Hol tároljuk digitális fotóinkat?

0

A Photo Marketing Association (PMA) digitális fényképezőgép tulajdonosokat kérdezett arról, hogyan tárolják fotóikat. A felmérésből kiderült, hogy egyre több azoknak a száma, akik a memóriakártyáikon hagyják képeiket, amíg azok papírképre nem kerülnek. A nagy többség viszont még mindig a számítógépük merevlemezére másolja a fotókat.

A kérdőívet kitöltők 72%-a válaszolta azt, hogy a fotókat számítógépük merevlemezére másolják, míg 54%-uk a fényképezőgép memóriakártyáján tartja a felvételeket. Az egyre nagyobb kapacitásban kapható memóriakártyák ugyanis lehetővé teszik, hogy akár több száz fotót is a kártyán tároljunk. Egy másik felmérés alapján a 2006-ban értékesített memóriakártyák mintegy egyharmada 1GB-os, vagy annál nagyobb kapacitású volt.

A PMA szerint lassan szükség lesz a fényképezőgépeken belüli képkategorizálás lehetőségére, s szintén az egyre több kép miatt arra is igény mutatkozik, hogy az utcákon, vagy köztereken több fotokidolgozó kioszkot helyezzenek el.

A PMA felmérését tovább gondolva érdemes egy picit saját házunk táján is szétnézni. Vajon a mi megoldásunk megfelelő-e, kellően biztonságos-e? Az egyre nagyobb kapacitású merevlemezek tárt karokkal várják a több megabájtos fotókat is, de vajon elegendő biztonságot nyújtanak-e?
Biztos vagyok benne, hogy sokan írják ki képeiket optikai lemezre (CD vagy DVD, illetve hamarosan BD vagy HD-DVD), ám ezek megbízhatóságáról is megoszlanak a vélemények. Olyanról is hallottam, aki a memóriakártyáról tölti fel fotókidolgozásra a képeit, majd miután megkapta azokat, törli a memóriakártyáról. De mi lesz, ha néhány év múlva kifakul a kép? Vagy egyszerűen elveszik, elszakad, megsérül?
Talán az egyetlen jó ötlet a képeink biztonságos tárolására, ha egyszerre több platformot is felhasználunk az adattárolásra.

Ön hol tárolja digitális fotóit? Szavazzon a fórumban
(hozzászóláshoz regisztráció nem szükséges, csak a szavazáshoz)!