18×-os ultrazoom a Nikontól is: Coolpix P80

0

Úgy tűnik, a fényképezőgép gyártók a megapixelek hajszolása mellett az objektívek zoomátfogásának növelésében is versenyre kelnek.

A Nikon egy már létező családjába, a komoly kompaktokat tartalmazó P-szériába integrálta új jövevényét, amely 18×-os zoomátfogású objektívet tartalmaz. Ez az optika egyébként kísértetiesen hasonlít az Olympus SP-560UZ illetve a Fujifilm FinePix S8000 modellek objektívjére, mind a fizikai gyújtótávolságban, mind a fényerőben.
Az optika 27-486 mm-nek megfelelő gyújtótávolságú, fényereje nagylátószögnél f/2,8, míg teljes tele állásban f/4,5. A nemkívánatos berázások ellen CCD eltoláson alapuló képstabilizátor dolgozik.

Jó hír a kreatív fotósoknak, hogy a teljes manuális beállításon túl lehetőség van rekesz- és zársebesség előválasztásra is.

A képek komponálását nem csak a hátsó 2,7″-os, nagy betekintési szögű LCD-n, hanem elektronikus keresőn is elvégezhetjük.
A gyengébb megvilágításban történő automatikus élességállítást AF segédfény könnyíti meg.

A Nikon Coolpix P80 főbb jellemzői:

  • CCD: 10 Mpixel, 1/2,33″
  • ISO100-2000 érzékenység, 3 Mpixelnél akár ISO6400
  • Objektív: 18x-os zoomátfogás, 27-486 mm ekv. gyújtótávolság, f/2,8-4,5 fényerő, 1 cm makró közelpont
  • elektronikus kereső
  • LCD: 2,7″ 230e pixel, nagy betekintési szöggel
  • 640×480 pixeles videórögzítés
  • automatikus élességállítás, AF segédfény
  • 50 MB belső memória, SD/SDHC kártyahely
  • Li-ion akkumulátor
  • USB csatlakozás

A részletes specifikációt adatlapunk tartalmazza, melynek linkje hírünk alatt található.

Sajtóközlemény:

P80 digitális fényképezőgép 18x-os zoom objektívvel
Az új fényképezőgép lehetővé teszi, hogy közelről és távolról is felfedezze a világot.

Amszterdam, Hollandia, 2008. április 10. – A Nikon Europe ma bejelentette COOLPIX P80 nevű új modelljét, amely a sikeres COOLPIX P sorozatú család tagja. Az új, 10 megapixeles fényképezőgép nagy átfogású, 18x NIKKOR zoom objektívvel rendelkezik, melynek köszönhetően még jobban ráközelíthet a fotótémára, képstabilizációs technológiája pedig tiszta és éles fényképek készítését teszi lehetővé. A finom részletek iránt fogékony, aktív amatőr fotósok számára tervezett fényképezőgép kategóriáján belül a legkisebb vázmérettel és olyan zoom objektívvel büszkélkedhet, amely rendkívül széles gyújtótávolság-tartományt biztosít (35 mm-es [135] formátumban 27–486 mm-nek felel meg). A megcélzott piaci szegmens igényeihez igazodva a fényképezőgép manuális expozícióvezérlést (záridő és rekesz), valamint a gyenge fényviszonyok mellett történő fényképezés megkönnyítése érdekében ISO 6400 értékig terjedő nagy érzékenységet kínál. A kivételesen nagy teljesítményű zoom objektív használatával akár 1 centiméter távolságban levő témára is lehet élességet állítani, a képérzékelő-eltolásos rázkódáscsökkentés technológia pedig a képérzékelő stabilizálásával kompenzálja a fényképezőgép rázkódását.

A Nikon EXPEED képfeldolgozó rendszerével felszerelt P80 készülék fejlett digitális funkcióival és kompakt kialakításával tökéletes választást jelent az igényes amatőr fotósok számára. Kazuhiro Okano, fogyasztói termékekért felelős aligazgató a következőképpen foglalja össze véleményét: „A COOLPIX P80 egyesíti magában az összes fontos jellemzőt: hatékony objektív, manuális és automatikus üzemmód, valamint fejlett technológia kompakt és ergonomikus kialakítású vázba rejtve. Mindenki, aki sokoldalú, kiváló minőségű és könnyen hordozható fényképezőgépet szeretne, le lesz nyűgözve az eredménytől.”

A készülék elektronikus keresővel van felszerelve, amely segíti a pontos képkomponálást a teljes zoomtartományban, továbbá nagyméretű 2,7 cm-es, tükröződésgátló bevonattal ellátott, széles megtekintési szögű monitorral rendelkezik. A nagy látószögű zoom objektív, a képstabilizációs technológia és a kiváló felbontás hatásos kombinációja által biztosított sokoldalú teljesítmény mellett a P80 olyan technológiákat is egyesít magában, melyek révén különleges helyzetekben is kiemelkedő eredmények érhetők el. A fényképezőgép csoportképek és portrék készítésére kifejlesztett három egyedi Nikon technológiát tartalmaz, ezek az Arc-Prioritásos AF, a Beépített vörösszemhatás-korrekció és a D-Lighting, a gyenge fényben való fényképezést pedig a készülék nagy ISO érzékenysége segíti. Az új modellel videót is lehet rögzíteni, 15 motívumprogramját pedig speciális beállításokra és helyzetekre optimalizálták.
A „Képoptimalizálás” funkció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a felvételek rögzítése után szabadjára engedjék kreativitásukat, és monokróm fényképeket készítsenek 4 különböző szűrőeffektussal, az eredeti színes változat megtartása mellett.

A COOLPIX P80 fényképezőgép ideális választást jelent az amatőr fotósok számára, akik a kényelmes „célozz és kattints” üzemmódot teljes manuális vezérléssel kívánják ötvözni, és közben azt szeretnék, hogy minden lehetséges funkció a rendelkezésükre álljon. A készülék 15 motívumprogramja különféle fényképezési helyzetekre, például éjszakai, vízparti és panorámafelvételekre, illetve sportfotózásra optimalizált beállításokat biztosít, továbbá a legjobb eredmény elérése érdekében előre megadhatók a gyakran használt beállítások. A videorögzítési funkció lehetővé teszi, hogy 30 kép/mp sebességgel valósághűen örökítse meg az eseményeket, valamint időzített képsorozatokat is készíthet, és feltárhatja az órákon vagy akár napokon keresztül, lassan kibontakozó események rejtélyét. A fényképezőgép 52 MB belső memóriával rendelkezik, és SDHC-memóriakártyákat is képes fogadni, ami azt jelenti, hogy nagy sebességű adatátvitellel több ezer fénykép tárolható egyetlen kártyán.