Panasonic DMC-LZ6 és LZ7

0

A Panasonicnál ismét nem lehet követni a számozás logikáját. Az LZ3 ugyanis 5 Mpixeles, az LZ5 6 Mpixeles volt, a most bejelentett új LZ6 és LZ7 viszont egyaránt 7 Mpixelesek.

A kis méretű, tömzsi felépítés ellenére a gépekbe 6x-os zoomátfogású szuperzoom optika került, mellyel 37-222 mm-nek megfelelő gyújtótávolságok állíthatók be. Természetesen ezekben a modellekben is megtalálható a MEGA O.I.S optikai képstabilizátor.

Az érzékenység itt is ISO1250-ig növelhető, de a gép választhat ISO3200-at is, ha nagy érzékenységű módban használjuk.

Videófelvételeket 848×480 pixeles (WVGA) maximális felbontásban készíthetünk.

A Panasonic DMC-LZ6 és LZ7 főbb jellemzői:

  • CCD: 7,38 Mpixel, 1/2,5″
  • ISO100-1250 érzékenység, nagy érzékenységű módban akár ISO3200
  • Objektív: 6x-os zoomátfogás, stabilizált, 37-222 mm ekv. gyújtótávolság, f/2,8-4,5 fényerő, 5 cm makró
  • átnézeti kereső nincs
  • LCD:
    • LZ6: 2″ 86e pixel
    • LZ7: 2,5″ 115e pixel
  • 848×480 pixeles videórögzítés
  • 5 pontos automatikus élességállítás, kézi élességállítás nincs
  • 27 MB belső memória, SD/SDHC kártyahely
  • AA méretű elem vagy akkumulátor
  • USB csatlakozás

A részletes specifikációkat adatlapjaink tartalmazzák, melyek linkjei hírünk alatt találhatók.

Panasonic DMC-LZ6

Panasonic DMC-LZ7

Panasonic DMC-LZ6

Panasonic DMC-LZ7

Panasonic DMC-LZ6

Panasonic DMC-LZ7

Sajtóközlemény:

Két új Lumix fényképezőgép 7,2 megapixeles CCD-vel és hatékony 6-szoros optikai zoommal DMC-LZ7 és DMC-LZ6 intelligens képstabilizációs rendszerrel, Mega optikai képstabilizátorral és intelligens ISO-érzékenység vezérléssel

A Panasonic nagyteljesítményű Lumix digitális fényképezőgép-családja két új taggal bővül. A DMC-LZ7 és a DMC-LZ6 egyaránt 7,2 megapixeles felbontással, hatékony 6-szoros optikai zoomobjektívvel (35 mm-es filmes megfelelés: 37-222 mm) és AA elemekkel történő üzemeléssel büszkélkedhet. Az LZ7 nagyméretű és világos, 2,5’’-os, az LZ6 pedig világos, könnyen látható 2’’-os LCD kijelzővel rendelkezik. A Panasonic kívül-belül új dizájnt adott ennek a sorozatnak, így mindkét modell megjelenése elődjeihez képest divatosabb és jobb minőséget sugall; a gépek kisebbek és könnyebbek lettek, noha elődeihez hasonlóan AA elemekkel működnek.

Az új Venus Engine III képfeldolgozó eljárás révén a képminőség tovább javult, a képfeldolgozás pedig gyorsabb lett. Az LZ7 és az LZ6 ugyanazt az intelligens képstabilizációs rendszert használja, amelyet a Panasonic az LZ7-tel és az LZ6-tal egyidőben bevezetett más Lumix fényképezőgépekben is alkalmaz. Ez a rendszer két jellemzőt ötvöz: a Mega optikai képstabilizátort (O.I.S.) és az intelligens ISO-érzékenység vezérlést – a kettő együtt lehetővé teszi, hogy a felvételek mindig jól sikerüljenek. A Mega optikai képstabilizátor, amely manapság a digitális fényképezőgépek sokak szerint elengedhetetlen jellemzője, kiegyenlíti a kéz remegő hatását, s ennek eredményeképpen világos, éles képek készíthetők zárt helyiségben, éjjel, makrófotózáskor, vagy nagy gyújtótávolság (nagy zoom) használata esetén – vagyis olyan helyzetekben, amelyekben a kéz remegése a legtöbb esetben gondot jelenthet. De sajnos még a Mega optikai képstabilizátor sem képes pillanatfelvétel készítésekor a fotótéma mozgása által okozott életlenséget kiküszöbölni. Ekkor van nagy szükség az intelligens ISO-érzékenység vezérlésre. Ennél a funkciónál a gép Venus Engine III képfeldolgozó processzora érzékeli, hogy a fotóalany mozog-e. Amennyiben igen, a rendszer automatikusan megemeli az ISO-érzékenység szintjét és ezzel párhuzamosan növeli az alkalmazott zársebességet. Mindezt annak megfelelően, hogy milyen gyors a mozgás, illetve milyenek a fényviszonyok. A bevatkozás teljes folyamata automatikusan történik, tehát anélkül fotózhat, hogy a beállításokkal kellene foglalkoznia a körülmények megváltozása esetén. A Lumix fényképezőgépek és a bennük alkalmazott hatékony Intelligens Képstabilizátor rendszer mindent elvégez Ön helyett. Könnyed, problémamentes fotózási élményben lehet része minden helyzetben, és kristálytiszta, gyönyörű fényképekkel gazdagodhat.

Az LZ7 és az LZ6 számos olyan jellemzőt kínál, amelyek fokozzák a használhatóságot és növelik a kényelmet. Az új Gyorsbeállítás funkció segítségével gyorsan és könnyedén érheti el és állíthatja be a leggyakrabban módosított felvételi paramétereket. Az Easy Zoommal az objektív azonnal a maximális gyújtótávolságra, azaz 6-szoros zoomértékre állítható a megfelelő gomb megnyomásával. Az új dátumbélyegző funkcióval egyszerűen rányomtathatja fotóira a dátumot, de kihasználhatja a Lumix két eredeti jellemzőjét is. Utazás közben megjelölheti, hogy az utazás melyik napján készítette a felvételt. Ha a családban csecsemő van, a felvételeken az életkorát már hónapokban is feltüntetheti. Ez az információ az otthon saját kezűleg kinyomtatott képeken vagy az üzletben előhívatott fényképeken is megjelenik.

Az effektív felbontást 7,2 megapixelre növeltük, amely az LZ7 és az LZ6 kibővített funkcióit támogatja. A beépített memória mindegyik fényképezőgépben mintegy 27MB tárhelyet biztosít, de a fényképezőgéphez nagy kapacitású SDHC-memóriakártya is használható, amely tovább növeli a fényképezés kényelmét és rugalmasságát. A Panasonic eredeti, megnövelt élettartamú Oxyride szárazelemeivel az LZ7-tel mintegy 250, az LZ6-tal pedig közel 260 képet készíthet (CIPA), de természetesen nagy kapacitású ceruzaakkumulátorok használatára is lehetőség van, melyekkel jóval 400 fotó fölé emelkedik az egy feltöltéssel készíthető képek száma. A menüt és a grafikus felhasználói kezelőfelületet szintén átalakítottuk, élénkebb színeket, jobb láthatóságot biztosítva.

A hatékony 6-szoros optikai zoom és a Panasonic életlenséget kiküszöbölő intelligens képstabilizátora révén a DMC-LZ7 és a DMC-LZ6 fényképezőgépekkel még azok is könnyűszerrel világos, éles és gyönyörű képeket készíthetnek, akik kezdők a digitális fényképezés terén. A DMC-LZ7 ezüst és fekete, a DMC-LZ6 ezüst színben lesz kapható.

1. LUMIX DC VARIO objektív hatékony 6-szoros optikai zoommal és Easy Zoom funkcióval
A DMC-LZ7-be és a DMC-LZ6-ba a Panasonic LUMIX DC VARIO 6-szoros optikai zoommal ellátott – kategóriájában a leghatékonyabbak közé tartozó – objektívet* és 7,2 megapixeles CCD-t épített be egy kompakt és könnyű gépvázba. A Panasonic fejlett objektívtechnológiáinak kikristályosodása, a LUMIX DC VARIO objektív 8 lencsetagot tartalmaz 7 csoportba rendezve. A lencsetagok közül 2 aszférikus, a torzításmentességről gondoskodva összesen 3 aszférikus felületettel. A hatékony 6-szoros optikai zoommal lenyűgöző közelképeket készíthet távoli témákról, valamint gyönyörű protrékat a defókuszált háttértől élesen elkülönülő, abból kiemelkedő emberi arccal. Továbbá 3 megapixeles felbontású üzemmódban az extra optikai zoom funkció a CCD középső részét használva további nagyítási lehetőséget biztosít, s így a zoomolási képességet 9-szeresre növeli. Ezt a jellemzőt a 4-szeres digitális zoommal kombinálva a végleges zoomolási képesség figyelemreméltó: 36-szoros! Az Easy Zoom funkcióval az objektív a megfelelő gomb megnyomásával azonnal a maximális, 6-szoros zoomra állítható, és egy további gombnyomással a zoomolási ráta az extra optikai zoom funkció** aktiválásával 9-szeresre növelhető.
*35 mm-es filmes fényképezőgép esetében ez 37-222 mm-nek felel meg
**Ha a beállított képméret 3 megapixel vagy ennél nagyobb, a gép automatikusan 3 megapixelesre méretezi át a fényképet. Amikor a lencse visszaáll wide-end helyzetbe, a képméret automatikusan visszaáll az eredeti méretre. A 3 megapixelnél kisebb képek esetén az eredeti méret megmarad.

2. Intelligens képstabilizátor: Mega optikai képstabilizátor a kéz remegése ellen, és intelligens ISO-érzékenység vezérlés a téma mozgásából adódó bemozdulás kiküszöbölésére
A Panasonic legmodernebb technológiáját felhasználva alkotta meg a MEGA O.I.S. (Optikai Képstabilizátor) rendszert. A MEGA O.I.S. eredményesen küszöböli ki a kéz remegéséből adódó életlenséget, mely a homályos felvételek leggyakoribb okozója. Az optikai képstabilizátor – amely 2005 óta a teljes Lumix termékskálában megtalálható – olyan pozitív visszajelzéseket kapott a felhasználóktól szerte a világon, hogy ma már a digitális fényképezőgépek alapvető funkciói közé sorolják. A Panasonic MEGA O.I.S. rendszerében gyroszenzorok másodpercenként 4000-szeres mintavételezéssel dolgozva érzékelik a fényképezőgép legkisebb bemozdulását is, majd jelet generálnak, és továbbítanak egy, a készülék elektronikájában található célprocesszor részére. Ez utóbbi kiszámítja, milyen mértékben és irányban kell elmozdítani egy, az objektívben található korrekciós lencsetagot ahhoz, hogy a készülék bemozdulását kompenzálva végeredményül tiszta, éles képek születhessenek. A korrekciós folyamat tisztán optikai úton (minőségveszteség nélkül) hihetetlen gyorsasággal és rendkívül precízen megy végbe, borotvaéles képekkel örvendeztetve meg a felhasználót számos olyan szituációban, amikor optikai képstabilizátor használata nélkül erre meglehetősen kevés esélye mutatkozna.

Egyetlen olyan szituáció van, mellyel szemben ez a fejlett technológia tehetetlen: az, amikor maga a fotótéma mozog. Ennek kiküszöbölésére a Lumix gépek további funkcióval gazdagodtak. A fejlett képfeldolgozást biztosító Venus Engine III LSI képes az elmosódott és életlen képek másik fő okát, a fotótéma elmozdulását is kiküszöbölni, az intelligens ISO-érzékenység vezérlésnek (a továbbiakban I.ISO) köszönhetően. Az I.ISO funkció lehetővé teszi az ISO-érzékenyég és az expozíció gép által történő automatikus beállítását a tárgy elmozdulási sebességének függvényében. Így automatikusan mindig az adott helyzetnek megfelelő zársebesség és ISO-érték kombinációja alkalmazható. Amennyiben a tárgy elmozdul, az ISO-érzékenység küszöbértéke automatikusan emelkedik, mely lehetővé teszi magasabb zársebesség használatát. Amennyiben a tárgy mozdulatlan marad, úgy felesleges az ISO-érzékenységet növelni, így a szituációhoz alkalmazkodva mindig a lehető legjobb képminőség érhető el. Az Intelligens ISO-vezérlés azoknál az üzemmódoknál vehető igénybe korrekciós funkcióként, amelyeket jellemzően mozgó témák fényképezésénél alkalmazhatunk, mint pl. a sport, baba, illetve az újonnan hozzáadott pet (kisállat) funkció. Egyszerűen válassza ki azt az üzemmódot, ami leginkább illik a témához, és az Intelligens ISO-érzékenység vezérlés biztosítja az optimális korrekciókat, hogy könnyedén készíthessen éles, tiszta fotókat.

Ennek megfelelően, az új LUMIX gépek automatikusan teszik meg a szükséges ellenlépéseket az elmosódott, vagy életlen képek kiküszöbölésére, a kézremegést kompenzáló MEGA O.I.S., illetve a tárgy elmozdulást ellentételező I.ISO funkciók aktiválásával.

3. Kiváló minőségű, kiemelkedő teljesítményű képfeldolgozó LSI: a Venus Engine III technológia
A Panasonic az LZ7 és LZ6 modellekben is alkalmazza a Venus Engine III névre keresztelt fejlett képfeldolgozási eljárást, amely korábban csak felsőkategóriás Lumix modellekben volt elérhető. ISO 1250-es érzékenységi beállítás mellett teljes felbontással képes képet rögzíteni. Többfunkciós (multi-task) képfeldolgozási képességének köszönhetően a Venus Engine III kiemelkedő válaszidővel is büszkélkedhet. A zárkioldáskor mért késleltetés mindössze 0,005 másodperc. A gyors válasz miatt könnyen készíthet hirtelen, spontán pillanatképeket. Korlátlanul készíthet sorozatfelvételeket* is – a gép folyamatosan rögzíti a sorozatképeket egészen addig, amíg az SDHC/SD memóriakártya meg nem telik.
* A sorozatkép-fényképezés sebessége memóriakártyától, képmérettől és képtömörítési módtól függően változik. A készített sorozatképek száma a memóriakártya kapacitásától, az elem/akkumulátor élettartamától, a kép méretétől és a képtömörítési módtól függ.

4. Tiszta, élénk színű, széles képarányú VGA mozgóképek készítése – ideális nagy képernyőn való megtekintéshez
Azonkívül, hogy normál VGA (640 x 480) mozgóképeket készít 30 kép/mp sebességgel, a az LZ7 és LZ6 lenyűgöző, szélesvásznú VGA (848 x 480) mozgó felvételeket is készít 30 kép/mp sebességgel. Ezek a 16:9 képarányú videofelvételek különösen lenyűgöző hatást keltenek nagy, szélesképernyős televízión. A CCD összetett képpontkiolvasási technológiájn alapuló módszer fokozza a rögzített kép fényességét, így a megjelenített kép tiszta, világos és gyönyörű.

5. A könnyed fényképezést és visszajátszást támogató világos 2,5’’-os (LZ6-os esetén 2’’-os) LCD kijelző
A DMC-LZ7 2,5’’-os, az LZ6 pedig 2’’-os világos LCD-kijelzővel rendelkezik, amelyen nyomon követheti az éppen készített fotókat, és visszanézheti korábbi felvételeit. A CCD által használt kiolvasási módszer automatikusan megnöveli a folyadékkristályos kijelzőn megjelenített élő kép fényerejét, ezzel gyengébb megvilágítás mellett is megkönnyíti a fényképezést. A megfelelő gombbal gyorsan és könnyen elérhető magas látószögű üzemmódban az LCD kijelző akkor is nagyon jól látható, amikor a fényképezőgépet magasra tartva, például tömeg fölött kíván képet készíteni.

6. Gyors és könnyű autofókuszálás
A fényképezés körülményeihez és a téma helyzetéhez igazodva a felhasználó 5-féle autofókuszmódszer közül választhat: 5-pontos, 3-pontos gyors, 1-pontos gyors, 1-pontos normál sebességű és szpot. A Lumix család valamennyi nagy teljesítményű zoommal ellátott modelljéhez hasonlóan a DMC-LZ7 és a DMC-LZ6 rövid automatikus élességállítási idejével, de különösen az 1-pontos gyors autofókusza révén, gyors és könnyed kezelésével is vezető helyet foglal el az ágazatban. A nagysebességű autofókusz üzemmódban a képernyőlefagyás esélye minimális, és gyorsan mozgó témáról készített fotók esetén teljesen ki is küszöbölhető, ha az 1-pontos normál sebességű autofókuszt választja.

7. Hosszabb fényképezés a Panasonic Oxyride AA elemeivel
A DMC-LZ7 és a DMC-LZ6 két AA elemmel működik, amelyek bárhol megvásárolhatóak. A fényképezőgépekhez két darab Panasonic Oxyride AA elem is tartozik, amelyekkel akár 60%-kal is többet fényképezhet, mint a hagyományos Panasonic alkáli elemekkel. Oxyride elemekkel mintegy 250 (LZ7) vagy 260 (LZ6) felvétel készíthető (CIPA).

8. Egyéb továbbfejlesztett termékjellemzők
Az LZ7 és LZ6 készülékek mintegy 27 MB beépített memóriával rendelkeznek amely hasznosnak bizonyulhat, ha teljesen megtelik a memóriakártya, vagy ha esetleg otthon felejtette azt. A leggyakrabban alkalmazott funkciók és beállítások, mint pl. a sorozatfelvétel készítése, a fehéregyensúly beállítása, az ISO-szint, képméret és képminőség (tömörítési formátum) beállítása gyorsan és egyszerűen elérhetők a Gyorsbeállítási funkción keresztül. Nincs szükség menük megnyitására a beállításokhoz. Mindkét modell nagy kapacitású SDHC-memóriakártyákat is támogat. A felvételkészítés különböző előre beállított módjai, mint az új kisállat (pet) és naplemente (sunset) mód, különböző fotózási helyzetekben is nagyszerű fényképek készítését teszik lehetővé. Köztük a sport, a baba és a kisállat (Pet) módok jól kihasználják a korábban leírt Intelligens ISO-érzékenység vezérlést, és nagyszerű felvételekhez segítik hozzá, még ha a fotótéma váratlanul el is mozdul.

9. Az élvezet a fényképezést követően is tovább folytatódik
Az új modellekkel a fotózás élvezete nem ér véget a napi fényképek elkészítésével. Az egyik további funkció, ami kiszélesíti a fotózás élményét, a közvetlen nyomtatás mód. Kiválasztásához egyszerűen fordítsa el az üzemmódválasztó tárcsát a fényképezőgép tetején. Ezután egy USB-kábel segítségével kösse össze a készüléket egy Pictbridge kompatibilis nyomtatóval, és máris nyomtathatja a felvételeket. Nyomtassa ki az összes elkészült felvételt, vagy csak a kedvenceit; készítsen egyetlen példányt, vagy amennyit csak akar. Amikor elfordítja az üzemmódválasztó tárcsát, a kiválasztott mód megjelenik az LCD-n. Így választhat a felvétel, lejátszás vagy közvetlen nyomtatás módok közül anélkül, hogy levenné szemét a fotótémáról.

Érdekes még az új Dátumbélyegző funkció is. Azonkívül, hogy megmutatják, mikor készült a fénykép, az új fényképezőgépek azt is kijelzik, az utazás hányadik napján készült a felvétel. Ha a családban csecsemő van, a felvételeken az életkorát már hónapokban is feltüntetheti, miután a felvételeket elkészítette*. Ezek a dátumok, amelyek hasznosak lehetnek a fotóalbum összeállításakor, rábélyegezhetők a fotókra, akár saját maga nyomtatja ki őket, akár fotólaborral dolgoztatja ki őket.

Az opcionális Panasonic DMW-SDP1 HDTV-fotólejátszó segítségével könnyedén állíthat össze Lumix képeiből diabemutatót, és jelenítheti meg 1080i nagy felbontásban HD-televízión. A fotólejátszót komponensvideo-kábellel TV-hez csatlakoztatva, és a fényképezőgép által használt SD- vagy SDHC-memóriakártyát a fotólejátszó SD-/SDHC-kártyanyílásába helyezve a képeket nagy képernyőn tekintheti meg családtagjaival vagy barátaival együtt, legyen szó akár nagyobb társaságról. A Lumix fényképezőgépekhez hasonlóan a DMW-SDP1 Venus Engine III képfeldolgozó elektronikát tartalmaz, amely rendkívül gyors léptetést tesz lehetővé egyik diaképtől a másikig. Lehetővé teszi továbbá a széles képarányú VGA (848×480) videofelvételek** visszajátszását is, amelyek teljesen kitöltik a 16:9-es képernyőt.

A szórakoztató elektronika területén megszerzett hatalmas tapasztalatának felhasználásával a Panasonic minden erőfeszítést megtesz egy új fotográfiai kultúra létrehozására, innovatív, nagy teljesítményű fényképezőgépek és más fejlett digitális képalkotási eszközök létrehozásával.
*Amikor a dátum a fotóra kerül, a fotót a készülék automatikusan átméretezi 3 megapixelesre, vagy az eredeti méretet tartja meg az ennél kisebb fotók esetében. Azonban választhatja azt is, hogy elmenti vagy felülírja az eredeti képet.
**Lumix fényképezőgéppel készített felvételek