Canon Digital IXUS 70 és IXUS 75

0

A Canon IXUS sorozatának két legújabb modellje az IXUS 70 és 75, melyek csak néhány alap tulajdonságukban térnek el egymástól. Ilyen az IXUS 75 3” képátlójú LCD kijelzője, amely a Canon Digital IXUS 70 esetében 2,5” méretű. A kijelző felbontása mindkettőjüknél 230 000 pixel. Ezen felül főként külsejükben térnek el egymástól.

Canon Digital IXUS 75

Canon Digital IXUS 75

Mindkét fényképezőgép 7,1 megapixeles CCD képérzékelőt kapott, ami 3072 x 2304 maximális felbontást tesz lehetővé. Ahogy a korábban bemutatott PowerShot modelleknél, ezeknél a gépeknél is elérhető a 16:9-es oldalarányú fotók készítése, ami 3072 x 1728 pixelest jelent. Az objektív 3x optikai zoomátfogású, kisfilmes értéken 35-105mm-nek megfelelő látószöggel.

Az érzékenységet automatikus módban használhatjuk, de lehetőség van manuális beállításra is. Ilyenkor ISO80 és ISO1600 értékek között dolgozhatunk. A Canon Digital IXUS 70 és 75 expozícióját automatika állítja. A felhasználó számára 17 témaprogramot biztosítanak a készülékek. A témamódokon kívül a Canon kompaktoktól megszokott, egyedi színeffektek is választhatók, mint amilyen a diafilm, a természetes, túlszaturált, szépia, vagy fekete-fehér színmód. Aki nem elégedett a kínálattal saját színvariációkat is beállíthat a Custom Color módban.

Canon Digital IXUS 70

Canon Digital IXUS 70

A videófelvétel maximális felbontása 640 x 480 pixel lehet, sebessége pedig 30 kép/mp. Hosszát ebben a felbontásban 30 percben, vagy 4GB-ban korlátozták. 320 x 240 képpontos felbontásban 60 képkocka/mp-es sebességgel is videózhatunk. Az új IXUSokban 1 és 2 másodperces Time-lapse módot is bekapcsolhatunk. Az így készült 640 x 480 pixeles képsorozat, ezután gyorsabb mozgóképként játszható le. A sorozatfényképezés sebessége 1,7 kép/mp.

A Canon Digital IXUS 70 és 75 kompatibilis a nagy kapacitású SDHC memóriakártyákkal, valamint az eddig is támogatott SD és MMC memóriákkal. Mindkét fényképezőgéphez egy-egy tölthető, lítium-ion akkumulátor jár, melyekkel bekapcsolt LCD mellett kb. 240 kép készíthető egyhuzamban, kikapcsolt LCD monitorral ez a szám kb. 600 fotó.

A Canon Digital IXUS 70 és 75 főbb tulajdonságai:

  • 7,1 megapixel
  • 3x optikai zoom (35-105 mm ekv.)
  • Max ISO1600 érzékenység
  • DiGiC III processzor
  • Arcfelismerő AF rendszer
  • 640 x 480 pixeles videofelvétel 30 kép/mp sebességgel
  • Időeltolásos videofelvétel (1-2 mp)
  • 2,5” (IXUS 70) és 3” (IXUS 75) LCD kijelző, 230 000 képponttal
  • SDHC memóriák támogatása
  • Lítium-ion akkumulátor (egy töltéssel kb. 600 fotó)
  • Kisméretű fémváz

SAJTÓKÖZLEMÉNY:

IXUS 75, IXUS 70

Klasszikus vonalak – kiváló képminőség, színhű fotók

Amstelveen, Hollandia, 2007. február 22.: A Canon ma két új modellel bővíti a sikeres Digital IXUS sorozatot. Az ultrakompakt Digital IXUS 75 fém külsővel és masszív 3,0” PureColor LCD kijelzővel büszkélkedhet, az érintésre működő vezérlőtárcsa pedig könnyed hozzáférést biztosít a fényképezőgép kulcsfontosságú beállításaihoz. A fekete és ezüstszínű kivitelben kapható Digital IXUS 70 jelenleg a Canon legvékonyabb (mindössze 19,4 mm) optikai zoomos gépe, letisztult formavilágát az eredeti IXUS ihlette. A képek visszanézése során mindkét fényképezőgép alkalmazza az új, intelligens vörösszem-korrekciós funkciót.

A Digital IXUS 75 és a Digital IXUS 70 ragyogó válaszidőket kínál, és kiváló minőségű képmegjelenítést tesz lehetővé a Canon DIGIC III képfeldolgozó processzornak köszönhetően. A DIGIC III támogatja az „Arcfelismerés” funkciót valamint a zajszűrési technológiát, s ezzel azt biztosítja, hogy kedvezőtlen fényviszonyok mellett is éles, jól exponált képek készüljenek (például: klubokban, vendéglőkben vagy más társasági eseményeken).

A Digital IXUS 75 és a Digital IXUS 70 legfontosabb jellemzői:

  • 7,1 megapixeles felbontás,
  • 3-szoros optikai zoom (35 mm-es gépnek megfelelő: 35-105 mm-es objektív),
  • UA lencse,
  • DIGIC III processzor „Arcfelismerés AF/AE/FE” funkcióval és zajcsökkentő technológiával,
  • Vörösszem-korrekció a képek visszanézése során,
  • 3,0” PureColor LCD (Digital IXUS 75); 2.5” PureColor LCD ( Digital IXUS 70),
  • ISO 1600 érzékenység és Auto ISO eltolás,
  • 17 felvétel-készítési mód és „Saját szín” effektusok,
  • 30 kép/mp-es VGA minőségű videók, „Ritka időközű videó” funkció.

„Modern célszerűségükkel és merész formatervezésükkel ezek az új modellek túllépnek a hagyományokon,”– mondta Mogens Jensen, a Canon Consumer Imaging Europe vezetője. „Ez az új technológiák és új eszétikum irányába mutató határozott törekvés az, amely elszigeteli a Digital IXUS sorozatot a konkurenciától.”

DIGIC III: jobb fotók könnyedén

A Canon DIGIC III processzora különféle újításokat sorakoztat fel, amelyek csökkentik a homályos vagy alulexponált fényképek készítésének kockázatát. Az „Arcfelismerés AF/AE/FE” funkció automatikusan felismer akár kilenc arcot is, és ezekhez igazítja a fókuszt és az expozíciót. A processzor rendkívül gyors adatfeldolgozást biztosít, és képes vezérelni a vaku működését (FE) is. A továbbfejlesztett arcfelismerő rendszer új algoritmust használ, amellyel már távolabbról is felismeri a képmezőben feltűnő arcokat. A rendszer lehetővé teszi a vörösszem-effektus egyszerű, automatikus megszüntetését a képek visszanézésekor, így természetes hatású portrét kapunk számítógép vagy szerkesztőprogram használata nélkül is.

A zajcsökkentő technológia egyenletes képeket hoz létre akár ISO 1600 érzékenységig, így vaku nélkül is készíthetünk felvételeket gyenge megvilágítású helyeken. Az új Auto ISO eltolás funkció a homályosságot megelőzendő lehetővé teszi a felhasználóknak az ISO beállítások módosítását – ennek megfelelően állítja be a záridőt is.

LCD újítások

Mindkét fényképezőgép új, nagyfelbontású (230 000 pixeles) PureColor LCD kijelzőt kapott, amely számos előnyt kínál. A fejlesztők 30%-kal javították a megjelenő színtónusokat, ennek köszönhetően a korábbinál élesebb, a valós színek jelennek meg az LCD-n. A kijelzőre felvitt fényvisszaverődést gátló bevonatnak köszönhetően még erős fényben is tökéletesen láthatóak a felvételek. Egy másik, karcálló réteg pedig extra védelmet nyújt az ütődések és mechanikus sérülések ellen.

Az LCD kijelzőn a záridő és a blende beállításai megjelennek fényképezés közben – Auto ISO és a High ISO Auto használata esetén az LCD mutatja a kiválasztott ISO-értéket is. Ezek a gépbeállítások az EXIF adatok között tárolódnak, így a képek visszanézésekor megjeleníthetők. A Digital IXUS 75 felhasználói azonnal megtekinthetik a rögzített képeket a különálló „Lejátszás” gomb lenyomásával, amely egyébként a fényképezés és a lejátszás módok közötti váltásra is szolgál. A „Nyomtatás/Megosztás” gomb testre szabható „Parancsikon” gombként is használható, így egy mozdulattal hozzáférhetővé válik minden gyakran használt funkció – például videofelvétel készítése vagy a fehéregyensúly beállítása.

Kreatív lehetőségek

Összesen 17 felvétel-készítési mód áll rendelkezésre, köztük a „Különleges téma” módok széles választéka, így például a „Beltéri”, a „Portré” vagy az „Éjszakai pillanatfelvétel”. A Digital IXUS 75 felhasználói ezeket a módokat az érintésre működő vezérlőtárcsával érhetik el. Mindkét fényképezőgép tartalmaz „Saját szín” effektusokat a felvétel előtti és utáni kreatív kísérletezéshez.

Az új „Ritka időközű videó” funkciónak köszönhetően a felhasználók a lassan változó témákról is – például az égen úszó felhők, nyíló virágok vagy nyüzsgő városi utca – rögzíthetnek mozgóképeket, amelyek végeredményben egy VGA minőségű gyorsított felvételként tekinthető meg. Az egy-, vagy két-másodpercenként készített felvételek akár kétórás időtartamot is átfoghatnak – végül a látvány egyetlen (négy vagy nyolc perces) folyamatos videofájlként jelenik meg. A felhasználók természetesen rögzíthetnek szokásos, VGA minőségű hangos videókat 30 kép/mp, illetve QVGA minőségű hangos videókat 60 kép/mp sebességgel is.