CIPA: újabb egységesítési törekvések

0

A CIPA (Camera & Imaging Products Association) új irányelveket dolgozott ki a digitális fényképezőgépek gyártói számára, mely vázlatosan tartalmazza, milyen adatokat és szolgáltatásokat célszerű feltüntetni az egyes termékek specifikációjában.

Az ajánlás persze nem csak a „Mit?”, hanem a „Hogyan?” kérdésre is választ ad. Így például kitér arra is, hogy ha egy fényképezőgép nem rendelkezik rekesszel, úgy fel kell tüntetni a specifikációk között az ND szűrő használatát. Ezen kívül többek között szerepel még a gyújtótávolság, mind fizikai, mind kisfilmes ekvivalens érték, a stabilizátor, vaku módok, vaku hatótávolság, LCD paraméterei, képérzékelő felbontása, dinamikatartomány, torzítások, stb.

A vázlatos leírásból az jól látszik, hogy a törekvés célja a gyártók eltérő módszereinek egységesítése. Sok esetben mi magunk érezzük ennek hátrányát, amikor két kiszemelt fényképezőgépet szeretnénk összehasonlítani. Ha a gyártó nem adta meg, vagy más formában adta meg a szóban forgó paramétert, az összehasonlítás nem, vagy csak nehezen oldható meg (pl. Kodak gépeknél hiányzó képméret adatok, alsókategóriás Nikon kompaktoknál több adat hiánya, vaku hatótávolságnál egyik gyártó ISO100-ra, másik ISO Auto-ra vonatkoztat, stb.).

A CIPA korábbi ajánlását (ti. az egy akkufeltöltéssel készíthető képek számára vonatkozó mérési eljárást) sok gyártó alkalmazza már, s ennek köszönhető, hogy ezek az értékek ma már jól összehasonlíthatók. Bízunk benne, hogy a specifikációk egységesítése hasonló eredménnyel zárul majd, melynek előnyét nem csak a vásárlók, de a gyártók is élvezhetik majd.

A CIPA tagjai között jelenleg a Canon, Fujifilm, Panasonic, Nikon, Olympus, Pentax, Sigma és Sony szerepel.