Panasonic SDR-H20 és SDR-H250

0

Két új taggal bővült a Panasonic SD-videókamera családja, melyek SD és SDHC támogatáson től 30 GB-os beépített merevlemezt is tartalmaznak. A biztonságos működtetés érdekében ütésvédelmi funkció is került az új modellekbe.

Az SDR-H20 egy, az SDR-H250 3 CCD-s rendszerű. Mindkét készülék optikai képstabilizátorral is rendelkezik.

Sajtóközlemény:

Új H250 és H20 SD-videokamerák
30 GB HDD-vel a hosszú felvételekhez

A Panasonic bemutatja SD-videokamera sorozatának 2 új tagját, amelyek támogatják az SD-/SDHC-memóriakártyákat rögzítési közegként, és 30 GB-os merevlemez-meghajtót (HDD)* is tartalmaznak, melynek tárkapacitása körülbelül 22-szer nagyobb, mint egy egyrétegű DVD-é. Az SDR-H250 3CCD-kamerarendszerrel rendelkezik, amely már nagyfokú elismertséget szerzett professzionális közvetítési berendezések elemeként, továbbá fel van szerelve a Panasonic egyedülálló optikai képstabilizátorával (O.I.S.) és kiváló képminőséget nyújtó Leica Dicomar objektívvel. Az O.I.S. az SDR-H20 32-szeres optikai zoom funkcióval rendelkező szuper-zoomos modellnek is része. Mindkét modell SD-/SDHC-memóriakártyára rögzíti felvételeit, mely nem igényel külön mozgó alkatrészt, meghajtószerkezetet. Ez kivételesen nagy megbízhatóságot eredményez. A 30 GB-os HDD, amely akár 27 órányi** folyamatos videofelvételt is lehetővé tesz, ütésvédelemmel (Anti-Shock Shields) lett ellátva, beleértve a leejtés érzékelő funkciót, ezáltal minimalizálva a külső ütések hatását a videofelvételek adataira, és lehetővé téve a hosszú, stabil videorögzítést, ami ideális hosszabb események és utazások során. Mindkét modell esetén az alapfelszereltség részét képezi egy-egy 512 MB kapacitású SD-memóriakártya is.
*A 30GB-os merevlemez-meghajtó a tárhely egy részét a formázáshoz és egyéb célokra használja, így a hasznos kapacitás kevesebb lesz.
**LP-módban.

Funkciók leírása

30GB-os HDD
Az SDR-H250 és SDR-H20 modellekbe beépített 30GB-os HDD tárkapacitása 22-szer nagyobb, mint egy egyrétegű DVD-é. A szalagra vagy DVD-re történő rögzítéstől eltérően a beépített merevlemez LP-módban akár 27 órányi folyamatos felvételt tesz lehetővé külön rögzítési médium nélkül. A HDD ütésvédelemmel (Anti-Shock Shields) van ellátva, amely megóvja a videofelvételek fontos adatait a külső ütésektől. Ezenkívül a videofelvételek adatait át lehet másolni számítógépre, illetve DVD-íróra USB-kábelen keresztül. A 30 GB-os merevlemez megbízható és felhasználóbarát.

Ütésvédelem (Anti-Shock Shield)
1: Leejtés-érzékelő funkció
3-dimenziós érzékelőt tartalmaz, amely érzékeli, ha a kamera 20 cm-es vagy annál nagyobb magasságból leesik, és automatikusan távol tartja a fejet a lemezmeghajtótól, ezáltal megakadályozva, hogy a lemezen tárolt adatok megsérüljenek a fejet ért ütés következtében.

2: Lebegő szerkezet
A merevlemez-meghajtó négy sarka sűrű, rezgésálló géllel van kitöltve, amely felfogja a meghajtót érő külső rezgéseket és ütéseket.

3: Puffermemória
Amikor a leejtés-érzékelő funkció felvétel közben aktiválódik, és a fejet távol tartja a meghajtótól, a folyamatban lévő felvétel adatait a kamera automatikusan elmenti* a beépített puffermemóriába. Amikor a merevlemez-meghajtó visszatér a normál helyzetbe, az adatok automatikusan átkerülnek a meghajtóra. Így a felhasználó még akkor sem veszíti el a videófelvételeit, ha a felvétel készítése közben ejti el a készüléket.
*Ha az akkumulátor fel van töltve.

3CCD-kamerarendszer (H250)
Az SDR-H250 3CCD-s kamerarendszerrel rendelkezik, amelyet a legtöbb professzionális közvetítési berendezésben is alkalmaznak. A Panasonic professzionális 3CCD-s videokamerái lélegzetelállító képekkel bűvölik el a világot 1992 óta, amikor először választották ki őket az Olimpiai játékok hivatalos közvetítési eszközeinek. A Panasonic lecsökkentette ezen professzionális kamerarendszer méreteit, hogy kereskedelmi modellekben is alkalmazható legyen.
A 3CCD-s kamerarendszer az objektíven keresztül beérkező fényt féligáteresztő tükrök segítségével – egy prizmához hasonlóan – három fő komponensére bontja (vörös, zöld és kék). Az egyes színösszetevőket külön-külön (összesen 3 db) CCD dolgozza fel. A hagyományos 1CCD-s kamerarendszerekkel összehasonlítva a Panasonic 3CCD-s rendszere élénkebb, élethűbb színeket, nagyobb részletgazdagságot és gazdagabb árnyalatokat nyújt.

O.I.S. (optikai képstabilizátor)
A felvétel során a bizonytalan tartás miatt előforduló remegés és elhomályosodás egyértelműen zavaró. Ez napjainkban fokozottan igaz, hiszen mindinkább többen egyre nagyobb képátlóval rendelkező televíziókon nézik vissza felvételeiket. Nagyobb képernyőn ezek a nemkívánatos jelenségek különösen szembetűnnek. A zoom-funkciók fejlődése pedig minden korábbinál jobban felerősíti a remegés és elhomályosodás kedvezőtlen hatásait a képernyőn. Az SDR-H250 és az SDR-H20 rendelkezik a Panasonic O.I.S. rendszerével, amely lehetővé teszi a remegés és elhomályosodás hatásának kiküszöbölését a képminőség romlása nélkül. Ráadásul a MEGA O.I.S. funkció automatikusan bekapcsol állóképek készítésekor, ami további, kétszer olyan hatékony képstabilizálást eredményez. Így az O.I.S. és MEGA O.I.S. funkciókat ötvöző videokamerák segítségével gyönyörű állóképek és mozgó felvételek egyaránt készíthetők. Az O.I.S. és a MEGA O.I.S. elengedhetetlen a nagyképernyős, nagyfelbontású televíziók korában, amikor a kép legkisebb hibája is azonnal szemet szúr.

Leica Dicomar objektív (H250)
A világ fotósai mind jól tudják, hogy a Leica Camera AG kiváló fényképezőgépeket és objektíveket állít elő. A vállalat fejlett optikai technológiáját egyesítettük a Panasonic vezető digitális technológiájával, aminek a Leica Dicomar objektív az eredménye. Az SDR-H250 modellben található Leica Dicomar objektív 8 csoportba rendezett 12 lencsetagból áll, melyek alacsony színszórású optikai üvegből készülnek, a színek összefolyásának (színcsordulás) elkerülése érdekében. Speciális, többszörös bevonatot alkalmazó eljárással kezelnek 14 lencsefelületet, a kromatikus aberráció minimalizálása érdekében, így a felvételek kristálytiszták, élesek, becsillanástól és szellemképtől mentesek.
*A Leica a Leica Microsystems IR GmbH bejegyzett védjegye, a Dicomar pedig a Leica Camera AG bejegyzett védjegye.

32-szeres optikai zoom (H20)
Használja ki a nem mindennapi 32-szeres zoom nagyítást egy olyan kamerában, amelyet kényelmesen és biztosan tarthat egy kézzel. Mivel a zoom optikai, a mozgó és az állóképeket is kivételes szépséggel adja vissza.

Crystal Engine és Pure Colour Engine képfeldolgozó áramkörök
A Crystal Engine egy speciális képfeldolgozó áramkör a 3CCD-s kamerarendszerek számára, amely a három CCD-ből érkező R, G és B jeleket külön dolgozza fel, a zaj kiküszöbölése és a színfeldolgozás pontosságának fokozása érdekében. A Pure Colour Engine ugyanezt a célt szolgálja a komoly zoom funkcióval rendelkező kameráknál. Mindkét áramkör valóban nagyszerű színvisszaadást tesz lehetővé a kiemelkedő minőségű képek készítéséhez.
*H250 : Crystal Engine
*H20 : Pure Colour Engine