Nikon D40x

0

A Nikon D40 testvérmodelljének szánja a gyártója a most bejelentett Nikon D40x-et, olyannyira, hogy külsejükben és tulajdonságaik többségében megegyeznek. Néhány fontos szolgáltatásban azonban többet nyújt a D40x. Ilyen a 23,6 x 15,8 mm-es CCD képérzékelő, amely méreteit és 10,2 megapixeles maximális felbontását tekintve tökéletesen megegyezik a Nikon D80-ban használttal.

A Nikon Multi-CAM530 AF rendszert a D40-ből örökölte a gép, az ISO 100-1600-ig állítható, és ISO 3200-ig kiterjeszthető (HI 1) érzékenységével viszont szintén a D80-nal rokon. A max. vakuszinkron 1/200-ra csökkent a sorozatban készíthető képek száma pedig végtelenről (JPEG, a kártya kapacitásáig) 100-ra, ami így is szép teljesítmény. A sorozat sebessége 3 kép/mp, ami előrelépés a D40-hez viszonyítva. Úgyszintén fejlesztettek a D40x fogyasztásán is, ami egy akkufeltöltéssel kb. 520 fotót jelent.

A Nikon D40x fontosabb különbségei a Nikon D40-hez képest:

  • 10,2 megapixeles effektív felbontás (D40: 6,1 Mpx)
  • ISO 100-1600 (HI-1: 3200) érzékenység (D40: ISO 200-1600 (HI-13200))
  • Max. vakuszinkron: 1/200 mp (D40: 1/500 mp)
  • Sorozat sebessége: 3 kép/mp (D40: 2,5 kép/mp)
  • Sorozat hossza: 100 JPEG fotó (D40: JPEG képek a kártya kapacitásáig)
  • Egy feltöltéssel készíthető fotók száma: kb. 520 (D40: kb. 470)

A Nikon D40x megjelenése március végére várható. Hivatalos nyitóára objektív nélkül (csak a váz) kb. 730 dollár lesz, 18-55mm-es kitobjektívvel pedig kb. 800 dollár. Összehasonlításképp, a Nikon D40 kitben (váz + 18-55mm objektív) 600 dollárról indult. A Nikon D80 nyitóára (csak váz), kb. 1000 dollár volt.

SAJTÓKÖZLEMÉNY:

Nikon D40X

A Nikon legkisebb digitális tükörreflexes fényképezőgépe a 10,2 megapixeles CCD-képérzékelőt egyszerű és értelemszerű kezelhetőséggel ötvözi, hogy mindenki szép és nagy felbontású képeket készíthessen.

TOKIÓ – A Nikon Corporation örömmel jelenti be a D40x nevű új digitális tükörreflexes fényképezőgépet, amely 10,2 megapixeles CCD-képérzékelővel rendelkezik. A D40x a 6,1 megapixeles CCD-vel ellátott D40 modell testvére. Az új fényképezőgépet világszerte 2007. március 29-én mutatják be.

A D40 kis méretű vázát és hordozhatóságát megöröklő D40x még jobb és részletesebb képeket készít a 10,2 megapixeles CCD-képérzékelőnek és a beépített modern digitális technológiáknak köszönhetően. Felbontásának révén a felhasználók akár igen nagy méretben is kinyomtathatják a képeiket, vagy jelentősen megvághatják őket anélkül, hogy az apró részletek elvesznének. A D40x-ben minden megtalálható, ami az igazán bámulatos képek készítéséhez szükséges: 10,2 megapixeles CCD, a Nikon egyedi 3D színes mátrixmérés II rendszere, továbbfejlesztett képfeldolgozó motor és kitűnő automatikus fehéregyensúly. A világhírű Nikkor objektívekkel kiegészítve ezek a funkciók tökéletes expozíciót, kifinomult részletességet és természetes, élénk színeket biztosítanak.

A D40x a D40 ergonómikus kialakítását és optimalizált felhasználói felületét is megörökölte, ennél fogva egyszerű és értelemszerű kezelhetőséget kínál még a kezdő felhasználóknak is. Fényes és tiszta keresője a pontos komponálást segíti, a 6,35 centiméteres, nagyméretű, széles megtekintési szögű LCD-monitorán pedig bárki könnyen használhatja a jól kezelhető menürendszert, és egyszerűen megtekintheti képeit. Egy praktikus, beépített Súgó menü is rendelkezésre áll: egyszerűen nyomjon meg egy gombot, és az LCD-monitoron megjelennek a fő funkciókkal kapcsolatos hasznos információk.

A D40x fényképezőgép gyors. A szinte azonnali (0,18 másodperces) indításnak és a gyors, megbízható reakciónak köszönhetően a fotósok egy pillanat alatt fényképezhetnek vele, és a sorozatfelvétel módot használva akár 100 JPEG képet is készíthetnek 3 kép/másodperc* sebességgel. A fényképezőgép kiváló automatikus élességállítása a legtöbb felvételi helyzetben éles képeket készít.

*A legnagyobb sorozatfelvételi sebességet úgy érheti el, ha manuális élességállítást használ, a módválasztót S vagy M állásba forgatja és 1/250 másodperces vagy rövidebb záridőt választ, a többi beállítást pedig alapértékén hagyja.

A D40x-szel a vakus fényképezés is egyszerű, mert a fényképezőgép a Nikon piacvezető i-TTL vakuvezérlését használja, amely automatikusan és pontosan kiszámítja az ideális vakuexpozíciót, még bonyolult megvilágítási helyzetekben is.

A kreatív fényképezést nyolc Digitális Vari-Program segíti, amelyeket a gyakori fényképezési helyzetekhez optimalizáltak. Használatuk izgalmas, gyors és egyszerű, kiválasztásukhoz mindössze a módválasztó tárcsát kell elforgatni. A rekesz és a záridő pontosabb beállításához a P/S/A/M módok használhatók.

Egyedi beépített képszerkesztő funkciók találhatók a Retusálás menüben. A legfontosabb szolgáltatások egyike a Nikon kivételes D-Lighting funkciója, amely a kép alulexponált területein kiemeli az árnyékos részleteket, miközben a világosabb területeken megőrzi a megfelelő expozíciót. A fotósok könnyen kijavíthatják a vörösszem-hatást, a Monokróm effektusok segítségével pedig fekete-fehér, szépia vagy cianotípia tónusúvá változtathatják a képeket.

A D40x fő újdonságai között található a még tovább működő akkumulátor, amely 520 kép* készítését teszi lehetővé egyetlen feltöltéssel (a D40 akkujának teljesítménye 470 kép*); a gyorsabb, 3 kép/másodperc sebességű sorozatfelvétel (a D40 sebessége 2,5 kép/másodperc), valamint a nagyobb, 100–1600 ISO közötti érzékenységtartomány és az ezen felüli HI-1 beállítás (a D40 tartománya 200–1600, plusz a HI-1 beállítás).

*A CIPA szabvány alapján.

Bár a készülék egy sor fejlett digitális és optikai technológiát átvett a Nikon professzionális modelljeitől, a D40x és testvérmodellje, a D40 a Nikon legkisebb méretű digitális tükörreflexes fényképezőgépei. A mindenki számára hordozhatóságot, könnyű kezelhetőséget és nagy felbontású, fantasztikus képeket kínáló D40x segítségével bárki beléphet a Nikon digitális tükörreflexes fényképezés világába.

Piaci bevezetés

A bevezetés napja világszerte 2007. március 29.

A D40x főbb jellemzői

Értelemszerű, egyszerű, problémamentes működtetés

  • A Nikon által valaha gyártott legkisebb digitális tükörreflexes fényképezőgép, értelemszerű vezérléssel és ergonómikus megjelenéssel
  • Nagy méretű, 6,35 centiméteres LCD-monitor jól látható menükkel, nagy betűmérettel, a megtekintést és beállítások módosítását megkönnyítő, visszafogott színsémákkal.
  • A fényes és tiszta 0,8-szoros nagyítású kereső segíti a pontos komponálást
  • Hosszú élettartamú, újratölthető lítium-ion akkumulátorával akár 520 képet* is készíthet egy feltöltéssel (*a CIPA szabvány alapján)
  • A praktikus segédképeknek köszönhetően a fotósok könnyebben kiválaszthatják a készülék megfelelő beállításait
  • A külön megvásárolható ML-L3 vezeték nélküli távvezérlő megkönnyíti a távoli exponálást

Kitűnő képminőség és felbontás

  • A 10,2 megapixel tényleges felbontású Nikon DX-formátumú CCD-képérzékelő 3872 x 2592 képpontos képeket készít
  • A fejlett digitális képfeldolgozó algoritmusok szín- és tónushű, természetes hatású képeket garantálnak
  • A Nikon 3D színes mátrixmérés II rendszere a legtöbb megvilágítási helyzetben ideális felvételeket garantál
  • Változtatható, középre súlyozott fénymérés és az aktív fókuszmezőre összpontosító szpot fénymérés is használható
  • A természetes színeket visszaadó automatikus fehéregyensúly és további hat, különböző manuális fehéregyensúly érték választható a felhasználói fehéregyensúly-beállítás mellett

Gyors és pontos válaszidők

  • A gyors, 0,18 másodperces indítás jóvoltából minden pillanat megörökíthető
  • A gyors, 3 kép/másodperc* sebességű sorozatfelvétel mód akár 100 JPEG kép (FINE L-méretű vagy kisebb) felvételét teszi lehetővé
  • *A legnagyobb sorozatfelvételi sebességet úgy érheti el, ha manuális élességállítást használ, a módválasztót S vagy M állásba forgatja és 1/250 másodperces vagy rövidebb záridőt választ, a többi beállítást pedig alapértékén hagyja.

  • A fejlett hárommezős AF-rendszer és a tökéletesített algoritmusok a gyors, hatékony és pontos automatikus élességállítást szolgálják
  • A rugalmas záridő-vezérlés 30 másodperctől 1/4000 másodpercig, valamint bulb értékre állítható

Pontos automatikus és manuális vezérlés a megbízható eredmény érdekében

  • A nyolc Digitális Vari-Program automatikusan elvégzi a fényképezőgép megfelelő beállításait a leggyakoribb fényképezési helyzetekben. Automatikus, Automatikus (vaku kikapcsolva), Portré, Tájkép, Gyermek, Sport, Közeli (makró) és Éjszakai portré beállítás választható
  • A zár és a rekesz manuális vezérlése: P (Programozott automata), S (Idő-előválasztásos automata), A (Rekesz-előválasztásos automata) és M (Manuális)
  • Az ISO érzékenység automatikus és manuális beállítása ISO 100–1600 között, valamint HI 1 (csak manuális beállításnál) értékre
  • NEF (RAW) és JPEG képadatok egyidejű rögzítése ugyanarról a felvételről
  • A megbízható Nikon i-TTL vakuvezérléssel rendelkező beépített vaku az Automatikus
  • vakuzás, a Vörösszemhatás-csökkentés, a Hosszú záridős vakuszinkron, a Szinkronizálás a hátsó redőnyre és a Vaku-expozíciókompenzáció módokat támogatja

A Retusálás menüben elérhető beépített képszerkesztő funkciók és effektusok

  • A D-Lighting, a Vörösszemhatás-korrekció, a Kivágás, a Monokróm (Fekete-fehér, Szépia, Cianotípia), a Szűrőeffektusok (Skylight, Meleg színek szűrője, Színegyensúly), a Kis kép és a Képátfedés funkciók választhatók

Tökéletes integráció a Nikon Teljes Digitális Képalkotási Rendszerrel

  • Teljes mértékben kompatibilis (beleértve az automatikus élességállítás támogatását is) az AF-S és az AF-I Nikkor objektívekkel, amelyek automatikus élességállító motorral rendelkeznek (manuális módban kompatibilis a világhírű F-bajonettzáras Nikon objektívek többségével is)
  • A Q0560 támogatja a Nikon Kreatív Megvilágítási Rendszert az SB-800, SB-600, SB-400, SB-R200 vakuk vagy az R1C1 vezérlővel kiegészített makrovaku szett használata esetén. A rendszer az i-TTL vakuvezérlés alkalmazásával pontos expozíciót garantál, valamint sokoldalú vezeték nélküli vakuzást is lehetővé tesz
  • A Nikon PictureProject szoftverének segítségével könnyen megoszthatja, rendszerezheti és szerkesztheti képeit.
  • A Capture NX szoftver (külön megvásárolható) az NEF (RAW), JPEG és TIFF képek kreatív szerkesztésére szolgál. A Nik Software U Point™ technológiájának köszönhetően néhány kattintással módosíthatja a képeket.