Fotópályázat a Földért

0

Adj esélyt a Földnek!
Te vagy, aki megmentheti bolygónkat!

Földünk hagyományos energiakészletei fogytán vannak! A fosszilis energiaforrások lassan kimerülnek és utánuk csak a légkört súlyosan szennyező, üvegházhatást előidéző gázok maradnak.

A Te feladatod, hogy Földünk túlélje ezt a katasztrófát!

Tégy meg mindent, hogy ne pazarold az energiát! Ne herdáld el könnyelműen a jövőt! Takarékoskodj!

Segíts azzal is, hogy felhívod a veszélyre mások figyelmét!

Vegyél részt fotóiddal a Bayer Hungária Kft. 1 000 000 Ft összdíjazású fotópályázatán „természet” és „pusztuló természet” témakörökben.

Képeid mutassák be az energiaforrások felhasználásának hatékony, és káros módját. Mutassanak rá a fosszilis energiahordozók pazarlásának természetromboló következményeire, és az alternatív energiaforrások igénybevételének előnyeire.

Sajtóközlemény:

Bayer Hungária Természetvédelmi Fotópályázat 2007

A Bayer évek óta jelentős munkát végez annak érdekében, hogy felébressze a társadalmi felelőség érzését a természetvédelem ügyében. E munka során, az elmúlt években olyan témák kerültek a fókuszpontba, mint a biotechnológia, a vízfelhasználás ésszerűsítésének szükségessége, vagy a klímaváltozás veszélyei.

Saját ipari tevékenysége során tanúsított környezettudatos működése mellett a Bayer fel akarja hívni a köz figyelmét élő környezetünk megóvására. E tevékenységének jegyében indította el a fiatalok környezetvédelmi oktatását.
2004-ben a Bayer lett az első kereskedelmi vállalat, amely partnerségre lépett az ENSZ Környezetvédelmi programjával a fiatalok és a környezet védelmében.

2007-ben, immár negyedik alkalommal írja ki a Bayer Hungária Kft. együttműködésben a UNEP-pel (az ENSZ Környezetvédelmi Programja) Természetvédelmi Fotópályázatát, mellyel a cég arra hívja fel a figyelmet, hogy mindannyiunk közös ügye bolygónk, a Föld védelme. A pályázaton bárki indulhat, amatőrök, profik, fiatalabbak és idősebbek egyaránt. A legjobb fotókat ősszel a Millenáris Parkban állítják ki.

„A társadalmi szerepvállalás vállalatunk történetében mindig is kiemelt helyen állt“ – mondja a Bayer vezérigazgatója, Werner Wenning. „Továbbra is felelős polgárokként viselkedünk, hiszen a Bayer számára a fenntartható növekedés elképzelhetetlen a környezetünkért érzett felelősségvállalás nélkül“ – teszi hozzá.

Burghardt Bruhn, a Bayer kelet és közép-európai igazgatója hozzáteszi: „Tudomány, egy jobb életért – ez a cég mottója; a társadalmi felelősségvállalás jegyében gondolatainkat igyekszünk minél több országban elmondani a fotópályázatunkon keresztül. Örömmel tölt el az a tény, hogy Magyarországon tavaly több, mint 1300 fotó érkezett, és sikerrel tudtuk felhívni az emberek figyelmét a természetvédelem ügyére.“

A természetvédelem nem csak fennkölt gondolat, hanem a modern emberi látásmód elengedhetetlen része. Mindannyian felelősek vagyunk környezetünkért, és ha erről megfeledkezünk, következményeit gyermekeinknek kell viselniük. Az ő jövőjük érdekében kell azonnal cselekednünk. Tisztában vagyunk vele: egy fotópályázattal nem tudjuk megváltani a világot. Mégis, ez a verseny alkalmat ad arra, hogy mindenkit gondolkodásra bírjunk arról, hogyan tudná megváltoztatni rossz szokásait. És ez sokat jelenthet.

Tavaly több, mint 450-en küldték be természetfotóikat, így a Bayer-é volt az év egyik legsikeresebb fotópályázata. Idén ne hagyja ki ön sem! Vegyen részt a Bayer Hungária 1 000 000 Ft összdíjazású fotópályázatán!

2007-ben az energiafelhasználás, a csökkenő fosszilis energia források pazarlásának kockázata az, melyre a Bayer világszerte igyekszik felhívni a figyelmet. Az energia pazarlás megszüntetése egyszerre igényli az ipar és az emberek mentalitásának és szokásainak megváltoztatását, racionalizálását.

„Az ember a természettől függ, de a természet is függ tőle. A természet alkotta őt, ő pedig átalakítja a természetet. Szüntelenül újjáteremti egykori teremtőjét, s olyanná formálja, amilyen nem volt előtte.”Anatole France a jövőbe látott, amikor ezeket a sorokat írta. Talán csak arra nem gondolt, hogy az ember ártóan is formálhatja teremtőjét, s ezzel a saját számára is használhatatlanná teszi.
E negatív tendenciák közt legtöbbször a globális felmelegedést emlegetjük. Hogy a légkör melegszik, senki nem tagadhatja. Kérdés csak az, hogy ebben mennyi az ember szerepe. Én úgy gondolom, hogy ha csupán néhány százalékos a mi bűnünk ebben a folyamatban, már akkor is megállj-t kell kiáltani az üvegház-hatást kiváltó szén-dioxid kibocsátásra. De akkor mire lesz energiánk? Teszi fel a kérdést Dr. Juhász Árpád a pályázat védnöke.
Nos, nem kell kétségbe esni. Bolygónk csillaga még néhány milliárd évig sugározni fogja ránk melegét, csak élni kell a napenergiával. Élteti a növényeket, minden évben óriási biomassza termelődik. Ezt is fel kell használnunk a jövőben. A Nap mozgatja a légtömegeket, csak munkába kell fogni a szelet. Földünk belsejéből állandóan hő áramlik a felszínre – Magyarország esetében a világátlagnál ráadásul jóval több – ezt a lehetőséget is ki kell aknázni. Szóval itt vannak az alternatív energiaforrások. Csak legyen rá energiánk, hogy fel is használjuk őket.

Földünk hagyományos energiakészletei fogytán vannak! A fosszilis energiaforrások lassan kimerülnek és utánuk csak, a légkört súlyosan szennyező, üvegházhatást előidéző gázok maradnak.

Ennek megelőzése érdekében az idei téma: “Pozitív energia! Energia takarékosság. Energia pazarlás.” a kategóriák: „természet“, „pusztuló természet“.
Olyan képeket várunk, amelyek bemutatják az ember és környezete együttélésének pozitív vagy negatív példáit, a pazarló energia felhasználás következményeit, és a tudatos átgondolt energia felhasználásból származó előnyöket. A képek mutassák be az energiaforrások felhasználásának hatékony, és káros módját. Mutassanak rá a fosszilis energiahordozók pazarlásának természetromboló következményeire, és az alternatív energiaforrások igénybevételének előnyeire.

A pályázatot támogatja a UNEP, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, a Regional Environmental Center, a Fotóművészek Országos Szövetsége, a Digitális Fotómagazin, az IM, és a HP.

Cím: 1325 Pf.: 386. A borítékra írja rá: “PÁLYÁZAT”
Beküldési határidő: 2007. augusztus 31.

Részletek és jelentkezési lap: www.bayerfotopalyazat.hu