Adobe Camera RAW 4.4.1 és Lightroom 1.4.1

0

Közel egy hónappal ezelőtt jelent meg az Adobe Camera RAW 4.4 és a Lightroom 1.4, melyet követően pár nam múlva „visszahívták” a szoftvert, mivel olyan hibákat tartalmazott, amely csökkentette a használhatóságot és gyengítette volna a cég hírnevét.

Most elkészült a komolyabb tesztelésnek alávetett Camera RAW 4.4.1 és a Lightroom 1.4.1.

A Photoshop újabb verzióihoz készített RAW konverter plugin 4.4.1-es változata mellett elkészült a DNG konverter is, amely a régebbi PS verzióknál is lehetővé teszi az új fényképezőgépek RAW fájljainak kezelését, miután azokat az Adobe DNG formátumába átkonvertáltuk.
Azok számára, akik nem elégednek meg a RAW konvertálás egyszerűbb folyamatával, a cég a Lightroom-ot kínálja, amely képkategorizáló funkciót is megvalósít azon túl, hogy a RAW konvertálás folyamata könnyebben kézben tartható.

Ismétlés képpen:
A Lightroom új, v1.4-es verzióba a következő újdonságok kerültek:

  • kompatibilitás a Mac OS X 10.5 Leopard nyomtató drivereivel
  • jobb színhűség a színhőmérséklet és a színezet szélső állásaiban (csak az új, 4.4-es profillal szerkesztett képek esetében)
  • a korábbi verziókban szürkeárnyalatos kép készítésénél a színzaj kikapcsolt állapotú lehetett csak, amely zajosabb képeket eredményezett. A Lightroom 1.4-ben a szürkeárnyalatos képeknél is lehetőség van színzaj szűrésre a szürkeárnyalatba konvertálás előtt.
  • új fényképezőgép modellek RAW formátumainak támogatása: Canon EOS-450D, Nikon D60, Fujifilm S100FS, Olympus SP-570 UZ, Pentax K20D, Pentax K200D, Sony Alpha DSLR-A200, Sony Alpha DSLR-A300, Sony Alpha DSLR-A350.

Az Adobe Camera RAW 4.4-es változatába újdonságként a fentebb is említett fényképezőgépek RAW fájljainak támogatása került.

A legfrissebb 1.4.1-es Lightroomban további változások történtek:

  • A Lightroom 1.4 hibásan kezelte az EXIF dátumokat, amennyiben a metaadatokat frissítettük. Ezek a hibák csak külső EXIF megjelenítőben látszottak, a Lightroomban nem. A hibát kijavították, így a hibásan kezelt dátumok automatikusan javításra is kerülnek, ha ezek metaadatait újból frissítjük a Lightroomban (a fájl kiválasztása után Ctrl+S billentyűkombináció).
  • Az Olympus képei hibásan kerültek exportálásra az 1.4-ben. Ezt is javították.
  • A Lightroom 1.4 DNG konverterével átalakított RAW képek (csak Windows verzió) használhatatlanok lettek a Lightroom Develop moduljában és a CameraRAW 4.4-ben. A hibát javították, a DNG fájlokat az új konverterrel ismét létre lehet hozni.
  • A Lightroom 1.4 gyengébb beolvasási teljesítményt produkált, mint az 1.3. Ezt is korrigálták.

A CameraRAW-ban a fent már említett DNG hibát és az Olympus RAW fájlok nem megfelelő kezelését korrigálták.

A szoftverek frissítései letölthetők az Adobe oldaláról, illetve a hírünk alatt látható linkekről.