CMOS érzékelős HD kamera: Canon HV20

0

A Canon a HV10 után bejelentette a a HV20-at is, mely szintén HDV1080i rendszerű.

A gépben ugyanaz a 2,96 Mpixeles CMOS szenzor dolgozik, mint a HV10-ben, de a HV20 már progesszív letapogatással is képes 25 kép/mp-es frissítésre. A képérzékelőre a 10×-es zoomátfogású HD Video objektív vetíti a képet, melynek fényereje f/1,8-3,0. Az optikát SuperRange képstabilizátorral is ellátták.

A HV20-on mikrofon bemenet, fejhallgató kimenet, Hi-Speed USB2.0 és HDMI csatlakozók, valamint természetesen A/V kimenet is megtalálható.

Sajtóközlemény:

A Canon újabb HDV1080i modellel bővíti HD kameráinak választékát

Amstelveen, Hollandia, 2007 január 31.: A Canon ismét bővíti nagyfelbontású (HD) videokameráinak választékát. Az új, Canon HV20 jelű modell a HV10 méltó társa, ebben a készülékben is a Canon 2,96 megapixeles, 1920×1080 képpontos HD CMOS képérzékelője található. Valódi HD felbontással, HDV1080i formátumban rögzíti a felvételeket – ez az első széles körben elérhető kamera, amely a mozifilmeknél is alkalmazott progresszív módot is támogatja.

A HV20-as készülék alapja a Canon három-pilléres HD kamerarendszere: a valódi HD CMOS képérzékelő, az eredeti Canon optika és a HD-re optimalizált DIGIC DV II processzor.

A Canon csúcstechnológiáinak ötvözésével ismét magasra tette a mércét a HD kamerák piacán, ugyanakkor megtartotta a készülékek egyszerű használhatóságából eredő előnyöket. Az új modellt Super Range optikai képstabilizátorral (OIS) építették, az „Instant AF” rendszernek köszönhetőn szuperpontos, ugyanakkor nagysebességű automatikus élességállításra képes – ez a Canon első olyan kamerája, amelyen megtalálható a HDMI (High Definition Multimedia Interface) csatlakozó is. A HDMI a kamera televízióhoz vagy számítógéphez való csatlakoztatásának a legegyszerűbb módja, így a HD-minőségű videók a nagyképernyős megjelenítőkön is azonnal megtekinthetők.

„A HV20 jelentős előrelépés az otthoni videózás területén, mivel könnyed használattal kombinálva teszi lehetővé a valódi HD CMOS-alapú mozgóképrögzítést.” – mondta Mogens Jensen, a Canon Consumer Imaging Europe vezetője. „Ma már egyértelmű, hogy kifizetődnek a Canon folyamatos befektetései a modern HD technológiákba, hiszen egyre jobb termékekkel láthatjuk el a videókamera-piacot.”

A HV20 jellemzői:

  • 2,96 megapixeles, 1920×1080 felbontású valódi HD CMOS képérzékelő
  • Nagyteljesítményű „Instant AF”, amely szuperfinom, nagysebességű autófókuszt tesz lehetővé,
  • manuális élességállítás a „Focus Assist” segítségével
  • Canon HD Video objektív 10-szeres optikai zoom-mal és Super Range optikai képstabilizátorral
  • DIGIC DV II processzor, további digitális fényképezési funkciókkal
  • Mozifilm-stílusú progresszív 25P (Progressive) mód, egyedi CINE képbeállításokkal
  • Teljes kényelem: HDMI csatlakozó, mikrofonbemenet kézi hangerő-beállítással, vakupapucs

Canon 1920×1080 felbontású, valódi HD CMOS képérzékelője
A HV20 jelű kamera 2,96 megapixeles valódi HD CMOS képérzékelője kiváló, teljes 1920×1080 felbontású HD videorögzítést tesz lehetővé, áramkörbe épített zajcsökkentő technológiával. A HDV ma is a legnépszerűbb HD formátum azon filmkészítők körében, akik számítógépen szeretnék vágni az elkészült anyagokat.

A kompakt kialakítás és a HD CMOS energiatakarékos működése lehetővé tették a Canon mérnökeinek, hogy kivételesen jól használható és könnyen hordozható kamerát hozzanak létre: az ergonomikus kialakítás kényelmes fogást és egyszerű használhatóságot biztosít.

Instant AF
A HV20 kézi és automatikus élességállítást is lehetővé tesz. A Canon „Instant AF” rendszere szupergyors, és igen pontos autófókuszt biztosít, amelyet kifejezetten a HD felvételeknél fellépő igényekhez igazítottak. A „Focus Assist” a kézi élességállítás során segít a tiszta kép elérésében.

10-szeres optikai zoom – Super Range optikai képstabilizátor
A Canon mindig az optikai fejlesztések csúcsán állt, a világ egyik olyan gyártója, amely professzionális kamerákhoz is gyárt objektíveket. A HV20-est egy precíziós, 10-szeres nagyítású, kifejezetten a HD felbontású kamerákhoz kifejlesztett objektívvel építették, emellett fokozatos ND (Neutral Density) szűrővel és Super Range optikai képstabilizátorral rendelkezik. A fejlett képstabilizátor kétféle mozgás-érzékelési módot is használ, így alacsony és magas frekvenciákon is képes a rezgések kompenzálására – például a felhasználó lélegzéséből eredő mozgásoknál, amelyeknek kiegyenlítésére nem minden rendszer képes.

A Super Range rendszer hatékonyan működik a digitális fényképek elkészítésekor is.

DIGIC DV II processzor és digitális fényképezés
A DIGIC DV II processzor a HD minőségű képalkotás megnövekedett igényeihez készült, ennek eredményeként fejlett képzaj-csökkentési technológiával is rendelkezik. A kiváló színvisszaadásnak köszönhetően a felvételeken telített és élénk színek jelennek meg. A DIGIC DV II lehetővé teszi a videofelvételek készítése közben a szimultán fényképezést is, a MiniSD memóriakártyára akár 2,07 megapixeles felvételek is rögzíthetők. Korszerű digitális fényképezési funkciók is rendelkezésre állnak – többek között az egygombos hisztogram-megjelenítés. A kamera rendelkezik beépített vakuval és PictBridge közvetlen nyomtatási lehetőséggel is.

Mozifilm-stílusú felvételkészítés 25P (Progesszív) módban
A HV20 jelenleg az egyetlen olyan HDV1080i kamera, amely alkalmas a 25P (Progressive) módban történő képrögzítésre is. A 24 képkocka/másodperces képrögzítéshez hasonlóan ezt a HD CMOS úgy teszi lehetővé, hogy progresszív és váltott soros kiolvasásra is képes. A felső kategóriás XH-sorozatú kamerákból megszokott „cine gamma”, „cine mátrix” és egyéb változók beállításával a televízión visszajátszva is igazi mozifilm-érzést kölcsönözhetünk a felvételnek. (A CINE beállítások az 50i és standard DV PAL felvételeknél is használhatók.)

HDMI a teljes kényelemért
A HV20 segítségével kényelmesen készíthetők el a HD felvételek, hiszen a nagy teljesítmény meglepően egyszerű kezelhetőséggel párosul. A HV20 a Canon első olyan kamerája, amely HDMI csatlakozóval is rendelkezik – a kamera így HD-kompatibilis televízióhoz is csatlakoztatható, és így egyetlen kábelen küldi a minőségi videó- és hangjeleket a televízióba. A HDMI segítségével a kamera számítógéphez is kapcsolható. A mikrofonbemenethez kézi hangerőállítás is tartozik, így a kiváló minőségű hang a film igényeihez illesztve rögzíthető – a fejhallgató-csatlakozó segítségével pedig rögzítés közben is ellenőrizhetjük a hang erejét és minőségét. A továbbfejlesztett vakupapucs többféle tartozék – többek között reflektorok és fényképezéshez használt vakuk – csatlakoztatását is lehetővé teszi.

A HV20 műszaki adatai

A specifikációk külön figyelmeztetés nélkül változhatnak

Kiegészítő információk
Mellékelt szoftverek
A HV20 kamerához a Canon mellékeli a Canon DV Solution Disc korongot is, amelyen a ZoomBrowser EX (Windows) és az ImageBrowser (Macintosh) programok találhatók. A Canon ZoomBrowser és az ImageBrowser (Macintosh) segítségével a képek és videók letölthetők, tárolhatók, és visszakereshetők a számítógépen, ezenkívül segít a nyomtatásban és egyszerű videoklip menedzselési funkciókkal is bír.

Technológiai ismertető
Canon HD CMOS képérzékelő
A Canon CMOS képérzékelők kiváló minősége elismert a fotóiparban. Ezek a szenzorok jelentik a Canon nagysikerű EOS D-SLR sorozatú képalkotási eszközeinek központi magját. A Canon évek óta foglalkozik ilyen képérzékelők kifejlesztésével és gyártásával, így a vállalat szakértelme a CMOS érzékelők gyártása terén páratlan.

A Canon folyamatos kutató-fejlesztő tevékenységének köszönhetően megszületett a HD videoeszközökben használt, 1920×1080 valódi HD felbontású CMOS képérzékelő. A CMOS szenzorok lehetővé teszik a pixelek többcsatornás kiolvasását, így a nagyfelbontású adatok kiolvasása gyorsabb lett. A Bayer RGB primér színszűrő használatával a felvételek kiváló színvisszaadásúak és nagyfelbontásúak lesznek.

A CMOS gyártási folyamat eredményeképpen lehetséges egyéb áramköröket elhelyezni magán a képalkotó chip-en. A Canon HD CMOS képérzékelőn chip-re épített zajcsökkentő és erősítő áramkörök is elhelyezésre kerültek. A CMOS áramkörök kevesebbet fogyasztanak, mint a CCD szenzorok, így kevesebb hőt és zajt produkálnak, és hosszabb ideig működnek az adott akkumulátorról. A CCD szenzorokkal ellentétben a CMOS érzékelőn nem lép fel a függőleges csíkozódás effektusa, amely a pixel-túlcsordulás eredménye, és olyankor látható, amikor erős fényű pont van a látómezőben.

Instant AF
A HV20 a Canon új, a HD formátumra tervezett autofókusz rendszerét, az Instant AF-et használja.

A nagyobb felbontás miatt sokkal pontosabb autofókusz rendszerre van szükség. A hagyományos TV AF rendszerek lassan reagálnak a tárgytávolság változásaira, és gyakran megzavarja őket a nagyobb frekvenciájú háttér. A Canon Instant AF rendszere a nagysebességű Külső AF szenzorokat használja a távolságváltozások gyors követésére, a TV AF szenzort pedig a szuperfinom fókuszálásra.

Super Range optikai képstabilizátor
A Canon Super Range optikai képstabilizátor rendszere új módszereket használ a bemozdulás érzékelésére és a képstabilizátor meghajtására. A hagyományos képstabilizátor rendszerek a közepes és magas frekvenciákat érzékelik, míg a Super Range képstabilizátor az alacsony frekvenciájú mozgásokat is érzékeli, amelyek például az emberi lélegzésnél lépnek fel. Az ilyen mozgások a normál OIS rendszerek érzékelési hatókörén kívül esnek, azonban a HD felbontásnál már feltétlenül ki kell küszöbölni azokat.

A Super Range képstabilizátor kiválóan működik fényképezés esetén is.

DIGIC DV II
A DIGIC DV II processzor csak a Canon berendezéseiben található meg. Először az XL H1 professzionális videokamerába építették be, és a HD formátum magasabb képfeldolgozási követelményeinek hivatott megfelelni. (Az 1080i adatok nagyobb feldolgozási sebességet, így 4,5-ször nagyobb kapacitást igényelnek, mint a normál videó). A processzorban speciális zajcsökkentő rendszer is működik, amellyel különlegesen alacsony zajszintű képek állíthatók elő, kiváló színvisszaadási és széles tónustartományú tulajdonságokkal.

A DIGIC DV II processzor az osztott jelfeldolgozási technológia révén lehetővé teszi a minőségi videók és állóképek – akár szimultán – készítését is. A video- és az állóképeknek különböző színkövetelményeik vannak: a kétféle jel elkülönített feldolgozásával a minőség maximalizálható. Az eredmény: élénk, színgazdag videók és képek, amelyek hűen visszaadják a témát, akár képernyőn, akár nyomtatásban tekintik meg őket.