentes fotózási élményben lehet része minden helyzetben, és kristálytiszta, gyönyörű fényképekkel gazdagodhat.

Az FX12 és az FX10 is számos funkciót ajánlanak fel, amelyek tovább javítják a készülékek használhatóságát, és fokozzák a felhasználás kényelmét. Az új Quick Setting (gyors beállítás) funkció lehetővé teszi, hogy gyorsan és könnyedén hozzáférhessen és módosíthassa a leggyakrabban használt funkciókat. Az új Date Stamp (dátumbélyegző) funkció segítségével egyszerűen helyezheti el a dátumot, vagy éppen az utazás adott napját fotóira. Vagy ha kisgyermeke van, elhelyezheti a baba életkorát hónapokban vagy években a fotókra. Az így elhelyezett információ megjelenik a fényképeken, akár saját maga nyomtatja ki őket otthon, akár egy fotólaborral dolgoztatja ki azokat.

Az új fényképezőgépek (hozzávetőleg) 27 MB-os memóriával rendelkeznek, és elfogadják a nagy kapacitású SDHC-memóriakártyákat, nagyobb flexibilitást biztosítva a felhasználóknak a fényképek és videofelvételek készítésénél. A menüt és a grafikus felhasználói kezelőfelületet szintén átalakítottuk, élénkebb színeket, jobb láthatóságot biztosítva.

A DMC-FX12 és a DMC-FX10 a széleskörű, felhasználást segítő funkcióknak, és az Intelligens Képstabilizátornak köszönhetően ideális eszközök azok számára, akik bármely körülmények között egyszerűen és könnyedén szeretnének gyönyörű képeket készíteni. Az FX12 ezüst és fekete, míg az FX10 ezüst és kék színváltozatban lesz kapható Magyarországon.

1. f/2.8 fényerejű Leica DC objektív kompakt vázban
A 7,2 megapixeles DMC-FX12 és a 6,0 megapixeles DMC-FX10 f/2.8 induló fényerejű, 3-szoros optikai zoomos LEICA DC VARIO-ELMARIT objektívet tartalmaz, stílusos, kompakt vázban. Az objektív 7 lencsetagból áll 6 csoportba rendezve; 3 lencse összesen 3 aszférikus felülettel rendelkezik, hogy az objektív kivételes optikai teljesítményt nyújtva megfeleljen a Leica szigorú előírásainak. Ezenkívül 3 megapixeles felbontás használata mellett az Extra Optikai Zoom funkció további nagyítást tesz lehetővé, a zoom „erejét” 4,5-szörös (FX12) ill. 4,1-szeres (FX10) szintre emelve, a CCD középső részének alkalmazásával.

2. Intelligens képstabilizátor: Mega optikai képstabilizátor a kéz remegése ellen, és intelligens ISO-érzékenység vezérlés a téma mozgásából adódó bemozdulás kiküszöbölésére
A Panasonic legmodernebb technológiáját felhasználva alkotta meg a MEGA O.I.S. (Optikai Képstabilizátor) rendszert. A MEGA O.I.S. eredményesen küszöböli ki a kéz remegéséből adódó életlenséget, mely a homályos felvételek leggyakoribb okozója. Az optikai képstabilizátor – amely 2005 óta a teljes Lumix termékskálában megtalálható – olyan pozitív visszajelzéseket kapott a felhasználóktól szerte a világon, hogy ma már a digitális fényképezőgépek alapvető funkciói közé sorolják. A Panasonic MEGA O.I.S. rendszerében gyroszenzorok másodpercenként 4000-szeres mintavételezéssel dolgozva érzékelik a fényképezőgép legkisebb bemozdulását is, majd jelet generálnak, és továbbítanak egy, a készülék elektronikájában található célprocesszor részére. Ez utóbbi kiszámítja, milyen mértékben és irányban kell elmozdítani egy, az objektívben található korrekciós lencsetagot ahhoz, hogy a készülék bemozdulását kompenzálva végeredményül tiszta, éles képek születhessenek. A korrekciós folyamat tisztán optikai úton (minőségveszteség nélkül) hihetetlen gyorsasággal és rendkívül precízen megy végbe, borotvaéles képekkel örvendeztetve meg a felhasználót számos olyan szituációban, amikor optikai képstabilizátor használata nélkül erre meglehetősen kevés esélye mutatkozna.

Egyetlen olyan szituáció van, mellyel szemben ez a fejlett technológia tehetetlen: az, amikor maga a fotótéma mozog. Ennek kiküszöbölésére a Lumix gépek további funkcióval gazdagodtak. A fejlett képfeldolgozást biztosító Venus Engine III LSI képes az elmosódott és életlen képek másik fő okát, a fotótéma elmozdulását is kiküszöbölni, az intelligens ISO-érzékenység vezérlésnek (a továbbiakban I.ISO) köszönhetően. Az I.ISO funkció lehetővé teszi az ISO-érzékenyég és az expozíció gép által történő automatikus beállítását a tárgy elmozdulási sebességének függvényében. Így automatikusan mindig az adott helyzetnek megfelelő zársebesség és ISO-érték kombinációja alkalmazható. Amennyiben a tárgy elmozdul, az ISO-érzékenység küszöbértéke automatikusan emelkedik, mely lehetővé teszi magasabb zársebesség használatát. Amennyiben a tárgy mozdulatlan marad, úgy felesleges az ISO-érzékenységet növelni, így a szituációhoz alkalmazkodva mindig a lehető legjobb képminőség érhető el. Az Intelligens ISO-vezérlés azoknál az üzemmódoknál vehető igénybe korrekciós funkcióként, amelyeket jellemzően mozgó témák fényképezésénél alkalmazhatunk, mint pl. a sport, baba, illetve az újonnan hozzáadott pet (kisállat) funkció. Egyszerűen válassza ki azt az üzemmódot, ami leginkább illik a témához, és az Intelligens ISO-érzékenység vezérlés biztosítja az optimális korrekciókat, hogy könnyedén készíthessen éles, tiszta fotókat.

Ennek megfelelően, az új LUMIX gépek automatikusan teszik meg a szükséges ellenlépéseket az elmosódott, vagy életlen képek kiküszöbölésére, a kézremegést kompenzáló MEGA O.I.S., illetve a tárgy elmozdulást ellentételező I.ISO funkciók aktiválásával.

3. Első osztályú, nagy teljesítményű képfeldolgozó LSI: A Venus Engine III
A DMC-FX12 és a DMC-FX10 rendelkezik a Panasonic Venus Engine III továbbfejlesztett képfeldolgozó elektronikával, amelyet korábban csak a magasabb kategóriájú Lumix modellek nyújtottak, és amellyel akár ISO 1250 érzékenység mellett is lehetséges teljes felbontású fényképek készítése.

Többfunkciós képfeldolgozási képessége révén a Venus Engine III kiemelkedő reakcióidővel is büszkélkedhet. A zárszerkezet kioldási ideje mindössze 0,005 másodperc. Ezzel a gyors reakcióidővel egyszerűen készíthetünk villámgyors pillanatképeket. Mindkét modell lehetővé teszi továbbá a korlátlan sorozatfotózást* – addig készítheti a felvételeket, amíg az SDHC/SD-memóriakártya meg nem telik.
*A sorozatfelvétel sebessége függ a memóriakártyától, a kép méretétől és a képtömörítés módjától. A felvételek száma függ a memóriakártya méretétől, az akkumulátor élettartamától, a képmérettől és a képtömörítés módjától.

4. Nagy fényerejű LCD az egyszerűbb felvételkészítéshez és élvezetesebb visszajátszáshoz
A DMC-FX12 és az FX10 nagy méretű, 2,5 hüvelykes LCD képernyővel rendelkezik, amely garantálja a kényelmes megjelenítést a felvételek készítésekor és az elkészült fényképek visszajátszásakor is. A készülék a CCD összetett képpointkiolvasási technológiával automatikusan növeli az élő kép fényességét az LCD-n, ezáltal könnyebbé téve a fotózást gyenge megvilágítás esetén is. A Power LCD funkció révén, amely az LCD háttérvilágítását 40%-kal növeli meg, az sem okozhat problémát, ha a szabadban fotózik tűző napsütésben. A „High Angle” (nagy nézési szög) mód pedig, melyet külön gomb lenyomásával könnyen és gyorsan lehet elérni, a kijelzőn lévő képet könnyen láthatóvá teszi, amikor a fényképezőgépet a magasba, például tömeg fölé emeljük.

5. Tiszta, fényes, széles képarányú VGA mozgóképek készítése – ideális nagy képernyőn való megtekintéshez
Azonkívül, hogy normál VGA (640 x 480) mozgóképeket készít 30 kép/mp sebességgel, az FX12 és FX10 lenyűgöző, szélesvásznú VGA (848 x 480) mozgó felvételeket is készít 30 kép/mp sebességgel. Ezek a 16:9 képarányú videofelvételek különösen lenyűgöző hatást keltenek nagy, szélesképernyős televízión. A CCD összetett képpontkiolvasási technológiájn alapuló módszer fokozza a rögzített kép fényességét, így a megjelenített kép tiszta, világos és gyönyörű.

6. Egyéb továbbfejlesztett funkciók
A kisméretű, divatos megjelenésű FX12 és FX10 mintegy 27 MB beépített memóriával rendelkeznek, amely hasznosnak bizonyulhat, ha teljesen megtelik a memóriakártya, vagy ha esetleg otthon felejtette azt. A leggyakrabban alkalmazott funkciók és beállítások, mint pl. a sorozatfelvétel készítése, a fehéregyensúly beállítása, az ISO-szint, képméret és képminőség (tömörítési formátum) beállítása gyorsan és egyszerűen elérhetők a Gyorsbeállítási funkción keresztül. Nincs szükség menük megnyitására a beállításokhoz. Az FX12 és FX10 a nagy kapacitású SDHC-memóriakártyákat is támogatják. A felvételkészítés különböző előre beállított módjai, mint az új kisállat (pet) és naplemente (sunset) mód, különböző fotózási helyzetekben is nagyszerű fényképek készítését teszik lehetővé. Köztük a sport, a baba és a kisállat (Pet) módok jól kihasználják a korábban leírt Intelligens ISO-érzékenység vezérlést, és nagyszerű felvételekhez segítik hozzá, még ha a fotótéma váratlanul el is mozdul. Amikor az opcionálisan megvásárolható vízálló tokkal, a vízalatti motívumprogramot választva használja, a készülék olyan optimális automatikus beállításokkal dolgozik, amelyekkel a vízben lévő tárgyakat és állatokat gyönyörűen, természetes színekben tudja megörökíteni.

7. Az élvezetnek nincs vége a fotózás befejezésével
Az FX12-es és FX10-es modellekkel a fotózás élvezete nem ér véget a napi fényképek elkészítésével. Az egyik további funkció, ami kiszélesíti a fotózás élményét, a közvetlen nyomtatás mód. Kiválasztásához egyszerűen fordítsa el az üzemmódválasztó tárcsát a fényképezőgép tetején. Ezután egy USB-kábel segítségével kösse össze a készüléket egy Pictbridge kompatibilis nyomtatóval, és máris nyomtathatja a felvételeket. Nyomtassa ki az összes elkészült felvételt, vagy csak a kedvenceit; készítsen egyetlen példányt, vagy amennyit csak akar. Amikor elfordítja az üzemmódválasztó tárcsát, a kiválasztott mód megjelenik az LCD-n. Így választhat a felvétel, lejátszás vagy közvetlen nyomtatás módok közül anélkül, hogy levenné szemét a fotótémáról.

Érdekes még az új Dátumbélyegző funkció is. Azonkívül, hogy megmutatja, mikor készült a fénykép, a készülékek azt is kijelzik, az utazás hányadik napján készült a felvétel. Ha a családban csecsemő van, a felvételeken az életkorát már hónapokban is feltüntetheti, miután a felvételeket elkészítette*. Ezek a dátumok, amelyek hasznosak lehetnek a fotóalbum összeállításakor, rábélyegezhetők a fotókra, akár saját maga nyomtatja ki őket, akár fotólaborral dolgoztatja ki őket.

Az opcionális Panasonic DMW-SDP1 HDTV-fotólejátszó segítségével könnyedén állíthat össze Lumix képeiből diabemutatót, és jelenítheti meg 1080i nagy felbontásban HD-televízión. A fotólejátszót komponensvideo-kábellel TV-hez csatlakoztatva, és a fényképezőgép által használt SD- vagy SDHC-memóriakártyát a fotólejátszó SD-/SDHC-kártyanyílásába helyezve a képeket nagy képernyőn tekintheti meg családtagjaival vagy barátaival együtt, legyen szó akár nagyobb társaságról. A Lumix fényképezőgépekhez hasonlóan a DMW-SDP1 Venus Engine III képfeldolgozó elektronikát tartalmaz, amely rendkívül gyors léptetést tesz lehetővé egyik diaképtől a másikig. Lehetővé teszi továbbá a széles képarányú VGA (848×480) videofelvételek** visszajátszását is, amelyek teljesen kitöltik a 16:9-es képernyőt.

A szórakoztató elektronika területén megszerzett hatalmas tapasztalatának felhasználásával a Panasonic minden erőfeszítést megtesz egy új fotográfiai kultúra létrehozására, innovatív, nagy teljesítményű fényképezőgépek és más fejlett digitális képalkotási eszközök létrehozásával. *Amikor a dátum a fotóra kerül, a fotót a készülék automatikusan átméretezi 3 megapixelesre, vagy az eredeti méretet tartja meg az ennél kisebb fotók esetében. Azonban választhatja azt is, hogy elmenti vagy felülírja az eredeti képet.
**Lumix fényképezőgéppel készített felvételek

Az új Lumix DMC-FX30 A világ legvékonyabb * divatos digitális fényképezőgépe 28 mm-es nagylátószöggel** Intelligens Képstabilizátorral, MEGA O.I.S. és Intelligens ISO-érzékenység vezérlés funkciókkal *28 mm-es nagylátószögű optikai zoomobjektívvel rendelkező digitális fényképezőgépek esetén, 2007. január 31-i adat **35mm-es filmes megfelelés: 28-100 mm

A Panasonic büszkén mutatja be a Lumix digitális fényképezőgép-család újabb tagját. Az új DMC-FX30 7,2 megapixeles képrögzítést kombinál a nagyszerű, újonnan kifejlesztett 28 mm-es nagylátószögű Leica DC objektívvel, mely 3,6-szoros optikai zoommal (35 mm-es filmes fényképezőgépre vetítve 28-100 mm-nek felel meg), és f/2,8-as induló fényerővel rendelkezik. A Panasonic az előd FX07-hez képest jelentősen csökkentette a készülék méreteit, így az FX30 kategóriájában a világ legkeskenyebb* digitális fényképezőgépe, mely a MEGA O.I.S. (Optikai Képstabilizátor) és az Intelligens ISO-érzékenység vezérlés funkciókat magában foglaló Intelligens Képstabilizátor Rendszert tartalmaz. A használhatóság további fokozása érdekében az FX30 tartalmazza az új Gyorsbeállítás (Quick Setting) funkciót is, amellyel gyorsan és egyszerűen elérhetők a leggyakrabban módosított felvételi paraméterek.

A figyelemreméltóan kompakt váz és keskeny felépítés ellenére a divatos FX30 28 mm-es nagylátószögű Leica DC objektívvel rendelkezik. A nagyobb látószög számos előnnyel kecsegtet: beltéren, zárt környezetben is nagyobb társaságot ábrázoló teljes csoportképet készíthet, illetve átfogó tájképet vagy építészeti kompozíciót örökíthet meg, és élvezheti a valódi perspektivikus, széles panorámaképek nyújtotta előnyöket.

Az FX30 rendelkezik továbbá az Intelligens Képstabilizátor rendszerrel, amelyet a Panasonic az FX30-assal együtt bevezetett más Lumix modellekbe is beépít. Ez a rendszer két funkciót egyesít – a MEGA O.I.S. és az Intelligens ISO-érzékenység vezérlés funkciókat – amelyek együttesen lehetővé teszik, hogy bármilyen témáról, bármilyen helyzetben csodálatos, tökéletesen éles felvételeket készítsen. A MEGA O.I.S., amely mára a digitális fényképezőgépek elengedhetetlen jellemzőjévé vált, hatékonyan egyenlíti ki a kézremegés hatását, ezáltal lehetővé téve tiszta, éles felvételek készítését beltérben, éjszaka, tele- vagy akár makrófotók esetén, azaz az összes olyan esetben, amikor a kézremegés hagyományosan problémát jelenthet. Azonban még a MEGA O.I.S. sem tudja kiküszöbölni azt az életlenséget, amit a fotóalany bemozdulása okoz. Itt jut szerephez az Intelligens ISO-érzékenység vezérlés. Ennél a funkciónál a gép Venus Engine III képfeldolgozó processzora érzékeli, hogy a fotóalany mozog-e. Amennyiben igen, a rendszer automatikusan megemeli az ISO-érzékenység szintjét és ezzel párhuzamosan növeli az alkalmazott zársebességet. Mindezt annak megfelelően, hogy milyen gyors a mozgás, illetve milyenek a fényviszonyok. A bevatkozás teljes folyamata automatikusan történik, tehát anélkül fotózhat, hogy a beállításokkal kellene foglalkoznia a körülmények megváltozása esetén. A Lumix fényképezőgépek és a bennük alkalmazott hatékony Intelligens Képstabilizátor rendszer mindent elvégez Ön helyett. Könnyed, problémamentes fotózási élményben lehet része minden helyzetben, és kristálytiszta, gyönyörű fényképekkel gazdagodhat.

A gondosan formatervezett váznak köszönhetően az FX30 kényelmesen keskeny és az előző modelleknél is divatosabb. Ráadásul 27 MB beépített memóriával is rendelkezik, és kezeli a nagy kapacitású SDHC-memóriakártyákat, ezáltal a felhasználóknak nagyobb rugalmasságot biztosít a fényképezés és felvételkészítés terén.

A készülék ezüst, fekete, kék és világosbarna színekben lesz kapható.

A gondosan megtervezett és hasznos funkciókkal gazdagon felszerelt új DMC-FX30 kibővíti a fejlett Lumix digitális fényképezőgépek sorát, amelyek tökéletesen alkalmasak tiszta, éles, gyönyörű képek készítésére, ezáltal értékes emlékekké változtatva az élet kivételes pillanatait.
* 28 mm-es nagylátószögű optikai zoomobjektívvel szerelt digitális fényképezőgépek esetén, (35 mm-es filmes megfelelés), 2007. január 31-i adat

1. 28 mm-es nagylátószögű Leica DC objektív* f/2.8 induló fényerővel, kisméretű, keskeny vázban
Az FX30-at a Panasonic újonnan kifejlesztett 28 mm-es nagylátószögű LEICA DC VARIO-ELMARIT objektívvel látta el, mely f/2.8 induló fényerővel és 3,6-szoros optikai zoommal* rendelkezik. Képérzékelőként a gyártó 7,2 megapixeles CCD-t épített a keskeny, divatos és kényelmesen kompakt vázba. Az új objektív 7 lencsetagból 6 csoportba rendezve. 5 lencsetag összesen 6 aszférikus felülete biztosítja, hogy az objektív kivételes optikai teljesítményt nyújtva megfeleljen a Leica szigorú előírásainak. 3 megapixeles felbontás mellett a képérzékelő középső részét alkalmazó Extra Optikai Zoom funkciónak köszönhetően további nagyítás érhető el, így a zoomarány az eredeti 3,6-szoros értékről 5,3-szorosra tornázható fel.
*35 mm-es filmes egyenérték: 28-100 mm

2. Intelligens képstabilizátor: Mega optikai képstabilizátor a kéz remegése ellen, és intelligens ISO-érzékenység vezérlés a téma mozgásából adódó bemozdulás kiküszöbölésére
A Panasonic legmodernebb technológiáját felhasználva alkotta meg a MEGA O.I.S. (Optikai Képstabilizátor) rendszert. A MEGA O.I.S. eredményesen küszöböli ki a kéz remegéséből adódó életlenséget, mely a homályos felvételek leggyakoribb okozója. Az optikai képstabilizátor – amely 2005 óta a teljes Lumix termékskálában megtalálható – olyan pozitív visszajelzéseket kapott a felhasználóktól szerte a világon, hogy ma már a digitális fényképezőgépek alapvető funkciói közé sorolják. A Panasonic MEGA O.I.S. rendszerében gyroszenzorok másodpercenként 4000-szeres mintavételezéssel dolgozva érzékelik a fényképezőgép legkisebb bemozdulását is, majd jelet generálnak, és továbbítanak egy, a készülék elektronikájában található célprocesszor részére. Ez utóbbi kiszámítja, milyen mértékben és irányban kell elmozdítani egy, az objektívben található korrekciós lencsetagot ahhoz, hogy a készülék bemozdulását kompenzálva végeredményül tiszta, éles képek születhessenek. A korrekciós folyamat tisztán optikai úton (minőségveszteség nélkül) hihetetlen gyorsasággal és rendkívül precízen megy végbe, borotvaéles képekkel örvendeztetve meg a felhasználót számos olyan szituációban, amikor optikai képstabilizátor használata nélkül erre meglehetősen kevés esélye mutatkozna.

Egyetlen olyan szituáció van, mellyel szemben ez a fejlett technológia tehetetlen: az, amikor maga a fotótéma mozog. Ennek kiküszöbölésére a Lumix gépek további funkcióval gazdagodtak. A fejlett képfeldolgozást biztosító Venus Engine III LSI képes az elmosódott és életlen képek másik fő okát, a fotótéma elmozdulását is kiküszöbölni, az intelligens ISO-érzékenység vezérlésnek (a továbbiakban I.ISO) köszönhetően. Az I.ISO funkció lehetővé teszi az ISO-érzékenyég és az expozíció gép által történő automatikus beállítását a tárgy elmozdulási sebességének függvényében. Így automatikusan mindig az adott helyzetnek megfelelő zársebesség és ISO-érték kombinációja alkalmazható. Amennyiben a tárgy elmozdul, az ISO-érzékenység küszöbértéke automatikusan emelkedik, mely lehetővé teszi magasabb zársebesség használatát. Amennyiben a tárgy mozdulatlan marad, úgy felesleges az ISO-érzékenységet növelni, így a szituációhoz alkalmazkodva mindig a lehető legjobb képminőség érhető el. Az Intelligens ISO-vezérlés azoknál az üzemmódoknál vehető igénybe korrekciós funkcióként, amelyeket jellemzően mozgó témák fényképezésénél alkalmazhatunk, mint pl. a sport, baba, illetve az újonnan hozzáadott pet (kisállat) funkció. Egyszerűen válassza ki azt az üzemmódot, ami leginkább illik a témához, és az Intelligens ISO-érzékenység vezérlés biztosítja az optimális korrekciókat, hogy könnyedén készíthessen éles, tiszta fotókat.

Ennek megfelelően, az új LUMIX gépek automatikusan teszik meg a szükséges ellenlépéseket az elmosódott, vagy életlen képek kiküszöbölésére, a kézremegést kompenzáló MEGA O.I.S., illetve a tárgy elmozdulást ellentételező I.ISO funkciók aktiválásával.

3. Első osztályú, nagyteljesítményű képfeldolgozó LSI: A Venus Engine III
A Venus Engine III a Panasonic továbbfejlesztett képfeldolgozó eljárása, amely akár ISO 1250 érzékenység beállítás mellett is lehetővé teszi a teljes felbontással történő fotózást. A korábban alkalmazott rendszerekhez képest a zajcsökkentés is nagymértékben javult azáltal, hogy a képzaj a különböző képfeldolgozási fázisokban különböző módszerekkel kerül kiküszöbölésre. A kritikus (látványos, durva) képzaj nagy vonalakban eltűnik az első szakaszban, míg a kromatikus (színárnyalati) és luminancia (fénysűrűségi) zajok elszeparáltan a kiegészítő képzajcsökkentési szakaszban kerülnek kiszűrésre. Az összetett eljárásnak köszönhetően a képzaj megfelelő mértékben minimalizálható.

Többfunkciós képfeldolgozási képessége révén a Venus Engine III kivételes reakcióidővel is büszkélkedhet. A zárszerkezet kioldási ideje mindössze 0,005 másodperc, a zárkioldások közötti szünet pedig csupán 0,5 mp*. Így könnyedén megörökíthetők a soha vissza nem térő pillanatok. Ráadásul sorozatfelvételi üzemmódban maximális felbontásban** három képkocka készíthető másodpercenként, de ezenkívül lehetőség van sorozatképek korlátlan megörökítésére is (SD-/SDHC-memóriakártya kapacitás és típus függvényében)***.
*Nem tartalmazza az autofókusz rendszer működési idejét
**Max. hét felvétel normál (standard) módban / öt felvétel finom (fine) módban.
***A sorozatfelvétel sebessége függ a memóriakártyától, a kép méretétől és a képtömörítés módjától. A felvételek száma függ a memóriakártya méretétől, az akkumulátor élettartamától, a képmérettől és a képtömörítés módjától.

4. Fényes, nagy felbontású LCD az egyszerűbb fotózáshozés az élvezetesebb visszajátszáshoz
A DMC-FX30 nagyméretű, 2,5 hüvelykes LCD-vel rendelkezik, teljes, 207 000 pixeles felbontással a részletgazdag, kényelmes megtekintéshez. A fényképezőgép a CCD összetett képpointkiolvasási technológia révén automatikusan növeli az élő kép fényességét az LCD-n, ezáltal könnyebbé téve a fotózást gyenge megvilágítás esetén is. A Power LCD funkciónak köszönhetően, amely az LCD háttérvilágítását 40%-kal növeli meg, nem jelenthet problémát az sem, ha a szabadban, tűző napsütésben akarunk fotózni. A „High Angle” (nagy nézési szög) mód pedig, melyet külön gomb lenyomásával könnyen és gyorsan lehet elérni, a kijelzőn lévő képet könnyen láthatóvá teszi, amikor a fényképezőgépet a magasba, például tömeg fölé emeljük.

5. Tiszta, fényes, széles képarányú VGA mozgóképek készítése – ideális nagy képernyőn való megtekintéshez
Azonkívül, hogy normál VGA (640 x 480) mozgóképeket készít 30 kép/mp sebességgel, a DMC-FX30 lenyűgöző, szélesvásznú VGA (848 x 480) mozgó felvételeket is készít 30 kép/mp sebességgel. Ezek a 16:9 képarányú videofelvételek különösen lenyűgöző hatást keltenek nagy, szélesképernyős televízión. A CCD összetett képpontkiolvasási technológiájn alapuló módszer fokozza a rögzített kép fényességét, így a megjelenített kép tiszta, világos és gyönyörű.

A DMC-FX30 ezenkívül egy kivételes funkciót is kínál, amely lehetővé teszi, hogy kiválassza és egyidejűleg megjelenítse a videofelvétel kilenc egymást követő képkockáját indexképek formájában, ami hasznos lehet, például mozdulatsorok elemzésénél, mint például egy golf- vagy teniszütő lendítése.

6. Gyors és könnyen kezelhető autofókusz
A DMC-FX30 öt autofókuszmóddal rendelkezik: 5-pontos, 3-pontos nagy sebességű, 1-pontos nagy sebességű, 1-pontos normál sebességű és szpot. Válassza ki azt, amelyik leginkább megfelel a felvétel körülményeinek és a téma elhelyezkedésének. Az FX30 ezenkívül rendelkezik autofókusz segédfénnyel is, amely hasznos segítség gyenge megvilágítás mellett, amikor az élességállítás nehézkes lehet. Az eredmény egyszerű, stresszmentes felvételkészítés megfelelő helyre állított élességgel, pillanatok alatt.

7. Egyéb továbbfejlesztett funkciók
A keskeny és divatos DMC-FX30 mintegy 27 MB beépített memóriával rendelkezik, amely hasznosnak bizonyulhat, ha teljesen megtelik a memóriakártya, vagy ha esetleg otthon felejtette azt. A leggyakrabban alkalmazott funkciók és beállítások, mint pl. a sorozatfelvétel készítése, a fehéregyensúly beállítása, az ISO-szint, képméret és képminőség (tömörítési formátum) beállítása gyorsan és egyszerűen elérhetők a Gyorsbeállítási funkción keresztül. Nincs szükség menük megnyitására a beállításokhoz. Az FX30 nagy kapacitású SDHC kártyákat is támogat. A felvételkészítés különböző előre beállított módjai, mint az új kisállat (pet) és naplemente (sunset) mód, különböző fotózási helyzetekben is nagyszerű fényképek készítését teszik lehetővé. Köztük a sport, a baba és a kisállat (Pet) módok jól kihasználják a korábban leírt Intelligens ISO-érzékenység vezérlést, és nagyszerű felvételekhez segítik hozzá, még ha a fotótéma váratlanul el is mozdul. Amikor az opcionálisan megvásárolható vízálló tokkal, a vízalatti motívumprogramot választva használja, a készülék olyan optimális automatikus beállításokkal dolgozik, amelyekkel a vízben lévő tárgyakat és állatokat gyönyörűen, természetes színekben tudja megörökíteni.

8. Az élvezetnek nincs vége a fotózás befejezésével
A DMC-FX30-assal a fotózás élvezete nem ér véget a napi fényképek elkészítésével. Az egyik további funkció, ami kiszélesíti a fotózás élményét, a közvetlen nyomtatás mód. Kiválasztásához egyszerűen fordítsa el az üzemmódválasztó tárcsát a fényképezőgép tetején. Ezután egy USB-kábel segítségével kösse össze a készüléket egy Pictbridge kompatibilis nyomtatóval, és máris nyomtathatja a felvételeket. Nyomtassa ki az összes elkészült felvételt, vagy csak a kedvenceit; készítsen egyetlen példányt, vagy amennyit csak akar. Amikor elfordítja az üzemmódválasztó tárcsát, a kiválasztott mód megjelenik az LCD-n. Így választhat a felvétel, lejátszás vagy közvetlen nyomtatás módok közül anélkül, hogy levenné szemét a fotótémáról.

Érdekes még az új Dátumbélyegző funkció is. Azonkívül, hogy megmutatja, mikor készült a fénykép, az FX30 azt is kijelzi, az utazás hányadik napján készült a felvétel. Ha a családban csecsemő van, a felvételeken az életkorát már hónapokban is feltüntetheti, miután a felvételeket elkészítette*. Ezek a dátumok, amelyek hasznosak lehetnek a fotóalbum összeállításakor, rábélyegezhetők a fotókra, akár saját maga nyomtatja ki őket, akár fotólaborral dolgoztatja ki őket.

Az opcionális Panasonic DMW-SDP1 HDTV-fotólejátszó segítségével könnyedén állíthat össze Lumix képeiből diabemutatót, és jelenítheti meg 1080i nagy felbontásban HD-televízión. A fotólejátszót komponensvideo-kábellel TV-hez csatlakoztatva, és a fényképezőgép által használt SD- vagy SDHC-memóriakártyát a fotólejátszó SD-/SDHC-kártyanyílásába helyezve a képeket nagy képernyőn tekintheti meg családtagjaival vagy barátaival együtt, legyen szó akár nagyobb társaságról. A Lumix fényképezőgépekhez hasonlóan a DMW-SDP1 Venus Engine III képfeldolgozó elektronikát tartalmaz, amely rendkívül gyors léptetést tesz lehetővé egyik diaképtől a másikig. Lehetővé teszi továbbá a széles képarányú VGA (848×480) videofelvételek** visszajátszását is, amelyek teljesen kitöltik a 16:9-es képernyőt.

A szórakoztató elektronika területén megszerzett hatalmas tapasztalatának felhasználásával a Panasonic minden erőfeszítést megtesz egy új fotográfiai kultúra létrehozására, innovatív, nagy teljesítményű fényképezőgépek és más fejlett digitális képalkotási eszközök létrehozásával.
*Amikor a dátum a fotóra kerül, a fotót a készülék automatikusan átméretezi 3 megapixelesre, vagy az eredeti méretet tartja meg az ennél kisebb fotók esetében. Azonban választhatja azt is, hogy elmenti vagy felülírja az eredeti képet.
**Lumix fényképezőgéppel készített felvételek