Panasonic DMC-FZ8

0

A Panasonic nagyobb felbontású CCD-t felhasználva megalkotta a nagy sikerű DMC-FZ7 utódmodelljét, a DMC-FZ8-at.

A gép megtartotta az elődmodell jó tulajdonságait, de emellett nagyobb felbontású, 7,2 Mpixeles CCD-t kapott. Megnőtt az EVF és az LCD felbontása is. Az érzékenység kiválasztható maximális értéke ISO1250-re csökkent, de nagy érzékenységű üzemmódban akár ISO3200 érzékenységre is beállhat az FZ8.
A nagyobb felbontás ellenére a sorozat sebessége megmaradt 3 vagy 2 kép/mp-en, csak az egy sorozatban felvehető képek száma csökkent (7 Fine képről 5 Fine képre). Persze a „végtelen sorozat” mód megmaradt, így gyors kártyával kártyakapacitásig tartó sorozetfelvételezés valósítható meg.

A Panasonic DMC-FZ8 főbb jellemzői:

  • CCD: 7,4 Mpixel, 1/2,5″
  • ISO80-1250 érzékenység, vagy nagy érzékenységű módban akár ISO3200
  • Objektív: 12x-es zoomátfogás, stabilizált, 36-432 mm ekv. gyújtótávolság, f/2,8-3,1 fényerő, 5 cm makró
  • elektronikis kereső 188e pixel
  • műanyag burkolat
  • LCD: 2,5″ 207e pixel
  • 848×480 pixeles videórögzítés (30 kép/mp)
  • 11 pontos automatikus élességállítás, kézi élességállítás
  • 27 MB belső memória, SD/SDHC kártyahely
  • Li-ion akkumulátor (380 kép kapacitás)
  • USB2.0 csatlakozás

A részletes specifikációt adatlapunk tartalmazza, melynek linkje hírünk alatt található.

Sajtóközlemény:

Digitális fényképezőgép hatékony 12-szeres optikai zoommal és könnyű használhatósággal Az új Lumix DMC-FZ8 intelligens képstabilizációs rendszerrel, Mega optikai képstabilizátorral és intelligens ISO-érzékenység vezérléssel

A Panasonic örömmel mutatja be új 7,2 megapixeles Lumix digitális fényképezőgépét, amely 12-szeres optikai zoomobjektívvel rendelkezik, f/2,8 fényerővel (35 mm-es filmes megfelelés: 36-432 mm). Míg a DMC-FZ8 ugyanazzal a 12-szeres zoommal büszkélkedhet, mint a DMC-FZ50-es, amely jelenleg is rendkívül népszerű az igényes amatőr fotósok körében, kompakt jellege és joystickkal történő könnyű működtetése révén gyakoribb használatra buzdít.

Az effektív felbontást 7,2 megapixelre növeltük, amely az elődmodellhez képest nagyobb effektív felbontást, nagyobb részletességet biztosít. Az LCD kijelző felbontását is megnöveltük 207 000 pixelre, míg a nagyobb, 0,44’’-os elektronikus kereső (EVF) felbontása 188 000 pixel lett, amelynek köszönhetően a kijelző az éppen készített kép megtekintésekor és visszajátszáskor is jól látható. A gép egyéb jellemzői között, amelyek növelik a használhatóságot és a kényelmet, említhetjük a többfunkciós joystick segítségével történő kezelést, amely tovább egyszerűsíti az expozíciókompenzációt. Az olyan gyakran használt funkciók, mint a fénymérési mód, az autofókusz (AF) üzemmód, az ISO beállítás és a fehéregyensúly beállítása a gyorsbeállító funkciónak köszönhetően könnyedén állíthatók. Az AF területet a 11 pozíció közül választhatja ki egy pontos, több pontos és szpot üzemmódban. Kézi élességállítás esetén a fókuszterület automatikusan megnő és mozgatható, ami jobb vezérlést tesz lehetővé. A fehéregyensúly két tengelyen állítható, és pontosabban adja vissza a fényképezőgépet használó által várt színeket. Érdekesség, hogy a Panasonic extra optikai zoom funkciója – mely a CCD középső részének felhasználásával további nagyítást tesz lehetővé – 3 megapixeles felbontás mellett akár 18-szoros nagyítást is elérhet.

A Venus Engine III képfeldolgozási eljárás még jobb képminőséget és gyorsabb feldolgozást eredményez. Az FZ8 rendelkezik továbbá az Intelligens Képstabilizátor rendszerrel, amelyet a Panasonic az egyidejűleg bemutatott többi Lumix modellbe is beépít. Ez a rendszer két funkciót egyesít – a MEGA O.I.S. és az Intelligens ISO-érzékenység vezérlés funkciókat – amelyek együttesen lehetővé teszik, hogy bármilyen témáról, bármilyen helyzetben csodálatos, tökéletesen éles felvételeket készítsen. A MEGA O.I.S., amely mára a digitális fényképezőgépek elengedhetetlen jellemzőjévé vált, hatékonyan egyenlíti ki a kézremegés hatását, ezáltal lehetővé téve tiszta, éles felvételek készítését beltérben, éjszaka, tele- vagy akár makrófotók esetén, azaz az összes olyan esetben, amikor a kézremegés hagyományosan problémát jelenthet. Azonban még a MEGA O.I.S. sem tudja kiküszöbölni azt az életlenséget, amit a fotóalany bemozdulása okoz. Itt jut szerephez az Intelligens ISO-érzékenység vezérlés. Ennél a funkciónál a gép Venus Engine III képfeldolgozó processzora érzékeli, hogy a fotóalany mozog-e. Amennyiben igen, a rendszer automatikusan megemeli az ISO-érzékenység szintjét és ezzel párhuzamosan növeli az alkalmazott zársebességet. Mindezt annak megfelelően, hogy milyen gyors a mozgás, illetve milyenek a fényviszonyok. A bevatkozás teljes folyamata automatikusan történik, tehát anélkül fotózhat, hogy a beállításokkal kellene foglalkoznia a körülmények megváltozása esetén. A Lumix fényképezőgépek és a bennük alkalmazott hatékony Intelligens Képstabilizátor rendszer mindent elvégez Ön helyett. Könnyed, problémamentes fotózási élményben lehet része minden helyzetben, és kristálytiszta, gyönyörű fényképekkel gazdagodhat.

A Panasonic a megújított dizájn révén az FZ8-at divatosra szabta. A beépített memória mintegy 27 MB kapacitást biztosít, de a fényképezőgéphez nagy kapacitású SDHC-memóriakártya is használható. A fém üzemmódválasztó tárcsa még jobban kihangsúlyozza a gép újszerű formatervezését. Hosszú élettartamú akkumulátorral az FZ8 egy töltéssel 380 kép készítését teszi lehetővé (CIPA). A készülékkel akár RAW fájlformátumban is elmentheti képállományait, melyeket aztán a géphez mellékelt szoftver segítségével szerkeszthet és alakíthat. Azoknak a felhasználóknak, akik úgy érzik, hogy a hagyományos kompakt fényképezőgépek nem képesek azokat a funkciókat és beállításokat nyújtani, amelyekre a zavartalan élvezethez szükségük van, a Lumix DMC-FZ8 utat nyit a valóban kreatív fényképezés felé.

1. Leica DC objektív f/2,8 fényerővel és hatékony 12-szeres optikai zoommal könnyű, kompakt gépvázban
A DMC-FZ8 f/2,8-3,1 fényerejű, 12-szeres optikai zoomos LEICA DC VARIO-ELMARIT objektívet (35 mm-es filmes megfelelés: 36-432 mm), és 7,2 megapixeles CCD egyesít könnyű, kompakt gépvázban. Az objektív 8 csoportba rendezve 11 lencsetagot foglal magában, köztük három aszferikus lencsét, rendkívüli optikai teljesítményt nyújtva, és egyúttal eleget téve a Leica szigorú normáinak.

Továbbá 3 megapixeles felbontású üzemmódban az extra optikai zoom funkció a CCD középső részét használva további nagyítási lehetőséget biztosít, így a zoomolási képességet 18-szorosra növeli. Ezt a jellemzőt a 4-szeres digitális zoommal kombinálva a végleges zoomolási képesség figyelemreméltó: 72-szeres!

2. Intelligens képstabilizátor: Mega optikai képstabilizátor a kéz remegése ellen, és intelligens ISO-érzékenység vezérlés a téma mozgásából adódó bemozdulás kiküszöbölésére
A Panasonic legmodernebb technológiáját felhasználva alkotta meg a MEGA O.I.S. (Optikai Képstabilizátor) rendszert. A MEGA O.I.S. eredményesen küszöböli ki a kéz remegéséből adódó életlenséget, mely a homályos felvételek leggyakoribb okozója. Az optikai képstabilizátor – amely 2005 óta a teljes Lumix termékskálában megtalálható – olyan pozitív visszajelzéseket kapott a felhasználóktól szerte a világon, hogy ma már a digitális fényképezőgépek alapvető funkciói közé sorolják. A Panasonic MEGA O.I.S. rendszerében gyroszenzorok másodpercenként 4000-szeres mintavételezéssel dolgozva érzékelik a fényképezőgép legkisebb bemozdulását is, majd jelet generálnak, és továbbítanak egy, a készülék elektronikájában található célprocesszor részére. Ez utóbbi kiszámítja, milyen mértékben és irányban kell elmozdítani egy, az objektívben található korrekciós lencsetagot ahhoz, hogy a készülék bemozdulását kompenzálva végeredményül tiszta, éles képek születhessenek. A korrekciós folyamat tisztán optikai úton (minőségveszteség nélkül) hihetetlen gyorsasággal és rendkívül precízen megy végbe, borotvaéles képekkel örvendeztetve meg a felhasználót számos olyan szituációban, amikor optikai képstabilizátor használata nélkül erre meglehetősen kevés esélye mutatkozna. A Mega optikai képstabilizátor segítségével most minden korábbinál könnyebben készíthet tiszta, éles, gyönyörű képeket, akár telefotókat, beltéri portrét, megvilágított esti életképeket fényképez, akár a vonatablakból látható tájról készít felvételeket.

Egyetlen olyan szituáció van, mellyel szemben ez a fejlett technológia tehetetlen: az, amikor maga a fotótéma mozog. Ennek kiküszöbölésére a Lumix gépek további funkcióval gazdagodtak. A fejlett képfeldolgozást biztosító Venus Engine III LSI képes az elmosódott és életlen képek másik fő okát, a fotótéma elmozdulását is kiküszöbölni, az intelligens ISO-érzékenység vezérlésnek (a továbbiakban I.ISO) köszönhetően. Az I.ISO funkció lehetővé teszi az ISO-érzékenyég és az expozíció gép által történő automatikus beállítását a tárgy elmozdulási sebességének függvényében. Így automatikusan mindig az adott helyzetnek megfelelő zársebesség és ISO-érték kombinációja alkalmazható. Amennyiben a tárgy elmozdul, az ISO-érzékenység küszöbértéke automatikusan emelkedik, mely lehetővé teszi magasabb zársebesség használatát. Amennyiben a tárgy mozdulatlan marad, úgy felesleges az ISO-érzékenységet növelni, így a szituációhoz alkalmazkodva mindig a lehető legjobb képminőség érhető el. Az Intelligens ISO-vezérlés azoknál az üzemmódoknál vehető igénybe korrekciós funkcióként, amelyeket jellemzően mozgó témák fényképezésénél alkalmazhatunk, mint pl. a sport, baba, illetve az újonnan hozzáadott pet (kisállat) funkció. Egyszerűen válassza ki azt az üzemmódot, ami leginkább illik a témához, és az Intelligens ISO-érzékenység vezérlés biztosítja az optimális korrekciókat, hogy könnyedén készíthessen éles, tiszta fotókat.

Ennek megfelelően, az új LUMIX gépek automatikusan teszik meg a szükséges ellenlépéseket az elmosódott, vagy életlen képek kiküszöbölésére, a kézremegést kompenzáló MEGA O.I.S., illetve a tárgy elmozdulást ellentételező I.ISO funkciók aktiválásával.

3. Kiváló minőségű, kiemelkedő teljesítményű képfeldolgozó LSI: a Venus Engine III
A Venus Engine III a Panasonic továbbfejlesztett képfeldolgozó eljárása, amely akár ISO 1250 érzékenység beállítás mellett is lehetővé teszi a teljes felbontással történő fotózást. A korábban alkalmazott rendszerekhez képest a zajcsökkentés is nagymértékben javult azáltal, hogy a képzaj a különböző képfeldolgozási fázisokban különböző módszerekkel kerül kiküszöbölésre. A kritikus (látványos, durva) képzaj nagy vonalakban eltűnik az első szakaszban, míg a kromatikus (színárnyalati) és luminancia (fénysűrűségi) zajok elszeparáltan a kiegészítő képzajcsökkentési szakaszban kerülnek kiszűrésre. Az összetett eljárásnak köszönhetően a képzaj megfelelő mértékben minimalizálható.

Többfunkciós képfeldolgozási képessége révén a Venus Engine III kivételes reakcióidővel is büszkélkedhet. A zárszerkezet kioldási ideje mindössze 0,005 másodperc, a zárkioldások közötti szünet pedig csupán 0,6 mp*. Így könnyedén megörökíthetők a soha vissza nem térő pillanatok. Ráadásul sorozatfelvételi üzemmódban maximális felbontásban** három képkocka készíthető másodpercenként, de ezenkívül lehetőség van sorozatképek korlátlan megörökítésére is (SD-/SDHC-memóriakártya kapacitás és típus függvényében)***.
*Nem tartalmazza az autofókusz rendszer működési idejét
**Max. hét felvétel normál (standard) módban / öt felvétel finom (fine) módban.
***A sorozatfelvétel sebessége függ a memóriakártyától, a kép méretétől és a képtömörítés módjától. A felvételek száma függ a memóriakártya méretétől, az akkumulátor élettartamától, a képmérettől és a képtömörítés módjától.

4. Gyors, intuitív vezérlés joystickkal
A joystick – amely az előd DMC-FZ7-ben roppant könnyű használatának köszönhetően oly népszerűvé vált – természetesen az FZ8-ban is megtalálható. Segítségével rengeteg beállítás, például a kézi élességállítás és az expozíció is gyorsan és könnyen elvégezhető. Manuális élességállításkor a zoomtartományhoz és rekeszhez tartozó aktuális fókusztávolság és a mélységélesség is megjelenik. A manuális fókuszt segítő funkcióval a fókuszterület kinagyítható, így pontosabban végezhető el a beállítás, de a joystickkal akár körbe is mozgatható tetszőleges területre állítva az élességet. Így az élességet a képkompozícióhoz igazíthatja még akkor is, ha fotóállványt használva rögzített a képbeállítás. A joystick a gyakran módosított felvételi paraméterek gyors beállítását is lehetővé teszi, például a fénymérést, az autofókusz üzemmódot, a fehéregyensúlyt, az ISO érzékenységet, a képméretet és a tömörítési formátumot, ugyanúgy, ahogy az a méltán népszerű FZ7-esnél is működött. Ezekkel a gyorsfunkciókkal villámgyorsan és bámulatos könnyedséggel elvégezheti a beállításokat, s mindeközben szemét a fotótémán tarthatja.

Kézi expozíciós üzemmódban a zársebesség 1/2000 és 60 másodperc között állítható, a fényképezés széles körű igényeihez igazodva.

5. Éles, nagy felbontású LCD-kijelző és elektronikus kereső
Az FZ8 nagyméretű, 2,5 hüvelykes LCD-vel rendelkezik, mely elődjéhez képest lényegesen nagyobb, 207 000 pixeles felbontással büszkélkedhet a részletgazdag, kényelmes megtekintéshez. A fényképezőgép a CCD összetett képpointkiolvasási technológia révén automatikusan növeli az élő kép fényességét az LCD-n, ezáltal könnyebbé téve a fotózást gyenge megvilágítás esetén is. A Power LCD funkciónak köszönhetően, amely az LCD háttérvilágítását 40%-kal növeli meg, nem jelenthet problémát az sem, ha a szabadban, tűző napsütésben akarunk fotózni. A „High Angle” (nagy nézési szög) mód pedig, melyet külön gomb lenyomásával könnyen és gyorsan lehet elérni, a kijelzőn lévő képet könnyen láthatóvá teszi, amikor a fényképezőgépet a magasba, például tömeg fölé emeljük.

A nagyobb méretű, 0,44’’-os elektronikus kereső (EVF) nagy, 188 ezer pixeles felbontása könnyű, sarkok közötti fókuszálási lehetőséget biztosít kézi fókusz üzemmódban is.

6. Nagy teljesítményű zoom egyedülálló autofókusz-sebességgel és könnyű manuális élességállítással
A fényképezés körülményeihez és a téma helyzetéhez igazodva a felhasználó öt autofókuszmódszer közül választhat: multi, 3-pontos gyors, 1-pontos gyors, 1-pontos normál sebességű és szpot. 1-pontos autofókusz választása esetén az autofókuszálási terület a joystick vagy a kurzorgomb segítségével 11 pont közül választható ki. Az új Multi módszerrel különböző csoportosítású AF-minták közül is választhat. A Lumix család valamennyi nagy teljesítményű zoommal ellátott modelljéhez hasonlóan a nagy zársebességű, gyors és könnyen kezelhető FZ8 is vezető helyet foglal el versenytársai között. A nagy sebességű autofókusz üzemmódban a képernyőlefagyás esélye minimális, és a gyorsan mozgó témáról készített fényképek esetén az 1-pontos normál sebességű autofókuszt választva teljesen ki is küszöbölhető.

A professzionális fényképezésben nélkülözhetetlen manuális élességállítás is könnyű, a korábban már bemutatott joysticknak köszönhetően.

7. Rögzítsen tiszta, éles, széles látószögű VGA mozgóképeket – nagy képernyőkhöz ideális
Azonkívül, hogy normál VGA (640 x 480) mozgóképeket készít 30 kép/mp sebességgel, az FZ8 lenyűgöző, szélesvásznú VGA (848 x 480) mozgó felvételeket is készít 30 kép/mp sebességgel. Ezek a 16:9 képarányú videofelvételek különösen lenyűgöző hatást keltenek nagy, szélesképernyős televízión. A CCD összetett képpontkiolvasási technológiájn alapuló módszer fokozza a rögzített kép fényességét, így a megjelenített kép tiszta, világos és gyönyörű.

A fényképezőgép ezenkívül egy kivételes funkciót is kínál, amely lehetővé teszi, hogy kiválassza és egyidejűleg megjelenítse a videofelvétel kilenc egymást követő képkockáját indexképek formájában, ami hasznos lehet, például mozdulatsorok elemzésénél, mint például egy golf- vagy teniszütő lendítése.

8. Egyéb továbbfejlesztett termékjellemzők
Kiemelkedő alapjellemzői mellett számos egyéb, új tulajdonságának köszönhetően az FZ8 a kreatív fotózás ideális kelléke. A beépített memória mintegy 27 MB tárhelyet biztosít, de a fényképezőgéphez nagy kapacitású SDHC-memóriakártya is használható. Az FZ8-as hosszú élettartamú akkumulátorral egy töltéssel 380 kép készítését teszi lehetővé (CIPA), ami tovább fokozza a fényképezés örömét. A gép üzemmódjainak széles választéka – köztük az új kisállat és naplemente üzemmód – szintén megkönnyíti, hogy sok különböző fényképezési helyzetben nagyszerű fényképeket készíthessen. A fehéregyensúly finomállítása lehetővé teszi a sárga és a kék közötti finomhangolást a horizontális tengelyen, valamint a zöld és a magenta között a függőleges tengelyen.

9. Az élvezet a fényképezést követően is tovább folytatódik
A DMC-FZ8-cal a fotózás élvezete nem ér véget a napi fényképek elkészítésével. Az egyik további funkció, ami kiszélesíti a fotózás élményét, a közvetlen nyomtatás mód. Kiválasztásához egyszerűen fordítsa el az üzemmódválasztó tárcsát a fényképezőgép tetején. Ezután egy USB-kábel segítségével kösse össze a készüléket egy Pictbridge kompatibilis nyomtatóval, és máris nyomtathatja a felvételeket. Nyomtassa ki az összes elkészült felvételt, vagy csak a kedvenceit; készítsen egyetlen példányt, vagy amennyit csak akar. Amikor elfordítja az üzemmódválasztó tárcsát, a kiválasztott mód megjelenik az LCD-n. Így választhat a felvétel, lejátszás vagy közvetlen nyomtatás módok közül anélkül, hogy levenné szemét a fotótémáról.

Érdekes még az új Dátumbélyegző funkció is. Azonkívül, hogy megmutatja, mikor készült a fénykép, az FZ8 azt is kijelzi, az utazás hányadik napján készült a felvétel. Ha a családban csecsemő van, a felvételeken az életkorát már hónapokban is feltüntetheti, miután a felvételeket elkészítette*. Ezek a dátumok, amelyek hasznosak lehetnek a fotóalbum összeállításakor, rábélyegezhetők a fotókra, akár saját maga nyomtatja ki őket, akár fotólaborral dolgoztatja ki őket.

A SILKYPIX Developer Studio 2.0SE szoftveralkalmazás, amellyel RAW fájlformátumban elmentett képeit szerkesztheti és alakíthatja, a DMC-FZ8 tartozéka. Ezzel a szoftverrel a fényképezést követően is szabadon módosíthatja a RAW adatbeállításokat, mint például az expozíciós értéket és a fehéregyensúlyt, így a digitális fényképezés még nagyobb örömöt okoz.
*Amikor a dátum a fotóra kerül, a fotót a készülék automatikusan átméretezi 3 megapixelesre, vagy az eredeti méretet tartja meg az ennél kisebb fotók esetében. Azonban választhatja azt is, hogy elmenti vagy felülírja az eredeti képet.

10. Még több élvezet az opcionális tartozékokkal
Az FZ8 számos opcionális tartozékkal egészíti ki a fényképezési lehetőségek tárházát. Átalakító gyűrű (DMW-LA2) segítségével 1,7-szeres telekonverziós előtét (35 mm-es filmes egyenérték: 714 mm), 0,7-szeres nagylátószögű előtét (35 mm-es filmes egyenérték: 25,2 mm) és makróelőté is felszerelhető. A szintén kapható ND-szűrő és az MC lencsevédő a valódi csúcstechnológiát megtestesítő fényképezőgépek képességeivel ruházza fel az FZ8-ast.

DMW-LT55 Telekonverziós előtét*
DMW-LW55 Nagylátószögű előtét*
DMW-LC55 Makróelőtét*
DMW-LND55 ND-szűrő*
DMW-LND52 ND-szűrő
DMW-LMC55 MC lencsevédő*
DMW-LMC52 MC lencsevédő
DMW-LA2 Átalakító gyűrű
DMW-AC7 Hálózati adapter
CGR-S006 Akkumulátor
DMW-CHFZ8 Félkemény fényképezőgép tok
*Felhelyezéséhez átalakító gyűrű (DMW-LA2) szükséges

Az opcionális Panasonic DMW-SDP1 HDTV fényképlejátszóval Lumix képeiből könnyedén 1080i nagy képfelbontású diavetítést is rendezhet. Az SDP1-et komponenskábellel HD-tévéhez, például a Panasonic Viera készülékéhez csatlakoztatva és az SDHC/SD memóriakártyát a készülék kártyaolvasójába helyezve az egész család és a barátok is közösen, nagy képernyőn tekinthetik meg a készített felvételeket. A Lumix fényképezőgépekhez hasonlóan a DMW-SDP1 is a Venus Engine III képfeldolgozási eljárást használja. Ennek köszönhetően rendkívül gyorsan lehet az egyik diáról a másikra váltani. Ugyanígy a HDTV-k 16:9-es képernyőjéhez is illeszkedő széles látószögű VGA (848×480) mozgóképek visszajátszásában is segítséget nyújt.

A szórakoztató elektronika terén szerzett széles körű tapasztalatára támaszkodva a Panasonic elkötelezte magát egy új fényképezési kultúra megteremtése mellett, amelynek érdekében innovatív, nagyteljesítményű fényképezőgépekkel és egyéb korszerű digitális képalkotó termékekkel jelenik meg a piacon.