Új belépőszintű D-SLR: Nikon D60

0

Alig telt el egy év a D40x bejelentése óta, de máris itt az utód a Nikon D60 személyében, mely többségében az említett tavalyi modell tulajdonságait örökölte.

A két legfontosabb újdonság a profi Nikon tükörreflexesekben már használt Expeed képfeldolgozó rendszer, valamint a japán gyártónál most debütáló automatikus poreltávolító rendszer. Az utóbbi a szenzor vibrációja mellett egy újfajta levegőáramoltatási rendszert is tartalmaz, amely meggátolja, hogy a porszemek szenzor közelébe jussanak.

Ezen kívül szoftveres újdonságokat vonultat fel a Nikon D60. Ilyen a felvétel közben is használható, D300-ból átkerült Active D-lighting, a RAW fájlok gépen belüli szerkesztését lehetővé tevő NEF Processing, vagy a sorozatokat mozgóképpé összefűző Stop Motion Movie szolgáltatás is.

A gép ezen felül elődje tulajdonságait örökölte. Felbontása 10,2 megapixel, érzékenységi tartománya, AF-, és fénymérési rendszere is megegyezik a D40x-el. Mindketten ugyanazt az érzékelőt és keresőt kapták, és osztoznak olyan képességekben is, mint a 3 kocka/mp sebességű sorozatfelvétel, a digitális vari-programok, vagy az i-TTL vakuvezérlés. A Nikon D60 is a korábbi modell EN-EL9 lítium-ion akkumulátorát használja és SD/SDHC memóriakártyákkal kompatibilis. A most bejelentett váz sem tartalmaz beépített AF meghajtó motort, így az automatikus élességállítás csak beépített fókuszmotoros objektívekkel lehetséges.

A Nikon D60 főbb tulajdonságai:

  • 10,2 megapixel tényleges felbontású CCD érzékelő
  • ultrahangos szenzortisztítás (levegőáramoltatás-vezérlővel)
  • Expeed képfeldolgozó processzor
  • Nikon F-bajonett (kb. 1,5x objektívszorzó)
  • ISO100-1600 (3200) érzékenység
  • 3 AF pont (Multi-CAM530)
  • 95% lefedettségű, 0,8x nagyítású, pentatükrös kereső
  • 3 kocka/mp sorozat (100 JPEG Fine képig)
  • 1/4000-30 mp záridő (+Bulb)
  • 1/200 mp vakuszinkron idő
  • 2,5” méretű, 230 000 képpontos LCD monitor
  • Active D-lighting
  • Stop Motion mozgókép
  • RAW feldolgozás a gépen belül
  • SD/SDHC kártyák támogatása
  • lítiium-ion akkumulátor és töltő (~500 fotó egy feltöltéssel)

Sajtóközlemény:

Nikon D60

A figyelemre méltóan kisméretű, 10,2 megapixel felbontással rendelkező D60 fantasztikus képminőséget, beépített poreltávolító technológiákat és egy sor kreatív funkciót kínál.

TOKIÓ – a Nikon Corporation örömmel jelenti be a D60 fényképezőgépet, amely az egyik legkisebb a vállalat által valaha gyártott digitális tükörreflexes gépek közül. A D60-nal könnyed, élvezetes szórakozássá válik a kiváló képek készítése, ugyanakkor az új modell számos funkciót kínál azoknak is, akik szeretnék jobban megismerni a kreatív fotózás lehetőségeit.

A D60 zárja fantasztikus gyorsasággal reagál, így olyan pillanatok megörökítésére is alkalmas, amelyekről a lassabb gépek lekésnének. A modell az egyszerű használhatóság és a kreatív lehetőségek terén egyaránt kiválóan teljesít. A beépített Nikon technológiáknak köszönhetően a képek minősége kiváló, színeik elevenek, részletgazdagságuk pedig a teljes képterületen kiemelkedő. E remek eredmények elérésében segít a 10,2 megapixel felbontású képérzékelő, a világhírű, borotvaéles képeket készítő NIKKOR objektívek, valamint sok más modern Nikon funkció, amelyek tovább gazdagítják a fotózás élményét. A Nikon fejlett 3D színes mátrixmérés II rendszere következetesen kiegyensúlyozott felvételeket garantál, természetes színekkel és kontraszttal. A Nikon új digitális képfeldolgozó koncepciója, az EXPEED pedig finomabb tónusátmenetet és pontosabb színvisszaadást eredményez. A Nikon gyors, halk és pontos automatikus élességállítási rendszere jelentősen növeli a D60 teljesítményét, és kiemelkedő tisztasággal ragadja meg a fontos pillanatokat.

A tiszta élességet szolgálják a Nikon poreltávolító technológiái is. A D60 innovatív Képérzékelő-tisztító funkciója és exkluzív Levegőáramlás-vezérlő rendszere megakadályozzák, hogy a képérzékelő közelében a képminőséget rontó porszemcsék rakódjanak le. A két technológia használatával a készített felvételek minősége még jobb lesz.

Az új poreltávolító funkciók mellett a D60 további ötletes megoldásokkal segíti azt, hogy a fotózás minden eddiginél szórakoztatóbb és kreatívabb legyen. A fotósok a módválasztó tárcsa egyszerű elforgatásával biztosíthatják, hogy a gyakori fényképezési helyzetekben kiváló, dinamikus felvételek szülessenek. A Retouch (Retusálás) menü még több kreatív lehetőséget tartogat. Az elkészített felvételekből igazán karakteres képek varázsolhatók – gyorsan, egyszerűen és számítógép alkalmazása nélkül.

A kisméretű, kényelmesen használható D60 számos előnyt kínál tulajdonosának: fantasztikus képminőséget, egyszerű kezelhetőséget, a tisztább képeket biztosító Beépített poreltávolító rendszert, valamint egy sor kreatív funkciót. Az eredmény: szórakoztató, lélegzetelállító, ihletett fotók. A Nikon D60 megnyitja az utat a kiemelkedő minőségű fényképezés felé.

A Nikon D60 főbb jellemzői

Kitűnő képminőség és felbontás
A D60 10,2 megapixeles képérzékelője kiváló minőségű és felbontású felvételeket készít, amelyek kitűnően vághatók és nagyíthatók. Az EXPEED, a Nikon egyedi digitális képfeldolgozó koncepciója kifinomult részletgazdagságot és sima, természetes tónusátmeneteket garantál.

Beépített poreltávolító rendszer
A D60 Levegőáramlás-vezérlő rendszere levegőt áramoltat keresztül a tükörkamrán az alul lévő kis csatornák felé, így megakadályozza, hogy a bekerült por leülepedjen a képérzékelő előtt. A Képérzékelő-tisztító funkció ugyancsak az érzékelő közelében előforduló porosodást csökkenti olyan különleges vibráció segítségével, amely automatikusan vagy a felhasználó által megszabott időben is bekapcsolható. A poreltávolító technológiák jóvoltából a fotós magabiztosan cserélhet objektívet, és jobban kihasználhatja a NIKKOR objektívek széles választéka által kínált lehetőségeket, miközben nem kell aggódnia a fényképezőgép porosodása miatt.

Aktív D-Lighting: finomabb átmenetek
A D60 új Aktív D-Lighting funkciója képes arra, hogy felvételkészítés közben módosítsa a kép végső megjelenését. Ez az automatikus művelet a csúcsfényes és árnyékos képterületeket érinti, amelyeken kompenzálja a rossz megvilágítás hatásait, és így optimalizált, részletgazdag képeket készít.

Értelemszerű, egyszerű
Nikon D40 sorozat jegyeit viseli magán. A fényes és tiszta kereső a pontos komponálást segíti, a nagyméretű, 6,35 centiméteres, széles megtekintési szögű LCD-monitoron pedig bárki könnyen használni tudja a jól kezelhető menürendszert, és egyszerűen megtekintheti képeit. Az új Szemérzékelő funkció a kereső használatakor automatikusan kikapcsolja az LCD-monitort. Amikor pedig a fotós szeme eltávolodik a keresőtől, az LCD-monitor automatikusan újra bekapcsol.

Működés egy kisméretű vázba rejtve
A D60-nak nemcsak a kis mérete figyelemreméltó, hanem ergonomikus formája is, amelyet úgy alakítottak ki, hogy természetesen és kényelmesen simuljon a fotós kezébe. A váz kialakítása a híres

Retouch (Retusálás) menü
A D60 Retusálás menüje számos exkluzív beépített képszerkesztő funkciót tartalmaz. A Szűrőeffektusokkal tetszés szerint növelheti a színek (vörös/zöld/kék) intenzitását, a Csillagfény-effektussal pedig a képen lévő fényforrásokból (vagy fényes pontokból) kiinduló fénycsóvákat hozhat létre. Mód van a NEF (RAW) fájlok fényképezőgépen belüli feldolgozására is. Ilyenkor a gép a felvételkészítés után „előhívja” a RAW-formátumú képeket, lehetővé téve, hogy a fotós beállíthassa azok különböző paramétereit, például a képminőséget, a képméretet és a fehéregyensúlyt. Az új Animált videoklip funkcióval JPEG-formátumú állóképek sorozatából animált videót lehet készíteni, a képek egymás utáni visszajátszásával. A gép kínál egy Gyors retusálás opciót is, amely számítógép használata nélkül javítja a képeket úgy, hogy felerősíti a kontrasztjukat és a színtelítettségüket. A D60 sokoldalú Retusálás menüje még tovább gazdagítja a digitális tükörreflexes fényképezés szórakoztató élményét.

A Nikon D60 további jellemzői

  • A gyors, 0,19 másodperces indítás jóvoltából minden kínálkozó pillanat megörökíthető
  • A rendkívül rövid kioldási késedelemnek köszönhetően nincs több lekésett felvétel
  • A gyors, 3 kép/másodperc* sebességű sorozatfelvétel mód legfeljebb 100 egymás utáni (FINE L vagy kisebb méretű) JPEG kép készítésére alkalmas *A legnagyobb sorozatfelvételi sebességet úgy érheti el, ha manuális élességállítást használ, a módválasztót S vagy M állásba forgatja, és 1/250 másodperces vagy rövidebb záridőt választ, a többi beállítást pedig alapértéken hagyja
  • A fejlett hárompontos AF-rendszer gyors, hatékony és pontos automatikus élességállítást kínál
  • A Nikon 3D színes mátrixmérés II rendszere a legtöbb megvilágítási helyzetben ideális felvételeket garantál
  • A fényes és tiszta, 0,8-szeres nagyítású kereső segíti a pontos komponálást
  • A hosszú élettartamú lítium-ion akkumulátor akár 500 képet* is készít az R709 objektívvel, egy feltöltéssel (*a CIPA szabvány alapján)
  • A Digitális Vari-Programok – Automatikus, Automatikus (vaku kikapcsolva), Portré, Tájkép, Gyermek, Sport, Közeli (makró) és Éjszakai portré – automatikusan elvégzik a fényképezőgép megfelelő beállításait a leggyakoribb fényképezési helyzetekben
  • A zár és a rekesz manuálisan vezérelhető: P (Programozott automata), S (Idő-előválasztásos automata), A (Rekesz-előválasztásos automata) és M (Manuális) mód
  • A megbízható Nikon i-TTL vakuvezérléssel rendelkező beépített vaku az Automatikus vakuzás, a Vörösszemhatás-csökkentés, a Hosszú záridős vakuszinkron, a Szinkronizálás a hátsó redőnyre és a Vaku-expozíciókompenzáció módokat támogatja
  • NEF (RAW) és JPEG basic képadatok egyidejűleg rögzíthetők ugyanarról a felvételről
  • A fényképezőgép beállításainak menüi a felhasználó igényeihez igazíthatók
  • A Dátumozás funkció közvetlenül a képre írja a felvétel dátumát
  • Az elektronikus távolságmérő manuális élességállítási módban kijelzi az élességállítási távolságot is
  • Teljes mértékben kompatibilis azokkal az AF-S és AF-I NIKKOR objektívekkel, amelyek fel vannak szerelve AF-motorral (Az automatikus élességállítás használható. Manuális élességállítás módban az egyéb F-bajonettzáras NIKKOR objektívek többségével is használható)
  • Támogatja a Nikon Kreatív Megvilágítási Rendszert az SB-800, SB-600, SB-400, SB-R200 vakuk vagy az R1C1 vezérlővel kiegészített makrovaku szett használata esetén. i-TTL vakuvezérlése révén pontos vakus expozíciót garantál
  • A külön megvásárolható ML-L3 vezeték nélküli távvezérlő megkönnyíti a távoli exponálást
  • A mellékelt Nikon ViewNX szoftver segítségével könnyen megoszthatja, rendszerezheti és szerkesztheti képeit