Panasonic DMC-LS60 és LS75

0

Két belépőszintű fényképezőgépének is elkészítette a Panasonic a nagyobb felbontású változatait.

A Panasonic DMC-LS60 és LS75 egyszerű kezelhetőségű 6 és 7 Mpixeles fényképezőgépek. Leica optikájuk 3x-os zoomátfogású, s – ahogy az összes Panasonic fényképezőgép – rendelkezik a MEGA O.I.S képstabilizátorral.
Az érzékenység itt is ISO1250-ig növelhető, de a gép választhat ISO3200-at is, ha nagy érzékenységű módban használjuk.

Videófelvételeket – a korábbi LS modellel szemben – immár 848×480 pixeles (WVGA) maximális felbontásban is rögzíthetünk.

A Panasonic DMC-LS60 és LS75 főbb jellemzői:

  • CCD:
    • LS60: 6,37 Mpixel, 1/2,5″
    • LS75: 7,38 Mpixel, 1/2,5″
  • ISO100-1250 érzékenység, nagy érzékenységű módban akár ISO3200
  • Objektív: 3x-os zoomátfogás, stabilizált, 35-105 mm ekv. gyújtótávolság, f/2,8-5,0 fényerő, 5 cm makró
  • átnézeti kereső nincs
  • műanyag burkolat
  • LCD:
    • LS60: 2″ 86e pixel
    • LS75: 2,5″ 115e pixel
  • 848×480 pixeles videórögzítés
  • 5 pontos automatikus élességállítás, kézi élességállítás nincs
  • 27 MB belső memória, SD/SDHC kártyahely
  • AA méretű elem vagy akkumulátor
  • USB csatlakozás

A részletes specifikációkat adatlapjaink tartalmazzák, melyek linkjei hírünk alatt találhatók.

Panasonic DMC-LS60

Panasonic DMC-LS75

Panasonic DMC-LS60

Panasonic DMC-LS75

Panasonic DMC-LS60

Panasonic DMC-LS75

Panasonic DMC-LS60

Panasonic DMC-LS75

Sajtóközlemény:

Új Lumix 7,2 megapixeles DMC-LS75, és 6 megapixeles DMC-LS60 AA elemről működtethető fényképezőgépek intelligens képstabilizátorral, Mega optikai képstabilizátorral és intelligens ISO-érzékenység vezérléssel

A Panasonic nagy örömmel mutatja be két új Lumix digitális fényképezőgépét, amelyek intelligens képstabilizációs rendszert, MEGA optikai képstabilizátort és intelligens ISO-érzékenység vezérlést alkalmaznak. Mindkét modellben 3-szoros optikai zoommal ellátott (35 mm-es filmes megfelelés: 35-105 mm) LUMIX DC VARIO objektív található. Az LS75 7,2 megapixeles CCD-vel, míg az LS60 6 megapixeles érzékelővel rendelkezik. Az előbbiben 2,5’’-os, az utóbbiban pedig 2’’-os világos LCD-kijelző működik. A külsőleg teljesen áttervezett készülékek divatosabb külsőt kaptak, de továbbra is a gépek kompakt jellege kapott fő hangsúlyt. A Panasonic büszke arra, hogy intelligens képstabilizációs rendszerét ezekbe a modellekbe is beépíthette, hiszen a kezdő felhasználóknak nagy szükségük van rá.

Mindkét modellben intelligens képstabilizációs rendszer működik, amelyet a Panasonic az LS75-tel és LS60 egyidejűleg bemutatott további Lumix fényképezőgépeiben is bevezet. Ez a rendszer két jellemzőt foglal magában: a Mega optikai képstabilizátort és az intelligens ISO-érzékenység vezérlést – a kettő együtt lehetővé teszi, hogy minden helyzetben tetszetős képeket készíthessen bámulatos könnyedséggel. A Mega optikai képstabilizátor, amely manapság a digitális fényképezőgépek sokak szerint elengedhetetlen jellemzője, kiegyenlíti a kéz remegő hatását, s ennek eredményeképpen világos, éles képek készíthetők zárt helyiségben, éjjel, makrófotózáskor, vagy nagy gyújtótávolság (nagy zoom) használata esetén – vagyis olyan helyzetekben, amelyekben a kéz remegése a legtöbb esetben gondot jelenthet. De sajnos még a Mega optikai képstabilizátor sem képes pillanatfelvétel készítésekor a fotótéma mozgása által okozott életlenséget kiküszöbölni. Ekkor van nagy szükség az intelligens ISO-érzékenység vezérlésre. Ennél a funkciónál a gép Venus Engine III képfeldolgozó processzora érzékeli, hogy a fotóalany mozog-e. Amennyiben igen, a rendszer automatikusan megemeli az ISO-érzékenység szintjét és ezzel párhuzamosan növeli az alkalmazott zársebességet. Mindezt annak megfelelően, hogy milyen gyors a mozgás, illetve milyenek a fényviszonyok. A bevatkozás teljes folyamata automatikusan történik, tehát anélkül fotózhat, hogy a beállításokkal kellene foglalkoznia a körülmények megváltozása esetén. A Lumix fényképezőgépek és a bennük alkalmazott hatékony Intelligens Képstabilizátor rendszer mindent elvégez Ön helyett. Könnyed, problémamentes fotózási élményben lehet része minden helyzetben, és kristálytiszta, gyönyörű fényképekkel gazdagodhat.

Az LS75, és az LS60 számos olyan jellemzőt kínálnak, amelyek fokozzák a használhatóságot és növelik a kényelmet. Az Easy Zoommal az objektív a megfelelő gomb megnyomásával azonnal a maximális, 3-szoros zoomra állítható. Az új gyorsbeállítás funkció segítségével gyorsan és könnyedén érheti el és állíthatja be a leggyakrabban módosított felvételi paramétereket. Az új dátumbélyegző funkcióval egyszerűen rányomtathatja fotóira a dátumot, de kihasználhatja a Lumix két eredeti jellemzőjét is. Utazás közben rányomtathatja a felvételekre, hogy az utazás melyik napján készültek. Vagy ha a családban kisbaba van, hónapokban is rábélyegezheti a fényképekre a gyermek életkorát. Ez az információ az otthon saját kezűleg kinyomtatott képeken vagy az üzletben előhívatott fényképeken is megjelenik.

A beépített memória mintegy 27 MB-nyi tárhelyet biztosít, de a fényképezőgéphez nagy kapacitású SDHC-memóriakártya is használható, amely tovább növeli a fotózás és filmezés rugalmasságát. A menü és a grafikus felhasználói felület is átalakult, a színek pedig világosabbak lettek, így jobban láthatóak. A Panasonic eredeti, hosszú élettartamú Oxyride szárazelemeivel az LS75 és LS70 gépekkel mintegy 250, az LS60-nal pedig közel 260 képet készíthet (CIPA), de természetesen nagy kapacitású ceruzaakkumulátorok használatára is lehetőség van, melyekkel jóval 400 fotó fölé emelkedik az egy feltöltéssel készíthető képek száma..

Az LS75 és az LS60 olyan ideális gépek, amelyekkel az intelligens képstabilizációs rendszernek köszönhetően minden helyzetben és minden nehézség nélkül szép képek készíthetők. Az új formatervezésű és még sokoldalúbban használható LS75 ezüst és fekete, az LS60 ezüst színben kerül az üzletekbe.

1. Kiváló teljesítményű LUMIX DC VARIO objektív extra optikaizoom funkcióval
A 7,2 megapixeles DMC-LS75, valamint a 6 megapixeles DMC-LS60 gépben kiváló teljesítményű 3-szoros optikai zoommal rendelkező LUMIX DC VARIO objektív található. A Panasonic modern objektívtechnológiáinak kikristályosodása, a LUMIX DC VARIO objektív hét lencsetagot tartalmaz hat lencsecsoportban, amelyek közül három aszférikus felületű lencsetag, és kimagasló optikai teljesítményt nyújt. Továbbá 3 megapixeles felbontású üzemmódban az extra optikai zoom funkció a CCD középső részét használva további nagyítási lehetőséget biztosít, s így a zoomolási képességet 4,5-szeresre (LS75) vagy 4,1-szeresre (LS60) növeli.

Az Easy Zoom funkcióval az objektív a megfelelő gomb megnyomásával azonnal a maximális 3-szoros zoomra állítható, és egy további gombnyomással a zoomolási ráta az extra optikai zoom funkció* aktiválásával 4,5-szeresre (LS75) vagy 4,1-szeresre (LS60) növelhető.
*Ha a beállított képméret 3 megapixel vagy ennél nagyobb, a gép automatikusan 3 megapixelesre méretezi át a fényképet. Amikor a lencse visszaáll wide-end helyzetbe, a képméret automatikusan visszaáll az eredeti méretre. A 3 megapixelnél kisebb képek esetén az eredeti méret megmarad.

2. Intelligens képstabilizálás: Mega optikai képstabilizátor a kéz remegése ellen és intelligens ISO-érzékenység vezérlés a fotótéma mozgásából adódó elmosódás kiküszöbölésére
A 2005 óta a teljes Lumix sorozatban megtalálható MEGA optikai képstabilizátor (O.I.S.) annyi dicséretet kapott a világ különböző pontjain élő felhasználóktól, hogy mára már a digitális fényképezőgépek nélkülözhetetlen alapjellemzőjévé vált. A Mega optikai képstabilizátor segítségével most minden korábbinál könnyebben készíthet tiszta, éles, gyönyörű képeket – akár beltéri portrét, megvilágított esti életképeket fényképez, akár a vonatablakból látható tájról készít felvételeket.

A Panasonic legmodernebb technológiáját felhasználva alkotta meg a MEGA O.I.S. (Optikai Képstabilizátor) rendszert. A MEGA O.I.S. eredményesen küszöböli ki a kéz remegéséből adódó életlenséget, mely a homályos felvételek leggyakoribb okozója. Az optikai képstabilizátor – amely 2005 óta a teljes Lumix termékskálában megtalálható – olyan pozitív visszajelzéseket kapott a felhasználóktól szerte a világon, hogy ma már a digitális fényképezőgépek alapvető funkciói közé sorolják. A Panasonic MEGA O.I.S. rendszerében gyroszenzorok másodpercenként 4000-szeres mintavételezéssel dolgozva érzékelik a fényképezőgép legkisebb bemozdulását is, majd jelet generálnak, és továbbítanak egy, a készülék elektronikájában található célprocesszor részére. Ez utóbbi kiszámítja, milyen mértékben és irányban kell elmozdítani egy, az objektívben található korrekciós lencsetagot ahhoz, hogy a készülék bemozdulását kompenzálva végeredményül tiszta, éles képek születhessenek. A korrekciós folyamat tisztán optikai úton (minőségveszteség nélkül) hihetetlen gyorsasággal és rendkívül precízen megy végbe, borotvaéles képekkel örvendeztetve meg a felhasználót számos olyan szituációban, amikor optikai képstabilizátor használata nélkül erre meglehetősen kevés esélye mutatkozna.

Egyetlen olyan szituáció van, mellyel szemben ez a fejlett technológia tehetetlen: az, amikor maga a fotótéma mozog. Ennek kiküszöbölésére a Lumix gépek további funkcióval gazdagodtak. A fejlett képfeldolgozást biztosító Venus Engine III LSI képes az elmosódott és életlen képek másik fő okát, a fotótéma elmozdulását is kiküszöbölni, az intelligens ISO-érzékenység vezérlésnek (a továbbiakban I.ISO) köszönhetően. Az I.ISO funkció lehetővé teszi az ISO-érzékenyég és az expozíció gép által történő automatikus beállítását a tárgy elmozdulási sebességének függvényében. Így automatikusan mindig az adott helyzetnek megfelelő zársebesség és ISO-érték kombinációja alkalmazható. Amennyiben a tárgy elmozdul, az ISO-érzékenység küszöbértéke automatikusan emelkedik, mely lehetővé teszi magasabb zársebesség használatát. Amennyiben a tárgy mozdulatlan marad, úgy felesleges az ISO-érzékenységet növelni, így a szituációhoz alkalmazkodva mindig a lehető legjobb képminőség érhető el. Az Intelligens ISO-vezérlés azoknál az üzemmódoknál vehető igénybe korrekciós funkcióként, amelyeket jellemzően mozgó témák fényképezésénél alkalmazhatunk, mint pl. a sport, baba, illetve az újonnan hozzáadott pet (kisállat) funkció. Egyszerűen válassza ki azt az üzemmódot, ami leginkább illik a témához, és az Intelligens ISO-érzékenység vezérlés biztosítja az optimális korrekciókat, hogy könnyedén készíthessen éles, tiszta fotókat.

Ennek megfelelően, az új LUMIX gépek automatikusan teszik meg a szükséges ellenlépéseket az elmosódott, vagy életlen képek kiküszöbölésére, a kézremegést kompenzáló MEGA O.I.S., illetve a tárgy elmozdulást ellentételező I.ISO funkciók aktiválásával.

A Panasonic azért építi be az intelligens képstabilizációs rendszert – a Mega optikai képstabilizátor a kéz remegését kompenzálja, az intelligens ISO-értékszabályozás pedig megakadályozza, hogy a fényképezett téma mozgása miatt a kép homályos legyen – DMC-LS75 és DMC-LS60 modelljeibe, mert a kezdő fotósok ezt különösen igénylik.

3. Kiváló minőségű, kiemelkedő teljesítményű képfeldolgozó LSI: a Venus Engine III technológia
A Panasonic az LS75 és LS60 modellekben is alkalmazza a Venus Engine III névre keresztelt fejlett képfeldolgozási eljárást, amely korábban csak felsőkategóriás Lumix modellekben volt elérhető. ISO 1250-es érzékenységi beállítás mellett teljes felbontással képes képet rögzíteni. Többfunkciós (multi-task) képfeldolgozási képességének köszönhetően a Venus Engine III kiemelkedő válaszidővel is büszkélkedhet. A zárkioldáskor mért késleltetés mindössze 0,005 másodperc. A gyors válasz miatt könnyen készíthet hirtelen, spontán pillanatképeket. Korlátlanul készíthet sorozatfelvételeket* is – a gép folyamatosan rögzíti a sorozatképeket egészen addig, amíg az SDHC/SD memóriakártya meg nem telik.
* A sorozatkép-fényképezés sebessége memóriakártyától, képmérettől és képtömörítési módtól függően változik. A készített sorozatképek száma a memóriakártya kapacitásától, az elem/akkumulátor élettartamától, a kép méretétől és a képtömörítési módtól függ.

4. A fényképezést megkönnyítő és élvezetesebb lejátszást nyújtó tiszta LCD kijelző
A DMC-LS75 2,5’’-os, az LS60 pedig 2’’-os világos LCD-kijelzővel rendelkezik, amelyen nyomon követheti az éppen készített fotókat, és visszanézheti korábbi felvételeit. A CCD által használt kiolvasási módszer automatikusan megnöveli a folyadékkristályos kijelzőn megjelenített élő kép fényerejét, ezzel gyengébb megvilágítás mellett is megkönnyíti a fényképezést. A megfelelő gombbal gyorsan és könnyen elérhető magas látószögű üzemmódban az LCD kijelző akkor is nagyon jól látható, amikor a fényképezőgépet magasra tartva, például tömeg fölött kíván képet készíteni.

5. Rögzítsen éles, tiszta, széles látószögű VGA mozgóképeket< – nagy képernyőhöz ideális
Azonkívül, hogy normál VGA (640 x 480) mozgóképeket készít 30 kép/mp sebességgel, az LS75 szélesvásznú VGA (848 x 480) mozgó felvételeket is készít 30 kép/mp sebességgel. Ezek a 16:9 képarányú videofelvételek különösen lenyűgöző hatást keltenek nagy, szélesképernyős televízión. A CCD összetett képpontkiolvasási technológiájn alapuló módszer fokozza a rögzített kép fényességét, így a megjelenített kép tiszta, világos és gyönyörű.

6. Hosszabb fényképezés a Panasonic Oxyride AA elemeivel
Mindkét modell két db AA elemmel működik, amelyek bárhol megvásárolhatóak. A fényképezőgépekhez két darab Panasonic Oxyride AA elem is tartozik, amelyekkel akár 60 %-kal is többet fotózhat, mint a hagyományos Panasonic alkáli elemekkel. Oxyride elemekkel mintegy 250 (LS75) vagy 260 (LS60) felvételt készíthet (CIPA).

7. Egyéb továbbfejlesztett termékjellemzők
Az LS75 és LS60 készülékek mintegy 27 MB beépített memóriával rendelkeznek amely hasznosnak bizonyulhat, ha teljesen megtelik a memóriakártya, vagy ha esetleg otthon felejtette azt. A leggyakrabban alkalmazott funkciók és beállítások, mint pl. a sorozatfelvétel készítése, a fehéregyensúly beállítása, az ISO-szint, képméret és képminőség (tömörítési formátum) beállítása gyorsan és egyszerűen elérhetők a Gyorsbeállítási funkción keresztül. Nincs szükség menük megnyitására a beállításokhoz. Mindkét modell nagy kapacitású SDHC-memóriakártyákat is támogat. A felvételkészítés különböző előre beállított módjai, mint az új kisállat (pet) és naplemente (sunset) mód, különböző fotózási helyzetekben is nagyszerű fényképek készítését teszik lehetővé. Köztük a sport, a baba és a kisállat (Pet) módok jól kihasználják a korábban leírt Intelligens ISO-érzékenység vezérlést, és nagyszerű felvételekhez segítik hozzá, még ha a fotótéma váratlanul el is mozdul.

8. Az élvezet a fényképezést követően is tovább folytatódik
Az új modellekkel a fotózás élvezete nem ér véget a napi fényképek elkészítésével. Az egyik további funkció, ami kiszélesíti a fotózás élményét, a közvetlen nyomtatás mód. Kiválasztásához egyszerűen fordítsa el az üzemmódválasztó tárcsát a fényképezőgép tetején. Ezután egy USB-kábel segítségével kösse össze a készüléket egy Pictbridge kompatibilis nyomtatóval, és máris nyomtathatja a felvételeket. Nyomtassa ki az összes elkészült felvételt, vagy csak a kedvenceit; készítsen egyetlen példányt, vagy amennyit csak akar. Amikor elfordítja az üzemmódválasztó tárcsát, a kiválasztott mód megjelenik az LCD-n. Így választhat a felvétel, lejátszás vagy közvetlen nyomtatás módok közül anélkül, hogy levenné szemét a fotótémáról.

Érdekes még az új Dátumbélyegző funkció is. Azonkívül, hogy megmutatják, mikor készült a fénykép, az új fényképezőgépek azt is kijelzik, az utazás hányadik napján készült a felvétel. Ha a családban csecsemő van, a felvételeken az életkorát már hónapokban is feltüntetheti, miután a felvételeket elkészítette*. Ezek a dátumok, amelyek hasznosak lehetnek a fotóalbum összeállításakor, rábélyegezhetők a fotókra, akár saját maga nyomtatja ki őket, akár fotólaborral dolgoztatja ki őket.

Az opcionális Panasonic DMW-SDP1 HDTV-fotólejátszó segítségével könnyedén állíthat össze Lumix képeiből diabemutatót, és jelenítheti meg 1080i nagy felbontásban HD-televízión. A fotólejátszót komponensvideo-kábellel TV-hez csatlakoztatva, és a fényképezőgép által használt SD- vagy SDHC-memóriakártyát a fotólejátszó SD-/SDHC-kártyanyílásába helyezve a képeket nagy képernyőn tekintheti meg családtagjaival vagy barátaival együtt, legyen szó akár nagyobb társaságról. A Lumix fényképezőgépekhez hasonlóan a DMW-SDP1 Venus Engine III képfeldolgozó elektronikát tartalmaz, amely rendkívül gyors léptetést tesz lehetővé egyik diaképtől a másikig. Lehetővé teszi továbbá a széles képarányú VGA (848×480) videofelvételek** visszajátszását is, amelyek teljesen kitöltik a 16:9-es képernyőt.

A szórakoztató elektronika területén megszerzett hatalmas tapasztalatának felhasználásával a Panasonic minden erőfeszítést megtesz egy új fotográfiai kultúra létrehozására, innovatív, nagy teljesítményű fényképezőgépek és más fejlett digitális képalkotási eszközök létrehozásával.
*Amikor a dátum a fotóra kerül, a fotót a készülék automatikusan átméretezi 3 megapixelesre, vagy az eredeti méretet tartja meg az ennél kisebb fotók esetében. Azonban választhatja azt is, hogy elmenti vagy felülírja az eredeti képet.
**Lumix fényképezőgéppel készített felvételek