Kultúrák az utcámban

0

2008. június 30-ig várják a pályázók nevezéseit a „Kultúrák az utcámban” címmel kiírt fotópályázatra.

A pályázat összdíjazása 15.000 euro.
A zsűriben a román származású, de Franciaországban élő Radu Mihăileanu filmrendező és forgatókönyvíró, a német Stern magazin indiai születésű Jay Ullal fotósa, Charles Fréger francia fotográfus, az angliában élő Ardó Zsuzsanna fotográfus és író, Ahmet Polat dán-török fotográfus, valamint Arja Hyytiäinen finn szabadúszó fotós vesznek részt.

Sajtóközlemény:

„Kultúrák a mi utcánkban” kampány

Hányszor történt már meg veled, hogy egy lakóhelyedhez közeli utcán sétálgatva azon töprengtél, hogyan is lehetséges, hogy egy adott helyen annyira különböző emberek éljenek? Mindenkinek megvan a maga története. Most, hogy Európa határai eltűnnek, még változatosabb kulturális háttérrel rendelkező emberek ismerik meg egymást, és egyre nagyobb szükségét érzik annak, hogy történetüket, tapasztalataikat megosszák a körülöttük élőkkel.

A pályázat
Mivel az Európa egyre sokszínűbb, az Európai Bizottság arra buzdít TÉGED, hogy „Kultúrák a mi utcánkban” elnevezésű pályázat keretein belül mutasd meg a világnak, mit jelent számodra a kultúrák közötti párbeszéd. A pályázaton kortól és származástól függetlenül minden európai lakos részt vehet. Csak annyi a dolgod, hogy fogod a fényképezőgéped, és kilépsz a bejárati ajtódon.

A témához inspirációt gyűjthetsz az oktatás, a vallás, a migráció, a tudomány, a kultúra, a kisebbségi csoportok és az ifjúság területéről. Ne feledd, a képzeletnek nincsenek határai, kísérletezz nyugodtan: retusáld és szerkeszd át fotódat, készíts kollázst vagy montázst.

Az Európai Bizottság szeretné beleképzelni magát a helyzetedbe, és megtudni, Te miként találkozol a kultúrák közötti párbeszéddel mindennapjaid során. Olvasd el az alább található részvételi feltételeket és a fényképpel kapcsolatos követelményeket, hogy alkotásoddal biztosan esélyed legyen a győzelemre. Ne feledd, a pályázati munkák leadási határideje 2008. június. 30, úgyhogy fogd a kamerád, és kelj útra!

Részvételi feltételek
1. A pályázaton minden EU állampolgár részt vehet.
2. Egy pályázó maximum 3 fényképpel nevezhet.
3. A pályázók kötelesek az összes pályaműről másolatot készíteni, mivel a nevezett képeket a Bizottság megőrzi.
4. A pályázók a hivatalos nevezési űrlap kitöltésével nevezhetnek a pályázatra.
5. A pályázók nevezéskor kötelesek igazolni, hogy a nevezett anyagot ők készítették és a szerzői jogok nem sérültek.
6. A pályázók kötelesek igazolni, hogy a fényképeken ábrázolt személyek beleegyeztek abba, hogy a képen szerepeljenek. A pályázat honlapján letölthető lesz egy beleegyező nyilatkozat erre a célra.
7. Minden pályázó köteles elfogadni, hogy az Európai Bizottság felhasználhatja pályázati anyagát A kultúrák közötti párbeszéd európai éve 2008 keretein belül.
8. A nevezési határidő 2008. juniús 30.

A fényképpel kapcsolatos követelmények
1. A fénykép azt kell, hogy bemutassa, számodra mit jelent a kultúrák közötti párbeszéd. Sétálj a környékeden, ródd az utcákat és örökítsd meg azt a pillanatot, amikor különböző kultúrák találkoznak. Megörökíthetsz beszélgető, tanuló, imádkozó, nevető, vagy egyszerűen csak a szabadidejüket együtt eltöltő embereket.
2. A fénykép közvetítsen egyetemes értékeket az EU állampolgárok számára.
3. A pályázó átszerkesztheti fényképeit. Ez annyit jelent, hogy játszhat a színekkel vagy a kompozícióval (montázs, kollázs, retusálás stb.) annak érdekében, hogy az eredeti motívumon változtasson. Az élesség és a tonalitás korrigálása is megengedett.
4. A fényképeket az online nevezési űrlapon keresztül lehet benevezni, két formátumban:
* egy kiskép (255×369 pixel / 9×13), melyet az online nevezési űrlapon keresztül kell feltölteni, bármilyen képformátumban
* egy nagy felbontású másolat a képről (legalább 5 megapixel / „2480×3508” pixeltől „7016×9933” pixelig / „59.4 x 84.1” cm 300 dpiben – kérjük, ne vetítsd ki!), melyet az online nevezési űrlapon keresztül kell feltölteni, bármilyen képformátumban.
5. A képnek kell, hogy legyen címe, és mellékelhető egy maximum 150 karakterből álló magyarázat is.
6. Szerzői jogköteles anyag nem használható fel.
7. Eredeti fénykép nem használható fel az ábrázolt személyek írásos beleegyezése nélkül.

Az Európai Bizottság fenntartja a jogot, hogy a nevezett képeket az információs kampány során felhasználja, és azokat promóciós célból sokszorosítsa.

Szavazás és a pályázat megnyerése
Bárki, aki ellátogat a pályázat hivatalos honlapjára, szavazhat a képre, amely szerinte a legötletesebben mutatja be a kultúrák közötti párbeszédet. Miután beneveztél képeddel, szólj családodnak és barátaidnak, hogy nézzék meg művedet… és szavazataikkal segítsenek Téged a pályázat megnyerésében!
Egy neves művészekből, sokszínűségi témák véleményformálóiból és az Európai Bizottság képviselőiből álló zsűri szintén kiválaszt három fotóst, akiket kreativitásukért, technikai megoldásaikért és a kultúrák közötti párbeszéd ötletes ábrázolásáért jutalmaznak meg. A zsűri az összes képet megnézi, és július végén kiválasztja a győztes alkotásokat.

Az érvényes pályaművek közül összesen négy győztes kerül kiválasztásra. Egy neves művészekből és interkulturális témák véleményformálóiból álló zsűri választ ki három győztest. A negyedik győztest a pályázat honlapjának látogatói választják ki online szavazással. (Hívd fel tehát családod és barátaid figyelmét, hogy szavazataikkal támogassanak!)

Online szavazás
Az online szavazás a pályázat határidejének lejárta után kezdődik. A Bizottság bíráló testülete összesen 20 döntőst választ ki, akiknek művei megtekinthetők lesznek a pályázat honlapján. Ezek után, a honlap látogatói szavazatuk leadásával részt vehetnek a Közönség Kedvence díj győztesének kiválasztásában. A szavazási időszak végén a legtöbb szavazatot kapott alkotás készítője különdíjban részesül.

A zsűri döntése
A zsűri három győztest választ ki, az alábbi szempontok alapján:
* A kultúrák közötti párbeszéd értelmezési módja és ábrázolása
* Kreativitás és kifejezésmód eredetisége
* A fénykép kompozíciója: az üzenet érthetősége
* A fényképek egyetemes vonzereje
* A szemlélő figyelmének felkeltése

A díjak
Fényképedet esetleg felhasználják olyan kiadványokban, melyek Európa különböző kulturális háttérrel rendelkező polgárait a kommunikációs határok ledöntésére és egy jelentőségteljes párbeszéd kezdeményezésére buzdítják.

Azon felül, hogy kreatív munkádat az egész világ megismerheti, a nevezéssel arra is esélyt szerzel magadnak, hogy megnyerd a következő fantasztikus díjak valamelyikét!

A zsűri által kiválasztott győztesek
* Az első díj egy Canon EOS 5D típusú professzionális digitális fényképezőgép 24-105 mm-es objektívvel. Az első díj győztese ezen kívül egy utazást is nyer, 3 európai fővárosba (minden városban 2 napot tölthet el, ez összesen 6 nap). (Az első díj értéke kb. 5000 €)
* A második díj egy Nikon D300 típusú professzionális digitális fényképezőgép, 18-200 mm-es optikai lencsével. A második díj győztese ezen kívül egy utazást is nyer, 2 európai fővárosba (minden városban 2 napot tölthet el, ez összesen 4 nap). (A második díj értéke kb. 3000 €)
* A harmadik díj egy Pentax K10 D típusú digitális fényképezőgép, 18-55 mm-es és 55-200 mm-es objektívekkel, és egy 2 napos utazás valamelyik európai fővárosba. (A harmadik díj értéke kb. 2000 €)

A Közönség Kedvence díj győztese
* Az online szavazás során kiválasztott győztes nyereménye egy Olympus E3 típusú professzionális digitális fényképezőgép 14-54 mm-es objektívvel. A Közönség Kedvence díj győztesének jutalma továbbá egy utazás, 3 európai fővárosba (minden városban 2 napot tölthet el, ez összesen 6 nap). (A díj értéke kb. 5000 €)

A győztesek meghívást kapnak a 2008. szeptemberében tartandó díjátadó ünnepségre is.