A fotográfia szerepe

0

Fotókiállítás nyílik 1950-1980 közötti Spanyol képanyagból, amely a fotográfia szerepére hívja fel a figyelmet.

Ricard Terré – La Bizca”
(A kancsal) (1958.)

A budapesti Cervantes Intézet kiállítást rendez „A fotográfia szerepe” címmel. A hivatalos megnyitó 2008. június 24-én 18.00-kor lesz a Cervantes Intézet kiállítótermében (1064, Budapest, Vörösmarty utca 32.).

A kiállítás augusztus 14-ig tekinthető meg minden hétköznap 15.00-19.00-ig.

A fotográfia szerepe c. kiállítás anyaga felöleli az 1950-es évek közepétől a ’80-as évekig tartó időszakot az Afal, a Nueva Lente és a Photovisión spanyolországi kiadványok képanyagán keresztül. A három lap szerkesztősége felvállalta a fényképészet terjesztését, és találkozóhelyet kínált a fényképészeknek és a kreatív áramlatok képviselőinek. A maga korában és módján mindegyik száműzni akarta a hivatalos fényképészetet új ötletek és formák felsorakoztatásával, közelítve a fotós nyelvezethez.

A három újságban megjelent fényképekből láthatunk most hetvenhetet, amelyek az újságok olvasótáborának társadalmi hátterét és szellemét, a meglévő renddel való szakítási vágyat tükrözik. Mindemellett betekintést nyerhetünk abba, hogy az akkori fotográfusok hogyan látják a magukat körülvevő világot, a mindennapjaikat, milyen a nőkhöz és az egyházhoz való viszonyuk.

A kiállításon szereplő 27 fotós a kiállított képek elkészültekor fiatalok voltak, innen a különös érdeklődés, amely megjelenik munkáikban. Később mindannyian jelentős művészi karriert futottak be.

A kiállítás címe arra utal, hogy egy fénykép hogyan jelenhet meg – akár egy kiállításon kinagyítva vagy egy nyomtatott újságban -, a művészi nyugtalanságok és történelmi tartalmak tükörképének közvetítőjének fontos szerepkörében.