Két új Sigma halszem-objektív: 4,5mm/F2,8 CircularFisheye DC, 10mm/F2,8 Fisheye DC

0

Az APS-C szenzoros digitális tükörreflexes fényképezőgépek egyik hátránya, hogy az igen nagy látószöget nehéz velük elérni. Nagylátószögű zoomobjektívet már több gyártó is készít, de aki szeretne különleges fotókat készíteni halszem objektívvel, annak eddig alig volt lehetősége.

A Sigma viszont most egyszerre két halszem optikát jelentett be, melyek mindegyike APS-C szenzoros géphez készült, egyikük ráadásul körkörös halszem.

Sigma 10mm/F2,8 EX DC HSM Fisheye

A 10 mm-es halszem objektív Nikon gépeken 180 fokos (más gépeknél kissé kisebb) látószöget eredményez, amellyel különleges hatású fotók készíthetők.

A 13,5 cm-es közepont miatt (amely 1,8 cm-es munkatávolságot eredményez) és az 1:3,3 leképezési aránynak köszönhetően akár kis mélységélességgel is készülhetnek ritka perspektívájú felvételek. Beépített napellenző segít a nemkívánatos csillanások és kontrasztvesztés elkerülséében.
A gyors és pontos élességállításért HSM fókuszmotort használt a gyártó, amelynek további előnye, hogy az élességállító gyűrű automatikus élességállítás során nem fordul el, de bármikor kézzel módosíthatjuk az élességi pontot.
Szűrők használatát is megoldották, az objektív hátulján behelyezhető szűrőtartót alakítottak ki.

Sigma 10mm/F2,8 EX DC HSM Fisheye
Gyújtótávolság 10 mm (×1,5)
Látószög 180° (Nikon)
167° (Canon)
154° (Sigma)
Legszűkebb blende F22
Felépítés 12 lencsetag 7 csoportban
Fókusz rendszer belső élességállítású HSM
Rekesz 7 lamellából
Közelpont 13,5 cm
Legnagyobb nagyítás 1:3,3
Szűrő hátsó szűrőtartó
Méretek (átmérő × hossz) 75,8 mm × 83,1 mm
Gyári kiegészítő integrált napellenző és tok

Sigma 4,5mm/F2,8 EX DC HSM Circular Fisheye

Aki a még különlegesebb körkörös halszem felvételek készítését tűzte ki céljául, de nincs lehetősége teljes képkockás vázat venni, annak sem kell lemondania erről. A Sigma vadonatúj 4,5 mm-es gyújtótávolságú optikája a világ első APS-C szenzorhoz tervezett körkörös halszeme. Ez digitális tükörreflexes vázzal is zavaró képkivágás nélkül használható, minden irányban 180 fokos látószöget eredményezve.

Nagy, f/2,8 fényerejének köszönhetően a keresőkép igen világos lesz, valamint gyenge fénynél is könnyedén készíthetünk bemozdulás mentes felvételeket.
Az optika közelpontja 13,5 cm, leképezési aránya 1:6. A minimális színi hibáért SLD lencsetagokat is alkalmaztak.
Belső élességállítását HSM motor végzi, amely ezúttal is lehetőséget biztosít a kézi élességállításra kapcsolók átállítása nélkül.

Sigma 4,5mm/F2,8 EX DC HSM Circular Fisheye
Gyújtótávolság 4,5 mm (×1,5)
Látószög 180° körkörös
Legszűkebb blende F22
Felépítés 13 lencsetag 9 csoportban
Fókusz rendszer belső élességállítású HSM
Rekesz 6 lamellából
Közelpont 13,5 cm
Legnagyobb nagyítás 1:6
Szűrő hátsó szűrőtartó
Méretek (átmérő × hossz) 76,2 mm × 77,8 mm
Tömeg 470 gramm